Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. március 21. 12:35 Vállalat

Válságban gyorsabban öregszenek és előbb halnak meg a cégvezetők

Nagyjából másfél évvel csökkenti a vezérigazgatók várható élettartamát egy gazdasági visszaesés, és már a visszaesést követő években is idősebbnek néznek ki a válságba került iparágakban működő cégek vezetői azoknál, akiknek az ágazata elkerülte a válságot – többek között ez derül ki egy friss műhelytanulmányból, amely az amerikai National Bureau of Economic Research jelentetett meg.

A kutatók több mint 1600 vezérigazgató adatai alapján vizsgálták, hogy a gazdasági visszaesések milyen hatással vannak a vezetők egészségére. A tanulmány olyan időszakokat tekint visszaesésnek, amikor a cégek medián részvényárfolyama legalább 30 százalékkal esett vissza egy kétéves időszakban a korábbi időszakhoz képest. A vizsgált vezérigazgatók nagyjából 40 százaléka élt át ilyen visszaesést, és ezek átlagosan másfél évvel csökkentették ezeknek a vezetőknek a várható élettartamát.

A kutatás talán legérdekesebb része, hogy a kutatók gépi tanulás algoritmusok segítségével vizsgálták meg a vezérigazgatókról készült képeket. Az algoritmusok kifejezetten a kinézetük alapján becsülték meg az életkorukat. A tanulmányhoz 462 vezérigazgatóról 3086 képet gyűjtöttek össze, amelyek a 2006-os Fortune 500 listán szereplő cégek vezetőit vezérigazgatói megbízatásuk alatt, de különböző időpontokban ábrázolták.

Azok a vezetők, akiknek az iparága komoly visszaesést szenvedett el a 2007-2008-as válságban, átlagosan egy évvel néztek ki idősebbnek azoknál, akiknek a cégét nem érintette annyira súlyosan a válság. A különbség a később készült fotók alapján tovább növekedett.

A kutatás arra is kitért, hogy a nyolcvanas években 33 amerikai államban különböző években bevezetett, ellenséges felvásárlást akadályozó törvények milyen hatással voltak a vezérigazgatók egészségére. Az ellenséges felvásárlások lényege, hogy – a baráti, tehát két fél közös megegyezeséből létrejövő felvásárlásokhoz képest – ezekben az esetekben a felvásárlás a megvett cég menedzsmentjének beleegyezése nélkül jön létre. Ennek gyakran az az oka, hogy a befektető kifejezetten úgy ítéli meg, hogy éppen a gyenge menedzsment hátráltatja az egyébként jó kilátásokkal bíró céget.

Az említett törvények tehát csökkentik a stresszt, amit a potenciális ellenséges felvásárlások okoznak a vezérigazgatóknak. A tanulmány szerint olyannyira, hogy jelentősen, két évvel növelték ezek a törvények átlagosan az adatbázisba bekerülő vezérigazgatók élettartamát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTéves párhuzamra hivatkozik a kormány a cégvédelmi törvénynélVan egy lényeges különbség abban, ahogy az olaszok és a magyarok a járvány miatt kialakult helyzetben védekeznek a külföldi cégek terjeszkedése ellen. Az olasz szabályok átgondoltak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat felvásárlás kutatás menedzsment vállalatok várható élettartam Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.