Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. március 2. 06:45 Vállalat

Hétezer forint volt hárommilliárdos tartozásra a legkínosabb állami cég számláján

Kásler Miklós miniszter csütörtöki jóváhagyását követően pénteken tette közzé azt a beszámolóját a 2017-es vizes vb-t szervező vállalat, amelyre elvileg a cég megszüntetését célzó eljárást alapozták. A 2019 végén indított végelszámolást ráadásul azóta megszüntették, tehát a teljes eljárás úgy zajlott, hogy a már jó ideje teljesen feleslegesen létező Bp2017 Nonprofit Kft.-nek nem volt meg a hivatalos mérlege és eredménykimutatása. Ennek ellenére az elmúlt egy évben – tehát majdnem három évvel a vb után – is öntötték az állami százmilliókat a cégbe, aminek gazdasági ügyeit 2019 végéig egy azóta körözés alatt álló ember irányította.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKirúgták a vizes vb gazdasági igazgatóját, 587 millió forint adó elcsalásával gyanúsítjákTöbben egybehangzóan állítják, hogy Dubajban lehet Balogh Sándor, aki ellen üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt adtak ki körözést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA leghivalkodóbb magyar üzletember, aki hülyére veszi az államot, de mindig magasabbra jutCéghálót működtetett a miniszter lakásán, Afrikában ügyeskedik, vb-t szervez, űrnagykövet és még számtalan más. Portré Balogh Sándorról, akihez tapadnak az állami milliók.

Csak egy évet késtek

Bár tavaly a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben a kormány – szeptember 30-ig – négy hónap haladékot adott a vállalatoknak, hogy a 2019-es évükről szóló beszámolót leadják, a Bp2017 Kft.-nek ennyi idő nem volt elég. Mivel az éves jelentés még az idén januárban sem jelent meg, bő másfél hónappal ezelőtt közérdekű adatigényléssel fordultunk a céghez, hogy küldje meg nekünk a beszámolót, amit már hónapokkal korábban törvényi kötelezettsége lett volna nyilvánosságra hozni.

A vállalat szokás szerint nem reagált megkeresésünkre, ezért az ebben illetékes Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordultunk, hogy vizsgálja ki, miért nem tesz eleget a cég tájékoztatási kötelezettségének. A NAIH elnöke, Péterfalvi Attila hétfő délelőtt válaszolt, hogy kivizsgálják az ügyet, és folyamatosan leveleznek a témában a Bp2017-tel. Utóbbinak meg is lett az eredménye: időközben múlt pénteken jelentkezett a vizes vb szervezője is. Egy azóta hatályon kívül helyezett jogszabályra hivatkozva azt írták, hogy az adatok kiadása a veszélyhelyzet miatt módosított határidő figyelembe vételével történik*A hivatkozott rendelet ugyan már régóta nem él, de az újból elrendelt veszélyhelyzet eredményeként most is több idejük, egészen pontosan 30 helyett 45 napjuk van az állami szerveknek ezekre a megkeresésekre válaszolni. A bökkenő mindössze annyi, hogy az alaphatáridő 15 nap, és ez hosszabbítható meg most 45-re, de a jogszabály szerint „erről az igénylőt az igény beérkezését követő 15 napon belül tájékoztatni kell”. Ez viszont nem történt meg..

Szikronúszás a budapesti vizes világbajnokságon 2017-ben. Fotó AFP/Europress

A Bp2017 Kft. magára az adatigénylésünkre azóta sem válaszolt, de a vállalat beszámolóját pénteken végül feltöltötték az Igazságügyi Minisztérium erre a célra fenntartott felületére. A jelentés azonban nem a teljes 2019-es évet fedi le, hanem csak a 2019. december 14-ig terjedő időszakot, mivel ekkor döntött úgy az állami tulajdonos, hogy végelszámolással megszünteti a vállalatot.

A végelszámolás miatt azonban ezeket a dokumentumokat még korábban közzé kellett volna tenni. A jogszabály szerint ugyanis a beszámolót az eljárás megindítását követően 30 napon belül kell elkészíteni és 45 napon belül nyilvánosságra hozni. A most feltöltött dokumentumok tanúsága szerint azonban a vállalat vezetése a beszámolót csak 2021. január végén, közel két héttel az adatigénylésünk megküldése után állította össze, a tulajdonost képviselő Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere pedig múlt csütörtökön fogadta el a jelentést.

Az már önmagában is kellemetlen, hogy állami cégként több mint egy évvel kicsúsztak a határidőből, úgy azonban, hogy időközben a végelszámolást is megszüntették, még kínosabb a történet. Kásler Miklós szinte napra pontosan egy évvel az eljárás megindítása után, tavaly decemberben ugyanis úgy döntött, hogy egyelőre mégis megmarad a cég. Ez pedig azt jelenti, hogy az eljárás alatt hivatalosan egy percig sem voltak ismertek a vállalat pontos pénzügyi adatai.

Persze a tulajdonos nyilván ismerte a cég helyzetét, valószínűleg ezért

tolt a vállalatba két részletben több mint 200 millió forintot tavaly is.

Más kérdés, hogy a most közzétett beszámoló annyira rossz képet fest a cég helyzetéről, hogy azon ekkora összeg első ránézésre sokat nem segít.

