Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. június 1. 15:03 Vállalat

Árverezik a fantomgyárat, amelyen 7-8 milliárdot bukott a magyar állam

A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. meghirdette árverésre azt a hatalmas kerekegyházi élelmiszeripar üzemet, amely teljesen készen áll, de élesben sosem termelt, és az utóbbi évek gazdaságtörténetének egyik legfurcsább üzleti története kapcsolódik hozzá.

Számokban:

  • Az üzem egy 160 ezer négyzetméteres telken felépített, 16 épületből álló, összesen 20,6 ezer négyzetméteres komplett gyár.
  • A fontosabb csarnokoknak használatbavételi engedélye is van, de a többi felépítmény készültségi foka is 98,5 százalékos, így az üzem 2022-es árakon 50 millió forintból beindítható lenne.
  • A licit 9,315 milliárd forintról indul, és 500 ezer forintos lépcsőkkel haladhat, ekkora értéket ritkán lehet látni a hasonló állami árveréseken.

A kerekegyházi üzem a felszámolás alatt lévő Hírös-Vitál Zrt.-é volt, építésekor a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította, és több mint 7 milliárd forint állami támogatásban is részesítette. Emellett a Piarista Rend Magyarországi Tartománya is milliárdokkal szállt be a vállalkozásba. A zöldség-gyümölcs feldolgozó azonban élesben sosem termelt, a cég tulajdonosának büntetőpere nemrég indult el, az ügyészség 10 év fegyházbüntetést kért rá.

A telepen van kész szamóca-, alma-, zöldségfeldolgozó és ásványvízüzem, készáruraktár, labor, mirelit-, csonthéjas és lekvárüzem is.

A kiírás alapján az ingatlanon 8,45 milliárd forint és járulékai erejéig a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak van jelzálogjoga és elidegenítési és terhelési tilalma, ezután a Piarista Rend Magyar Tartománya is legalább 5 milliárd forintos kölcsönhöz kapcsolódó jelzálogjogokkal rendelkezik. A korábbi hírek arról is szóltak, hogy a társaság az üzemet felhúzó építőipari cégeket sem fizette ki teljesen.

Felülnézet: az üzem a környékbeli magyar zöldség- és gyümölcstermesztés feldolgozója akart lenni, de az üzleti terv megbukott azon, hogy nem tudtak a termeléshez nyersanyagot szerezni. A történet legnagyobb rejtélye, hogy a tervek életképességéről hogyan sikerült meggyőzni az állami támogatás odaítélőit, illetve a piarista rendet – amelyhez egyébként a tulajdonos sok szállal kötődik. A bonyolult történetet a 24.hu dolgozta fel részletesen 2020-ban, majd 2021-ben.

Az árverés június 9. és 26. között folyik majd, de nagy kérdés, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között kinek kellhet egy üzletileg elég rossz helyre telepített komplett élelmiszeripari gyár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKinél van az élelmiszerek drágulásából származó pénz?Közelítő számításaink arra utalnak, hogy nem a termelőknél, nem a feldolgozóknál, de nem is a kiskereskedőknél kell keresni a többletet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat árverés. licit élelmiszeripar gyár Hírös-Vitál Kerekegyháza üzem Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Torontáli Zoltán
2024. február 22. 16:37 Közélet, Vállalat

A magyar agrárium és élelmiszeripar gyengén teljesít, és a politika is dróton rángathatja

Siralmas gazdasági képet mutat a jegybank friss élelmiszeripari mélyelemzése, ha tudunk olvasni a számsorok között.

Jandó Zoltán
2024. február 22. 04:34 Vállalat

Mostantól biztosan nem Orbán kötélbarátja felügyeli a lakásod

Eladta egyik meghatározó biztonsági cégét Garancsi István. A tranzakcióval a piac lényegében kétszereplőssé vált, ráadásul a két óriáscég más-más szegmensekben aktív.

Fontos

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Mészáros R. Tamás
2024. február 26. 04:32 Világ

Amerika egyre kevésbé képes úrrá lenni a világ válságain

Joe Biden elnök számára egyre nehezebb az ukrajnai, izraeli és közel-keleti helyzet kézben tartása.