Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. december 11. 13:33 Vállalat, Világ

Az oroszok jól járnak azzal a blokáddal, amihez most a magyar kamionosok is csatlakoznak

A lengyel és szlovák fuvarozók után a magyarországi kamionosok is úgy döntöttek, hogy akadályozzák az ukrán kamionok átjutását a határon, és hétfőtől egészen december végéig részleges blokádot hirdettek a záhonyi határátkelőnél.

Háttér: A kamionosok azután kezdtek elégedetlenkedni, hogy a háborúra való tekintettel az EU engedélyezte, hogy az ukrán kamionosok szabadon végezhessenek fuvarozói tevékenységet az EU területén.

  • A kamionosok Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon is úgy érzik, hogy a lépéssel komoly hátrányba kerültek.
  • Mivel az ukrán kamionosokra nem vonatkozik annyi szabály, mint az EU-s országok fuvarozóira, olcsóbban dolgoznak.
  • A probléma, hogy nemcsak Ukrajnába visznek árut, hanem az EU-n belül is elvállalnak munkákat, ezzel torzítva a piacot.

Számokban: Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára az MTI-nek azt mondta, hogy „mára a magyar közutakon több mint 30 százalékkal nőtt az ukrán kamionok futásteljesítménye, miközben a magyar járműveké 4 százalékkal csökkent.”

Felülnézet: nem ez az első olyan terület, ahol Ukrajnával összerúgják a port a nyugati szomszédok. Korábban az Európai Bizottság engedélyezte az Ukrajnából érkező vámmentes gabonaimportot, ezt viszont Lengyelország, Szlovákia és Magyarország nemzetállami szinten betiltotta, aminek az lett a következménye, hogy Ukrajna pert indított a tiltó országok ellen.

Mit mondanak ők? A fuvarozók szakszervezete szerint már most több száz magyar vállalkozás került veszélybe azzal, hogy az ukrán kamionok szabadon vállalhatnak fuvarokat az EU területén. 

Tágabb kontextus: A blokád nemcsak az ukránok bevételeire, hanem a harcokra is hatással van.

  • Mivel az ukránok sokkal kevesebb pénzből gazdálkodnak, mint az orosz hadsereg, ellátottságuk nagyban függ adománygyűjtő szervezetek felajánlásaitól. Rengeteg, a fronton használt felszerelés érkezik tőlük, főként Lengyelországon át, például éjjellátó szemüvegek, golyóálló mellények, drónok formájában.
  • Ezek viszont nem katonai vagy humanitárius szállítmányként – melyeket a lengyelek egyébként átengednek – szerepelnek, hanem sima kereskedelmi rakományként, tehát a blokád megakasztja az eljutást a frontra.

Mi várható? A december 11-én induló magyar részleges blokádot a szervezők december végéig kívánják fenntartani, míg a lengyelek legalább február végéig tervezik az áthaladás nehezítését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ukrán gabona csak bűnbak, miután nem jött be a háborús spekulációA gabonaimport-vita eszkalálódását legalább annyira belpolitikai tényezők befolyásolták, mint a tényleges piaci folyamatok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKi éli túl a telet Ukrajnában?Fogyatkozó és bizonytalan nyugati támogatás mellett kell talpon maradnia Ukrajnának, de a fronton lévő orosz katonák helyzete semmivel sem könnyebb, mint az ukránoké.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ blokád háború kamion közúti fuvarozás orosz-ukrán háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.