A bérekre sem lehetett elég a pénz

A Bp2017 Kft. 2019-ben valamiféle tevékenységet még végzett, így összesen közel 200 milliós árbevétele is volt. Ennek több mint felét azonban különböző áruk értékesítése adta, 106 millió forint értékben. Kis bökkenő, hogy a vállalat árukészlete (amely egy évvel korábban két medencéből, a vb-re gyártott, vélhetően eladhatatlan merchandise termékekből, értékesítésre beszerzett alkatrészekből és a Duna Aréna büféjében megmaradt dolgokból állt) ugyanebben az időszakban 220 millió forinttal csökkent. Azaz úgy tűnik, hogy elég sokat bukott az értékesítésen. Annyit, hogy az még a bérleti díjból, a strandüzemeltetésből, a parkoló hasznosításából és egyéb tevékenységekből befolyó pénzt is elvihette.

Ettől persze még nem kellett volna veszteségesnek lennie a cégnek. A vállalat ugyanis egy csomó állami támogatást könyvelt le 2019-re, köztük olyat is, amit a „vizes vb megrendezésére” kapott*Ezek csak számviteli okokból jelentek meg a tavalyi beszámolóban, valójában már jóval korábban befolytak.. A társaságot azonban a közel 1,2 milliárdnyi ilyen egyéb bevétel sem tudta víz fölött tartani:

2019-ben a végelszámolás kezdetéig közel félmilliárdos veszteséget hozott össze.

Már ez is elég rossz képet fest, de az igazán nagy gondot az jelentette, hogy miközben a cégnek 3 milliárd forintot meghaladó összegben kellett volna éven belüli tartozásokat kifizetnie, ezt egyáltalán nem volt miből. A vállalat bankszámláján a végelszámolás megindításakor 7 ezer forint volt. Ehhez ugyan hozzájött még 4,1 millió forint készpénz a pénztárban, ezekből azonban még a következő hetek fizetéseit sem lehetett volna teljesíteni*Bár a NAV szerint ekkor már csak tízen dolgoztak a vállalatnál, a beszámoló azonban 2019 végén 23 alkalmazottról ír. A cégnél 2019-ben havonta átlagosan közel 20 millió forintra rúgtak a személyi jellegű ráfordítások..

A beszámoló szerint könnyen pénzé tehető eszközök közül a legnagyobb értéket pedig két mobilmedence jelentette, amiket azért annyira nem könnyű pénzzé tenni*A korábbi években sem sikerült.. Főleg annyiért nem, amekkora értéken a vállalat könyveiben ezek szerepeltek. 2019-ben az összes hasonló eszközértékesítésén nagyjából 50 százalékot bukott a vállalat, így a készleten tartott medencék eladásából reálisan csak egy nem teljesen piaci alapon megkötött üzlettel jöhetett ki jól. De még ha ez össze is jön, akkor is csak a kötelezettségek egy részét tudta volna kiegyenlíteni. Azaz

a likviditási helyzet katasztrofális volt, a számok alapján a cég a fizetőképtelenség határán egyensúlyozott.

A vállalat ennek ellenére azóta is működik, amiben komoly szerepe lehet, hogy akiknek tartozott, elég türelmesek voltak. Sőt, úgy tűnik, hogy időközben a milliárdos kötelezettségek egy jelentős részétől ingyen szabadulhatott meg a Bp2017 Kft. A legtöbb pénzt, 2,5 milliárd forintot ugyanis az állami Antenna Hungária (AH) várta a vizes vb szervezőjétől, ám nem jelentkezett be a pénzért, amikor a végelszámolás alatt megtehette volna. Pedig korábban az AH még jogi lépéseket is tett, ettől azonban vélhetően elállt, legalábbis a 2019-es  beszámolójában már nem ejtett szót a Bp2017 Kft.-ről. Bár azt hallottuk, hogy a két cég milliárdos tartozásból eredő konfliktusa nem csitult el teljesen, és még lehetnek következményei, ha végül az AH enged, akkor a vizes vb újabb 2,5 milliárdos költségét lehet egy másik állami cégnél elrejteni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb százmilliókkal tömték ki a 2017-es vizes vb-t szervező, azóta csak botrányokat halmozó cégetAz évek óta botrányos körülmények között vergődő vállalatot a harmadik nekifutásra sem sikerült megszüntetni, újabb százmilliókat emésztett fel a működése.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Bp2017 Nonprofit Kft. Kásler Miklós vizes világbajnokság Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Pálos Máté
2024. március 13. 17:06 Közélet, Vállalat

Végül az Európai Bíróság döntheti el, áthárították-e a boltok az árstopot

Máig vitatott, hogy a kormány intézkedései fékezték-e az élelmiszer-inflációt vagy rátettek egy lapáttal. A Spar uniós panasza nyomán a kérdés akár bíróság elé is kerülhet.

Torontáli Zoltán
2024. március 13. 13:02 Vállalat

A kecskeméti Mercedes figyelmeztető sztrájkja csak a jéghegy csúcsa

Még mindig viszonylag ritka a tényleges sztrájk Magyarországon, pedig amikor meglépik, annak jelentős hatásai vannak.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.