Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. szeptember 2. 04:34 Vállalat

Elszálltak a hitelek, és ez a kisvállalkozóknak már most nagyon fáj

A kamatok emelkedésével látványosan mérséklődik a vállalatok hitelkereslete, ami a beruházási aktivitás csökkenését vetíti előre. A Magyar Nemzeti Bank által megkérdezett pénzintézetek szerint a következő félévben a mostanság tapasztalható kamatszínvonal jócskán visszafogja a vállalati hitelkihelyezéseket, és a befektetések alakulása is ebbe az irányba hat majd.

A tendencia különösen a kis- és mikrovállalkozásokat érinti, ebben a körben sokkal erősebb keresletcsökkenést várnak a bankok, mint a nagy és a közepes vállalatok csoportjában, a hosszú lejáratú hitelek iránt legalábbis.

A már meglévő hitelállomány kamatterheinek változásai is érzékenyen érinthetik a cégeket, noha a jegybank tavaszi elemzése szerint a változó kamatozású forinthitelek kamatlába a referenciakamathoz képest kevésbé emelkedett. Az irányadó kamatláb változásai ráadásul leginkább és leghamarabb a – sokszor átmeneti pénzügyi problémák áthidalására felvett –  rövid lejáratú kölcsönök költségeiben mutatkoznak meg, ezek azonban a vállalati hitelkibocsátás kisebb részét teszik csak ki. Ezeknél gyakoribbak főleg a beruházások finanszírozásakor a hosszabb távú hitelek, amelyek, akár rögzített kamatozású, sok esetben államilag támogatott konstrukciók is lehetnek.

A jegybanki kamatemelések egyik következményeképp növekedni látszik a deviza alapú hitelek jelentősége. Az MNB adataiból kiderül, hogy míg a pénzintézetek a forintkölcsönök visszaszorulását prognosztizálják a következő fél évben, addig a devizahitelek terén némi bővüléssel számolnak – hasonló helyzetet, miszerint a hazai valutában folyósított hiteltermékek keresleti kilátásai jelentősen rosszabbak a devizakölcsönök iránti érdeklődéshez képest, az elmúlt 13 évben nem mutatott ki a jegybank felmérése.

A szigorodó monetáris politika másik hatása a várható beruházási aktivitás területén mutatkozik meg, igaz, egyelőre csak a kis- és középvállalkozások terén (a mikrovállalkozásokat tekintve nincs erről adat). A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) nyári felmérése szerint idén április és július között a kkv-k jelentősen visszavágták a beruházási terveiket, számos más szemponthoz – például a létszám vagy a kapacitáskihasználtság várható alakulása – képest ezen a területen sokkal inkább leromlottak a kilátásaik. A nagyobb cégek körében hasonló változás ugyanakkor nem volt kimutatható, így ebben a tekintetben jócskán elváltak egymástól a két vállalati szegmens kilátásai.

A kamatemelési ciklusnak egyelőre nem látszik a vége: a központi bank épp a héten növelte 18 éves csúcsra, 11,75 százalékra az alapkamatot, és az előrejelzések tükrében az irányadó ráta további emelése várható. A hitelhez jutás körülményei tehát várhatóan tovább szigorodnak, illetve a meglévő, változó kamatozású hitelek törlesztőrészletei növekvő terheket róhat a vállalkozásokra, ami végső soron még inkább kikezdheti a beruházási hajlandóságukat. Mindez ráadásul az energiaárak elszállásával párhuzamosan történik, az ebben érintett cégek tehát az energiahatékonyságot fokozó beruházásaik vagy akár váratlan rezsiköltségeik áthidaló finanszírozására egyre kedvezőtlenebb körülmények között tudnak kölcsönökhöz jutni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA közösségi médiában már látszik, hogyan kaszálja le a kisvállalkozókat a rezsicsökkentés kivezetéseTucatjával találni posztokat a végleges bezárást bejelentő magyar kisvállalkozásoktól.

Vállalat hitel hitelezés irányadó kamat kamat Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2023. január 30. 04:34 Élet, Vállalat

Hiánycikk lett a fagyasztóláda, az árstopolt húsok felhalmozásának eszköze

A cukrot fel lehet polcozni a kamrában, de hova tegye az ember a csirkemellet? A fagyasztóláda ma a magyar vásárlók slágerterméke.

Jandó Zoltán
2023. január 29. 04:34 Adat, Vállalat

Százmilliárdokat költenek, hogy újra legyen értelme a lakossági napelemeknek, de ez sem elég

Nagyon látványosan pörög fel a hazai villamosenergia-hálózat fejlesztése, de a kormányon múlik, hogy meddig blokkolják a háztartási napelempiacot.

Fabók Bálint
2023. január 27. 04:34 Pénz, Vállalat

Kis alföldi faluból indult, ma már százezrek előtt villog Ferrarijaival a legkülöncebb magyar multimilliárdos

Top 50-es magyar milliárdos még nem engedte be annyira a nyilvánosságot a magánéletébe, mint az életéről milliós nézettségű videókat posztoló Jákob Zoltán.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. január 29. 15:35 Tech

A techcégek válsága közben alakíthatja át az internetes kereséseket a ChatGPT

A Microsoftot és a Google-t is lépéskényszerbe hozta a ChatGPT megjelenése, miközben tízezreket bocsátanak el.

Stubnya Bence
2023. január 28. 15:45 Adat

Visszaesett a megújulók aránya az uniós energiafogyasztásban, de a számokat a tűzifaégetés is nagyon torzítja

2021-ben először fordult elő, hogy csökkent a megújulók aránya az uniós energiafogyasztáson belül. A számokat viszont jelentősen torzítja a biomassza felhasználása, amivel más bajok is vannak klímaszempontból.

Stubnya Bence
2023. január 28. 04:34 Podcast

A magyarok túlnyomó többsége konkrétan meg tudja mondani, hogy mit tenne a fenntarthatóbb életmódért

Van remény arra vonatkozóan, hogy ki tudjunk alakítani egy kisebb környezetterheléssel járó társadalmi működésmódot - mondta Varga Attila a G7 Podcast e heti adásában.