Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. december 16. 11:57 Vállalat

Egész jutányos áron kínál eladásra egy 44 szobás kastélyt az állami vagyonkezelő

Szálloda, gyermeküdülő és idősek otthona is volt már a néhai Károlyi-kastély, amelynek árverését múlt hét végén hirdette meg az MNV Zrt. Az épületet illetve nyolcezer négyzetméteres telkét 157,5 millió forintért értékesítené a nemzeti vagyonkezelő, de az ingatlan csak a szomszédos, közel két és fél hektáros telekkel együtt eladó, így a teljes kikiáltási ár 176 millió forint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMásfélmilliárd forintért most bárki az Orbán-birtok szomszédja lehetAz állam elad egy 53 hektáros ingatlant Felcsút határában, amit csak egy út választ el Lévai Anikó földjeitől, és amit csak fél éve nyilvánítottak kiemelt fejlesztési területté.

A különböző leírások szerint a kastély, amely a Tarna patak völgyében, egy dombhát tetején épült, 1872-ben készült el. Két évtizeddel később bővítették, és ekkor érte el jelenlegi méretét. Miután az első világháborút követően elkobozták, egészen a második világháborúig szállodaként működött, majd a szocializmus idején nagyjából negyven éven keresztül a Szakszervezetek Országos Tanácsa gyermeküdülőjeként üzemeltették. Néhány év szünet után lett idősek otthona, és egészen 2008-ig ilyen funkcióban működött.

Azóta azonban üresen áll, és ez az állapotán is látszik. Az árverési hirdetmény szerint

a falak nedvesednek, a vakolat mállik, helyenként penészesedik. A faszerkezetek korhadnak, a nyílászárók sok helyen hiányoznak, vagy károsodtak, a vasszerkezetek rozsdásak.

A kastélyt és melléképületét tehát erősen fel kell újítani, de a 176 milliós vételár így sem tűnik magasnak. Az összesen 3600 négyzetméter alapterületű épületek különböző helyiségeit három oldalon keresztül sorolják fel a kiírásban.

A 44 szoba mellett irodák, számos WC és fürdő, két terasz, egy télikert, illetve a pincében több tároló és egy hulla kamra is található.

Az ingatlan ráadásul turisztikai szempontból nagyon jó helyen van, az MNV már a rövid leírásban is hangsúlyozta, hogy közvetlen környezetében található a híres parádfürdői gyógyfürdő. Így adja magát, hogy a kastélyból ismét szálloda legyen, különösen, hogy a telkét a helyi építési szabályzat szerint is ilyen célra lehet használni. A nagyobb szomszédos ingatlanon ugyanakkor elvileg csak zöldterület alakítható ki, oda épület nem húzható fel, így azt a kastély parkjaként hasznosíthatja az új tulajdonos.  Emellett nehezítheti a turisztikai hasznosítást, hogy egy másik hotel is van a közelben.

A környéken egyébként már több szálloda is kormányközeli érdekeltségbe került. Alig néhány hete a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a cége vette át a Kékes lábánál található 114 szobás Lifestyle Hotel Mátra üzemeltetését, az egerszalóki Saliris pedig Mészáros Lőrinc szállodája.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat árverés MNV Paráfürdő szálloda Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.