Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. június 23. 13:29 Vállalat

Egy átlagos irodista karrierje során legalább egy évet pazarol arra, hogy feleslegesen vesződik valamivel

FRISSÍTÉS (2022. 06.24. 13:57): Cikkünk megjelenése után jelezte egy olvasónk, hogy a cikkben idézett tanulmány nem létezik. Elérhető linkek hiányában erre mi is gyanakodtunk a cikk írása közben, de sajnos az Economist presztizsének végül jobban hittünk, mint a józan eszünknek, amiért az olvasók elnézését kérjük.

Egy fehérgalléros dolgozó 45 év munka során átlagosan fél évet tölt el elütések javítgatásával, és szintén csaknem fél éve megy el azzal, hogy különféle felhasználói fiókokba jelentkezik be – többek között ez derült ki a Maryland és a Delaware Enterprise University kutatóinak közös tanulmányából, amiben nagyjából 5000 amerikai és brit irodai dolgozó napi rutinját figyelték meg hosszabb ideig.

A kutatásban a szerzők a megbeszéléseket nem tekintik automatikusan haszontalan időtöltésnek. Bár elismerik, hogy sokszor ezek sem túl hatékonyak, de az így eltöltött időt nem adják hozzá a “teljes súlyozott haszontalanság” névre hallgató mutatóhoz (ez angolul frappánsan weighted total futility, vagyis WTF), ami arra ad becslést, hogy egy teljes karriernyi munkaidő mekkora része telik el feleslegesnek mondható időtöltéssel.

A tanulmány szerint az elütések javítása átlagosan 20 percet tesz ki egy fehérgalléros dolgozó munkanapjában, ez 45 év alatt 180 napot, tehát egy fél évet tesz ki, amiből a leggyakoribb elütések, például a “köszönöm”, “a”, “te”, és “emlékezni” angol megfelelőinek javításával önmagukban napok telnek el.

Kicsit kevesebb idő, de szintén csaknem fél év (145 nap) megy el a kutatás szerint átlagosan különféle felhasználói fiókokba való regisztrációval, bejelentkezéssel, a jelszavak elrontásával és megváltoztatásával.

A különféle felugró ablakok bezárása, aktuális rendszerfrissítési kérelmek visszautasítása, automatikusan elinduló videók leállítása és hasonló feladatok önmagukban négy hónapig kötik le a dolgozót a karrierje során átlagosan.

Csak e-mailek törlésével pedig hat hét megy el, és ebbe a kategóriába bele sem számolták azt az időt, amikor az irodisták olyan levelezéseket olvasnak végig, amikben nincs számukra releváns információ. Ezek mellett szinte már eltörpülnek az elvesztegetett időt tekintve az olyan tételek, mint a végül lemondott megbeszélésekre való felkészülés (1 hónap), a végül el nem küldött e-mailek megírása (két nap), vagy a nyomtatni nem akaró nyomtatókkal való szöszölés (egy nap).

A tanulmányról beszámoló Economist szerzője megjegyzi, hogy az elvesztegetett idő nagy részét technológiai problémák okozzák, és ez azt is jelenti, hogy jelentős potenciál van hatékonyabb technológiák használatában. Elég például arra gondolni, hogy az okostelefonokon már eléggé elterjedt ujjlenyomatos azonosítás irodai használata, vagy az elütéseket hatékonyabban javító szövegszerkesztő programok használata önmagában csaknem egy évnyi munkaidőt spórolna meg egy dolgozónak a karrierje során.

Mindez persze csak egy része a hatékonyabb munkavégzés felé való elmozdulásnak, az elvesztegetett munkaórák másik jelentős részét inkább hatékonyabb munkaszervezéssel lehetne csökkenteni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJócskán megváltoztak az irodai munka körülményei, mialatt otthon voltak a dolgozókBiztonságos és vonzó körülmények közé várják vissza az irodaházak üzemeltetői a dolgozókat, ami számos újdonsággal jár majd.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat fehérgalléros hatékonyság iroda munka munkaidő szolgáltató szektor Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Pletser Tamás
2023. június 2. 17:01 Vállalat, Világ

Nem egyértelműen jó hír Magyarországnak a gázár összeomlása, mi lesz a legfontosabb vezetékünkkel?

Újra szerződés szerint jön az orosz gáz Európába, de az árcsökkenéshez hozzájárult az európai ipar recessziója is.

Jandó Zoltán
2023. június 2. 14:19 Vállalat

Jobban látni, miből urizál Matolcsy György fia, miközben százmilliókat bukott a cége

Több mint húszmilliárdnyi vagyon és ugyanennyi hitel jelent meg a jegybankelnök fiának cégében 2022-ben, egy érdekes ügylet végeredményeként.

Hajdu Miklós
2023. június 2. 12:41 Vállalat

Akkor is drágulhat a benzin a magyar kutakon, ha az olajár nem változik és a forint se gyengül

Nincs jó alkupozícióban a Mol, amikor a tranzitdíjakról kell megállapodnia azzal a két országgal, ahonnan az olajvezetékek jönnek.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 13:20 Közélet

Gálvölgyi-hatás a mentőknél: több hívást nyilváníthatnak sürgősnek, de ennek veszélyei is lehetnek

Bekövetkezett, amitől tartottak: olyan esetekhez is rohamkocsit küldenek, ahova nem indokolt.

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 04:31 Adat, Élet

Évi 600 milliárddal harcoltunk a hőcsapda ellen, de a felét kidobtuk az ablakon

Pedig egy jól átgondolt felújítási programmal nemcsak a lakók, hanem az állam is jól járna pénzügyileg, és még a klímacélok eléréséhez is közelebb jutnánk.

Hajdu Miklós
2023. június 4. 17:32 Világ

Ki húzza ki a magyar gazdaságot a gödörből? Nem Németország és nem is Kína

Bár itthonról nézve nincsenek súlyos problémáik, a világgazdaság centrumországainak egyikében sem túl fényesek a közeljövőre vonatkozó kilátások.