Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. június 7. 11:51 Adat, Vállalat

Csak az autóipar megy Magyarországon

Áprilisban a magyar ipar 5,8 százalékkal kevesebb árut termelt, mint egy évvel korábban, azaz 2022 áprilisában – közölte a Központi Satisztikai Hivatal. Egyetlen hónap alatt, azaz márciusról áprilisra 2,5 százalékos volt a csökkenés.

Felülnézet: ha abból indulunk ki, hogy az egyes hónapokban mennyi a termelés változása az egy évvel korábbi mennyiséghez képest, akkor 2021 novembere és 2022 decembere között mindig növekedést látunk, 2023 januárja óta azonban csak csökkenést.

Számokban:

  • Az 5,8 százalékos áprilisi adat az idei legrosszabb eredmény.
  • Utoljára 2020 júliusában volt ehhez közeli, 7,3 százalékos visszaesés, akkor a koronavírus-járvány miatt.
  • Az év első négy hónapjának csökkenése így összességében már 4,3 százalékos.

A fentiek mind átlagos ipari termelési mennyiségek, ám ez az átlag úgy jön ki, hogy két feldolgozóipari ágazat, a járműgyártás és a villamos berendezés gyártás folyamatosan növekszik.

Nagyon leegyszerűsítve ez a két növekvő ágazat lényegében a magyar autóipart takarja, az autógyárakkal és a beszállítókkal. Ezek döntő többsége külföldi tulajdonban van, és a végterméket jellemzően exportálják.

A KSH csak a jövő héten közli az áprilisi részletesebb adatokat, de már a márciusiból is hasonló kép bontakozott ki: a járműgyártás akkor 23,5, a villamos berendezés gyártás pedig 23 százalékkal bővült éves szinten.

Az átlag tehát úgy jön ki, hogy az autóipar dübörög, ez adja a teljes termelés 37 százalékát, a feldolgozóipar 63 százalékát képviselő összes többi ágazat viszont egyre csak zsugorodik. A magyar tulajdonú és jellemzően belföldre termelő vállalatok jelentős része ebbe a második, negatív eredményű kategóriába tartozik

Az elektronikai termékek és az élelmiszerek 13-14, a műanyagok és fémek gyártása 17, a vegyi anyagoké pedig 27 százalékos zuhanásban volt márciusban, az áprilisi pontos számokat ezekről még nem tudjuk. Egyelőre csak az biztos, hogy a jármű- és villamos berendezés gyártás bővül, a többi ágazat zsugorodik, és a kettő eredője egy olyan negatív eredmény, amire a járvány óta nem volt példa.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat autóipar ipar járműgyártás KSH termelés volumen Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Avatar
2023. szeptember 22. 15:33 Adat, Közélet

Ki mond igazat? Hatalmas a tanárhiány, vagy még javult is a helyzet?

A kormány szerint nincs rendszerszintű tanárhiány, miközben folyamatosan olvashatunk ezzel ellentétes hétköznapi tapasztalatokról. De mit mutatnak az adatok?

Stubnya Bence
2023. szeptember 19. 14:09 Adat

EU-s középmezőnybe kerültünk azzal, hogy kiemelkedően nőtt itthon egy fontos demográfiai mutató

Csak Csehországban nőtt jobban a 2010-es években a teljes termékenységi arányszám, mint Magyarországon.

Jandó Zoltán
2023. szeptember 19. 10:07 Adat

Már nem az oroszoktól függ az európai gázpiac

8 éve nem jött olyan kevés gáz Európába, mint szeptember elején.

Fontos

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 18:23 Közélet

Akkora az infláció, hogy már az áfabevételek növekedésére sem számíthat a kormány

Már a negyedik hónapban állt elő az a helyzet, hogy az elszálló infláció mellett csökkentek év/év alapon az áfabevételek.