Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. május 21. 09:54 Vállalat, Világ

Az Alza Csehországban elkezdi az élelmiszerszállítást a csomagautomatákba

A házhoz szállítási szolgáltatásokon belül az élelmiszerek különösen nehéz logisztikai feladatot jelentenek, az Alza azonban Csehországban megpróbál még egyet csavarni a történeten: csomagátvevő automatákba is elkezdi kiszállítani akár a fagyasztott termékeket is.

Az Alza a Magyarországon Kifli.hu néven ismert szolgáltató (szintén cseh) anyavállalatával, a Rohlikkal dolgozik együtt, vagyis annak élelmiszer házhoz szállító szolgáltatását terjeszti ki az automatáira. Az Alza automatákban hűtött rekeszeket hoznak létre, amelyekben akár még fagyasztott termékeket is el tudnak helyezni, legfeljebb négy órán keresztül (amellett, hogy természetesen a raktár és az automata közötti szállítás során is hűtött marad az áru).

A szolgáltatás elég nagy pontosságot követel meg a vevőktől is, nekik ugyanis az értesítést követően három órán belül át kell venniük a csomagot. – írja például a Lupa.cz.

A lépés jól mutatja, hogy az Alza a csomagátvevő automatáit egy olyan logisztikai hálózati infrastruktúraként kezeli, amelynek használatát külső partnereknek is bérbe kívánja adni. A másik oldalról is látszik az üzleti modell rugalmassága, a Rohliknak ugyanis vannak már saját átvevő pontjai, ahol egyébként 100 cseh korona (azaz 1400 forint) feletti vásárlásoknál különdíj nélkül vehetők át az élelmiszerek, de az együttműködéssel már rögtön az első körben 50 csomagautomatával bővíti ezt a lehetőséget.

Az 50 hűtött Alza csomagátvevő közül egyébként 20 Prágában van, de a többi 30 a nagyobb vidéki városokban található, vagyis a cégek egyből országos szinten próbálkoznak az együttműködéssel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNeked kényelmes, de a boltnak csak veszteséget okoz az élelmiszer-házhozszállításNem megy a piac, még Németországban sem, mert az eddigi modellek túl nagy költséggel dolgoznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIndul Budapesten a Kifli.hu: a csehek ott támadják a Tescót és a társait, ahol a legjobban fáj nekikViccesen hangzó neve ellenére komoly cseh online élelmiszerbolt jelenik meg Budapesten. Mit kínálnak és hogyan lehetnek nyereségesek ott, ahol minden versenytársuk csak égeti a pénzét?

Vállalat Világ Alza csomag csomagautomata élelmiszer házhoz szállítás Kifli.hu Rohlik Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós Jandó Zoltán
2021. június 21. 06:03 Adat, Vállalat

Sok helyen újra munkaerőhiány van, pedig külföldre még vissza sem indultak a magyarok

Bár az ország egészében még többen keresnek állást, mint a járvány előtt, egyes régiókban már nem ez a helyzet, néhány ágazat pedig már munkaerőhiánnyal küzd.

Fabók Bálint
2021. június 17. 06:23 Élet, Vállalat

Belefáradtak a multis és a gyári munkába, létrehoztak egy példamutató biogazdaságot

Hosszú évek munkájával hozták létre a permakultúrás tanyát a Vértes dombjai között, főleg szörpök készítéséből élnek meg.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. június 22. 14:56 Adat

Az elmúlt 50 év leghalálosabb hetével tetőzött a harmadik hullám Magyarországon

Az elmúlt fél évszázadban népességarányosan egyetlen héten sem veszítették annyian életüket Magyarországon, mint az idén március 22 és 28. között.

Bucsky Péter Váczi István
2021. június 22. 06:51 Közélet

Az úthálózat legjobb részét passzolja le a kormány 35 évre, a tönkrement utak maradnak az állam nyakán

A gyorsforgalmi tender generációnyi időre bebetonozott nyertese annyi bevételre számíthat 2057-ig, mint az államosított nyugdíjpénztári vagyon.

Avatar
2021. június 21. 15:07 Közélet

Egy nagy port kavart nyugdíjjavaslat védelmében

A humántőke-alapú nyugdíjrendszer nem diszkriminál, és megszerzett jogokat sem vesz el - írja a rendszer bevezetése mellett érvelő nyugdíjszakértő szerzőnk.