Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. december 10. 12:05 Adat, Közélet

Egy éve akarták befejezni, most újabb közpénz-milliárdokat kapott a felcsúti sportszálló

Az éppen épülő ifjúsági sportszálláshely harmadik ütemére kért újabb tao-támogatást a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA). Mindez azért érdekes, mert a szálló már három éve is szerepelt az Orbán Viktor által alapított és Mészáros Lőrinc által elnökölt alapítvány fejlesztési programjában. Az akkori tervek szerint pedig 2019 végére el is készült volna.

Másfél milliárdról indult, 11 milliárdnál tart

Úgy tűnik azonban, hogy nem készült, és a folyamatos újabb támogatás-igénylések miatt most már azt sem könnyű összesíteni, mennyi közpénz épül bele a sportszállóba. Igaz, ebben az is szerepet játszik, hogy időközben a szabályozáson is módosítottak, így

elvileg már önrészt sem kell fizetnie a felcsúti alapítványnak.

Eredetileg, még a 2017/2018-as idényben valamivel több mint 2,1 milliárdos beruházással számoltak (pdf), aminek az akkor szabályoknak megfelelően a 70 százalékát kapták volna meg támogatásként*A tao-rendszer lényege, hogy a sportszervezetek fejlesztési programot nyújtanak be a sportági szövetséghez, és amennyiben az rábólint, akkor a program költségeinek nagy részét közpénzből finanszírozhatják. Az érintett sportszervezetnek nyereséges cégeket kell meggyőznie arról, hogy profitjuk után ne az államkasszába fizessék az adót, hanem inkább nekik utalják. A Felcsút esetében a pénz jelentős része kormányközeli vállalkozók közbeszerzéseken kitömött cégeitől érkezik.. Az ifjúsági sportszálláshely azonban a 2018/2019-es programba is bekerült forintra ugyanakkora összeggel, mint egy évvel korábban (pdf). Elvileg akár az is előfordulhatna, hogy ugyanarról a tételről van szó, gyakorlatilag azonban a Felcsútnak mind a két évben külön-külön jóváhagyták ezt az összeget.

Sőt, mint utólag kiderült, ennél jóval többet is. A két említett programot ugyanis a jóváhagyásuk óta több ízben is módosították. Bár a dokumentumokból nem derül ki mindenhol egyértelműen, de tavaly év végén újabb 2,45 milliárdnyi támogatás igénybevételét engedélyezte a labdarúgó-szövetség (pdf), minden bizonnyal ugyancsak a sportszállóra*A jóváhagyó határozatban ugyanúgy egyéb épület szerepel, mint amilyen néven a sportszálló korábban is futott a programokban, hasonló ilyen beruházás pedig jelenleg nem zajlik Felcsúton.. A tavalyi sportprogramba így bele se került a szálloda, elég volt a korábbiakat módosítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKevés volt a felcsúti focinak 19 milliárd, visszamenőleg kaphattak újabb százmilliókatValószínűleg egy jogszabály-módosításnak köszönhetően juthatott újabb közel egymilliárd forinthoz, így összesen már 20 milliárdnyi közpénzből szépülhet az akadémia.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRejtély, mire kapott plusz 2,4 milliárdot a felcsúti fociÚgy tűnik, azért került be a tao-támogatásokat szabályozó rendeletbe néhány új bekezdés, hogy a Felcsút bármikor újabb milliárdokhoz juthasson.

Ekkor még úgy tűnt, hogy legalább a 30 százalékos önrész nem adóforintokból valósul meg, az idén márciusban azonban ez is megváltozott. Egy jogszabályváltozás ugyanis lehetővé tette, hogy az ilyen projekteket is 100 százalékban közpénzből finanszírozzák, a FUNA pedig élt is a lehetőséggel, és behúzta azt az 1,7 milliárdot is, amit eredetileg saját zsebből kellett volna fizetnie (pdf).

A három éve 1,4 milliárdos állami támogatással induló projekt így idén tavasszal már nyolcmilliárd közelében járt. És, mint most kiderült, még ez sem a vége. Az idei programban ugyanis újabb 2,3 milliárdnyi támogatást kértek a beruházáshoz (pdf). Ráadásul úgy, hogy ez csak a további fejlesztés költségének 70 százaléka, a programot ugyanis a korábbi gyakorlatnak megfelelően 30 százalékos önrész vállalásával állították össze. Ezt azonban ugye már az előző években is visszaigényelte az alapítvány, így nem lenne meglepő, ha megint ez történne. Mindez azt jelenti, hogy – ha lehet hinni az utólagos módosítások miatt egyre zavarosabb dokumentációnak – mindent összevetve

11 milliárdba is kerülhet a magyar adófizetőknek „az ide érkező vendégek kényelmes kiszolgálását” biztosító felcsúti sportszálló.

Csak összehasonlításképpen, ez nagyjából háromszorosa a Pancho Aréna árának, ami az első nagyobb közfinanszírozott beruházás volt a miniszterelnök által létrehozott futballakadémiánál. A szálló egyébként a mostani tervek szerint 2021 első félévének végére készülhet el.

Harmincötmilliárdnál tartanak

A támogatási összegek utólagos módosítása miatt egyébként a FUNA az elmúlt években valami egészen döbbenetes összegű közpénzhez jutott. Bár 2017/2018-ban már az eredetileg jóváhagyott 5,4 milliárd forint is hatalmas rekordnak számított, az MLSZ adatai szerint végül ennek majdnem a dupláját kapta az alapítvány. A következő évben pedig ezt további 6,6 milliárd forinttal sikerült megfejelni.

Mindez azt jelenti, hogy a FUNA-nak a tao-rendszer bevezetése óta már több mint 35 milliárd forintnyi támogatást hagytak jóvá, és ennek a nagy részét le is hívta*A tavalyi összegből még 1,15 milliárdnyi keret maradt.. Ez ráadásul még nem is biztos, hogy a végső összeg. Az idén ugyanis egyelőre csak az ingatlanberuházásra beadott pályázatot bírálták el. A többi jogcímen azonban külön programmal igényelt pénzt az alapítvány, így további százmilliókban, milliárdokban bízhat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet Felcsút Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány Mészáros Lőrinc sportszálló tao-támogatás. Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Fontos

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.