Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. december 30. 10:08 Támogatói tartalom, Vállalat

Megrostálja az építőipart a válság, a tömeggyártás helyett a minőség kerül előtérbe

Valószínűleg ahhoz hasonló tisztulás következik be az építőiparban a mostani recesszió során, amilyet tíz évvel ezelőtt, a 2008-as gazdasági válság következtében lehetett megtapasztalni. Az ágazatban a mennyiségi szemléletet követő cégeknek lehet most félnivalója, míg a minőségi, igényes építészettel foglalkozó vállalkozások nyugodtan tekinthetnek a jövőbe Ubrankovics Pál, a gerenda- és készházakat építő Ubrankovics Kft. alapítója és vezetője szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTíz éve romokban hevert az építőipar, amikor egyenesbe jött egy gerendaházakat építő vállalkozásUbrankovics Pál a kilencvenes években kezdett faipari anyagokkal és gépekkel kereskedni. Egyszemélyes cégéből a kétezres évekre az egyik legnívósabb magyar gerenda- és készházgyár fejlődött ki, ami még a válságból is profitálni tudott.

A készházak tervezésével, gyártásával és építésével foglalkozó cég kapacitásai 2020 elején, amikor a koronavírusról szinte még alig lehetett hallani, közel másfél évre előre le voltak kötve. Nincs ez másként most sem, igaz, az elmúlt zűrzavaros hónapok Ubrankovicséknak is adtak okot némi fejtörésre. A fertőzések első hulláma inkább egyfajta sokkot okozott – a megrendelések tömeges visszamondásától ugyan nem tartottak a cégnél, de hirtelen némi ijedelem mégis volt azzal kapcsolatban, hogy mi lesz, ha ellehetetlenülnek a házépítések vagy az ügyfelek nagy számban állnak el a szerződésektől.

Ezek az aggodalmak szerencsére gyorsan szertefoszlottak, a céget a gazdaság tavaszi leállítása közvetlenül nem érintette. A termelés folyamatos volt, és bár az üzemekben felhasznált nyersanyagok német, olasz és osztrák partnerektől érkeznek, a behozatal is zökkenőmentesen zajlott. A forint romlása ugyanakkor kihívásokat tartogatott az erős importfüggőség miatt:

Le kellett nyelni azt a békát, hogy az árfolyam így alakult. Csöppet se szolgált az örömünkre, ki vagyunk szolgáltatva. Ha gyengül, nem lehet teljesen áthárítani a megrendelőkre, mert aki építkezik, az utolsó és az utolsó utáni forintjait is összeszedi.

– mondta Ubrankovics Pál. A magyar valuta gyengülése különösen a hónapokkal korábban leszerződött munkák esetében okozhat gondot, a megállapodások azonban az árgarancia mellett némi korrekciót lehetővé tesznek, mindkét félnek kiszámítható formában és mértékben.

Pozitív építőipari fejlemény volt az év során – a cégek szemszögéből legalábbis –, hogy a járvány következtében érzékelhető számban tértek vissza külföldről magyarországi vendégmunkások. Az egy évvel ezelőtt még fojtogató toborzási nehézségek így valamelyest enyhültek, de megszűnésükről továbbra sem beszélhetünk. Sőt, Ubrankovics Pál kiemelte, hogy a visszatérők helyzete korántsem ideális, mert

bár az ittlétük a magyar munkaadójuk számára pozitívum, az ő szemszögükből nézve viszont kompromisszum.

A szűkebb értelemben vett szakemberhiány a cég tapasztalatai szerint nem enyhült. Ez leginkább akkor érezhető, amikor a nyugat-magyarországi székhelytől távol építkeznek – ezekben az esetekben továbbra is gondot jelent a határidőre minőségi munkát elvégző helyi alvállalkozók felkutatása, például a házak elektromos hálózatának megtervezésére és kialakítására.

A fertőzések második hulláma már kedvezőtlenebbül érinti az Ubrankovics Kft. mindennapjait, ugyanis egy-egy munkavállalójuk karanténba kényszerült. A partnerek, beszállítók körében is előfordult, hogy a dolgozóknak otthon kellett maradniuk, ami esetenként az ütemtervek felülírásához vezetett. Leállásról azonban továbbra sincs szó, de szeptember óta már nem olyan gördülékeny az üzletmenet, mint korábban volt.

A vállalkozás kapacitásai a következő év egészére le vannak már kötve, Ubrankovics Pál optimistán tekint tehát a 2021-es évre. A korábbi évekhez képest azonban nagyobb óvatossággal tervezi a cég a jövőjét, mert a beszállítók mellett a megrendelők oldalán is nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki a szerződésben foglaltakat felülíró váratlan akadályok. A cég kizárólag a magánházak piacán dolgozik, tehát az üzleti helyzetük nagyban múlik a potenciális ügyfelek hitelfelvételi kedvén és lehetőségein, ami pedig leginkább a munkaerőpiaci helyzetüktől függ.

Sok megbízónk dolgozik azokban az ágazatokban, amelyeket erősen sújt a járvány, ők lehet, hogy elodázzák, meggondolják az építkezést.

