Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. március 18. 13:50 Vállalat, Világ

Ötkilós zsákokban három euróért kezdi árulni a német Lidl a nem tökéletes zöldség-gyümölcsöket

Európa-szerte egyre fontosabb téma az élelmiszerpazarlás visszaszorítása, és a Lidl most érdekes módon Németországban épp egy ahhoz hasonló megoldással kezd kísérletezni, mint amit egy magyar startup vállalkozás nálunk már jó ideje elindított.

Májustól kezdik árulni a „mentőcsomagnak” nevezett zöldség-gyümölcs válogatásokat. Ezek olyan előre összekészített papírtasakok lesznek, amelyekbe körülbelül 5 kilogramm árut raknak, csupa olyat, amely esztétikailag nem tökéletes, de természetesen ehető állapotban van.

A terméknek némi zsákbamacska jellege is van, hiszen nem a vásárló határozza meg, hogy mi van a tasakban, ám az öt kiló áruért kért fix 3 eurós (cikkünk írásakor 1126 forintos) ár így is versenyképesnek tűnik. Valószínű, hogy az áru egy része így is a szemétkosárban köt majd ki, hiszen sokan vásárolhatnak az olcsóbb ár miatt olyan terméket, amely végül nem kell nekik, de az elképzelés mögött az áll, hogy az esztétikailag nem tökéletes zöldségeknek és gyümölcsöknek normál üzletmenetben a java része a kukába kerülne.

A másik, hasonló kezdeményezés a hamarosan lejáró élelmiszerek összecsomagolása lesz, ezeket a dobozokat fél áron lehet majd megvásárolni.

Ahogy nemrég mi is írtunk róla, a Munch névre keresztelt magyar startup vállalkozás ehhez egészen hasonló, szintén zsákbamacskás megoldással próbálja csökkenteni a magyarországi boltokból és vendéglátóipari egységekből kikerülő ételhulladékot. Ezen a platform-megoldáson keresztül egyelőre főleg a pékségek és a menzák értékesítik csomagszerűen és némi árengedménnyel a nap vége felé megmaradó árukészletüket.

Egy tavaly decemberben elfogadott jogszabály szerint a 100 milliárd forint feletti éves nettó árbevétellel rendelkező magyar élelmiszer-áruházaknak (ez gyakorlatilag a Lidl, a Spar, a Tesco, az Auchan a Penny Market és az Aldi) februártól kötelező felajánlaniuk az élelmiszert minőségmegőrzési időtartamuk lejárta előtt legalább 48 órával az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft.-nek. Az érintett üzletek azonban az élelmiszert karitatív szervezeteknek is felajánlhatják, és a legtöbbjük ezt már évek óta a törvény nélkül is megtette.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA járvány közepén is menetelt a Munch, és Romániában is elindult a magyar ételmentőÉtelfeleslegre indítottak üzletet, épp mielőtt bezártak az éttermek, de makacs módon mentek tovább, most elkezdték a külföldi terjeszkedést is.

Vállalat Világ élelmiszer élelmiszerpazarlás gyümölcs Lidl németország zöldség Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2022. július 3. 17:04 Vállalat

Egy 34 méteres jacht és több ezer hektó ecet maradt a magyar ásványvízkirály birodalmából

Találtak még 2750 hektoliter ecetet annál a cégnél, amelyből az értékes vagyontárgyakat Mészáros Lőrinc vásárolta ki tavaly, illetve egy jacht is előkerült időközben.

Torontáli Zoltán
2022. július 1. 12:04 Közélet, Vállalat

Szlovákiából hozzák az árstoppos csirkemellet

A magyar kormány helyzetbe hozta a szlovák tenyésztőket, mert ha nincs magyar csirke, a kereslet pedig nagy, akkor átmenetileg importálni kell az árut.

Váczi István
2022. június 30. 11:32 Vállalat

Magyarországon is gyártó multi készül kivonulni Oroszországból

A gyártás felfüggesztése után már az év végi kivonulást készíti elő a Michelin, a lépéssel 250 millió eurót veszítene.

Fontos

Avatar
2022. július 4. 12:08 Világ

A Kreml új kommunikációs taktikát alkalmaz, hogy fogást találjon a nyugati szankciókon

Emberek milliói függnek az Oroszországból és Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékektől, ám ezek nem jutnak el hozzájuk az orosz blokádok miatt.

Pálos Máté
2022. július 3. 04:34 Élet, Közélet

Az egyszerűbb meddőségi kezeléseket a megyei kórházakra bízhatja a kormány

Az egységesen magas színvonalú ellátás feltétele a teljes átláthatóság, központi irányítás és felügyelet az állami meddőségi programot koordináló Humánreprodukciós Igazgatóság szerint.

Torontáli Zoltán
2022. július 2. 17:32 Élet, Tech

Az erkélyre rakható egyszerű napelemes rendszer Magyarországon szabályellenes

Ami Németországban egy elég egyszerű rezsicsökkentő eszköz, az nálunk szerződésszegéssel ér fel.