Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. június 1. 15:03 Vállalat

Árverezik a fantomgyárat, amelyen 7-8 milliárdot bukott a magyar állam

A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. meghirdette árverésre azt a hatalmas kerekegyházi élelmiszeripar üzemet, amely teljesen készen áll, de élesben sosem termelt, és az utóbbi évek gazdaságtörténetének egyik legfurcsább üzleti története kapcsolódik hozzá.

Számokban:

  • Az üzem egy 160 ezer négyzetméteres telken felépített, 16 épületből álló, összesen 20,6 ezer négyzetméteres komplett gyár.
  • A fontosabb csarnokoknak használatbavételi engedélye is van, de a többi felépítmény készültségi foka is 98,5 százalékos, így az üzem 2022-es árakon 50 millió forintból beindítható lenne.
  • A licit 9,315 milliárd forintról indul, és 500 ezer forintos lépcsőkkel haladhat, ekkora értéket ritkán lehet látni a hasonló állami árveréseken.

A kerekegyházi üzem a felszámolás alatt lévő Hírös-Vitál Zrt.-é volt, építésekor a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította, és több mint 7 milliárd forint állami támogatásban is részesítette. Emellett a Piarista Rend Magyarországi Tartománya is milliárdokkal szállt be a vállalkozásba. A zöldség-gyümölcs feldolgozó azonban élesben sosem termelt, a cég tulajdonosának büntetőpere nemrég indult el, az ügyészség 10 év fegyházbüntetést kért rá.

A telepen van kész szamóca-, alma-, zöldségfeldolgozó és ásványvízüzem, készáruraktár, labor, mirelit-, csonthéjas és lekvárüzem is.

A kiírás alapján az ingatlanon 8,45 milliárd forint és járulékai erejéig a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak van jelzálogjoga és elidegenítési és terhelési tilalma, ezután a Piarista Rend Magyar Tartománya is legalább 5 milliárd forintos kölcsönhöz kapcsolódó jelzálogjogokkal rendelkezik. A korábbi hírek arról is szóltak, hogy a társaság az üzemet felhúzó építőipari cégeket sem fizette ki teljesen.

Felülnézet: az üzem a környékbeli magyar zöldség- és gyümölcstermesztés feldolgozója akart lenni, de az üzleti terv megbukott azon, hogy nem tudtak a termeléshez nyersanyagot szerezni. A történet legnagyobb rejtélye, hogy a tervek életképességéről hogyan sikerült meggyőzni az állami támogatás odaítélőit, illetve a piarista rendet – amelyhez egyébként a tulajdonos sok szállal kötődik. A bonyolult történetet a 24.hu dolgozta fel részletesen 2020-ban, majd 2021-ben.

Az árverés június 9. és 26. között folyik majd, de nagy kérdés, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között kinek kellhet egy üzletileg elég rossz helyre telepített komplett élelmiszeripari gyár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKinél van az élelmiszerek drágulásából származó pénz?Közelítő számításaink arra utalnak, hogy nem a termelőknél, nem a feldolgozóknál, de nem is a kiskereskedőknél kell keresni a többletet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat árverés. licit élelmiszeripar gyár Hírös-Vitál Kerekegyháza üzem Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.