Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. december 8. 19:24 Pénz, Vállalat

Egyre kevesebb helyen szállhatunk meg, egyre drágábban

Októberben már látszottak azok a folyamatok a hazai idegenforgalomban, amit a szektor szereplői előrevetítettek. A kiadható szobák száma tovább csökkent, miközben az egy vendégéjszakára jutó bevétel – tehát lényegében az árak – emelkedtek. Bár az évnek ebben a szakaszában egyik folyamat sem meglepő, az egy évvel korábbihoz képest mindkét mutatóban jelentős elmozdulást láthatunk.

Szűkül a kínálat, emelkednek az árak

Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, a hazai idegenforgalomban – és különösen a szállodaiparban – minden egy masszívabb áremelkedés irányába mutat. Az energia és élelmiszer drágulása miatt a költségek elszálltak, így a szálláshelyek vagy bezárnak télre, vagy – kihasználva az emiatt szűkülő kínálatot – áthárítják a költségnövekedést a vendégekre.

Bár szakértők szerint a nagyobb bezárási hullám januárban várható, ősszel is számos hotel búcsúzott el egy időre a vendégeitől. Illetve láthatóan az egyéb szállástípusoknál is egyre többen fontolják meg, hogy érdemes-e nyitva tartaniuk. Októberben – az egyébként enyhe időjárás ellenére – panziókban és hotelekben durván tizedével kevesebb szobát kínáltak kiadásra, mint egy évvel korábban, az üdülőházaknál pedig ennél is jóval nagyobb, 40 százalékos volt a visszaesés.

Közben az árak emelkedése is felgyorsult. A statisztikai hivatal adatai szerint a szállodáknak átlagosan 24 104 forintos bevétele volt egy vendégéjszaka után, ami lényegében minden korábbinál magasabb. Egész pontosan 2020 áprilisában és novemberében mért ennél magasabb egy éjszakára jutó bevételt a KSH, ám azok a hónapok a Covid-járvány miatt nem összehasonlíthatóak tulajdonképpen semmivel, hiszen lényegében minden szálloda zárva volt.

Egyébként a bevételek alakulása erős szezonalitást mutat, így nem is elsősorban a konkrét összeg érdekes, hanem annak az éves változása. A hoteleknél az egy éjszakára jutó bevétel már szeptemberben bő 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, októberben pedig ennél is nagyobb volt a növekedés mértéke. Az üdülőházak kivételével lényegében mindenhol egyre magasabb ez a mutató, amely ugyan nem pontosan az idegenforgalmi inflációt mutatja, de jól jelzi, hogy az árak egyre gyorsabb ütemben emelkednek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat infláció szállodák szobaárak Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Stubnya Bence
2024. június 13. 17:03 Pénz

Több ezer gyerek nélkül maradt babavárós és csokos pár kap esélyt arra, hogy megússza a büntetést

Az érintett párok méltányossági eljárás keretében kérhetik, hogy az állam mondjon le a követeléseiről.

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?