Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. december 21. 14:47 Vállalat

Jól fogynak a szaloncukrok, néhány ízből még hiány is lehet

A koronavírus megjelenését követő felhalmozások árnyékában kifejezetten gyenge szezonja volt az édességgyártóknak húsvétkor. A tartós élelmiszerek lerohanása mellett ugyan a müzlik, a kekszek vagy a snackek jól mentek tavasszal, összességében azonban 30 százalékkal csökkent az édességek húsvéti forgalma.

A gyártók és a kereskedők a húsvéti tapasztalatok miatt az év másik csúcsidőszakára, decemberre óvatosabban készültek. Az Édességgyártók Szövetségének szervezeti titkára, Intődy Gábor szerint általában tíz százalékos visszaeséssel számoltak, nagyjából a kereskedők ennyivel kevesebbet rendeltek az édességgyártóktól.

A diósgyőri Nestlé-gyár például néhány napja azt közölte, hogy a tavalyinál 15 százalékkal kevesebb terméket állítottak elő. Szamos László pedig a kínai köztévének beszélt arról, hogy a Kossuth téri Szamos Café forgalmának negyven százalékát elvesztette a járvány miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég nem drágult a Mikulás csoki, pedig a háttérben óriási piaci csaták dúlnakA világ kakaótermelésének nagy részét adó két afrikai ország igyekszik éhbér feletti jövedelemhez juttatni a farmereit, de a nyugati multik megkerülnék a kartelljüket.

Intődy Gábor szerint ugyanakkor a legfrissebb visszajelzések alapján nagyon jól fogynak a szaloncukrok, amelyek a karácsonyi szezon legfontosabb termékei a csokimikulások mellett. Szerinte vannak olyan kereskedők, akik már kifogytak bizonyos ízesítésű szaloncukrokból, illetve a gyártóknak kell sürgetnie a kereskedőket, mert fogyóban vannak a készleteik.

Az Édességgyártók Szövetsége emiatt bízik abban, hogy a karácsonyi forgalom végül mégis megközelítheti az elmúlt évek 6,5-7 milliárd forintos értékét. „Azt látjuk, hogy mostanra megtanultunk együtt élni a járvánnyal, a vásárlás szerkezete normalizálódott” – mondta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz étcsoki és a kávé is a leginkább környezetkárosító élelmiszerek között vanA legnagyobb kakaóbab-termelő Elefántcsoport esőerdőinek 80 százalékát vágták ki az elmúlt ötven évben, főleg a kakaóültetvények miatt.

Vállalat csokoládé csokoládé-fogyasztás édesipar karácsony Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2022. november 30. 04:34 Pénz, Vállalat

Jelentősen drágulhatnak a magyar szállodák, kérdés, mi lesz a vendégekkel

Nagyon durva költségnövekedéssel szembesültek a szállodák. Sokan bezárnak, így szűkül a kínálat, ami a többieknek teret nyithat az áremelésre. Kérdés, meddig lesz, aki kifizesse.

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.

Stubnya Bence
2022. november 28. 14:28 Támogatói tartalom, Vállalat

Ígéretes eredményekkel zárult a négynapos munkahét eddigi legnagyobb magyarországi kísérlete

Javult a hatékonysága és a munka-magánélet egyensúllyal való elégedettsége a Telekom dolgozóinak, akik négynapos munkahétre álltak át. Februártól a résztvevők számát duplázva folytatódik a tesztidőszak.

Fontos

Bogár Zsolt
2022. december 3. 15:45 Élet

Szimbiózisban: együtt vagy egymás ellen?

Hétfőn indul az új sorozat a G7 Holnap-on az állami és a magánegészségügy együttéléséről.

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.