Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. június 23. 13:29 Vállalat

Egy átlagos irodista karrierje során legalább egy évet pazarol arra, hogy feleslegesen vesződik valamivel

FRISSÍTÉS (2022. 06.24. 13:57): Cikkünk megjelenése után jelezte egy olvasónk, hogy a cikkben idézett tanulmány nem létezik. Elérhető linkek hiányában erre mi is gyanakodtunk a cikk írása közben, de sajnos az Economist presztizsének végül jobban hittünk, mint a józan eszünknek, amiért az olvasók elnézését kérjük.

Egy fehérgalléros dolgozó 45 év munka során átlagosan fél évet tölt el elütések javítgatásával, és szintén csaknem fél éve megy el azzal, hogy különféle felhasználói fiókokba jelentkezik be – többek között ez derült ki a Maryland és a Delaware Enterprise University kutatóinak közös tanulmányából, amiben nagyjából 5000 amerikai és brit irodai dolgozó napi rutinját figyelték meg hosszabb ideig.

A kutatásban a szerzők a megbeszéléseket nem tekintik automatikusan haszontalan időtöltésnek. Bár elismerik, hogy sokszor ezek sem túl hatékonyak, de az így eltöltött időt nem adják hozzá a “teljes súlyozott haszontalanság” névre hallgató mutatóhoz (ez angolul frappánsan weighted total futility, vagyis WTF), ami arra ad becslést, hogy egy teljes karriernyi munkaidő mekkora része telik el feleslegesnek mondható időtöltéssel.

A tanulmány szerint az elütések javítása átlagosan 20 percet tesz ki egy fehérgalléros dolgozó munkanapjában, ez 45 év alatt 180 napot, tehát egy fél évet tesz ki, amiből a leggyakoribb elütések, például a “köszönöm”, “a”, “te”, és “emlékezni” angol megfelelőinek javításával önmagukban napok telnek el.

Kicsit kevesebb idő, de szintén csaknem fél év (145 nap) megy el a kutatás szerint átlagosan különféle felhasználói fiókokba való regisztrációval, bejelentkezéssel, a jelszavak elrontásával és megváltoztatásával.

A különféle felugró ablakok bezárása, aktuális rendszerfrissítési kérelmek visszautasítása, automatikusan elinduló videók leállítása és hasonló feladatok önmagukban négy hónapig kötik le a dolgozót a karrierje során átlagosan.

Csak e-mailek törlésével pedig hat hét megy el, és ebbe a kategóriába bele sem számolták azt az időt, amikor az irodisták olyan levelezéseket olvasnak végig, amikben nincs számukra releváns információ. Ezek mellett szinte már eltörpülnek az elvesztegetett időt tekintve az olyan tételek, mint a végül lemondott megbeszélésekre való felkészülés (1 hónap), a végül el nem küldött e-mailek megírása (két nap), vagy a nyomtatni nem akaró nyomtatókkal való szöszölés (egy nap).

A tanulmányról beszámoló Economist szerzője megjegyzi, hogy az elvesztegetett idő nagy részét technológiai problémák okozzák, és ez azt is jelenti, hogy jelentős potenciál van hatékonyabb technológiák használatában. Elég például arra gondolni, hogy az okostelefonokon már eléggé elterjedt ujjlenyomatos azonosítás irodai használata, vagy az elütéseket hatékonyabban javító szövegszerkesztő programok használata önmagában csaknem egy évnyi munkaidőt spórolna meg egy dolgozónak a karrierje során.

Mindez persze csak egy része a hatékonyabb munkavégzés felé való elmozdulásnak, az elvesztegetett munkaórák másik jelentős részét inkább hatékonyabb munkaszervezéssel lehetne csökkenteni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJócskán megváltoztak az irodai munka körülményei, mialatt otthon voltak a dolgozókBiztonságos és vonzó körülmények közé várják vissza az irodaházak üzemeltetői a dolgozókat, ami számos újdonsággal jár majd.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat fehérgalléros hatékonyság iroda munka munkaidő szolgáltató szektor Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. július 10. 13:31 Közélet, Vállalat

Hiába az állami tulajdon, a budapesti reptér zsúfoltságát még nagyon sokáig nem enyhíti új terminál

A nemrég kivásárolt üzemeltető korábbra tervezte a hármas terminál megvalósítását, de a friss bejelentés szerint erre legalább 2032-ig várni kell.

Stubnya Bence
2024. július 10. 05:02 Közélet, Vállalat

Komoly probléma vagy autóipari kamu, hogy nincs elég elektromos töltő?

A szigorúbb klímavédelmet követelők azzal vádolják az autóipart, hogy ürügyként használja az infrastruktúra hiányát, hogy késleltesse az elektromos átállást. De mit mutatnak a számok?

Torontáli Zoltán
2024. július 9. 16:54 Közélet, Vállalat

A kormány mint biztosítási ügynök: vásárlás után eladás Tiborcznak és az osztrákoknak

A tavalyi eladással messzebbre került a többségi magyar tulajdon a biztosítási szektorban, de most legalább Tiborcz István cégbirodalmát sikerül gyarapítani.

Fontos

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Váczi István
2024. július 17. 11:14 Pénz

Miért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?

Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.