Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. október 9. 09:48 Vállalat

Annyira sokan használnak súlycsökkentő szereket, hogy az már a boltok forgalmán is elkezdett meglátszani

A világ legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Walmart vezérigazgatója arról beszélt a Bloombergnek, hogy a súlycsökkentő gyógyszerként is használható Ozempicet vagy Wegovy-t szedő vásárlóik kevesebb élelmiszert vesznek boltjaikban. Több jel is arra utal, hogy az egészségtelen ételeket és italokat gyártó cégeknek számottevő veszélyt jelent a súlycsökkentő gyógyszerek gyors terjedése.

Tágabb kontextus: az Ozempicet és a hozzá hasonló gyógyszereket alapvetően cukorbetegeknek fejlesztették ki, de mivel csökkentik az éhséget, az elmúlt időszakban tömegesen kezdték ezeket súlycsökkentő gyógyszerként használni. A gyógyszereket gyártó Novo Nordisk részvényárai úgy kilőttek, hogy Európa legértékesebb vállalata lett, és a cég növekedése hajtja a dán gazdaságot

  • Bár az Ozempic az USA-ban csak vényre kapható, a Trilliant Health elemzése szerint 2020 óta a gyógyszer forgalma megnégyszereződött. Idén az amerikai lakosság 1,7 százalékának írtak fel hasonló gyógyszereket. 
  • A gyógyszer Magyarországon is vényköteles, csak orvos írhatja fel 2-es típusú cukorbetegeknek szigorú protokoll mellett, de több magyar híresség/influenszer is posztolt arról, hogy itthon is sokan használják fogyásra.
  • Ez már nemzetközi trend, Ausztráliában például olyan sokszor írták fel, hogy hiány alakult ki belőle, és a francia hatóságok is figyelmeztették az orvosokat, hogy csak cukorbetegeknek írják fel.

Miért fontos ez? A súlycsökkentő gyógyszerek terjedésének gyógyszeriparon kívüli hatásait egy sor iparágban kezdték el vizsgálni az egészségipartól kezdve a szépségiparig.

  • Egyelőre az élelmiszeriparban is csak találgatják, hogy mekkora kihívást jelent az új trend, de egyes elemzések szerint akár alapjaiban is felforgathatja az iparági erőviszonyokat a gyógyszerek további terjedése.

Reakció: “Úgy látjuk, hogy a kevésbé egészséges élelmiszerek, például a rágcsálnivalók, az édességek és az édes pékáruk gyártóit érintheti legjobban a trend” – kommentálta a Morgan Stanley elemzése a jelenséget szeptemberben.

  • A Barclays angol bank elemzői szerint a gyógyszerek a gyorsétteremláncokra (pl. McDonald’s), és nagy élelmiszeripari cégekre (pl. PepsiCo) is veszélyt jelentenek.
  • A Walmart vezérigazgatója, Jphn Furner említett interjúja után számos édesség és üdítőital gyártójának (pl. Lindt & Spruengli, Nestlé, Unilever, Danone) részvényei zuhanni kezdtek.

Igen, de: más elemzők szerint korai lenne ezeket a cégeket temetni, a Wall Street Journal cikkében idézett vélemények szerint a gyógyszerek egyelőre túl drágák ahhoz, hogy széles körben elterjedjenek, és komoly mellékhatásaik lehetnek. A cikk szerint egyelőre az sem egyértelmű, hogy milyen élelmiszerekből fogyasztanak kevesebbet vagy többet azok, akik a gyógyszert szedik.

  • Viszont még ha változnak is a fogyasztói szokások, az élelmiszeripari cégek már most is hozzá vannak szokva, hogy ezekhez gyorsan alkalmazkodjanak, ahogy azt több élelmiszeripari cég képviselője is megemlítette.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat élelmiszeripar gyógyszeripar Ozempic súlycsökkentő gyógyszer Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.