Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. június 23. 13:29 Vállalat

Egy átlagos irodista karrierje során legalább egy évet pazarol arra, hogy feleslegesen vesződik valamivel

FRISSÍTÉS (2022. 06.24. 13:57): Cikkünk megjelenése után jelezte egy olvasónk, hogy a cikkben idézett tanulmány nem létezik. Elérhető linkek hiányában erre mi is gyanakodtunk a cikk írása közben, de sajnos az Economist presztizsének végül jobban hittünk, mint a józan eszünknek, amiért az olvasók elnézését kérjük.

Egy fehérgalléros dolgozó 45 év munka során átlagosan fél évet tölt el elütések javítgatásával, és szintén csaknem fél éve megy el azzal, hogy különféle felhasználói fiókokba jelentkezik be – többek között ez derült ki a Maryland és a Delaware Enterprise University kutatóinak közös tanulmányából, amiben nagyjából 5000 amerikai és brit irodai dolgozó napi rutinját figyelték meg hosszabb ideig.

A kutatásban a szerzők a megbeszéléseket nem tekintik automatikusan haszontalan időtöltésnek. Bár elismerik, hogy sokszor ezek sem túl hatékonyak, de az így eltöltött időt nem adják hozzá a “teljes súlyozott haszontalanság” névre hallgató mutatóhoz (ez angolul frappánsan weighted total futility, vagyis WTF), ami arra ad becslést, hogy egy teljes karriernyi munkaidő mekkora része telik el feleslegesnek mondható időtöltéssel.

A tanulmány szerint az elütések javítása átlagosan 20 percet tesz ki egy fehérgalléros dolgozó munkanapjában, ez 45 év alatt 180 napot, tehát egy fél évet tesz ki, amiből a leggyakoribb elütések, például a “köszönöm”, “a”, “te”, és “emlékezni” angol megfelelőinek javításával önmagukban napok telnek el.

Kicsit kevesebb idő, de szintén csaknem fél év (145 nap) megy el a kutatás szerint átlagosan különféle felhasználói fiókokba való regisztrációval, bejelentkezéssel, a jelszavak elrontásával és megváltoztatásával.

A különféle felugró ablakok bezárása, aktuális rendszerfrissítési kérelmek visszautasítása, automatikusan elinduló videók leállítása és hasonló feladatok önmagukban négy hónapig kötik le a dolgozót a karrierje során átlagosan.

Csak e-mailek törlésével pedig hat hét megy el, és ebbe a kategóriába bele sem számolták azt az időt, amikor az irodisták olyan levelezéseket olvasnak végig, amikben nincs számukra releváns információ. Ezek mellett szinte már eltörpülnek az elvesztegetett időt tekintve az olyan tételek, mint a végül lemondott megbeszélésekre való felkészülés (1 hónap), a végül el nem küldött e-mailek megírása (két nap), vagy a nyomtatni nem akaró nyomtatókkal való szöszölés (egy nap).

A tanulmányról beszámoló Economist szerzője megjegyzi, hogy az elvesztegetett idő nagy részét technológiai problémák okozzák, és ez azt is jelenti, hogy jelentős potenciál van hatékonyabb technológiák használatában. Elég például arra gondolni, hogy az okostelefonokon már eléggé elterjedt ujjlenyomatos azonosítás irodai használata, vagy az elütéseket hatékonyabban javító szövegszerkesztő programok használata önmagában csaknem egy évnyi munkaidőt spórolna meg egy dolgozónak a karrierje során.

Mindez persze csak egy része a hatékonyabb munkavégzés felé való elmozdulásnak, az elvesztegetett munkaórák másik jelentős részét inkább hatékonyabb munkaszervezéssel lehetne csökkenteni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJócskán megváltoztak az irodai munka körülményei, mialatt otthon voltak a dolgozókBiztonságos és vonzó körülmények közé várják vissza az irodaházak üzemeltetői a dolgozókat, ami számos újdonsággal jár majd.

Vállalat fehérgalléros hatékonyság iroda munka munkaidő szolgáltató szektor Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2022. június 28. 15:07 Közélet, Vállalat

Újra jön Magyarországra az orosz gáz déli irányból

Egyelőre úgy tűnik, hogy alaptalanok voltak azok a félelmek, miszerint az oroszok ezen a vezetéken sem indítják újra a szállításokat a korábbi mennyiségben.

Torontáli Zoltán
2022. június 28. 09:20 Vállalat

A kis boltos fog tönkremenni, ha a drágulás miatt spórolnod kell

Ha a lakosság kevesebb élelmiszert vesz, az egyébként is vergődő kis boltok megoldhatatlan üzleti feladattal találják szembe magukat.

Torontáli Zoltán
2022. június 27. 12:33 Vállalat, Világ

Egy jégkrémgyár megpróbál csak saját maga által termelt energiával működni

Évek óta dolgoznak rajta, most 30 százaléknál tartanak, de a cél a teljes energiafüggetlenség.

Fontos

Bucsky Péter
2022. június 29. 04:34 Világ

Nem az ukránokon múlik, de kilátástalan, hogy nyugat felé elszállítsák az összes gabonájukat

Hiába van elég vasúti kocsijuk, ha az uniós országokban hiányzik a kapacitás a sok millió tonnányi gabona fogadására, kezelésére és továbbítására.

Török Zoltán
2022. június 28. 13:09 Pénz

Nem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációt

Sokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.

Mészáros R. Tamás
2022. június 28. 04:34 Világ

Papíron rendet teremthetne az orosz befolyási övezet, de jönnének újabb problémák

Az ukrajnai orosz invázió visszahozta a történelem sok rossz emlékű jelenségét Európába, így a nagyhatalmi befolyási övezetekről szóló viták is újra aktuálissá váltak.