Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. március 18. 13:50 Vállalat, Világ

Ötkilós zsákokban három euróért kezdi árulni a német Lidl a nem tökéletes zöldség-gyümölcsöket

Európa-szerte egyre fontosabb téma az élelmiszerpazarlás visszaszorítása, és a Lidl most érdekes módon Németországban épp egy ahhoz hasonló megoldással kezd kísérletezni, mint amit egy magyar startup vállalkozás nálunk már jó ideje elindított.

Májustól kezdik árulni a „mentőcsomagnak” nevezett zöldség-gyümölcs válogatásokat. Ezek olyan előre összekészített papírtasakok lesznek, amelyekbe körülbelül 5 kilogramm árut raknak, csupa olyat, amely esztétikailag nem tökéletes, de természetesen ehető állapotban van.

A terméknek némi zsákbamacska jellege is van, hiszen nem a vásárló határozza meg, hogy mi van a tasakban, ám az öt kiló áruért kért fix 3 eurós (cikkünk írásakor 1126 forintos) ár így is versenyképesnek tűnik. Valószínű, hogy az áru egy része így is a szemétkosárban köt majd ki, hiszen sokan vásárolhatnak az olcsóbb ár miatt olyan terméket, amely végül nem kell nekik, de az elképzelés mögött az áll, hogy az esztétikailag nem tökéletes zöldségeknek és gyümölcsöknek normál üzletmenetben a java része a kukába kerülne.

A másik, hasonló kezdeményezés a hamarosan lejáró élelmiszerek összecsomagolása lesz, ezeket a dobozokat fél áron lehet majd megvásárolni.

Ahogy nemrég mi is írtunk róla, a Munch névre keresztelt magyar startup vállalkozás ehhez egészen hasonló, szintén zsákbamacskás megoldással próbálja csökkenteni a magyarországi boltokból és vendéglátóipari egységekből kikerülő ételhulladékot. Ezen a platform-megoldáson keresztül egyelőre főleg a pékségek és a menzák értékesítik csomagszerűen és némi árengedménnyel a nap vége felé megmaradó árukészletüket.

Egy tavaly decemberben elfogadott jogszabály szerint a 100 milliárd forint feletti éves nettó árbevétellel rendelkező magyar élelmiszer-áruházaknak (ez gyakorlatilag a Lidl, a Spar, a Tesco, az Auchan a Penny Market és az Aldi) februártól kötelező felajánlaniuk az élelmiszert minőségmegőrzési időtartamuk lejárta előtt legalább 48 órával az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft.-nek. Az érintett üzletek azonban az élelmiszert karitatív szervezeteknek is felajánlhatják, és a legtöbbjük ezt már évek óta a törvény nélkül is megtette.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA járvány közepén is menetelt a Munch, és Romániában is elindult a magyar ételmentőÉtelfeleslegre indítottak üzletet, épp mielőtt bezártak az éttermek, de makacs módon mentek tovább, most elkezdték a külföldi terjeszkedést is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ élelmiszer élelmiszerpazarlás gyümölcs Lidl németország zöldség Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Torontáli Zoltán
2024. február 22. 16:37 Közélet, Vállalat

A magyar agrárium és élelmiszeripar gyengén teljesít, és a politika is dróton rángathatja

Siralmas gazdasági képet mutat a jegybank friss élelmiszeripari mélyelemzése, ha tudunk olvasni a számsorok között.

Jandó Zoltán
2024. február 22. 04:34 Vállalat

Mostantól biztosan nem Orbán kötélbarátja felügyeli a lakásod

Eladta egyik meghatározó biztonsági cégét Garancsi István. A tranzakcióval a piac lényegében kétszereplőssé vált, ráadásul a két óriáscég más-más szegmensekben aktív.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Debreczeni Anna
2024. február 24. 15:09 Világ

Csak tíz évvel később tudjuk meg, ha átléptük a 1,5 fokos küszöböt

Tavaly volt a legforróbb év a Földön a mérések kezdete óta.