Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. április 28. 10:23 Adat, Vállalat

A magyar agráriumot viselte meg az egész EU-ban a legjobban a tavalyi aszály

Az elmúlt évekhez viszonyítva tavaly csökkent a legnagyobb mértékben a magyar mezőgazdasági termelés nagysága a pusztító aszály miatt.

  • A gabonafélék termésmennyiségének visszaesése 18 százalékkal vetette vissza a kibocsátást, és uniós összehasonlításban is Magyarországon volt a legnagyobb az agrárium visszaesése – derül ki a KSH új mezőgazdasági Helyzetképéből.
  • Az aszályos időjárás hatására az egész kontinensen visszaesett a gabonafélék, a burgonya és a gyümölcsfélék termelésének volumene, és ez különösen érzékenyen érintette a magyar mezőgazdaságot.
 

A Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat jelentése szerint a gyakori hőhullámok miatt a tavalyi volt az eddigi legmelegebb nyár Európában, és már idén áprilisban is komoly aszályok alakultak ki Európa-szerte.

  • A jelentés egyik szerzője, Rebecca Emerton szerint az idei száraz tél és tavasz alapján az év további részében is több szárazságra lehet számítani, és valószínűleg mindez a mezőgazdasági termést is negatívan érinti majd.
  • A kollégája szerint viszont habár az éghajlati előrejelzések az átlagnál melegebb időjárást prognosztizálnak, egyelőre még bizonytalan, hogy az idei nyár és tavasz mennyire lesz csapadékos, tehát hogy milyen komoly aszályra lehet számítani.

Dél-Európa agráriumát már idén tavasszal is nagyon érzékenyen érinti a szárazság, Spanyolországban például az ország 27 százalékában van aszály, egyes felmérések szerint a termőterületek 60 százaléka van kiszáradva.

  • Mindez az inflációt is erősítheti, hiszen a spanyol exporttermékek, az olívaolaj és egyes zöldségek és gyümölcsök is drágulhatnak a gyenge termés miatt.
  • A spanyol kormány ezért az Európai Bizottsághoz fordult pénzügyi segélyért, és a termelőkre vonatkozó adókedvezményeket jelentett be.

Magyarországon egyelőre csak az Alföldön elszórtan, illetve Pest megye környékén jellemző enyhe aszály az Országos Meteorológiai Szolgálat Aszályindexe alapján.

Viszont úgy tűnik, hogy a magyar kormány nem optimista az idei kilátásokkal kapcsolatban.

  • A múlt heti kormányinfón ugyanis Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a kormány idén ingyenesen biztosítaná az öntözővizet a mezőgazdasági termelőknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar mezőgazdaságot az elsők között száríthatja el a klímaváltozásA déli országok mellett a Kárpát-medence van leginkább kitéve a klímaváltozásnak Európában. A szárazság várhatóan harmadával csökkenti a termésátlagokat. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Borzasztóan hat ez rám. De mi tehetünk róla” - hogyan pusztított az aszály a községekben?Dió nagyságú krumpli, tojás méretű karalábé és kimerült kutak. A klímaváltozás miatt többen feladták a háztáji gazdaságukat, mert csak az idejüket vesztegették vele.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat aszály Európa mezőgazdaság öntözés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Fontos

Stubnya Bence
2024. február 21. 10:01 Közélet

Európai rekorder lenne Magyarország, ha sikerülne a kormány terve

85 százalékra emelkedhet a kormány tervei szerint a foglalkoztatottsági ráta. Tartalék azonban csak a 25 év alattiakban és az 55 év felettiekben van.

Mészáros R. Tamás
2024. február 21. 04:34 Világ

Külföldi tudással, hajóflottával és jüanelszámolással terjeszkedne a kínai autóipar

A kínai állam tervei között szerepel a külföldi kutatás-fejlesztés, az értékesítési- és szervízhálózatok, valamint a jüanalapú pénzügyi infrastuktúra kiépítése az autóexport ösztönzése érdekében.

Bőgel György
2024. február 20. 15:27 Vállalat

Mit tanulhatnak magyar vállalkozók a Kifli-anyacég sikeréből?

Adva volt egy gyorsan táguló piaci rés, a lehetőség felismerése azonban még kevés a nemzetközi piaci sikerhez, amit a Rohlik tíz év alatt elért.