Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. március 18. 13:50 Vállalat, Világ

Ötkilós zsákokban három euróért kezdi árulni a német Lidl a nem tökéletes zöldség-gyümölcsöket

Európa-szerte egyre fontosabb téma az élelmiszerpazarlás visszaszorítása, és a Lidl most érdekes módon Németországban épp egy ahhoz hasonló megoldással kezd kísérletezni, mint amit egy magyar startup vállalkozás nálunk már jó ideje elindított.

Májustól kezdik árulni a „mentőcsomagnak” nevezett zöldség-gyümölcs válogatásokat. Ezek olyan előre összekészített papírtasakok lesznek, amelyekbe körülbelül 5 kilogramm árut raknak, csupa olyat, amely esztétikailag nem tökéletes, de természetesen ehető állapotban van.

A terméknek némi zsákbamacska jellege is van, hiszen nem a vásárló határozza meg, hogy mi van a tasakban, ám az öt kiló áruért kért fix 3 eurós (cikkünk írásakor 1126 forintos) ár így is versenyképesnek tűnik. Valószínű, hogy az áru egy része így is a szemétkosárban köt majd ki, hiszen sokan vásárolhatnak az olcsóbb ár miatt olyan terméket, amely végül nem kell nekik, de az elképzelés mögött az áll, hogy az esztétikailag nem tökéletes zöldségeknek és gyümölcsöknek normál üzletmenetben a java része a kukába kerülne.

A másik, hasonló kezdeményezés a hamarosan lejáró élelmiszerek összecsomagolása lesz, ezeket a dobozokat fél áron lehet majd megvásárolni.

Ahogy nemrég mi is írtunk róla, a Munch névre keresztelt magyar startup vállalkozás ehhez egészen hasonló, szintén zsákbamacskás megoldással próbálja csökkenteni a magyarországi boltokból és vendéglátóipari egységekből kikerülő ételhulladékot. Ezen a platform-megoldáson keresztül egyelőre főleg a pékségek és a menzák értékesítik csomagszerűen és némi árengedménnyel a nap vége felé megmaradó árukészletüket.

Egy tavaly decemberben elfogadott jogszabály szerint a 100 milliárd forint feletti éves nettó árbevétellel rendelkező magyar élelmiszer-áruházaknak (ez gyakorlatilag a Lidl, a Spar, a Tesco, az Auchan a Penny Market és az Aldi) februártól kötelező felajánlaniuk az élelmiszert minőségmegőrzési időtartamuk lejárta előtt legalább 48 órával az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft.-nek. Az érintett üzletek azonban az élelmiszert karitatív szervezeteknek is felajánlhatják, és a legtöbbjük ezt már évek óta a törvény nélkül is megtette.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA járvány közepén is menetelt a Munch, és Romániában is elindult a magyar ételmentőÉtelfeleslegre indítottak üzletet, épp mielőtt bezártak az éttermek, de makacs módon mentek tovább, most elkezdték a külföldi terjeszkedést is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ élelmiszer élelmiszerpazarlás gyümölcs Lidl németország zöldség Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.