Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. december 30. 10:08 Támogatói tartalom, Vállalat

Megrostálja az építőipart a válság, a tömeggyártás helyett a minőség kerül előtérbe

Valószínűleg ahhoz hasonló tisztulás következik be az építőiparban a mostani recesszió során, amilyet tíz évvel ezelőtt, a 2008-as gazdasági válság következtében lehetett megtapasztalni. Az ágazatban a mennyiségi szemléletet követő cégeknek lehet most félnivalója, míg a minőségi, igényes építészettel foglalkozó vállalkozások nyugodtan tekinthetnek a jövőbe Ubrankovics Pál, a gerenda- és készházakat építő Ubrankovics Kft. alapítója és vezetője szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTíz éve romokban hevert az építőipar, amikor egyenesbe jött egy gerendaházakat építő vállalkozásUbrankovics Pál a kilencvenes években kezdett faipari anyagokkal és gépekkel kereskedni. Egyszemélyes cégéből a kétezres évekre az egyik legnívósabb magyar gerenda- és készházgyár fejlődött ki, ami még a válságból is profitálni tudott.

A készházak tervezésével, gyártásával és építésével foglalkozó cég kapacitásai 2020 elején, amikor a koronavírusról szinte még alig lehetett hallani, közel másfél évre előre le voltak kötve. Nincs ez másként most sem, igaz, az elmúlt zűrzavaros hónapok Ubrankovicséknak is adtak okot némi fejtörésre. A fertőzések első hulláma inkább egyfajta sokkot okozott – a megrendelések tömeges visszamondásától ugyan nem tartottak a cégnél, de hirtelen némi ijedelem mégis volt azzal kapcsolatban, hogy mi lesz, ha ellehetetlenülnek a házépítések vagy az ügyfelek nagy számban állnak el a szerződésektől.

Ezek az aggodalmak szerencsére gyorsan szertefoszlottak, a céget a gazdaság tavaszi leállítása közvetlenül nem érintette. A termelés folyamatos volt, és bár az üzemekben felhasznált nyersanyagok német, olasz és osztrák partnerektől érkeznek, a behozatal is zökkenőmentesen zajlott. A forint romlása ugyanakkor kihívásokat tartogatott az erős importfüggőség miatt:

Le kellett nyelni azt a békát, hogy az árfolyam így alakult. Csöppet se szolgált az örömünkre, ki vagyunk szolgáltatva. Ha gyengül, nem lehet teljesen áthárítani a megrendelőkre, mert aki építkezik, az utolsó és az utolsó utáni forintjait is összeszedi.

– mondta Ubrankovics Pál. A magyar valuta gyengülése különösen a hónapokkal korábban leszerződött munkák esetében okozhat gondot, a megállapodások azonban az árgarancia mellett némi korrekciót lehetővé tesznek, mindkét félnek kiszámítható formában és mértékben.

Pozitív építőipari fejlemény volt az év során – a cégek szemszögéből legalábbis –, hogy a járvány következtében érzékelhető számban tértek vissza külföldről magyarországi vendégmunkások. Az egy évvel ezelőtt még fojtogató toborzási nehézségek így valamelyest enyhültek, de megszűnésükről továbbra sem beszélhetünk. Sőt, Ubrankovics Pál kiemelte, hogy a visszatérők helyzete korántsem ideális, mert

bár az ittlétük a magyar munkaadójuk számára pozitívum, az ő szemszögükből nézve viszont kompromisszum.

A szűkebb értelemben vett szakemberhiány a cég tapasztalatai szerint nem enyhült. Ez leginkább akkor érezhető, amikor a nyugat-magyarországi székhelytől távol építkeznek – ezekben az esetekben továbbra is gondot jelent a határidőre minőségi munkát elvégző helyi alvállalkozók felkutatása, például a házak elektromos hálózatának megtervezésére és kialakítására.

A fertőzések második hulláma már kedvezőtlenebbül érinti az Ubrankovics Kft. mindennapjait, ugyanis egy-egy munkavállalójuk karanténba kényszerült. A partnerek, beszállítók körében is előfordult, hogy a dolgozóknak otthon kellett maradniuk, ami esetenként az ütemtervek felülírásához vezetett. Leállásról azonban továbbra sincs szó, de szeptember óta már nem olyan gördülékeny az üzletmenet, mint korábban volt.

