Hírlevél feliratkozás

Ha a tulajdonosokat se érdekli, a menedzsment miért kínlódjon a fenntarthatósággal?

A 2019 és 2020 után 2021-ben is kiadott tanulmányában a Share Action vállalati szavazásokra szakosodott nonprofit szervezet újra megvizsgálta, hogy az olyan nagyvállalatok, mint a Meta, az Apple vagy az Unilever éves közgyűlésein a tulajdonosok – jelen esetben kifejezetten a vagyonkezelő tulajdonosok – mennyire támogatják a hosszú távú értékteremtést célzó részvényesi javaslatokat.

A nemzetközi vagyonkezelők a legnagyobb befektetők közé tartoznak a világgazdaságban, jelentős, akár 5-10 százalékos tulajdonrészt is birtokolhatnak egy-egy multicégben. Súlyukat jól mutatja, hogy a három legnagyobb alapkezelő (Blackrock, Vanguard Group, State Street Global Advisors) az S&P 500 tőzsdeindexbe tartozó vállalatok összes szavazati jogának 25 százalékával rendelkezik. Meghatározó szavazati súlyuk azt is jelenti, hogy a vállalati közgyűléseken méretüknél fogva sokszor a mérleg nyelvének szerepét töltik be.

A tanulmányban – vállalatnevek nélkül ugyan – 142 tulajdonosi közgyűlési határozathoz kapcsolódó szavazást vizsgáltak meg, ezek közül 53 környezeti kérdésekkel kapcsolatos, míg 89 a társadalmi kérdésekre vonatkozott. Ez csak kis szelete az ebben az időszakban a vizsgált vállalatok közgyűlésein meghozott több tízezer határozatnak, de jól mutatja a fő trendeket a fenntarthatósági és társadalmi szempontok érvényesüléséről.

Ezen belül külön is megvizsgálták a klímaváltozással és a környezeti hatásokkal kapcsolatos határozatokhoz kapcsolódó tulajdonosi szavazatokat. A társadalmi kérdéseknél az emberi jogok és munkajog, a tisztes munka, a sokszínűség és a közegészségügy voltak a fő területek. Mindezek mellett ránéztek a céges fenntarthatósági törekvések és a vezetői fizetések összefüggéseire is.

Néhány kivételtől eltekintve az eddigi eredmények lesújtóak

a tanulmány készítői szerint.

Általános tanulság volt, hogy a vezető vagyonkezelők többsége – és főleg a legnagyobbak – egyenesen blokkolják a fenntartható környezeti és társadalmi szempontok érvényesülését a vállalati célok kijelölésében. Bár reményre adhat okot, hogy a 2020-as felméréshez képest 4 százalékponttal több esetben szavazták meg a részvényesi javaslatokat a vizsgált esetekben (21 százaléknyit).

A Share Action kutatás 2021-es eredményei szerint a világ hat legnagyobb vagyonkezelője (Blackrock, Vanguard, Fidelity Investments, State Street Global Advisors, Capital Group és J.P. Morgan Asset Management) a vizsgált esetek több mint 60 százalékéban elutasítóan szavazott a környezeti fenntarthatóságot és/vagy társadalmi szempontokat célzó javaslatokra.

Összességében a vizsgált társadalmi vagy fenntarthatósági szempontból is értéket teremtő 146 határozati javaslatból mindössze 30, nagyjából minden ötödik kapott többségi, 50 százalékot meghaladó támogatást a tulajdonosok részéről. 

Néha csak egy hajszálon múlik

Ugyanebben a felmérésben azt is kiszámolták, mi lett volna, ha a legnagyobb vagyonkezelők szakítottak volna a konzervatív szavazási politikájukkal, és támogatták volna a kérdéses, hosszú távú fejlődésre koncentráló részvényesi javaslatokat.

Kiderült, hogy a

vizsgált határozatok közül konkrétan 18 esetben ezek a befektetői szavazatok akadályozták meg, hogy egy-egy vállalat olyan irányba induljon el, ami – túlmutatva a profitszempontokon – társadalmi célokat is követett volna.

Ezzel 21-ről 33 százalékra nőtt volna a tanulmányban elemzett, elfogadott javaslatok aránya.

A fenti esetekben a tulajdonosok legalább vették a fáradtságot, hogy szavazzanak az általuk tulajdonolt vállalatok közgyűlésein. Számos vagyonkezelő azonban egyáltalán nem is él a tulajdonosi jogaival. A  vizsgált közgyűlési javaslatok esetében több mint 40 százalékában volt olyan érintett vagyonkezelő tulajdonos, aki egyáltalán nem adott le szavazatot.

