Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. október 19. 11:59 Vállalat

Közelít Magyarországhoz, Bécsben is nyit a futárcég, amely tíz perc alatt kiszállít mindent

A Netpincérről nemrég Foodpandára átnevezett ételfutár cég tulajdonosa, a Delivery Hero bevásárolta magát a piac egyik legérdekesebb európai szereplőjébe. A társaság 200 millió euróért megszerezte a berlini alapítású Gorillas 8 százalékát, ami azt jelenti, hogy a Gorillas teljes értékét 2,5 milliárd euróra, vagyis 900 milliárd forintra értékelte.

A Gorillas Technologies GmbH egy olyan futárcég, amelynek üzleti modellje sok szempontból eltér a versenytársaiétól. Eddig kilenc országban (Németország, Egyesült Királyság, Belgium, Dánia, Franciaország, Olaszország, Hollandia és Spanyolország) 140 saját raktárbázist épített ki, és minden megrendelést ezekből szállít ki. A futárok minden megrendelést 10 percen belül kivisznek.

A cég alkalmazottként foglalkoztatja a futárjait (az iparágban döntően a vállalkozói szerződések terjedtek el), 11 eurós (4 ezer forintos) órabért ad Nyugat-Európában, és ennek megfelelően például fizetett éves szabadságot is biztosít. Sőt, a modell abban is különbözik, hogy a futárok nem a saját, hanem a cég biciklijeivel szállítanak, ezek egyébként egyforma elektromos kerékpárok – nyilvánvalóan azért, hogy a raktárakból a kiszállítási területet növelni lehessen.

A Vienna Online azt írja, hogy a Delivery Hero tulajdonszerzésének egyik következménye az lesz, hogy a Gorillas Bécsben is elindul. Amennyiben a Delivery Hero Hungary Kft. segítségével Magyarországon is tervezik a Gorillas modell és márka meghonosítását, beszámolunk róla.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA jatt eltűnt, cím sincs mindig elég: most sem álom az ételfutárkodásPörög az ételkiszállítás, de a futárok élményei vegyesek. Az emberek hálásak, népszerű az érintésmentes kiszállítás, de a futárok többsége nem most fog meggazdagodni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem alkalmazott az ételfutár, ha több jel szerint is annak tűnik?Egyre inkább érdemes feltenni a kérdést nálunk is, hiszen a Netpincér és a Wolt most már az ország nagy munkaadója lehetne, de persze nem az.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Bécs delivery hero ételfutár Foodpanda futár Gorillas Netpincér Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.