Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. december 21. 14:47 Vállalat

Jól fogynak a szaloncukrok, néhány ízből még hiány is lehet

A koronavírus megjelenését követő felhalmozások árnyékában kifejezetten gyenge szezonja volt az édességgyártóknak húsvétkor. A tartós élelmiszerek lerohanása mellett ugyan a müzlik, a kekszek vagy a snackek jól mentek tavasszal, összességében azonban 30 százalékkal csökkent az édességek húsvéti forgalma.

A gyártók és a kereskedők a húsvéti tapasztalatok miatt az év másik csúcsidőszakára, decemberre óvatosabban készültek. Az Édességgyártók Szövetségének szervezeti titkára, Intődy Gábor szerint általában tíz százalékos visszaeséssel számoltak, nagyjából a kereskedők ennyivel kevesebbet rendeltek az édességgyártóktól.

A diósgyőri Nestlé-gyár például néhány napja azt közölte, hogy a tavalyinál 15 százalékkal kevesebb terméket állítottak elő. Szamos László pedig a kínai köztévének beszélt arról, hogy a Kossuth téri Szamos Café forgalmának negyven százalékát elvesztette a járvány miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég nem drágult a Mikulás csoki, pedig a háttérben óriási piaci csaták dúlnakA világ kakaótermelésének nagy részét adó két afrikai ország igyekszik éhbér feletti jövedelemhez juttatni a farmereit, de a nyugati multik megkerülnék a kartelljüket.

Intődy Gábor szerint ugyanakkor a legfrissebb visszajelzések alapján nagyon jól fogynak a szaloncukrok, amelyek a karácsonyi szezon legfontosabb termékei a csokimikulások mellett. Szerinte vannak olyan kereskedők, akik már kifogytak bizonyos ízesítésű szaloncukrokból, illetve a gyártóknak kell sürgetnie a kereskedőket, mert fogyóban vannak a készleteik.

Az Édességgyártók Szövetsége emiatt bízik abban, hogy a karácsonyi forgalom végül mégis megközelítheti az elmúlt évek 6,5-7 milliárd forintos értékét. „Azt látjuk, hogy mostanra megtanultunk együtt élni a járvánnyal, a vásárlás szerkezete normalizálódott” – mondta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz étcsoki és a kávé is a leginkább környezetkárosító élelmiszerek között vanA legnagyobb kakaóbab-termelő Elefántcsoport esőerdőinek 80 százalékát vágták ki az elmúlt ötven évben, főleg a kakaóültetvények miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat csokoládé csokoládé-fogyasztás édesipar karácsony Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.