Nehezen mozdul a vállalat

A társadalmi kérdésekkel kapcsolatos határozatokat a vagyonkezelők nagy többsége még a környezeti kérdéseknél is jóval kevésbé támogatja. Mindössze minden hatodik-hetedik ilyen határozatot támogattak (13-at a 89-ből) a vizsgált esetekben. Még keményebb diónak bizonyultak azok a javaslatok, amelyek a vállalati magatartás megváltoztatását indítványozták – ezek ritkán kaptak 30 százaléknál nagyobb támogatást a részvényesektől.

Általában a nagyobb vagyonkezelők nem szavazzák meg a fenntarthatóság irányába mutató részvényesi javaslatokat, de ez sincs mindig így. A kutatásban a hetedik legnagyobb, Európában pedig a piacvezető vagyonkezelő francia Amundi az esetek 93 százalékában támogatott vállalati közgyűléseken fenntarthatóságot célzó javaslatokat, ezzel az ötödik helyen végzett a Share Action kutatásában.

Bár jellemzően a kisebb vagyonkezelők hajlamosak inkább támogatni az előremutató részvényesi javaslatokat, vannak kivételek: a világ legnagyobb vagyonkezelője, a közel 10 ezer milliárd dollár*ami nagyságrendileg a tavalyi magyar GDP 75-szöröse felett rendelkező Blackrock esetében rámutat a tanulmány, hogy a 2020-as 12 százalékról 2021-ben nőtt 40 százalékra a támogatási arány, ami jelentős előrelépésnek számít. A másik két nagy előrelépő a Credit Suisse Asset Management volt 16-ról 77 százalékra egy év alatt, valamint a Nordea Asset Management, amely 30-ról 91 százalékra ugrott.

Ezzel együtt is tartja magát a korábbi trend, hogy az európai vagyonkezelők szavaznak meg lényegesen több progresszív részvényesi javaslatot a közgyűléseken. Az amerikai vagyonkezelők közül a legjobban teljesítő is mindössze a „ranglista” 34. helyére futott be, 60 százaléknyi megszavazott részvényesi javaslattal.

Nem megúszós meló

Az Amundi a legnagyobb európai vagyonkezelőként fontos feladatának tartja, hogy szorosan kövesse a fenntarthatósági és társadalmi igazságossági szempontok érvényesülését azon vállalatok stratégiájában és mindennapjaiban, ahol tulajdonosi részesedéssel bír. Napi szinten követik például a vállalatok átláthatósági lépéseit és a fizetések nemek közti különbségének alakulását – emellett folyamatosan egyeztetnek a menedzsmenttel is. A befektetett háttérmunka révén biztos háttértudás alapján szavazhatják vagy kérdőjelezhetik meg az adott vállalat egy-egy kérdésben hozott menedzsmentdöntését vagy közgyűlési javaslatát.

Az Amundi 2021-ben különösen magas, 86 százalékos arányban támogatta az éghajlatváltozással összefüggő részvényesi javaslatokat a vállalati közgyűléseken. Ilyen volt például a Barents-tenger norvég szakaszában az összes olaj- és gázkutatási tevékenységének leállítása az Equinor ASA norvég állami energiavállalat esetében. A McDonald’s közgyűlésében pedig támogatta a hús ellátási láncban az antibiotikumok használatának külső környezeti és közegészségügyi költségeit vizsgáló tanulmány elkészítését és közzétételét tartalmazó részvényesi javaslatot annak biztosítására, hogy a cég nem profitál a társadalomra és a környezetre káros magatartásból.

Előre tekintve

Látható, hogy kis lépésekben és sok befektetett munkával lehet csak előre haladni. Azonban a trendek ha lassan is, de változóban vannak, és a mostani geopolitikai feszültségek és energiaválság közepette még fontosabb, hogy ne vegyenek vissza a nagy globális problémák megoldására tényleges befolyással bíró vagyonkezelők, és még inkább beálljanak a felelős, gazdasági-környezeti fenntarthatóságot és társadalmi kohéziót erősítő javaslatok mögé.

A cikk megjelenését az Amundi Asset Management támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Támogatói tartalom Vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Támogatói tartalom

Debreczeni Anna
2024. július 24. 09:41 Támogatói tartalom

Megérkezett a bankkártyák Usain Boltja, amivel igénylés után szinte rögtön fizethetünk is

Ha valaki új kártyát igényel az Erste Banknál, akkor ezentúl nem kell megvárnia, amíg a plasztiklap elkészül, mert egy órán belül használhatja a mobilján keresztül.

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.