Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. október 9. 09:48 Vállalat

Annyira sokan használnak súlycsökkentő szereket, hogy az már a boltok forgalmán is elkezdett meglátszani

A világ legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Walmart vezérigazgatója arról beszélt a Bloombergnek, hogy a súlycsökkentő gyógyszerként is használható Ozempicet vagy Wegovy-t szedő vásárlóik kevesebb élelmiszert vesznek boltjaikban. Több jel is arra utal, hogy az egészségtelen ételeket és italokat gyártó cégeknek számottevő veszélyt jelent a súlycsökkentő gyógyszerek gyors terjedése.

Tágabb kontextus: az Ozempicet és a hozzá hasonló gyógyszereket alapvetően cukorbetegeknek fejlesztették ki, de mivel csökkentik az éhséget, az elmúlt időszakban tömegesen kezdték ezeket súlycsökkentő gyógyszerként használni. A gyógyszereket gyártó Novo Nordisk részvényárai úgy kilőttek, hogy Európa legértékesebb vállalata lett, és a cég növekedése hajtja a dán gazdaságot

  • Bár az Ozempic az USA-ban csak vényre kapható, a Trilliant Health elemzése szerint 2020 óta a gyógyszer forgalma megnégyszereződött. Idén az amerikai lakosság 1,7 százalékának írtak fel hasonló gyógyszereket. 
  • A gyógyszer Magyarországon is vényköteles, csak orvos írhatja fel 2-es típusú cukorbetegeknek szigorú protokoll mellett, de több magyar híresség/influenszer is posztolt arról, hogy itthon is sokan használják fogyásra.
  • Ez már nemzetközi trend, Ausztráliában például olyan sokszor írták fel, hogy hiány alakult ki belőle, és a francia hatóságok is figyelmeztették az orvosokat, hogy csak cukorbetegeknek írják fel.

Miért fontos ez? A súlycsökkentő gyógyszerek terjedésének gyógyszeriparon kívüli hatásait egy sor iparágban kezdték el vizsgálni az egészségipartól kezdve a szépségiparig.

  • Egyelőre az élelmiszeriparban is csak találgatják, hogy mekkora kihívást jelent az új trend, de egyes elemzések szerint akár alapjaiban is felforgathatja az iparági erőviszonyokat a gyógyszerek további terjedése.

Reakció: “Úgy látjuk, hogy a kevésbé egészséges élelmiszerek, például a rágcsálnivalók, az édességek és az édes pékáruk gyártóit érintheti legjobban a trend” – kommentálta a Morgan Stanley elemzése a jelenséget szeptemberben.

  • A Barclays angol bank elemzői szerint a gyógyszerek a gyorsétteremláncokra (pl. McDonald’s), és nagy élelmiszeripari cégekre (pl. PepsiCo) is veszélyt jelentenek.
  • A Walmart vezérigazgatója, Jphn Furner említett interjúja után számos édesség és üdítőital gyártójának (pl. Lindt & Spruengli, Nestlé, Unilever, Danone) részvényei zuhanni kezdtek.

Igen, de: más elemzők szerint korai lenne ezeket a cégeket temetni, a Wall Street Journal cikkében idézett vélemények szerint a gyógyszerek egyelőre túl drágák ahhoz, hogy széles körben elterjedjenek, és komoly mellékhatásaik lehetnek. A cikk szerint egyelőre az sem egyértelmű, hogy milyen élelmiszerekből fogyasztanak kevesebbet vagy többet azok, akik a gyógyszert szedik.

  • Viszont még ha változnak is a fogyasztói szokások, az élelmiszeripari cégek már most is hozzá vannak szokva, hogy ezekhez gyorsan alkalmazkodjanak, ahogy azt több élelmiszeripari cég képviselője is megemlítette.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat élelmiszeripar gyógyszeripar Ozempic súlycsökkentő gyógyszer Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.