Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. december 16. 11:57 Vállalat

Egész jutányos áron kínál eladásra egy 44 szobás kastélyt az állami vagyonkezelő

Szálloda, gyermeküdülő és idősek otthona is volt már a néhai Károlyi-kastély, amelynek árverését múlt hét végén hirdette meg az MNV Zrt. Az épületet illetve nyolcezer négyzetméteres telkét 157,5 millió forintért értékesítené a nemzeti vagyonkezelő, de az ingatlan csak a szomszédos, közel két és fél hektáros telekkel együtt eladó, így a teljes kikiáltási ár 176 millió forint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMásfélmilliárd forintért most bárki az Orbán-birtok szomszédja lehetAz állam elad egy 53 hektáros ingatlant Felcsút határában, amit csak egy út választ el Lévai Anikó földjeitől, és amit csak fél éve nyilvánítottak kiemelt fejlesztési területté.

A különböző leírások szerint a kastély, amely a Tarna patak völgyében, egy dombhát tetején épült, 1872-ben készült el. Két évtizeddel később bővítették, és ekkor érte el jelenlegi méretét. Miután az első világháborút követően elkobozták, egészen a második világháborúig szállodaként működött, majd a szocializmus idején nagyjából negyven éven keresztül a Szakszervezetek Országos Tanácsa gyermeküdülőjeként üzemeltették. Néhány év szünet után lett idősek otthona, és egészen 2008-ig ilyen funkcióban működött.

Azóta azonban üresen áll, és ez az állapotán is látszik. Az árverési hirdetmény szerint

a falak nedvesednek, a vakolat mállik, helyenként penészesedik. A faszerkezetek korhadnak, a nyílászárók sok helyen hiányoznak, vagy károsodtak, a vasszerkezetek rozsdásak.

A kastélyt és melléképületét tehát erősen fel kell újítani, de a 176 milliós vételár így sem tűnik magasnak. Az összesen 3600 négyzetméter alapterületű épületek különböző helyiségeit három oldalon keresztül sorolják fel a kiírásban.

A 44 szoba mellett irodák, számos WC és fürdő, két terasz, egy télikert, illetve a pincében több tároló és egy hulla kamra is található.

Az ingatlan ráadásul turisztikai szempontból nagyon jó helyen van, az MNV már a rövid leírásban is hangsúlyozta, hogy közvetlen környezetében található a híres parádfürdői gyógyfürdő. Így adja magát, hogy a kastélyból ismét szálloda legyen, különösen, hogy a telkét a helyi építési szabályzat szerint is ilyen célra lehet használni. A nagyobb szomszédos ingatlanon ugyanakkor elvileg csak zöldterület alakítható ki, oda épület nem húzható fel, így azt a kastély parkjaként hasznosíthatja az új tulajdonos.  Emellett nehezítheti a turisztikai hasznosítást, hogy egy másik hotel is van a közelben.

A környéken egyébként már több szálloda is kormányközeli érdekeltségbe került. Alig néhány hete a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a cége vette át a Kékes lábánál található 114 szobás Lifestyle Hotel Mátra üzemeltetését, az egerszalóki Saliris pedig Mészáros Lőrinc szállodája.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat árverés MNV Paráfürdő szálloda Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2024. június 21. 05:04 Közélet, Vállalat

Nagyon fáj a külföldi tulajdonú cementgyártóknak a nyakukba varrt adó

Megnéztük, hogy a számok alapján mennyire szenvednek a külföldi kézben lévő építőanyaggyártók, amelyeket a kormány ki akar szorítani a piacról.

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.