Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 24. 12:48 Vállalat

Karácsonyi parti helyett bónuszt ad dolgozóinak sok lengyel cég

Míg korábban a lengyel vállalatok majdnem felénél volt év végi céges rendezvény, idén nem meglepő módon sokkal kevesebb helyen terveznek ilyesmit, és az ezáltal megspórolt összeget a dolgozók anyagi jutalmazására fordítják – szűrhető le a Randstad Polska felmérésének eredményeiből.

Ahogy a money.pl írja, a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó társaság ezer cég megkérdezésével készített kutatást, amelyben arra kérdezett rá, hogy tervezik-e a dolgozók megjutalmazását az év végi ünnepek előtt, és ha igen, akkor milyen formában. Az eredményekből először is látszik, hogy nőtt azoknak a vállalatoknak az aránya, ahol nem kapnak semmit a dolgozók: tavaly még csak 16 százalékuknál volt ez a helyzet, az idén viszont már 21 százaléknál.

Ha ezeket a vállalkozásokat immár figyelmen kívül hagyjuk, és a többieket tekintjük száz százaléknak, akkor az alábbi arányok alakulnak ki (egy zloty nagyjából 80 forint):

Ez nem jelent ugyanakkor feltétlenül pénzt vagy utalványt, mert ugyan a karácsonyi rendezvények népszerűsége jelentősen visszaesett a tavalyi 47 százalékos említéshez képest, de azért így sem tűntek el teljesen. (Az más kérdés, hogy meg tudják-e tartani őket, vagy az erre szánt keretet végül mégis szétosztják a dolgozók között.) Mindenesetre idén a bónusz bizonyult a legnépszerűbb év végi juttatásnak 35 százalékkal, és csak két százalékponttal maradtak el ettől az utalványok.

A válaszok szerint attól nem kell tartaniuk túlságosan az alkalmazottaknak, hogy kimaradnak a jóból. A bónuszt osztó cégek 81 százaléka nyilatkozott úgy, hogy minden dolgozója kap, 12 százalék pedig azt mondta, hogy a dolgozók többsége részesül belőle. Az utalványoknál 90, illetve 6 százalék ez az arány, ezekből tehát még kevesebben maradnak ki szelektíven azért, mert a vezetőség szerint nem szolgáltak rá az év végi juttatásra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTömegesen váltak kamuvállalkozóvá a járvány alatt a lengyelekMár tavaly is bőven az uniós átlag felett volt az országban az egyéni vállalkozók aránya, ami a járvány miatt még nőtt is. Hasonló a helyzet, mint nálunk a katával.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat juttatások karácsony Lengyelország vállalatok Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.