Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. november 4. 13:10 Vállalat

Nem csak a játékosok örülhetnek az adómentes lottónyereménynek

Adómentessé válhatnak a lottónyeremények a Pénzügyminisztérium új adócsomagja szerint, a kormány ugyanis serkentené a játékkedvet, és ezáltal növelné az állami bevételeket, derül ki a Népszava pénteki cikkéből.

  • A lottójátékok stagnáló-visszaeső népszerűsége a Szerencsejáték Zrt. bevételein is meglátszik: a lottótársaság árbevétele 17 százalékkal nőtt tavaly, miközben a számsorsjátékok árbevétele négy százalékkal emelkedett csak.

Számokban: A 2010-es évek közepén még nagyjából egyenlő bevételhez jutott a Szerencsejáték Zrt. a számsorsjátékok és a fogadások révén. Előbbiek forgalma azonban reálértéken nagyjából stagnált az elmúlt kilenc évben, míg a fogadásoké meredek felfutott, több mint négyszeres bővüléssel.

Miért fontos ez? A lottónyeremények után eddig személyi jövedelemadót kellett fizetni, ennek eltörlését tervezi a Pénzügyminisztérium. A szerencsejáték szervezője által fizetendő játékadó révén ugyanakkor továbbra is a lottóhoz és a hasonló játékokhoz kapcsolódó bevételhez jut az állam, amelyeket jellemzően meghatározott célokra fordít.

  • A Nemzeti Kulturális Alap meghatározó bevételi forrása például az ötös lottó játékadója: ennek 90 százaléka illeti a kultúratámogatásokért felelős intézményt.
  • A Nemzeti Filmintézet a hatos lottó játékadó-összegének 80 százalékát kapja.

Mi várható? Nőhetnek a számsorsolásos játékokból származó nyeremények, ha nem kell utánuk megfizetni a 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja). A költségvetés szja-bevétele így csökkenhet, ám a játékadó révén több pénz folyhat be, annak alapja ugyanis jellemzően a nyeremény vagy a játékbevétel, és mindkettő emelkedhet a változtatás következtében.

  • Lottóvállalat” helyett más szerepet kezd betölteni a Szerencsejáték Zrt., mára ugyanis az árbevétel több mint fele érkezik a sportfogadásból. E játéktípus népszerűsége idén is dinamikusan nőtt, de a Szerencsejáték Zrt. a hagyományosabb játéknemek megújításával is igyekszik az egyre gyorsabb játékélményt kereső ügyfelek érdeklődését fenntartani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szenvedélybetegség, ami az állam támogatásával terjed, és az állam keres rajtaElképesztő pénzt szerencsejátékoznak el a magyarok, az állam köszöni szépen az önkéntes adót. Kiszámoltuk, melyikkel húzza le az állam a leginkább a szenvedélybetegeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJobban fizet a NER-nek a Szerencsejáték Zrt., mint a lottó ötösHárom forintból kettő kormányközeli cégeket gazdagíthatott az első félévben az állami vállalat szerződéslistája szerint, amelyhez nem volt könnyű hozzájutni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán Ráhel körének turisztikai alapítványa elvitte a szerencsejáték-adományok negyedétA Szerencsejáték jótékonyságra szánt milliárdjainak legnagyobb része a Fidesz mellett aktívan kiálló szervezetekhez, hírességek cégeihez került.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat lottó nemzeti kulturális alap szerencsejáték Szerencsejáték Zrt. Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2023. december 7. 12:41 Közélet, Vállalat

Olyan magasra került a léc idén, hogy jövőre már nehezen jut a húzóágazatok közé a magyar agrárium

25 százalékkal nőtt idén a magyar mezőgazdaság termelése, a növénytermesztésé pedig ezen belül csaknem 50 százalékkal.

Váczi István
2023. december 5. 04:34 Adat, Vállalat

Szapulták az autógumi-üzemeket, de az akkugyárak sokkal rosszabbak lehetnek

Olyan ágazatra fekszik rá az ország hatalmas erővel, amelynek nagyon alacsony a hozzáadott értéke. Ennél a korábbi mumus abroncsgyárak is többet tesznek hozzá a magyar gazdasághoz.

Váczi István
2023. december 4. 12:25 Élet, Vállalat

Egyre több szabályt hajlítanak meg a gödi akkumulátorgyár kedvéért

Nagyon meglepő lett volna az elmúlt évek folyamatai alapján, ha tényleg nem termelhetne éjszakánként a Samsung szinte folyamatosan bővített üzeme.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.

Torontáli Zoltán
2023. december 7. 18:14 Adat, Élet

Régen stabilan 17 ezer forintba került a nagy bevásárlásunk, most stabilan 24 ezer lett

A közepesnek tekinthető nyugdíjnak egy hónapban több mint a felét alapvető élelmiszerekre kell költeni.