Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. május 14. 14:36 Vállalat

16 milliárdos fizetését magyarázza a Netpincér anyacégének vezére

A német tőzsdén jegyzett vállalatok vezetői közül tavaly a második legnagyobb javadalmazást kapta az egyebek mellett a magyar Netpincért is leányvállalatai között tudó Delivery Hero alapító-vezérigazgatója.

Niklas Östberg fizetése egy évvel korábban még nem számított kiemelkedőnek ebben a mezőnyben, akkor 350 ezer eurót (jelenlegi árfolyamon közel 125 millió forint) tehetett zsebre, ami a készpénzes juttatásának szerződés szerinti maximuma. Tavaly sem azért nőtt 45,7 millió euróra (16,25 milliárd forint) a svéd üzletember javadalmazása, mert ezt a részt emelték volna meg drasztikusan, hanem mert beváltott évekkel korábbról származó részvényopciókat.

Erről saját maga is azt nyilatkozta, hogy óriási összeg, de magyarázatként hozzátette, hogy a tavaly lehívott részvényopciók – amelyek a tőzsdei vállalatok vezetőinek bevett javadalmazási formái – nyolc és fél évvel korábbról származtak, amikor a Delivery Hero még sokkal kisebb vállalat volt. Sőt, ha nem él a lehetőséggel, akkor ezek az opciók semmivé válnak – tette hozzá.

Ezeket már korábban lehívhattam volna, de pont a vállalkozás érdekében nem tettem meg – mondta még a vállalkozó, aki ezzel persze kifejezetten jól járt. A Delivery Hero részvényeit 2017 júniusában vezették be a német tőzsdére 28 euró körüli árfolyamon, és ezt követően 2019 novemberéig 50 euró alatt maradt a jegyzés. Ezt követően viszont gyors emelkedésbe kezdett, nem utolsósorban a koronavírus-járványnak köszönhetően, amikor a befektetők rávetették magukat a technológiai, a kényszerű otthonmaradásból profitáló vállalatok papírjaira.

A részvény árfolyama idén januárban 144 eurónál tetőzött, és azóta hullámzás mellett inkább lefelé vezet az útja, mivel a befektetők egyre inkább elfordulnak az említett vállalati körtől.

Az alapító mindenesetre továbbra is hisz a vállalatában, mert arról is beszámolt, hogy a tavaly megkeresett pénz mintegy háromnegyedét Delivery Hero-részvények vásárlásába fektette. (Azt nem tudni, hogy mekkora a részesedése a saját cégében.) Östberg arról is beszélt, hogy ismét meg akarnak jelenni a német ételkiszállítási piacon, amelyet akkor adtak fel, amikor 2018 végén ezt az üzletágat eladták egy konkurensnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA jatt eltűnt, cím sincs mindig elég: most sem álom az ételfutárkodásPörög az ételkiszállítás, de a futárok élményei vegyesek. Az emberek hálásak, népszerű az érintésmentes kiszállítás, de a futárok többsége nem most fog meggazdagodni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat delivery hero ételfutár fizetés Netpincér részvénytársaság Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.