Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. április 28. 10:23 Adat, Vállalat

A magyar agráriumot viselte meg az egész EU-ban a legjobban a tavalyi aszály

Az elmúlt évekhez viszonyítva tavaly csökkent a legnagyobb mértékben a magyar mezőgazdasági termelés nagysága a pusztító aszály miatt.

  • A gabonafélék termésmennyiségének visszaesése 18 százalékkal vetette vissza a kibocsátást, és uniós összehasonlításban is Magyarországon volt a legnagyobb az agrárium visszaesése – derül ki a KSH új mezőgazdasági Helyzetképéből.
  • Az aszályos időjárás hatására az egész kontinensen visszaesett a gabonafélék, a burgonya és a gyümölcsfélék termelésének volumene, és ez különösen érzékenyen érintette a magyar mezőgazdaságot.
 

A Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat jelentése szerint a gyakori hőhullámok miatt a tavalyi volt az eddigi legmelegebb nyár Európában, és már idén áprilisban is komoly aszályok alakultak ki Európa-szerte.

  • A jelentés egyik szerzője, Rebecca Emerton szerint az idei száraz tél és tavasz alapján az év további részében is több szárazságra lehet számítani, és valószínűleg mindez a mezőgazdasági termést is negatívan érinti majd.
  • A kollégája szerint viszont habár az éghajlati előrejelzések az átlagnál melegebb időjárást prognosztizálnak, egyelőre még bizonytalan, hogy az idei nyár és tavasz mennyire lesz csapadékos, tehát hogy milyen komoly aszályra lehet számítani.

Dél-Európa agráriumát már idén tavasszal is nagyon érzékenyen érinti a szárazság, Spanyolországban például az ország 27 százalékában van aszály, egyes felmérések szerint a termőterületek 60 százaléka van kiszáradva.

  • Mindez az inflációt is erősítheti, hiszen a spanyol exporttermékek, az olívaolaj és egyes zöldségek és gyümölcsök is drágulhatnak a gyenge termés miatt.
  • A spanyol kormány ezért az Európai Bizottsághoz fordult pénzügyi segélyért, és a termelőkre vonatkozó adókedvezményeket jelentett be.

Magyarországon egyelőre csak az Alföldön elszórtan, illetve Pest megye környékén jellemző enyhe aszály az Országos Meteorológiai Szolgálat Aszályindexe alapján.

Viszont úgy tűnik, hogy a magyar kormány nem optimista az idei kilátásokkal kapcsolatban.

  • A múlt heti kormányinfón ugyanis Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a kormány idén ingyenesen biztosítaná az öntözővizet a mezőgazdasági termelőknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar mezőgazdaságot az elsők között száríthatja el a klímaváltozásA déli országok mellett a Kárpát-medence van leginkább kitéve a klímaváltozásnak Európában. A szárazság várhatóan harmadával csökkenti a termésátlagokat. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Borzasztóan hat ez rám. De mi tehetünk róla” - hogyan pusztított az aszály a községekben?Dió nagyságú krumpli, tojás méretű karalábé és kimerült kutak. A klímaváltozás miatt többen feladták a háztáji gazdaságukat, mert csak az idejüket vesztegették vele.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat aszály Európa mezőgazdaság öntözés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.