Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. december 22. 13:00 Vállalat

Világszerte át kell szervezni a Volkswagen-csoport autóinak gyártását

Jelentős problémát okoz a Volkswagen-csoport számára, hogy nem tud elég autóipari chipet beszerezni, ami miatt világszerte át kell alakítani a gyártási programját.

A gondok gyökere, hogy a félvezetőgyártók tavasszal – amikor a világ jelentős részén összeomlottak az újautó-eladások – olyan chipek előállítására állították át kapacitásaik nagyobb részét, amelyek a fogyasztói elektronikai termékekbe, például laptopokba kellenek, hiszen ezekre akkortájt óriási volt a kereslet. Időközben azonban az autók értékesítése is újra felfutott – mindenekelőtt Kínában, de a tavaszi mélypontokhoz képest szerte a világon –, ezzel azonban a jelek szerint a Volkswagen-csoport beszállítói láncának tagjai nem tudják tartani a lépést.

A konszern még pénteken adott ki egy közleményt arról, hogy a félvezetőgyártási szűk keresztmetszetek miatt egyes kínai, észak-amerikai és európai gyáraiban ehhez kell igazítania a termelést 2021 első negyedévében. Konkrétan az MQB alvázon készülő modellek érintettek, Volkswagen személy- és haszongépjárművek, valamint Skoda-, Seat- és kisebb mértékben Audi-modellek.

A Bloomberg ugyanakkor saját értesülései alapján arról írt, hogy a helyzet ennél összetettebb, mert a meglévő készletek újraosztása miatt olyan járművek előállítását is érinti a chiphiány, amelyek enélkül az eredeti tervek szerint készülhettek volna el. Az amerikai hírügynökség forrása szerint

összesen néhány millió lehet az érintett járművek száma.

A csoport számára ez olyan szempontból is rosszul jön, hogy a teljesen kaotikus 2020 után 2021-ben sem tudnak visszaállni egy normális gyártási ütemtervre. Emiatt a Volkswagen központi, wolfsburgi üzemében például két héttel meg kell hosszabbítani azoknak a dolgozóknak az év végi szabadságát, akik a ferde hátú Golfok előállításával foglalkoznak.

Ráadásul a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, az idehaza is több üzemben termelő Continental arra figyelmeztetett, hogy a félvezetők hiánya a következő hat-kilenc hónapban is probléma lehet. Azaz könnyen előfordulhat, hogy a Volkswagen sem csak a következő negyedévben lesz kénytelen átalakítani a gyártási terveit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLopást kiált a szakszervezet, elviszik a Skoda-csúcsmodell gyártását CsehországbólA Volkswagen-csoport úgy döntött, hogy egy új, törökországi üzem felépítése helyett több mint egymilliárd euróból a pozsonyi gyárat fejleszti, bővíti.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat autógyártás járvány Volkswagen Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.