Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. december 21. 14:47 Vállalat

Jól fogynak a szaloncukrok, néhány ízből még hiány is lehet

A koronavírus megjelenését követő felhalmozások árnyékában kifejezetten gyenge szezonja volt az édességgyártóknak húsvétkor. A tartós élelmiszerek lerohanása mellett ugyan a müzlik, a kekszek vagy a snackek jól mentek tavasszal, összességében azonban 30 százalékkal csökkent az édességek húsvéti forgalma.

A gyártók és a kereskedők a húsvéti tapasztalatok miatt az év másik csúcsidőszakára, decemberre óvatosabban készültek. Az Édességgyártók Szövetségének szervezeti titkára, Intődy Gábor szerint általában tíz százalékos visszaeséssel számoltak, nagyjából a kereskedők ennyivel kevesebbet rendeltek az édességgyártóktól.

A diósgyőri Nestlé-gyár például néhány napja azt közölte, hogy a tavalyinál 15 százalékkal kevesebb terméket állítottak elő. Szamos László pedig a kínai köztévének beszélt arról, hogy a Kossuth téri Szamos Café forgalmának negyven százalékát elvesztette a járvány miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég nem drágult a Mikulás csoki, pedig a háttérben óriási piaci csaták dúlnakA világ kakaótermelésének nagy részét adó két afrikai ország igyekszik éhbér feletti jövedelemhez juttatni a farmereit, de a nyugati multik megkerülnék a kartelljüket.

Intődy Gábor szerint ugyanakkor a legfrissebb visszajelzések alapján nagyon jól fogynak a szaloncukrok, amelyek a karácsonyi szezon legfontosabb termékei a csokimikulások mellett. Szerinte vannak olyan kereskedők, akik már kifogytak bizonyos ízesítésű szaloncukrokból, illetve a gyártóknak kell sürgetnie a kereskedőket, mert fogyóban vannak a készleteik.

Az Édességgyártók Szövetsége emiatt bízik abban, hogy a karácsonyi forgalom végül mégis megközelítheti az elmúlt évek 6,5-7 milliárd forintos értékét. „Azt látjuk, hogy mostanra megtanultunk együtt élni a járvánnyal, a vásárlás szerkezete normalizálódott” – mondta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz étcsoki és a kávé is a leginkább környezetkárosító élelmiszerek között vanA legnagyobb kakaóbab-termelő Elefántcsoport esőerdőinek 80 százalékát vágták ki az elmúlt ötven évben, főleg a kakaóültetvények miatt.

Vállalat csokoládé csokoládé-fogyasztás édesipar karácsony Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Forint Ferenc
2022. január 24. 09:37 Fizetett hirdetés, Vállalat

Soha nem volt ilyen egyszerű saját webshopot indítani

A Shoptet szakértői összeszedték azokat a lépéseket, amelyek elengedhetetlenek egy online vállalkozás indításához.

Torontáli Zoltán
2022. január 19. 14:13 Vállalat

Elárasztják dél-koreai filmekkel a Netflixet

Több mint 25 koreai filmet vagy sorozatot mutat be idén a csatorna.

Váczi István
2022. január 14. 13:18 Tech, Vállalat

Több mint 13 milliárd forintért vásárolnak fel egy magyar informatikai céget

Az indiai HCL Technologies felvásárolja a magyar Starschemát, amely különféle adatfeldolgozási szolgáltatásokat nyújt, és partnerei között több is megtalálható a világ legnagyobb forgalmú cégei közül.

Fontos

Váczi István
2022. január 24. 13:41 Világ

Mire mennek az ukránok az új, nyugati fegyvereikkel az oroszok ellen?

Egyre több nyugati páncéltörő fegyvert kap Ukrajna, de kérdéses, hogy egy esetleges háborúban ezek mennyire lesznek hatékonyan alkalmazhatók.

Hajdu Miklós
2022. január 23. 16:57 Pénz

Nincs két egyforma inflációs időszak, de adódott már a mostanihoz hasonló helyzet a történelemben

A termelési láncok második világháború alatti megakadása, majd a békekötés után a kereslet gyors élénkülése a mostanihoz hasonló inflációhoz vezetett.

Debreczeni Anna
2022. január 23. 07:32 Közélet

Zöld címkét kaphatnak idén a földgáz- és nukleáris projektek az EU-tól

Örök vita maradhat, hogy az atomerőmű, és főleg a földgáz bármilyen felhasználása mennyire zöld, és ezt várhatóan az új európai szabályozás sem fogja csitítani.