Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. június 7. 11:51 Adat, Vállalat

Csak az autóipar megy Magyarországon

Áprilisban a magyar ipar 5,8 százalékkal kevesebb árut termelt, mint egy évvel korábban, azaz 2022 áprilisában – közölte a Központi Satisztikai Hivatal. Egyetlen hónap alatt, azaz márciusról áprilisra 2,5 százalékos volt a csökkenés.

Felülnézet: ha abból indulunk ki, hogy az egyes hónapokban mennyi a termelés változása az egy évvel korábbi mennyiséghez képest, akkor 2021 novembere és 2022 decembere között mindig növekedést látunk, 2023 januárja óta azonban csak csökkenést.

Számokban:

  • Az 5,8 százalékos áprilisi adat az idei legrosszabb eredmény.
  • Utoljára 2020 júliusában volt ehhez közeli, 7,3 százalékos visszaesés, akkor a koronavírus-járvány miatt.
  • Az év első négy hónapjának csökkenése így összességében már 4,3 százalékos.

A fentiek mind átlagos ipari termelési mennyiségek, ám ez az átlag úgy jön ki, hogy két feldolgozóipari ágazat, a járműgyártás és a villamos berendezés gyártás folyamatosan növekszik.

Nagyon leegyszerűsítve ez a két növekvő ágazat lényegében a magyar autóipart takarja, az autógyárakkal és a beszállítókkal. Ezek döntő többsége külföldi tulajdonban van, és a végterméket jellemzően exportálják.

A KSH csak a jövő héten közli az áprilisi részletesebb adatokat, de már a márciusiból is hasonló kép bontakozott ki: a járműgyártás akkor 23,5, a villamos berendezés gyártás pedig 23 százalékkal bővült éves szinten.

Az átlag tehát úgy jön ki, hogy az autóipar dübörög, ez adja a teljes termelés 37 százalékát, a feldolgozóipar 63 százalékát képviselő összes többi ágazat viszont egyre csak zsugorodik. A magyar tulajdonú és jellemzően belföldre termelő vállalatok jelentős része ebbe a második, negatív eredményű kategóriába tartozik

Az elektronikai termékek és az élelmiszerek 13-14, a műanyagok és fémek gyártása 17, a vegyi anyagoké pedig 27 százalékos zuhanásban volt márciusban, az áprilisi pontos számokat ezekről még nem tudjuk. Egyelőre csak az biztos, hogy a jármű- és villamos berendezés gyártás bővül, a többi ágazat zsugorodik, és a kettő eredője egy olyan negatív eredmény, amire a járvány óta nem volt példa.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat autóipar ipar járműgyártás KSH termelés volumen Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Fontos

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.