Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 24. 12:48 Vállalat

Karácsonyi parti helyett bónuszt ad dolgozóinak sok lengyel cég

Míg korábban a lengyel vállalatok majdnem felénél volt év végi céges rendezvény, idén nem meglepő módon sokkal kevesebb helyen terveznek ilyesmit, és az ezáltal megspórolt összeget a dolgozók anyagi jutalmazására fordítják – szűrhető le a Randstad Polska felmérésének eredményeiből.

Ahogy a money.pl írja, a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó társaság ezer cég megkérdezésével készített kutatást, amelyben arra kérdezett rá, hogy tervezik-e a dolgozók megjutalmazását az év végi ünnepek előtt, és ha igen, akkor milyen formában. Az eredményekből először is látszik, hogy nőtt azoknak a vállalatoknak az aránya, ahol nem kapnak semmit a dolgozók: tavaly még csak 16 százalékuknál volt ez a helyzet, az idén viszont már 21 százaléknál.

Ha ezeket a vállalkozásokat immár figyelmen kívül hagyjuk, és a többieket tekintjük száz százaléknak, akkor az alábbi arányok alakulnak ki (egy zloty nagyjából 80 forint):

Ez nem jelent ugyanakkor feltétlenül pénzt vagy utalványt, mert ugyan a karácsonyi rendezvények népszerűsége jelentősen visszaesett a tavalyi 47 százalékos említéshez képest, de azért így sem tűntek el teljesen. (Az más kérdés, hogy meg tudják-e tartani őket, vagy az erre szánt keretet végül mégis szétosztják a dolgozók között.) Mindenesetre idén a bónusz bizonyult a legnépszerűbb év végi juttatásnak 35 százalékkal, és csak két százalékponttal maradtak el ettől az utalványok.

A válaszok szerint attól nem kell tartaniuk túlságosan az alkalmazottaknak, hogy kimaradnak a jóból. A bónuszt osztó cégek 81 százaléka nyilatkozott úgy, hogy minden dolgozója kap, 12 százalék pedig azt mondta, hogy a dolgozók többsége részesül belőle. Az utalványoknál 90, illetve 6 százalék ez az arány, ezekből tehát még kevesebben maradnak ki szelektíven azért, mert a vezetőség szerint nem szolgáltak rá az év végi juttatásra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTömegesen váltak kamuvállalkozóvá a járvány alatt a lengyelekMár tavaly is bőven az uniós átlag felett volt az országban az egyéni vállalkozók aránya, ami a járvány miatt még nőtt is. Hasonló a helyzet, mint nálunk a katával.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat juttatások karácsony Lengyelország vállalatok Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2023. december 2. 15:41 Adat, Vállalat

Lefeleződött a diósgyőri stadion megtérülési ideje, már csak 262 év

Újabb öt évig a diósgyőri futballcsapatot fenntartó cég üzemeltetheti a 2018-ban átadott, 13 milliárd forintból felújított miskolci stadiont.

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.