Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. december 8. 17:17 Adat, Vállalat

A koronavírus miatt érkezhet meg időben a karácsonyi ajándékod

A postai piacon is jelentős változásokat hozott a koronavírus-járvány. A levélforgalom évtizedek óta nem látott mélységbe zuhant, a csomagküldemények száma viszont az online kereskedelem felfutásával párhuzamosan látványosan megugrott. Utóbbinak köszönhetően az idén karácsonyra rendelt csomagok kiszállítása is simábban mehet, mint az elmúlt években.

Lemondtunk a csekkekről

Az idei első kilenc hónapban alig 363 millió levélpostai küldeményt vettek fel Magyarországon, ami hetedével marad el az egy évvel korábbitól. A csökkenés önmagában nem meglepő, évtizedek óta ez jellemzi a piacot, a visszaesés mértéke azonban már igen. Az elmúlt esztendőkben – különösen az évnek ebben a szakaszában – ugyanis a hanyatlás lassulása volt jellemző, tavaly például már csak egy százalékos csökkenést mutattak a KSH adatai. Ehhez képest a mostani, másfél évtizede nem látott mértékű zuhanás tényleg jelentős.

A háttérben minden bizonnyal a koronavírus hatásai állnak, amelyek nagyobb részt ráadásul hosszútávon is megmaradhatnak. A tavaszi és őszi hónapokban a járvány valószínűleg a magányszemélyek által feladott levelek számát is visszavetette, hiszen a kontaktok csökkentése érdekében postára is kevesebbet jártak az emberek. Ez a része a piacnak akár vissza is rendeződhetne a járvány után, de az ilyen levelek az összes küldeménynek elenyésző részét adják.

Sokkal fontosabban a különböző szolgáltatók levelei, amelyek számában szintén egész biztosan komoly visszaesést hozott a koronavírus. Korábban is írtunk már róla, hogy az áram- és gázszolgáltatóknál a tavaszi hónapokban – annak érdekében, hogy ne kelljen postára járni, emberek közé – sokan tértek át a csekkesről alternatív fizetési módokra, például csoportos beszedési megbízásra, átutalásra vagy online fizetésre. Esetükben pedig egy ilyen lépés a kapott levelek számát is csökkentheti, hiszen nincs már szükség a csekk kipostázására, így pedig sokan a számlát sem kérik levélben. Ennek a hatása pedig biztosan hosszútávú lesz, hiszen aki egyszer lemondott a csekkről, valószínűleg már nem tér vissza, ha vége lesz a járványnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA járvány miatti kényszerű otthonlét megemelte a rezsit, amit utólag kell kifizetniA szolgáltatók úgy kalkulálnak, hogy egy átlagos háztartás néhány ezer forinttal fizethet többet a kényszerű otthonlét miatt.

Miközben a levelek száma látványosat esett, a csomagforgalom – méghozzá elsősorban a belföldi – hatalmasat nőtt. Maga az irány itt sem meglepő, hiszen a korábbi években is növekedés volt jellemző, a bővülés mértéke azonban itt is változást mutat. A statisztikai hivatal adatai szerint az első kilenc hónapban már közel annyi magyarországi feladású csomagot kézbesítettek, amennyit 2019-ben összesen, holott a karácsonyi szezon miatt hagyományosan az utolsó negyedévben szokott lenni a legnagyobb forgalom. Ha 2019 hasonló időszakához viszonyítunk, akkor január és szeptember között harmadával ugrott meg a forgalom, miközben a korábbi években 10-15 százalékos növekedés volt jellemző.

A növekedés jelentős részben szintén a járvány eredménye: a hagyományos boltok helyett a korábbinál jóval többen választják akár kisebb összegű vásárlások esetén is az online áruházakat. Ezt erősítik az Emag lapunknak küldött adatai is: ők úgy számolnak, hogy 2020-ban az egy évvel korábbinál 45 százalékkal több rendelésük lehet, a bevételek pedig 30 százalékkal emelkedhetnek. Az online kiskereskedelem tehát úgy nő hatalmasat, hogy az átlagos kosárméret csökken.

Mindennek egyébként a karácsonyi szezonra is jótékony hatása lehet. Az elmúlt években többször előfordult, hogy a szezonálisan megugró kereslet miatt az ünnepek környékén a csomagok kiszállítása elhúzódott, arra is volt példa, hogy a karácsonyi ajándékok csak az újévben érkeztek meg. Ilyen fennakadásra azonban ezúttal a piacon több okból sem számítanak.

Az Emagnál lapunknak azt mondták, hogy a futárszolgálatok a

covid-hatás miatt jóval felkészültebbek ebben az évben, például a Black Friday csomagok nagy részét is a vállalt határidők alatt teljesítették.

Ebben szerepet játszik, hogy az alapból megnövekedett igény miatt ezek a cégek már év közben növelték a kapacitásokat, ráadásul – ahogy az online kereskedőnél látják – a kedvezőtlen munkaerő-piaci helyzet miatt most futárnak is sokan jelentkeznek. Ezt egyébként megerősítik a szolgáltatók létszámadatai: az öt legnagyobb nem ételkiszállítással foglalkozó futárcég*Egyéb postai, futárpostai tevékenységet főtevékenységként megadó cégek. alkalmazotti létszáma hetedével nőtt március óta. Főleg a GLS és a DPD erősített, előbbinél több mint száz, utóbbinál negyven fővel dolgoztak többen októberben, mint a járvány kirobbanása előtt.

Emellett a zökkenőmentes karácsonyi kiszállítást az is segítheti, hogy a külföldi forgalom viszont vélhetően visszaesik az utolsó negyedévben. Az Emagnál úgy látják, hogy pandémia miatt az idei évben számottevően csökkent a külföldi rendelések száma, mert sok magyar vásárló rizikósnak tartja ezeket. Ezáltal pedig jelentős kapacitás felszabadult a hazai logisztikai cégeknél.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMivel ártunk kevesebbet az éghajlatnak, ha boltba megyünk, vagy ha online vásárlunk?Igazából a részleteken múlik, és könnyen lehet, hogy az online vásárlás környezetterhelése kisebb. Összeszedtük, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat csomagküldés futárcégek GLS Magyar Posta posta Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.