Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. december 8. 17:17 Adat, Vállalat

A koronavírus miatt érkezhet meg időben a karácsonyi ajándékod

A postai piacon is jelentős változásokat hozott a koronavírus-járvány. A levélforgalom évtizedek óta nem látott mélységbe zuhant, a csomagküldemények száma viszont az online kereskedelem felfutásával párhuzamosan látványosan megugrott. Utóbbinak köszönhetően az idén karácsonyra rendelt csomagok kiszállítása is simábban mehet, mint az elmúlt években.

Lemondtunk a csekkekről

Az idei első kilenc hónapban alig 363 millió levélpostai küldeményt vettek fel Magyarországon, ami hetedével marad el az egy évvel korábbitól. A csökkenés önmagában nem meglepő, évtizedek óta ez jellemzi a piacot, a visszaesés mértéke azonban már igen. Az elmúlt esztendőkben – különösen az évnek ebben a szakaszában – ugyanis a hanyatlás lassulása volt jellemző, tavaly például már csak egy százalékos csökkenést mutattak a KSH adatai. Ehhez képest a mostani, másfél évtizede nem látott mértékű zuhanás tényleg jelentős.

A háttérben minden bizonnyal a koronavírus hatásai állnak, amelyek nagyobb részt ráadásul hosszútávon is megmaradhatnak. A tavaszi és őszi hónapokban a járvány valószínűleg a magányszemélyek által feladott levelek számát is visszavetette, hiszen a kontaktok csökkentése érdekében postára is kevesebbet jártak az emberek. Ez a része a piacnak akár vissza is rendeződhetne a járvány után, de az ilyen levelek az összes küldeménynek elenyésző részét adják.

Sokkal fontosabban a különböző szolgáltatók levelei, amelyek számában szintén egész biztosan komoly visszaesést hozott a koronavírus. Korábban is írtunk már róla, hogy az áram- és gázszolgáltatóknál a tavaszi hónapokban – annak érdekében, hogy ne kelljen postára járni, emberek közé – sokan tértek át a csekkesről alternatív fizetési módokra, például csoportos beszedési megbízásra, átutalásra vagy online fizetésre. Esetükben pedig egy ilyen lépés a kapott levelek számát is csökkentheti, hiszen nincs már szükség a csekk kipostázására, így pedig sokan a számlát sem kérik levélben. Ennek a hatása pedig biztosan hosszútávú lesz, hiszen aki egyszer lemondott a csekkről, valószínűleg már nem tér vissza, ha vége lesz a járványnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA járvány miatti kényszerű otthonlét megemelte a rezsit, amit utólag kell kifizetniA szolgáltatók úgy kalkulálnak, hogy egy átlagos háztartás néhány ezer forinttal fizethet többet a kényszerű otthonlét miatt.

Miközben a levelek száma látványosat esett, a csomagforgalom – méghozzá elsősorban a belföldi – hatalmasat nőtt. Maga az irány itt sem meglepő, hiszen a korábbi években is növekedés volt jellemző, a bővülés mértéke azonban itt is változást mutat. A statisztikai hivatal adatai szerint az első kilenc hónapban már közel annyi magyarországi feladású csomagot kézbesítettek, amennyit 2019-ben összesen, holott a karácsonyi szezon miatt hagyományosan az utolsó negyedévben szokott lenni a legnagyobb forgalom. Ha 2019 hasonló időszakához viszonyítunk, akkor január és szeptember között harmadával ugrott meg a forgalom, miközben a korábbi években 10-15 százalékos növekedés volt jellemző.

A növekedés jelentős részben szintén a járvány eredménye: a hagyományos boltok helyett a korábbinál jóval többen választják akár kisebb összegű vásárlások esetén is az online áruházakat. Ezt erősítik az Emag lapunknak küldött adatai is: ők úgy számolnak, hogy 2020-ban az egy évvel korábbinál 45 százalékkal több rendelésük lehet, a bevételek pedig 30 százalékkal emelkedhetnek. Az online kiskereskedelem tehát úgy nő hatalmasat, hogy az átlagos kosárméret csökken.

Mindennek egyébként a karácsonyi szezonra is jótékony hatása lehet. Az elmúlt években többször előfordult, hogy a szezonálisan megugró kereslet miatt az ünnepek környékén a csomagok kiszállítása elhúzódott, arra is volt példa, hogy a karácsonyi ajándékok csak az újévben érkeztek meg. Ilyen fennakadásra azonban ezúttal a piacon több okból sem számítanak.

Az Emagnál lapunknak azt mondták, hogy a futárszolgálatok a

covid-hatás miatt jóval felkészültebbek ebben az évben, például a Black Friday csomagok nagy részét is a vállalt határidők alatt teljesítették.

Ebben szerepet játszik, hogy az alapból megnövekedett igény miatt ezek a cégek már év közben növelték a kapacitásokat, ráadásul – ahogy az online kereskedőnél látják – a kedvezőtlen munkaerő-piaci helyzet miatt most futárnak is sokan jelentkeznek. Ezt egyébként megerősítik a szolgáltatók létszámadatai: az öt legnagyobb nem ételkiszállítással foglalkozó futárcég*Egyéb postai, futárpostai tevékenységet főtevékenységként megadó cégek. alkalmazotti létszáma hetedével nőtt március óta. Főleg a GLS és a DPD erősített, előbbinél több mint száz, utóbbinál negyven fővel dolgoztak többen októberben, mint a járvány kirobbanása előtt.

Emellett a zökkenőmentes karácsonyi kiszállítást az is segítheti, hogy a külföldi forgalom viszont vélhetően visszaesik az utolsó negyedévben. Az Emagnál úgy látják, hogy pandémia miatt az idei évben számottevően csökkent a külföldi rendelések száma, mert sok magyar vásárló rizikósnak tartja ezeket. Ezáltal pedig jelentős kapacitás felszabadult a hazai logisztikai cégeknél.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMivel ártunk kevesebbet az éghajlatnak, ha boltba megyünk, vagy ha online vásárlunk?Igazából a részleteken múlik, és könnyen lehet, hogy az online vásárlás környezetterhelése kisebb. Összeszedtük, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat csomagküldés futárcégek GLS Magyar Posta posta Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.