Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. december 23. 16:50 Adat, Vállalat

Kell még egy milliárdos sportkollégium az emberré váláshoz

Úgy tűnik, idén a futballban Berettyóújfalura érkezhet a második legtöbb tao-támogatás. A felcsúti akadémia elsőségét ugyan nem veszélyezteti a Mezei-Vill FC, illetve a klubhoz köthető vállalkozás, de a számukra megítélt összeg még úgy is kifejezetten magas, hogy az első döntéshez képest utólag 317 millió forintot lecsípett belőle a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy éve akarták befejezni, most újabb közpénz-milliárdokat kapott a felcsúti sportszállóAz épülő ifjúsági sportszálláshely harmadik ütemére kért újabb tao-támogatást a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, pedig az már három éve is szerepelt a fejlesztési programjában.

Berettyóújfalun két külön szervezet is nyújtott be olyan fejlesztési programot, amely alapján közpénzt kaphatnak*A tao-rendszer lényege, hogy a sportszervezetek fejlesztési programot nyújtanak be a sportági szövetséghez, és amennyiben az rábólint, akkor a program költségeinek nagy részét közpénzből finanszírozhatják. Az érintett sportszervezetnek nyereséges cégeket kell meggyőznie arról, hogy profitjuk után ne az államkasszába fizessék az adót, hanem inkább nekik utalják.. A két szervezet azonban egyáltalán nem független egymástól: a MVFC Sportszervező Kft. az elmúlt években a magyar bajnokságot és kupát is megnyerő helyi futsalcsapatot működteti, míg a Mezei-Vill FC az utánpótlással foglalkozik. A klub az MVFC Kft. NB I-es felnőtt csapatának adta a kötelezően előírt U19, U17, U15-ös utánpótláscsapatokat, valamint önállóan indult a megyei szervezésben lebonyolított U13-as és U11-es bajnokságban.

Az idén mind a két szervezet kért tao-támogatást, a klub két különböző körben is, és a szövetség valamennyi elképzelésre rábólintott, még ha a legnagyobb értékű beruházásra végül nem is a teljes kért összeget hagyta jóvá. A kft. elsősorban fizetésekre és sporteszközökre (labdákra, cipőkre, széldzsekikre) igényelt közel 10 millió forintot (pdf), míg a Mezei-Vill FC az alaptevékenységének számító utánpótlás-nevelésre 16 milliót (pdf), egy ezúttal nem túl részletesen körbeírt építési projektre pedig 983 milliót (pdf).

Az idei sportfejlesztési programban utóbbi beruházásról mindössze ennyit írnak:

a teljes projekt megvalósulásával Berettyóújfalun egy olyan komplex sportcentrum létesül, ami Közép-Európa egyik legjobb infrastruktúrájával fog rendelkezni. Alkalmassá válik a nemzetközi, válogatott és klubcsapatok edzőtáboroztatására, labdarúgás és futsal sportágakban. Alkalmas lesz továbbra is UEFA Futsal rendezvények lebonyolítására. Nagy hatással van a térség sportfejlődésére. A beruházást 12-15 hónap alatt tervezzük befejezni.

A két évvel ezelőtti sportfejlesztési programig (pdf) kell visszamenni ahhoz, hogy pontosan kiderüljön, mi is épül százmilliókból Berettyóújfalun. A fenti néhány sor ugyanis szó szerint már a tavalyi és a tavaly előtti dokumentumokban is szerepelt, ami egyben azt is jelenti, hogy a beruházást nem sikerült 12-15 hónap alatt befejezni. Mindenesetre a két évvel ezelőtti programba azt is beleírták, hogy a legtöbb pénzt egy sportkollégium létesítésére kérik. Azóta pedig ennek a beruházásnak a folytatására pályáznak minden évben.

Tavaly a végső költségeket 1,6 milliárd forintra becsülték,

de akkor csak 200 milliót hagyott jóvá az MLSZ. Most a maradékra pályáztak, de ezúttal sem bólintott rá a teljes összegre a szövetség. Az elképzelés ezúttal az volt, hogy az 1,4 milliárdból 420 milliót a klub áll önrészként, és a maradék közel egymilliárdot fizetik közpénzből. Első körben november végén az MLSZ, illetve az ilyen nagy beruházásokat szintén vizsgáló Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMM) ezt el is fogadta (pdf), bő két héttel később azonban javítottak az eredeti határozaton, és a támogatást a kért 983 helyett 666 millióban állapították meg (pdf).

Ez alapján nem kizárt, hogy a projekt még idén sem zárul le, és a berettyóújfalui klub jövőre is kér majd pénzt a kollégiumra.

A programoknak (ahogy az összes hasonlónak) egyébként illeszkedniük kell a MLSZ általános sportfejlesztési terveibe, és azt is be kell mutatni, hogy a tervezett fejlesztéseknek milyen társadalmi és gazdasági hatásai lesznek. Utóbbit Berettyóújfalun elég távolról indították. A hatások taglalása úgy kezdődik, hogy a

szervezet megfelelő fejlődéséhez, működéséhez optimális idejű és intenzitású mozgásra, testedzésre van szükség. Az emberré válás folyamatában komoly szerepe van a mozgásfejlődésnek, mert ez és a gondolkodás fejlődése tett minket emberré.

Ezt követően röviden írnak a sport egészségre gyakorolt jótékony hatásáról, illetve arról, hogy a gyerekek esetében ez különösen fontos. Bár az általános megállapításokat nehéz lenne vitatni, az azonban nem derül ki, hogy maga a kollégium ezek megvalósulásában milyen szerepet játszik majd.

Az MLSZ, illetve az EMMI a futó szezonban eddig valamivel több mint 1500 labdarúgó-szervezet sportprogramját hagyta jóvá. Ezek közül közel két tucat haladta meg a 100 millió forintot, az összes program értéke pedig valamivel több mint 26 milliárd forint. Ez azonban még biztosan nem a végső összeg, amit a tao-program keretében adóforintokból megkaphat a hazai labdarúgás. Több mint száz szervezet pályázatáról ugyanis még nem döntöttek, és ezek között nagyobb összegű is lehet, mivel azok jóváhagyása jellemzően lassabban halad.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBelenéztünk a 135 milliárdos közpénzes fekete lyukbaA tao-támogatás ötöde a sportszövetségekhez megy, de nem utánpótlás-nevelésre költik a legtöbbet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat foci labdarúgás MLSZ tao taotámogatás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. június 17. 10:11 Adat, Közélet

Iskolázottabb szavazóit veszíthette el az ellenzék

Nagyobbat esett az ellenzéki pártok szavazataránya azokon a településeken, ahol a lakosságon belül magasabb a legalább érettségivel rendelkezők aránya.

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?