Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. június 7. 11:51 Adat, Vállalat

Csak az autóipar megy Magyarországon

Áprilisban a magyar ipar 5,8 százalékkal kevesebb árut termelt, mint egy évvel korábban, azaz 2022 áprilisában – közölte a Központi Satisztikai Hivatal. Egyetlen hónap alatt, azaz márciusról áprilisra 2,5 százalékos volt a csökkenés.

Felülnézet: ha abból indulunk ki, hogy az egyes hónapokban mennyi a termelés változása az egy évvel korábbi mennyiséghez képest, akkor 2021 novembere és 2022 decembere között mindig növekedést látunk, 2023 januárja óta azonban csak csökkenést.

Számokban:

  • Az 5,8 százalékos áprilisi adat az idei legrosszabb eredmény.
  • Utoljára 2020 júliusában volt ehhez közeli, 7,3 százalékos visszaesés, akkor a koronavírus-járvány miatt.
  • Az év első négy hónapjának csökkenése így összességében már 4,3 százalékos.

A fentiek mind átlagos ipari termelési mennyiségek, ám ez az átlag úgy jön ki, hogy két feldolgozóipari ágazat, a járműgyártás és a villamos berendezés gyártás folyamatosan növekszik.

Nagyon leegyszerűsítve ez a két növekvő ágazat lényegében a magyar autóipart takarja, az autógyárakkal és a beszállítókkal. Ezek döntő többsége külföldi tulajdonban van, és a végterméket jellemzően exportálják.

A KSH csak a jövő héten közli az áprilisi részletesebb adatokat, de már a márciusiból is hasonló kép bontakozott ki: a járműgyártás akkor 23,5, a villamos berendezés gyártás pedig 23 százalékkal bővült éves szinten.

Az átlag tehát úgy jön ki, hogy az autóipar dübörög, ez adja a teljes termelés 37 százalékát, a feldolgozóipar 63 százalékát képviselő összes többi ágazat viszont egyre csak zsugorodik. A magyar tulajdonú és jellemzően belföldre termelő vállalatok jelentős része ebbe a második, negatív eredményű kategóriába tartozik

Az elektronikai termékek és az élelmiszerek 13-14, a műanyagok és fémek gyártása 17, a vegyi anyagoké pedig 27 százalékos zuhanásban volt márciusban, az áprilisi pontos számokat ezekről még nem tudjuk. Egyelőre csak az biztos, hogy a jármű- és villamos berendezés gyártás bővül, a többi ágazat zsugorodik, és a kettő eredője egy olyan negatív eredmény, amire a járvány óta nem volt példa.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat autóipar ipar járműgyártás KSH termelés volumen Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.