Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. június 23. 13:29 Vállalat

Egy átlagos irodista karrierje során legalább egy évet pazarol arra, hogy feleslegesen vesződik valamivel

FRISSÍTÉS (2022. 06.24. 13:57): Cikkünk megjelenése után jelezte egy olvasónk, hogy a cikkben idézett tanulmány nem létezik. Elérhető linkek hiányában erre mi is gyanakodtunk a cikk írása közben, de sajnos az Economist presztizsének végül jobban hittünk, mint a józan eszünknek, amiért az olvasók elnézését kérjük.

Egy fehérgalléros dolgozó 45 év munka során átlagosan fél évet tölt el elütések javítgatásával, és szintén csaknem fél éve megy el azzal, hogy különféle felhasználói fiókokba jelentkezik be – többek között ez derült ki a Maryland és a Delaware Enterprise University kutatóinak közös tanulmányából, amiben nagyjából 5000 amerikai és brit irodai dolgozó napi rutinját figyelték meg hosszabb ideig.

A kutatásban a szerzők a megbeszéléseket nem tekintik automatikusan haszontalan időtöltésnek. Bár elismerik, hogy sokszor ezek sem túl hatékonyak, de az így eltöltött időt nem adják hozzá a “teljes súlyozott haszontalanság” névre hallgató mutatóhoz (ez angolul frappánsan weighted total futility, vagyis WTF), ami arra ad becslést, hogy egy teljes karriernyi munkaidő mekkora része telik el feleslegesnek mondható időtöltéssel.

A tanulmány szerint az elütések javítása átlagosan 20 percet tesz ki egy fehérgalléros dolgozó munkanapjában, ez 45 év alatt 180 napot, tehát egy fél évet tesz ki, amiből a leggyakoribb elütések, például a “köszönöm”, “a”, “te”, és “emlékezni” angol megfelelőinek javításával önmagukban napok telnek el.

Kicsit kevesebb idő, de szintén csaknem fél év (145 nap) megy el a kutatás szerint átlagosan különféle felhasználói fiókokba való regisztrációval, bejelentkezéssel, a jelszavak elrontásával és megváltoztatásával.

A különféle felugró ablakok bezárása, aktuális rendszerfrissítési kérelmek visszautasítása, automatikusan elinduló videók leállítása és hasonló feladatok önmagukban négy hónapig kötik le a dolgozót a karrierje során átlagosan.

Csak e-mailek törlésével pedig hat hét megy el, és ebbe a kategóriába bele sem számolták azt az időt, amikor az irodisták olyan levelezéseket olvasnak végig, amikben nincs számukra releváns információ. Ezek mellett szinte már eltörpülnek az elvesztegetett időt tekintve az olyan tételek, mint a végül lemondott megbeszélésekre való felkészülés (1 hónap), a végül el nem küldött e-mailek megírása (két nap), vagy a nyomtatni nem akaró nyomtatókkal való szöszölés (egy nap).

A tanulmányról beszámoló Economist szerzője megjegyzi, hogy az elvesztegetett idő nagy részét technológiai problémák okozzák, és ez azt is jelenti, hogy jelentős potenciál van hatékonyabb technológiák használatában. Elég például arra gondolni, hogy az okostelefonokon már eléggé elterjedt ujjlenyomatos azonosítás irodai használata, vagy az elütéseket hatékonyabban javító szövegszerkesztő programok használata önmagában csaknem egy évnyi munkaidőt spórolna meg egy dolgozónak a karrierje során.

Mindez persze csak egy része a hatékonyabb munkavégzés felé való elmozdulásnak, az elvesztegetett munkaórák másik jelentős részét inkább hatékonyabb munkaszervezéssel lehetne csökkenteni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJócskán megváltoztak az irodai munka körülményei, mialatt otthon voltak a dolgozókBiztonságos és vonzó körülmények közé várják vissza az irodaházak üzemeltetői a dolgozókat, ami számos újdonsággal jár majd.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat fehérgalléros hatékonyság iroda munka munkaidő szolgáltató szektor Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.