Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. december 16. 11:57 Vállalat

Egész jutányos áron kínál eladásra egy 44 szobás kastélyt az állami vagyonkezelő

Szálloda, gyermeküdülő és idősek otthona is volt már a néhai Károlyi-kastély, amelynek árverését múlt hét végén hirdette meg az MNV Zrt. Az épületet illetve nyolcezer négyzetméteres telkét 157,5 millió forintért értékesítené a nemzeti vagyonkezelő, de az ingatlan csak a szomszédos, közel két és fél hektáros telekkel együtt eladó, így a teljes kikiáltási ár 176 millió forint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMásfélmilliárd forintért most bárki az Orbán-birtok szomszédja lehetAz állam elad egy 53 hektáros ingatlant Felcsút határában, amit csak egy út választ el Lévai Anikó földjeitől, és amit csak fél éve nyilvánítottak kiemelt fejlesztési területté.

A különböző leírások szerint a kastély, amely a Tarna patak völgyében, egy dombhát tetején épült, 1872-ben készült el. Két évtizeddel később bővítették, és ekkor érte el jelenlegi méretét. Miután az első világháborút követően elkobozták, egészen a második világháborúig szállodaként működött, majd a szocializmus idején nagyjából negyven éven keresztül a Szakszervezetek Országos Tanácsa gyermeküdülőjeként üzemeltették. Néhány év szünet után lett idősek otthona, és egészen 2008-ig ilyen funkcióban működött.

Azóta azonban üresen áll, és ez az állapotán is látszik. Az árverési hirdetmény szerint

a falak nedvesednek, a vakolat mállik, helyenként penészesedik. A faszerkezetek korhadnak, a nyílászárók sok helyen hiányoznak, vagy károsodtak, a vasszerkezetek rozsdásak.

A kastélyt és melléképületét tehát erősen fel kell újítani, de a 176 milliós vételár így sem tűnik magasnak. Az összesen 3600 négyzetméter alapterületű épületek különböző helyiségeit három oldalon keresztül sorolják fel a kiírásban.

A 44 szoba mellett irodák, számos WC és fürdő, két terasz, egy télikert, illetve a pincében több tároló és egy hulla kamra is található.

Az ingatlan ráadásul turisztikai szempontból nagyon jó helyen van, az MNV már a rövid leírásban is hangsúlyozta, hogy közvetlen környezetében található a híres parádfürdői gyógyfürdő. Így adja magát, hogy a kastélyból ismét szálloda legyen, különösen, hogy a telkét a helyi építési szabályzat szerint is ilyen célra lehet használni. A nagyobb szomszédos ingatlanon ugyanakkor elvileg csak zöldterület alakítható ki, oda épület nem húzható fel, így azt a kastély parkjaként hasznosíthatja az új tulajdonos.  Emellett nehezítheti a turisztikai hasznosítást, hogy egy másik hotel is van a közelben.

A környéken egyébként már több szálloda is kormányközeli érdekeltségbe került. Alig néhány hete a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a cége vette át a Kékes lábánál található 114 szobás Lifestyle Hotel Mátra üzemeltetését, az egerszalóki Saliris pedig Mészáros Lőrinc szállodája.

Vállalat árverés MNV Paráfürdő szálloda Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2022. május 25. 04:00 Közélet, Vállalat

Annyi pénzt öntött az állam a magyar startup ökoszisztémára, hogy az megfulladt

160 milliárdot költött a kockázati tőkepiacra a magyar állam, amivel sikeresen szorította ki a külföldi befektetőket. Ezzel sikerült elérnie, hogy Magyarország a régió startup-sereghajtója legyen.

Torontáli Zoltán
2022. május 24. 16:39 Pénz, Vállalat

Nem is az árstop, hanem az infláció fájhat a nagy boltoknak

A sarki bolt és a multi lánc működési modellje mára teljesen eltérő lett, de utóbbi sem védtelen az inflációs nyomás ellen.

Bucsky Péter
2022. május 23. 04:34 Vállalat

1200 milliárd forint mutatja, miért küldi Orbán Viktor külföldre a magyar cégeket

A magyar gazdaságban nő a külföldi tulajdonú vállalatok szerepe és az általuk hazaküldött osztalék összege, amely után szinte semmi bevétele sincs a magyar államnak.

Fontos

Török Zoltán
2022. május 26. 15:39 Adat

Önámítás-e az energia tekintetében önellátó Magyarország képe?

Az önellátás gondolata ugyanis tökéletesen szembe megy a klasszikus közgazdaságtan alaptételeivel, melyek a kereskedelem előnyeiről szólnak.

Torontáli Zoltán
2022. május 26. 11:57 Pénz, Világ

Holnaptól már önrész nélkül is lakáshitelhez juthatnak a lengyelek

Elindult a fél éve összerakott nagy állami program, de a kritikusai szerint ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy el is avuljon.

Avatar
2022. május 25. 15:25 Pénz

Valójában nincs plafon az idei államháztartási hiánynál

Mire számíthat Magyarország, ha mégis maradnak a maastrichti kritériumok?