Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. május 21. 09:54 Vállalat, Világ

Az Alza Csehországban elkezdi az élelmiszerszállítást a csomagautomatákba

A házhoz szállítási szolgáltatásokon belül az élelmiszerek különösen nehéz logisztikai feladatot jelentenek, az Alza azonban Csehországban megpróbál még egyet csavarni a történeten: csomagátvevő automatákba is elkezdi kiszállítani akár a fagyasztott termékeket is.

Az Alza a Magyarországon Kifli.hu néven ismert szolgáltató (szintén cseh) anyavállalatával, a Rohlikkal dolgozik együtt, vagyis annak élelmiszer házhoz szállító szolgáltatását terjeszti ki az automatáira. Az Alza automatákban hűtött rekeszeket hoznak létre, amelyekben akár még fagyasztott termékeket is el tudnak helyezni, legfeljebb négy órán keresztül (amellett, hogy természetesen a raktár és az automata közötti szállítás során is hűtött marad az áru).

A szolgáltatás elég nagy pontosságot követel meg a vevőktől is, nekik ugyanis az értesítést követően három órán belül át kell venniük a csomagot. – írja például a Lupa.cz.

A lépés jól mutatja, hogy az Alza a csomagátvevő automatáit egy olyan logisztikai hálózati infrastruktúraként kezeli, amelynek használatát külső partnereknek is bérbe kívánja adni. A másik oldalról is látszik az üzleti modell rugalmassága, a Rohliknak ugyanis vannak már saját átvevő pontjai, ahol egyébként 100 cseh korona (azaz 1400 forint) feletti vásárlásoknál különdíj nélkül vehetők át az élelmiszerek, de az együttműködéssel már rögtön az első körben 50 csomagautomatával bővíti ezt a lehetőséget.

Az 50 hűtött Alza csomagátvevő közül egyébként 20 Prágában van, de a többi 30 a nagyobb vidéki városokban található, vagyis a cégek egyből országos szinten próbálkoznak az együttműködéssel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNeked kényelmes, de a boltnak csak veszteséget okoz az élelmiszer-házhozszállításNem megy a piac, még Németországban sem, mert az eddigi modellek túl nagy költséggel dolgoznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIndul Budapesten a Kifli.hu: a csehek ott támadják a Tescót és a társait, ahol a legjobban fáj nekikViccesen hangzó neve ellenére komoly cseh online élelmiszerbolt jelenik meg Budapesten. Mit kínálnak és hogyan lehetnek nyereségesek ott, ahol minden versenytársuk csak égeti a pénzét?

Vállalat Világ Alza csomag csomagautomata élelmiszer házhoz szállítás Kifli.hu Rohlik Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.

Stubnya Bence
2022. november 28. 14:28 Támogatói tartalom, Vállalat

Ígéretes eredményekkel zárult a négynapos munkahét eddigi legnagyobb magyarországi kísérlete

Javult a hatékonysága és a munka-magánélet egyensúllyal való elégedettsége a Telekom dolgozóinak, akik négynapos munkahétre álltak át. Februártól a résztvevők számát duplázva folytatódik a tesztidőszak.

Bucsky Péter
2022. november 28. 04:34 Vállalat

Legóból épített százmilliós céget egy magyar vállalkozó

Több száz millió forintos üzlet az egyedi tervek alapján készült legók tervezése és összeállítása.

Fontos

Nagy Zsolt
2022. november 27. 19:03 Pénz

Kötvények, részvények, ingatlan: honnan menekül a pénzünk, és hol tudjuk utolérni?

A világ három legnagyobb gazdasági régiójában, az Egyesült Államokban, Kínában és Európában is recessziós veszély vagy már gazdasági visszaesés van, így nincs könnyű dolga a befektetőknek.

Váczi István
2022. november 27. 04:34 Vállalat

Életet lehelt a háború egy fontos magyar áruforgalmi csomópontba

Először úgy tűnt, hogy az ukrajnai háború véget vet a záhonyi átrakó körzet épp csak elindult fejlődésének, de az orosz blokád felértékelte a vasúti kapcsolatokat.

Pálos Máté
2022. november 26. 19:03 Közélet

A mai tanártüntetés előtt adott pluszpénzt a kormány az egyházi iskoláknak

Magyarázhatja a rendeletek időzítését, hogy az egyházi iskolákban dolgozó tanárok első tömeges és nyílt különdemonstrációja óta ez az első jelentős pedagógusmegmozdulás.