Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. november 4. 13:10 Vállalat

Nem csak a játékosok örülhetnek az adómentes lottónyereménynek

Adómentessé válhatnak a lottónyeremények a Pénzügyminisztérium új adócsomagja szerint, a kormány ugyanis serkentené a játékkedvet, és ezáltal növelné az állami bevételeket, derül ki a Népszava pénteki cikkéből.

  • A lottójátékok stagnáló-visszaeső népszerűsége a Szerencsejáték Zrt. bevételein is meglátszik: a lottótársaság árbevétele 17 százalékkal nőtt tavaly, miközben a számsorsjátékok árbevétele négy százalékkal emelkedett csak.

Számokban: A 2010-es évek közepén még nagyjából egyenlő bevételhez jutott a Szerencsejáték Zrt. a számsorsjátékok és a fogadások révén. Előbbiek forgalma azonban reálértéken nagyjából stagnált az elmúlt kilenc évben, míg a fogadásoké meredek felfutott, több mint négyszeres bővüléssel.

Miért fontos ez? A lottónyeremények után eddig személyi jövedelemadót kellett fizetni, ennek eltörlését tervezi a Pénzügyminisztérium. A szerencsejáték szervezője által fizetendő játékadó révén ugyanakkor továbbra is a lottóhoz és a hasonló játékokhoz kapcsolódó bevételhez jut az állam, amelyeket jellemzően meghatározott célokra fordít.

  • A Nemzeti Kulturális Alap meghatározó bevételi forrása például az ötös lottó játékadója: ennek 90 százaléka illeti a kultúratámogatásokért felelős intézményt.
  • A Nemzeti Filmintézet a hatos lottó játékadó-összegének 80 százalékát kapja.

Mi várható? Nőhetnek a számsorsolásos játékokból származó nyeremények, ha nem kell utánuk megfizetni a 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja). A költségvetés szja-bevétele így csökkenhet, ám a játékadó révén több pénz folyhat be, annak alapja ugyanis jellemzően a nyeremény vagy a játékbevétel, és mindkettő emelkedhet a változtatás következtében.

  • Lottóvállalat” helyett más szerepet kezd betölteni a Szerencsejáték Zrt., mára ugyanis az árbevétel több mint fele érkezik a sportfogadásból. E játéktípus népszerűsége idén is dinamikusan nőtt, de a Szerencsejáték Zrt. a hagyományosabb játéknemek megújításával is igyekszik az egyre gyorsabb játékélményt kereső ügyfelek érdeklődését fenntartani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szenvedélybetegség, ami az állam támogatásával terjed, és az állam keres rajtaElképesztő pénzt szerencsejátékoznak el a magyarok, az állam köszöni szépen az önkéntes adót. Kiszámoltuk, melyikkel húzza le az állam a leginkább a szenvedélybetegeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJobban fizet a NER-nek a Szerencsejáték Zrt., mint a lottó ötösHárom forintból kettő kormányközeli cégeket gazdagíthatott az első félévben az állami vállalat szerződéslistája szerint, amelyhez nem volt könnyű hozzájutni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán Ráhel körének turisztikai alapítványa elvitte a szerencsejáték-adományok negyedétA Szerencsejáték jótékonyságra szánt milliárdjainak legnagyobb része a Fidesz mellett aktívan kiálló szervezetekhez, hírességek cégeihez került.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat lottó nemzeti kulturális alap szerencsejáték Szerencsejáték Zrt. Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Stubnya Bence
2024. május 21. 05:03 Vállalat

„Korábban volt A- és B-terv, most a munkaadók széttárják a kezüket” – így fulladt le a magyar autóipar

Márciusban földbe állt a magyar jármű- és akkugyártás, de a szenvedés már hónapok óta tart. Érdemes újragondolni az elektromobilitás ösztönzésének formáit.

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Fontos

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.