Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. december 8. 17:17 Adat, Vállalat

A koronavírus miatt érkezhet meg időben a karácsonyi ajándékod

A postai piacon is jelentős változásokat hozott a koronavírus-járvány. A levélforgalom évtizedek óta nem látott mélységbe zuhant, a csomagküldemények száma viszont az online kereskedelem felfutásával párhuzamosan látványosan megugrott. Utóbbinak köszönhetően az idén karácsonyra rendelt csomagok kiszállítása is simábban mehet, mint az elmúlt években.

Lemondtunk a csekkekről

Az idei első kilenc hónapban alig 363 millió levélpostai küldeményt vettek fel Magyarországon, ami hetedével marad el az egy évvel korábbitól. A csökkenés önmagában nem meglepő, évtizedek óta ez jellemzi a piacot, a visszaesés mértéke azonban már igen. Az elmúlt esztendőkben – különösen az évnek ebben a szakaszában – ugyanis a hanyatlás lassulása volt jellemző, tavaly például már csak egy százalékos csökkenést mutattak a KSH adatai. Ehhez képest a mostani, másfél évtizede nem látott mértékű zuhanás tényleg jelentős.

A háttérben minden bizonnyal a koronavírus hatásai állnak, amelyek nagyobb részt ráadásul hosszútávon is megmaradhatnak. A tavaszi és őszi hónapokban a járvány valószínűleg a magányszemélyek által feladott levelek számát is visszavetette, hiszen a kontaktok csökkentése érdekében postára is kevesebbet jártak az emberek. Ez a része a piacnak akár vissza is rendeződhetne a járvány után, de az ilyen levelek az összes küldeménynek elenyésző részét adják.

Sokkal fontosabban a különböző szolgáltatók levelei, amelyek számában szintén egész biztosan komoly visszaesést hozott a koronavírus. Korábban is írtunk már róla, hogy az áram- és gázszolgáltatóknál a tavaszi hónapokban – annak érdekében, hogy ne kelljen postára járni, emberek közé – sokan tértek át a csekkesről alternatív fizetési módokra, például csoportos beszedési megbízásra, átutalásra vagy online fizetésre. Esetükben pedig egy ilyen lépés a kapott levelek számát is csökkentheti, hiszen nincs már szükség a csekk kipostázására, így pedig sokan a számlát sem kérik levélben. Ennek a hatása pedig biztosan hosszútávú lesz, hiszen aki egyszer lemondott a csekkről, valószínűleg már nem tér vissza, ha vége lesz a járványnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA járvány miatti kényszerű otthonlét megemelte a rezsit, amit utólag kell kifizetniA szolgáltatók úgy kalkulálnak, hogy egy átlagos háztartás néhány ezer forinttal fizethet többet a kényszerű otthonlét miatt.

Miközben a levelek száma látványosat esett, a csomagforgalom – méghozzá elsősorban a belföldi – hatalmasat nőtt. Maga az irány itt sem meglepő, hiszen a korábbi években is növekedés volt jellemző, a bővülés mértéke azonban itt is változást mutat. A statisztikai hivatal adatai szerint az első kilenc hónapban már közel annyi magyarországi feladású csomagot kézbesítettek, amennyit 2019-ben összesen, holott a karácsonyi szezon miatt hagyományosan az utolsó negyedévben szokott lenni a legnagyobb forgalom. Ha 2019 hasonló időszakához viszonyítunk, akkor január és szeptember között harmadával ugrott meg a forgalom, miközben a korábbi években 10-15 százalékos növekedés volt jellemző.

A növekedés jelentős részben szintén a járvány eredménye: a hagyományos boltok helyett a korábbinál jóval többen választják akár kisebb összegű vásárlások esetén is az online áruházakat. Ezt erősítik az Emag lapunknak küldött adatai is: ők úgy számolnak, hogy 2020-ban az egy évvel korábbinál 45 százalékkal több rendelésük lehet, a bevételek pedig 30 százalékkal emelkedhetnek. Az online kiskereskedelem tehát úgy nő hatalmasat, hogy az átlagos kosárméret csökken.