A vállalkozás kapacitásai a következő év egészére le vannak már kötve, Ubrankovics Pál optimistán tekint tehát a 2021-es évre. A korábbi évekhez képest azonban nagyobb óvatossággal tervezi a cég a jövőjét, mert a beszállítók mellett a megrendelők oldalán is nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki a szerződésben foglaltakat felülíró váratlan akadályok. A cég kizárólag a magánházak piacán dolgozik, tehát az üzleti helyzetük nagyban múlik a potenciális ügyfelek hitelfelvételi kedvén és lehetőségein, ami pedig leginkább a munkaerőpiaci helyzetüktől függ.

Sok megbízónk dolgozik azokban az ágazatokban, amelyeket erősen sújt a járvány, ők lehet, hogy elodázzák, meggondolják az építkezést.

Az építőipart ugyanakkor az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) helyzetértékelése szerint több kellemetlen hatás is éri egyszerre. A beruházási aktivitás a járványtól függetlenül is mérséklődött volna, többek között az uniós költségvetésben aktuális ciklusváltás miatt. Erre a hatásra az önkormányzatoknál ráerősített, hogy jelentős részüknél a tavalyi választások óta eleve megtorpantak az építési beruházások, amelyeket az idei forrásmegvonások még inkább ellehetetlenítettek. Az állami megrendelések ugyan augusztusig még a tavalyi szinthez hasonlóan alakultak, azóta azonban ezen a területen is csökkenés tapasztalható, és a magánberuházók körében is egyre jellemzőbb a kivárás.

Az ágazat nem túl fényes helyzetére a Központi Statisztikai Hivatal adatai is rámutatnak. A termelés ugyan a májusi mélypont óta folyamatosan növekszik, de a helyreállás üteme lassú, az építőipar aktivitása októberben 16 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szinthez képest.

Az Ubrankovics Kft. mindezekhez képest meglehetősen szerencsés helyzete leginkább annak köszönhető, hogy olyan rétegigényeknek próbál megfelelni, amelyek válságos időkben sem lankadnak.

Kis létszámmal és darabszámmal a gondolkodó, önmagukkal és a környezetükkel kapcsolatban igényes embereket szolgáljuk ki. Ennek a szegmensnek úgy látjuk, hogy hosszabb távon is van rendelésállománya. Nem szabad leszállítanunk a minőséggel kapcsolatos elvárásainkat ahhoz, hogy legyen munkánk.

Az iparág említett megtisztulása során várhatóan azok a vállalatok kerülnek szorult helyzetbe, amelyek a család- és otthonteremtési támogatások miatt túlfűtötté vált kereslet kiszolgálását célozták meg az elmúlt években. A közelmúltban

nagy számban, de alacsony minőségben felhúzott épületek rendelésállománya csökkenhet,

mivel egyrészt egyre kevesebben tudják majd előteremteni a támogatások mellé szükséges önerőt, másrészt ínségesebb időkben különösen fájó és elrettentő az az értékvesztés, amivel egy gyenge színvonalú ház megépítése járhat. Hasonló történt a 2008-as válság következtében is, amikor a megelőző időszakban az olcsó svájci frank-hitelek hajtották az építési kedvet, majd a recesszió során eltűntek a tömeges megrendelők, az új házak tulajdonosai pedig rendre azzal szembesültek, hogy az ingatlanukat a vártnál kevesebbre értékeli a piac.

Ubrankovics Pál szerint a tisztességes vállalkozásoknak most különösen résen kell lenniük, hogy ne égjen rájuk az építőipart általában érő kedvezőtlen megítélés. Erre az egyik eszköz a piac tanítása az ÉVOSZ-szal és a többi szakmai szervezettel karöltve, ami iránt az Ubrankovics Kft. is elhivatott.

A mi gondolatmenetünk, hogy ne az otthon vagy a ház legyen okos, hanem az emberek legyenek azok, és akarjanak jó minőségű épületekben lakni.

Emellett fontos a cégen belüli fejlesztésekkel és beruházásokkal való előremenekülés is, az ágfalvai telephely épp egy új csarnokkal bővül, zajlik a műszaki megújulás és új termékeken is dolgoznak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Támogatói tartalom Vállalat készház könnyű szerkezetű házak koronavírus ubrankovics Olvasson tovább a kategóriában

Támogatói tartalom

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Bucsky Péter
2024. március 8. 14:42 Támogatói tartalom, Tech

Magyar gyártású midibuszokkal tehető népszerűbbé a közösségi közlekedés

A hazai gyártású Mercedes-Benz Sprinterek átvették a vezető szerepet a midibuszok piacán.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.