Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. május 21. 09:54 Vállalat, Világ

Az Alza Csehországban elkezdi az élelmiszerszállítást a csomagautomatákba

A házhoz szállítási szolgáltatásokon belül az élelmiszerek különösen nehéz logisztikai feladatot jelentenek, az Alza azonban Csehországban megpróbál még egyet csavarni a történeten: csomagátvevő automatákba is elkezdi kiszállítani akár a fagyasztott termékeket is.

Az Alza a Magyarországon Kifli.hu néven ismert szolgáltató (szintén cseh) anyavállalatával, a Rohlikkal dolgozik együtt, vagyis annak élelmiszer házhoz szállító szolgáltatását terjeszti ki az automatáira. Az Alza automatákban hűtött rekeszeket hoznak létre, amelyekben akár még fagyasztott termékeket is el tudnak helyezni, legfeljebb négy órán keresztül (amellett, hogy természetesen a raktár és az automata közötti szállítás során is hűtött marad az áru).

A szolgáltatás elég nagy pontosságot követel meg a vevőktől is, nekik ugyanis az értesítést követően három órán belül át kell venniük a csomagot. – írja például a Lupa.cz.

A lépés jól mutatja, hogy az Alza a csomagátvevő automatáit egy olyan logisztikai hálózati infrastruktúraként kezeli, amelynek használatát külső partnereknek is bérbe kívánja adni. A másik oldalról is látszik az üzleti modell rugalmassága, a Rohliknak ugyanis vannak már saját átvevő pontjai, ahol egyébként 100 cseh korona (azaz 1400 forint) feletti vásárlásoknál különdíj nélkül vehetők át az élelmiszerek, de az együttműködéssel már rögtön az első körben 50 csomagautomatával bővíti ezt a lehetőséget.

Az 50 hűtött Alza csomagátvevő közül egyébként 20 Prágában van, de a többi 30 a nagyobb vidéki városokban található, vagyis a cégek egyből országos szinten próbálkoznak az együttműködéssel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNeked kényelmes, de a boltnak csak veszteséget okoz az élelmiszer-házhozszállításNem megy a piac, még Németországban sem, mert az eddigi modellek túl nagy költséggel dolgoznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIndul Budapesten a Kifli.hu: a csehek ott támadják a Tescót és a társait, ahol a legjobban fáj nekikViccesen hangzó neve ellenére komoly cseh online élelmiszerbolt jelenik meg Budapesten. Mit kínálnak és hogyan lehetnek nyereségesek ott, ahol minden versenytársuk csak égeti a pénzét?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Alza csomag csomagautomata élelmiszer házhoz szállítás Kifli.hu Rohlik Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.