Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. december 23. 16:50 Adat, Vállalat

Kell még egy milliárdos sportkollégium az emberré váláshoz

Úgy tűnik, idén a futballban Berettyóújfalura érkezhet a második legtöbb tao-támogatás. A felcsúti akadémia elsőségét ugyan nem veszélyezteti a Mezei-Vill FC, illetve a klubhoz köthető vállalkozás, de a számukra megítélt összeg még úgy is kifejezetten magas, hogy az első döntéshez képest utólag 317 millió forintot lecsípett belőle a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy éve akarták befejezni, most újabb közpénz-milliárdokat kapott a felcsúti sportszállóAz épülő ifjúsági sportszálláshely harmadik ütemére kért újabb tao-támogatást a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, pedig az már három éve is szerepelt a fejlesztési programjában.

Berettyóújfalun két külön szervezet is nyújtott be olyan fejlesztési programot, amely alapján közpénzt kaphatnak*A tao-rendszer lényege, hogy a sportszervezetek fejlesztési programot nyújtanak be a sportági szövetséghez, és amennyiben az rábólint, akkor a program költségeinek nagy részét közpénzből finanszírozhatják. Az érintett sportszervezetnek nyereséges cégeket kell meggyőznie arról, hogy profitjuk után ne az államkasszába fizessék az adót, hanem inkább nekik utalják.. A két szervezet azonban egyáltalán nem független egymástól: a MVFC Sportszervező Kft. az elmúlt években a magyar bajnokságot és kupát is megnyerő helyi futsalcsapatot működteti, míg a Mezei-Vill FC az utánpótlással foglalkozik. A klub az MVFC Kft. NB I-es felnőtt csapatának adta a kötelezően előírt U19, U17, U15-ös utánpótláscsapatokat, valamint önállóan indult a megyei szervezésben lebonyolított U13-as és U11-es bajnokságban.

Az idén mind a két szervezet kért tao-támogatást, a klub két különböző körben is, és a szövetség valamennyi elképzelésre rábólintott, még ha a legnagyobb értékű beruházásra végül nem is a teljes kért összeget hagyta jóvá. A kft. elsősorban fizetésekre és sporteszközökre (labdákra, cipőkre, széldzsekikre) igényelt közel 10 millió forintot (pdf), míg a Mezei-Vill FC az alaptevékenységének számító utánpótlás-nevelésre 16 milliót (pdf), egy ezúttal nem túl részletesen körbeírt építési projektre pedig 983 milliót (pdf).

Az idei sportfejlesztési programban utóbbi beruházásról mindössze ennyit írnak:

a teljes projekt megvalósulásával Berettyóújfalun egy olyan komplex sportcentrum létesül, ami Közép-Európa egyik legjobb infrastruktúrájával fog rendelkezni. Alkalmassá válik a nemzetközi, válogatott és klubcsapatok edzőtáboroztatására, labdarúgás és futsal sportágakban. Alkalmas lesz továbbra is UEFA Futsal rendezvények lebonyolítására. Nagy hatással van a térség sportfejlődésére. A beruházást 12-15 hónap alatt tervezzük befejezni.

A két évvel ezelőtti sportfejlesztési programig (pdf) kell visszamenni ahhoz, hogy pontosan kiderüljön, mi is épül százmilliókból Berettyóújfalun. A fenti néhány sor ugyanis szó szerint már a tavalyi és a tavaly előtti dokumentumokban is szerepelt, ami egyben azt is jelenti, hogy a beruházást nem sikerült 12-15 hónap alatt befejezni. Mindenesetre a két évvel ezelőtti programba azt is beleírták, hogy a legtöbb pénzt egy sportkollégium létesítésére kérik. Azóta pedig ennek a beruházásnak a folytatására pályáznak minden évben.

Tavaly a végső költségeket 1,6 milliárd forintra becsülték,

de akkor csak 200 milliót hagyott jóvá az MLSZ. Most a maradékra pályáztak, de ezúttal sem bólintott rá a teljes összegre a szövetség. Az elképzelés ezúttal az volt, hogy az 1,4 milliárdból 420 milliót a klub áll önrészként, és a maradék közel egymilliárdot fizetik közpénzből. Első körben november végén az MLSZ, illetve az ilyen nagy beruházásokat szintén vizsgáló Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMM) ezt el is fogadta (pdf), bő két héttel később azonban javítottak az eredeti határozaton, és a támogatást a kért 983 helyett 666 millióban állapították meg (pdf).

Ez alapján nem kizárt, hogy a projekt még idén sem zárul le, és a berettyóújfalui klub jövőre is kér majd pénzt a kollégiumra.

A programoknak (ahogy az összes hasonlónak) egyébként illeszkedniük kell a MLSZ általános sportfejlesztési terveibe, és azt is be kell mutatni, hogy a tervezett fejlesztéseknek milyen társadalmi és gazdasági hatásai lesznek. Utóbbit Berettyóújfalun elég távolról indították. A hatások taglalása úgy kezdődik, hogy a

szervezet megfelelő fejlődéséhez, működéséhez optimális idejű és intenzitású mozgásra, testedzésre van szükség. Az emberré válás folyamatában komoly szerepe van a mozgásfejlődésnek, mert ez és a gondolkodás fejlődése tett minket emberré.

Ezt követően röviden írnak a sport egészségre gyakorolt jótékony hatásáról, illetve arról, hogy a gyerekek esetében ez különösen fontos. Bár az általános megállapításokat nehéz lenne vitatni, az azonban nem derül ki, hogy maga a kollégium ezek megvalósulásában milyen szerepet játszik majd.

Az MLSZ, illetve az EMMI a futó szezonban eddig valamivel több mint 1500 labdarúgó-szervezet sportprogramját hagyta jóvá. Ezek közül közel két tucat haladta meg a 100 millió forintot, az összes program értéke pedig valamivel több mint 26 milliárd forint. Ez azonban még biztosan nem a végső összeg, amit a tao-program keretében adóforintokból megkaphat a hazai labdarúgás. Több mint száz szervezet pályázatáról ugyanis még nem döntöttek, és ezek között nagyobb összegű is lehet, mivel azok jóváhagyása jellemzően lassabban halad.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBelenéztünk a 135 milliárdos közpénzes fekete lyukbaA tao-támogatás ötöde a sportszövetségekhez megy, de nem utánpótlás-nevelésre költik a legtöbbet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat foci labdarúgás MLSZ tao taotámogatás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.