Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. december 22. 13:00 Vállalat

Világszerte át kell szervezni a Volkswagen-csoport autóinak gyártását

Jelentős problémát okoz a Volkswagen-csoport számára, hogy nem tud elég autóipari chipet beszerezni, ami miatt világszerte át kell alakítani a gyártási programját.

A gondok gyökere, hogy a félvezetőgyártók tavasszal – amikor a világ jelentős részén összeomlottak az újautó-eladások – olyan chipek előállítására állították át kapacitásaik nagyobb részét, amelyek a fogyasztói elektronikai termékekbe, például laptopokba kellenek, hiszen ezekre akkortájt óriási volt a kereslet. Időközben azonban az autók értékesítése is újra felfutott – mindenekelőtt Kínában, de a tavaszi mélypontokhoz képest szerte a világon –, ezzel azonban a jelek szerint a Volkswagen-csoport beszállítói láncának tagjai nem tudják tartani a lépést.

A konszern még pénteken adott ki egy közleményt arról, hogy a félvezetőgyártási szűk keresztmetszetek miatt egyes kínai, észak-amerikai és európai gyáraiban ehhez kell igazítania a termelést 2021 első negyedévében. Konkrétan az MQB alvázon készülő modellek érintettek, Volkswagen személy- és haszongépjárművek, valamint Skoda-, Seat- és kisebb mértékben Audi-modellek.

A Bloomberg ugyanakkor saját értesülései alapján arról írt, hogy a helyzet ennél összetettebb, mert a meglévő készletek újraosztása miatt olyan járművek előállítását is érinti a chiphiány, amelyek enélkül az eredeti tervek szerint készülhettek volna el. Az amerikai hírügynökség forrása szerint

összesen néhány millió lehet az érintett járművek száma.

A csoport számára ez olyan szempontból is rosszul jön, hogy a teljesen kaotikus 2020 után 2021-ben sem tudnak visszaállni egy normális gyártási ütemtervre. Emiatt a Volkswagen központi, wolfsburgi üzemében például két héttel meg kell hosszabbítani azoknak a dolgozóknak az év végi szabadságát, akik a ferde hátú Golfok előállításával foglalkoznak.

Ráadásul a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, az idehaza is több üzemben termelő Continental arra figyelmeztetett, hogy a félvezetők hiánya a következő hat-kilenc hónapban is probléma lehet. Azaz könnyen előfordulhat, hogy a Volkswagen sem csak a következő negyedévben lesz kénytelen átalakítani a gyártási terveit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLopást kiált a szakszervezet, elviszik a Skoda-csúcsmodell gyártását CsehországbólA Volkswagen-csoport úgy döntött, hogy egy új, törökországi üzem felépítése helyett több mint egymilliárd euróból a pozsonyi gyárat fejleszti, bővíti.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat autógyártás járvány Volkswagen Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.