Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 24. 12:48 Vállalat

Karácsonyi parti helyett bónuszt ad dolgozóinak sok lengyel cég

Míg korábban a lengyel vállalatok majdnem felénél volt év végi céges rendezvény, idén nem meglepő módon sokkal kevesebb helyen terveznek ilyesmit, és az ezáltal megspórolt összeget a dolgozók anyagi jutalmazására fordítják – szűrhető le a Randstad Polska felmérésének eredményeiből.

Ahogy a money.pl írja, a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó társaság ezer cég megkérdezésével készített kutatást, amelyben arra kérdezett rá, hogy tervezik-e a dolgozók megjutalmazását az év végi ünnepek előtt, és ha igen, akkor milyen formában. Az eredményekből először is látszik, hogy nőtt azoknak a vállalatoknak az aránya, ahol nem kapnak semmit a dolgozók: tavaly még csak 16 százalékuknál volt ez a helyzet, az idén viszont már 21 százaléknál.

Ha ezeket a vállalkozásokat immár figyelmen kívül hagyjuk, és a többieket tekintjük száz százaléknak, akkor az alábbi arányok alakulnak ki (egy zloty nagyjából 80 forint):

Ez nem jelent ugyanakkor feltétlenül pénzt vagy utalványt, mert ugyan a karácsonyi rendezvények népszerűsége jelentősen visszaesett a tavalyi 47 százalékos említéshez képest, de azért így sem tűntek el teljesen. (Az más kérdés, hogy meg tudják-e tartani őket, vagy az erre szánt keretet végül mégis szétosztják a dolgozók között.) Mindenesetre idén a bónusz bizonyult a legnépszerűbb év végi juttatásnak 35 százalékkal, és csak két százalékponttal maradtak el ettől az utalványok.

A válaszok szerint attól nem kell tartaniuk túlságosan az alkalmazottaknak, hogy kimaradnak a jóból. A bónuszt osztó cégek 81 százaléka nyilatkozott úgy, hogy minden dolgozója kap, 12 százalék pedig azt mondta, hogy a dolgozók többsége részesül belőle. Az utalványoknál 90, illetve 6 százalék ez az arány, ezekből tehát még kevesebben maradnak ki szelektíven azért, mert a vezetőség szerint nem szolgáltak rá az év végi juttatásra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTömegesen váltak kamuvállalkozóvá a járvány alatt a lengyelekMár tavaly is bőven az uniós átlag felett volt az országban az egyéni vállalkozók aránya, ami a járvány miatt még nőtt is. Hasonló a helyzet, mint nálunk a katával.

Vállalat juttatások karácsony Lengyelország vállalatok Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2022. január 26. 06:55 Közélet, Vállalat

Idehaza extraprofitot, külföldön csak veszteséget termel a kormány kedvenc útépítő cége

Próbál külföldön terjeszkedni a Duna Aszfalt, de az eredmények egyelőre nem említhetők egy lapon az idehaza elért kiemelkedő növekedéssel és profitrátával.

Forint Ferenc
2022. január 24. 09:37 Fizetett hirdetés, Vállalat

Soha nem volt ilyen egyszerű saját webshopot indítani

A Shoptet szakértői összeszedték azokat a lépéseket, amelyek elengedhetetlenek egy online vállalkozás indításához.

Torontáli Zoltán
2022. január 19. 14:13 Vállalat

Elárasztják dél-koreai filmekkel a Netflixet

Több mint 25 koreai filmet vagy sorozatot mutat be idén a csatorna.

Fontos

Jandó Zoltán
2022. január 26. 16:27 Adat

Tényleg szinte mindenki covidos az országban, akit tesztelnek?

Sokkal nagyobb az átfertőzöttség, mint korábban bármikor, de ez nem jelenti azt, hogy négyből három tesztelt covidos. A tényleges pozitivitási ráta 40 százalék körül lehet.

Váczi István
2022. január 25. 15:04 Világ

Mi lesz, ha Putyin elzárja a gázcsapot?

A piaci gázár elszállna, de még sokáig nem fogyna ki a földgázból az EU, ha odáig fajulnának a dolgok, hogy Oroszország teljesen leállítja az exportját.

Váczi István
2022. január 25. 11:07 Világ

Az oroszok már nem csak Ukrajna körül izmoznak

Fegyverek kubai telepítésének meglebegtetésével és kiterjedt haditengerészeti hadgyakorlatokkal is igyekeznek erőt mutatni az orosz fegyveres erők.