Az építőipart ugyanakkor az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) helyzetértékelése szerint több kellemetlen hatás is éri egyszerre. A beruházási aktivitás a járványtól függetlenül is mérséklődött volna, többek között az uniós költségvetésben aktuális ciklusváltás miatt. Erre a hatásra az önkormányzatoknál ráerősített, hogy jelentős részüknél a tavalyi választások óta eleve megtorpantak az építési beruházások, amelyeket az idei forrásmegvonások még inkább ellehetetlenítettek. Az állami megrendelések ugyan augusztusig még a tavalyi szinthez hasonlóan alakultak, azóta azonban ezen a területen is csökkenés tapasztalható, és a magánberuházók körében is egyre jellemzőbb a kivárás.

Az ágazat nem túl fényes helyzetére a Központi Statisztikai Hivatal adatai is rámutatnak. A termelés ugyan a májusi mélypont óta folyamatosan növekszik, de a helyreállás üteme lassú, az építőipar aktivitása októberben 16 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szinthez képest.

Az Ubrankovics Kft. mindezekhez képest meglehetősen szerencsés helyzete leginkább annak köszönhető, hogy olyan rétegigényeknek próbál megfelelni, amelyek válságos időkben sem lankadnak.

Kis létszámmal és darabszámmal a gondolkodó, önmagukkal és a környezetükkel kapcsolatban igényes embereket szolgáljuk ki. Ennek a szegmensnek úgy látjuk, hogy hosszabb távon is van rendelésállománya. Nem szabad leszállítanunk a minőséggel kapcsolatos elvárásainkat ahhoz, hogy legyen munkánk.

Az iparág említett megtisztulása során várhatóan azok a vállalatok kerülnek szorult helyzetbe, amelyek a család- és otthonteremtési támogatások miatt túlfűtötté vált kereslet kiszolgálását célozták meg az elmúlt években. A közelmúltban

nagy számban, de alacsony minőségben felhúzott épületek rendelésállománya csökkenhet,

mivel egyrészt egyre kevesebben tudják majd előteremteni a támogatások mellé szükséges önerőt, másrészt ínségesebb időkben különösen fájó és elrettentő az az értékvesztés, amivel egy gyenge színvonalú ház megépítése járhat. Hasonló történt a 2008-as válság következtében is, amikor a megelőző időszakban az olcsó svájci frank-hitelek hajtották az építési kedvet, majd a recesszió során eltűntek a tömeges megrendelők, az új házak tulajdonosai pedig rendre azzal szembesültek, hogy az ingatlanukat a vártnál kevesebbre értékeli a piac.

Ubrankovics Pál szerint a tisztességes vállalkozásoknak most különösen résen kell lenniük, hogy ne égjen rájuk az építőipart általában érő kedvezőtlen megítélés. Erre az egyik eszköz a piac tanítása az ÉVOSZ-szal és a többi szakmai szervezettel karöltve, ami iránt az Ubrankovics Kft. is elhivatott.

A mi gondolatmenetünk, hogy ne az otthon vagy a ház legyen okos, hanem az emberek legyenek azok, és akarjanak jó minőségű épületekben lakni.

Emellett fontos a cégen belüli fejlesztésekkel és beruházásokkal való előremenekülés is, az ágfalvai telephely épp egy új csarnokkal bővül, zajlik a műszaki megújulás és új termékeken is dolgoznak.

Támogatói tartalom Vállalat készház könnyű szerkezetű házak koronavírus ubrankovics Olvasson tovább a kategóriában

Támogatói tartalom

Böröczky Dezső
2021. május 4. 08:07 Pénz, Támogatói tartalom

A magyar termőföld hozama simán veri az amerikai részvénypiacét

Amikor befektetési lehetőségekről van szó, általában a kötvények, részvények, nyersanyagok és az ingatlanok jutnak az ember eszébe, pedig a termőföld Magyarország egyik legértékesebb erőforrása.

László Pál
2021. április 27. 09:55 Podcast, Támogatói tartalom

Tízből csaknem kilenc magyar szorong a klímaváltozás miatt, ami már áttörést jelent

A magyarok 87 százaléka klímaszorongó, és aggódik a környezetpusztítás miatt – derült ki az Alteo megbízásából készített kutatásból, amelyben a magyar lakosság környezetvédelemhez kapcsolódó ismereteit és magatartását vizsgálták. Áttörésnek tekinthető ez a szám, hiszen tíz éve még szinte földönkívülinek nézték azt, aki emiatt aggódott - mondta ifj. Chikán Attila, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatója a G7 podcastban.

László Pál
2021. április 15. 12:28 Podcast, Támogatói tartalom

A megvásárolt termékek harmada ma még a kukában végzi

Éves szinten 560 kilogramm szemetet hagyunk magunk mögött fejenként, aminek csökkentése nem kis feladat. Az elmúlt években azonban látok egy szemléletváltást, már nemcsak a cégek tűzik zászlajukra az újrahasznosítást, hanem az utca embere is jobban meggondolja, hova helyezi a háztartásából kikerülő hulladékot - mondja Simon Anita, az ALTEO hulladékgazdálkodási üzletágának, az Ecofirstnek az ügyvezetője a G7 podcastban.

Fontos

Stubnya Bence
2021. május 8. 07:34 Podcast

Miért fogadták el csendben az ápolók, hogy az orvosok helyzete javult, miközben az övék még romlott is?

Hosszú távon a magyar betegek érdeke is az, hogy az egészségügyi reformból kihagyott ápolók összefogjanak a helyzetük javításáért - Szabó Imrével és Fabók Bálinttal erről beszélgettünk az e heti G7 Podcastban.

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.