Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 24. 12:48 Vállalat

Karácsonyi parti helyett bónuszt ad dolgozóinak sok lengyel cég

Míg korábban a lengyel vállalatok majdnem felénél volt év végi céges rendezvény, idén nem meglepő módon sokkal kevesebb helyen terveznek ilyesmit, és az ezáltal megspórolt összeget a dolgozók anyagi jutalmazására fordítják – szűrhető le a Randstad Polska felmérésének eredményeiből.

Ahogy a money.pl írja, a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó társaság ezer cég megkérdezésével készített kutatást, amelyben arra kérdezett rá, hogy tervezik-e a dolgozók megjutalmazását az év végi ünnepek előtt, és ha igen, akkor milyen formában. Az eredményekből először is látszik, hogy nőtt azoknak a vállalatoknak az aránya, ahol nem kapnak semmit a dolgozók: tavaly még csak 16 százalékuknál volt ez a helyzet, az idén viszont már 21 százaléknál.

Ha ezeket a vállalkozásokat immár figyelmen kívül hagyjuk, és a többieket tekintjük száz százaléknak, akkor az alábbi arányok alakulnak ki (egy zloty nagyjából 80 forint):

Ez nem jelent ugyanakkor feltétlenül pénzt vagy utalványt, mert ugyan a karácsonyi rendezvények népszerűsége jelentősen visszaesett a tavalyi 47 százalékos említéshez képest, de azért így sem tűntek el teljesen. (Az más kérdés, hogy meg tudják-e tartani őket, vagy az erre szánt keretet végül mégis szétosztják a dolgozók között.) Mindenesetre idén a bónusz bizonyult a legnépszerűbb év végi juttatásnak 35 százalékkal, és csak két százalékponttal maradtak el ettől az utalványok.

A válaszok szerint attól nem kell tartaniuk túlságosan az alkalmazottaknak, hogy kimaradnak a jóból. A bónuszt osztó cégek 81 százaléka nyilatkozott úgy, hogy minden dolgozója kap, 12 százalék pedig azt mondta, hogy a dolgozók többsége részesül belőle. Az utalványoknál 90, illetve 6 százalék ez az arány, ezekből tehát még kevesebben maradnak ki szelektíven azért, mert a vezetőség szerint nem szolgáltak rá az év végi juttatásra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTömegesen váltak kamuvállalkozóvá a járvány alatt a lengyelekMár tavaly is bőven az uniós átlag felett volt az országban az egyéni vállalkozók aránya, ami a járvány miatt még nőtt is. Hasonló a helyzet, mint nálunk a katával.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat juttatások karácsony Lengyelország vállalatok Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 16:36 Vállalat

Az elküldött vendégmunkások veszítik a legkevesebbet az iváncsai akkugyárban

Határozott idejű szerződéssel dolgoztak, és ki kell nekik fizetni a hátralévő időre vonatkozó munkabért akkor is, ha nem talál új munkát a kölcsönbe adó cég.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 16:14 Vállalat

Tett a Mol egy fontos lépést, hogy ne függjön annyira a benzinkutaktól

Hároméves csúszással átadtak egy állami támogatásban is részesített fontos vegyipari üzemet, de miért volt fontos ez a beruházás a cégnek?

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.