Mindennek egyébként a karácsonyi szezonra is jótékony hatása lehet. Az elmúlt években többször előfordult, hogy a szezonálisan megugró kereslet miatt az ünnepek környékén a csomagok kiszállítása elhúzódott, arra is volt példa, hogy a karácsonyi ajándékok csak az újévben érkeztek meg. Ilyen fennakadásra azonban ezúttal a piacon több okból sem számítanak.

Az Emagnál lapunknak azt mondták, hogy a futárszolgálatok a

covid-hatás miatt jóval felkészültebbek ebben az évben, például a Black Friday csomagok nagy részét is a vállalt határidők alatt teljesítették.

Ebben szerepet játszik, hogy az alapból megnövekedett igény miatt ezek a cégek már év közben növelték a kapacitásokat, ráadásul – ahogy az online kereskedőnél látják – a kedvezőtlen munkaerő-piaci helyzet miatt most futárnak is sokan jelentkeznek. Ezt egyébként megerősítik a szolgáltatók létszámadatai: az öt legnagyobb nem ételkiszállítással foglalkozó futárcég*Egyéb postai, futárpostai tevékenységet főtevékenységként megadó cégek. alkalmazotti létszáma hetedével nőtt március óta. Főleg a GLS és a DPD erősített, előbbinél több mint száz, utóbbinál negyven fővel dolgoztak többen októberben, mint a járvány kirobbanása előtt.

Emellett a zökkenőmentes karácsonyi kiszállítást az is segítheti, hogy a külföldi forgalom viszont vélhetően visszaesik az utolsó negyedévben. Az Emagnál úgy látják, hogy pandémia miatt az idei évben számottevően csökkent a külföldi rendelések száma, mert sok magyar vásárló rizikósnak tartja ezeket. Ezáltal pedig jelentős kapacitás felszabadult a hazai logisztikai cégeknél.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMivel ártunk kevesebbet az éghajlatnak, ha boltba megyünk, vagy ha online vásárlunk?Igazából a részleteken múlik, és könnyen lehet, hogy az online vásárlás környezetterhelése kisebb. Összeszedtük, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni.

Adat Vállalat csomagküldés futárcégek GLS Magyar Posta posta Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Katona Hajnalka
2022. november 28. 11:36 Adat

Luxusnak számít-e az, ha az állam gondoskodik az elesettjeiről?

Nem csak attól függ, hogy melyik ország mennyit költ szociális támogatásra, hogy mennyire gazdagok.

Jandó Zoltán
2022. november 25. 10:47 Adat

A németek felezték, a szaúdiak négyszerezték az esélyüket a továbbjutásra

A fogadóirodák szerint nagyjából egy a négyhez a valószínűsége, hogy Brazília nyeri a világbajnokságot, a németeket lényegében leírták.

Stubnya Bence
2022. november 24. 13:17 Adat

Először haladta meg idén az infláció a béremelések tempóját szeptemberben

Augusztus után szeptemberben is nőttek éves alapon az átlagos béremelések, de a gyorsuló inflációval nem tudták tartani a lépést.

Fontos

Stubnya Bence
2022. november 30. 06:51 Pénz

Az osztrákok megmutatták, mire képes egy jól szervezett vasutassztrájk, amit a magyar vasutasok több próbálkozásra sem tudtak összehozni

A vasutasokat képviselő szakszervezet szeretné elérni, hogy a rosszabbul keresőknek ne csökkenjen a reálbére, az állami vállalat vezetője szerint viszont más iparágban nem adnak ilyen jó bérajánlatot.

Kolozsi Ádám
2022. november 29. 06:56 Pénz, Világ

Egy tradicionális iparág szép csendben rommá keresi magát az energiaválságon

A fűtéskimaradás és az áramellátás bizonytalanságának rémképe jól meglökte az eladási statisztikákat.

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.