Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. október 9. 09:48 Vállalat

Annyira sokan használnak súlycsökkentő szereket, hogy az már a boltok forgalmán is elkezdett meglátszani

A világ legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Walmart vezérigazgatója arról beszélt a Bloombergnek, hogy a súlycsökkentő gyógyszerként is használható Ozempicet vagy Wegovy-t szedő vásárlóik kevesebb élelmiszert vesznek boltjaikban. Több jel is arra utal, hogy az egészségtelen ételeket és italokat gyártó cégeknek számottevő veszélyt jelent a súlycsökkentő gyógyszerek gyors terjedése.

Tágabb kontextus: az Ozempicet és a hozzá hasonló gyógyszereket alapvetően cukorbetegeknek fejlesztették ki, de mivel csökkentik az éhséget, az elmúlt időszakban tömegesen kezdték ezeket súlycsökkentő gyógyszerként használni. A gyógyszereket gyártó Novo Nordisk részvényárai úgy kilőttek, hogy Európa legértékesebb vállalata lett, és a cég növekedése hajtja a dán gazdaságot

  • Bár az Ozempic az USA-ban csak vényre kapható, a Trilliant Health elemzése szerint 2020 óta a gyógyszer forgalma megnégyszereződött. Idén az amerikai lakosság 1,7 százalékának írtak fel hasonló gyógyszereket. 
  • A gyógyszer Magyarországon is vényköteles, csak orvos írhatja fel 2-es típusú cukorbetegeknek szigorú protokoll mellett, de több magyar híresség/influenszer is posztolt arról, hogy itthon is sokan használják fogyásra.
  • Ez már nemzetközi trend, Ausztráliában például olyan sokszor írták fel, hogy hiány alakult ki belőle, és a francia hatóságok is figyelmeztették az orvosokat, hogy csak cukorbetegeknek írják fel.

Miért fontos ez? A súlycsökkentő gyógyszerek terjedésének gyógyszeriparon kívüli hatásait egy sor iparágban kezdték el vizsgálni az egészségipartól kezdve a szépségiparig.

  • Egyelőre az élelmiszeriparban is csak találgatják, hogy mekkora kihívást jelent az új trend, de egyes elemzések szerint akár alapjaiban is felforgathatja az iparági erőviszonyokat a gyógyszerek további terjedése.

Reakció: “Úgy látjuk, hogy a kevésbé egészséges élelmiszerek, például a rágcsálnivalók, az édességek és az édes pékáruk gyártóit érintheti legjobban a trend” – kommentálta a Morgan Stanley elemzése a jelenséget szeptemberben.

  • A Barclays angol bank elemzői szerint a gyógyszerek a gyorsétteremláncokra (pl. McDonald’s), és nagy élelmiszeripari cégekre (pl. PepsiCo) is veszélyt jelentenek.
  • A Walmart vezérigazgatója, Jphn Furner említett interjúja után számos édesség és üdítőital gyártójának (pl. Lindt & Spruengli, Nestlé, Unilever, Danone) részvényei zuhanni kezdtek.

Igen, de: más elemzők szerint korai lenne ezeket a cégeket temetni, a Wall Street Journal cikkében idézett vélemények szerint a gyógyszerek egyelőre túl drágák ahhoz, hogy széles körben elterjedjenek, és komoly mellékhatásaik lehetnek. A cikk szerint egyelőre az sem egyértelmű, hogy milyen élelmiszerekből fogyasztanak kevesebbet vagy többet azok, akik a gyógyszert szedik.

  • Viszont még ha változnak is a fogyasztói szokások, az élelmiszeripari cégek már most is hozzá vannak szokva, hogy ezekhez gyorsan alkalmazkodjanak, ahogy azt több élelmiszeripari cég képviselője is megemlítette.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat élelmiszeripar gyógyszeripar Ozempic súlycsökkentő gyógyszer Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. március 3. 04:34 Tech, Vállalat

Nem szennyeznék, hanem tiszítanák a levegőt az autók, ezzel kísérletezik a Toyota

Miért ne lehetne arra használni az utakon rohangáló rengeteg autót, hogy menet közben kivonják a levegőből a szén-dioxidot? És mihez kellene kezdeni ezze a szén-dioxiddal?

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 4. 09:32 Közélet

A magyar gazdaság növekedésén és a költségvetésen is segíthet az EU-tól érkező újabb kétmilliárd euró

A Magyarországnak járó uniós források több mint fele elérhetővé vált, 11,7 milliárd euró sorsa azonban még mindig kérdéses.

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.