Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. szeptember 2. 04:34 Vállalat

Elszálltak a hitelek, és ez a kisvállalkozóknak már most nagyon fáj

A kamatok emelkedésével látványosan mérséklődik a vállalatok hitelkereslete, ami a beruházási aktivitás csökkenését vetíti előre. A Magyar Nemzeti Bank által megkérdezett pénzintézetek szerint a következő félévben a mostanság tapasztalható kamatszínvonal jócskán visszafogja a vállalati hitelkihelyezéseket, és a befektetések alakulása is ebbe az irányba hat majd.

A tendencia különösen a kis- és mikrovállalkozásokat érinti, ebben a körben sokkal erősebb keresletcsökkenést várnak a bankok, mint a nagy és a közepes vállalatok csoportjában, a hosszú lejáratú hitelek iránt legalábbis.

A már meglévő hitelállomány kamatterheinek változásai is érzékenyen érinthetik a cégeket, noha a jegybank tavaszi elemzése szerint a változó kamatozású forinthitelek kamatlába a referenciakamathoz képest kevésbé emelkedett. Az irányadó kamatláb változásai ráadásul leginkább és leghamarabb a – sokszor átmeneti pénzügyi problémák áthidalására felvett –  rövid lejáratú kölcsönök költségeiben mutatkoznak meg, ezek azonban a vállalati hitelkibocsátás kisebb részét teszik csak ki. Ezeknél gyakoribbak főleg a beruházások finanszírozásakor a hosszabb távú hitelek, amelyek, akár rögzített kamatozású, sok esetben államilag támogatott konstrukciók is lehetnek.

A jegybanki kamatemelések egyik következményeképp növekedni látszik a deviza alapú hitelek jelentősége. Az MNB adataiból kiderül, hogy míg a pénzintézetek a forintkölcsönök visszaszorulását prognosztizálják a következő fél évben, addig a devizahitelek terén némi bővüléssel számolnak – hasonló helyzetet, miszerint a hazai valutában folyósított hiteltermékek keresleti kilátásai jelentősen rosszabbak a devizakölcsönök iránti érdeklődéshez képest, az elmúlt 13 évben nem mutatott ki a jegybank felmérése.

A szigorodó monetáris politika másik hatása a várható beruházási aktivitás területén mutatkozik meg, igaz, egyelőre csak a kis- és középvállalkozások terén (a mikrovállalkozásokat tekintve nincs erről adat). A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) nyári felmérése szerint idén április és július között a kkv-k jelentősen visszavágták a beruházási terveiket, számos más szemponthoz – például a létszám vagy a kapacitáskihasználtság várható alakulása – képest ezen a területen sokkal inkább leromlottak a kilátásaik. A nagyobb cégek körében hasonló változás ugyanakkor nem volt kimutatható, így ebben a tekintetben jócskán elváltak egymástól a két vállalati szegmens kilátásai.

A kamatemelési ciklusnak egyelőre nem látszik a vége: a központi bank épp a héten növelte 18 éves csúcsra, 11,75 százalékra az alapkamatot, és az előrejelzések tükrében az irányadó ráta további emelése várható. A hitelhez jutás körülményei tehát várhatóan tovább szigorodnak, illetve a meglévő, változó kamatozású hitelek törlesztőrészletei növekvő terheket róhat a vállalkozásokra, ami végső soron még inkább kikezdheti a beruházási hajlandóságukat. Mindez ráadásul az energiaárak elszállásával párhuzamosan történik, az ebben érintett cégek tehát az energiahatékonyságot fokozó beruházásaik vagy akár váratlan rezsiköltségeik áthidaló finanszírozására egyre kedvezőtlenebb körülmények között tudnak kölcsönökhöz jutni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA közösségi médiában már látszik, hogyan kaszálja le a kisvállalkozókat a rezsicsökkentés kivezetéseTucatjával találni posztokat a végleges bezárást bejelentő magyar kisvállalkozásoktól.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat hitel hitelezés irányadó kamat kamat Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Debreczeni Anna
2023. szeptember 28. 13:22 Támogatói tartalom, Vállalat

Az Excel-mentes pénzügy még a jövő zenéje, de már elindultunk felé

Automatizációra, a kollégák képzésére és riportingra terveznek a legtöbbet költeni a CFO-k a következő években

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 28. 12:02 Vállalat, Világ

Rendőri felügyelet alá került az egykor második leggazdagabb kínai üzletember, szintet léphet a kínai ingatlanpiac válsága

Rendőri fellügyelet alatt van az Evergrande alapító-vezére, a Country Garden gigantikus veszteséget fog elszenvedni, a hitelezők futhatnak a pénzük után.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 28. 04:34 Vállalat

Logisztikai nyűgből kovácsolt sikeres, profitot termelő vállalkozást a magyar Booklog

A könyvkiadás és -kereskedelem sokszor rögtönzött raktározási megoldásain igyekezett javítani Banyó Péter és Banyó Tamás, aminek egy logisztikai cég alapítása lett a vége.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.