Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. november 20. 10:30 Élet, Vállalat

Viszi a járvány a falusi patikákat is

Hiába próbálja a kormány már hosszú évek óta minden lehetséges adminisztratív eszközzel védeni a kis falusi patikákat, most furcsa módon épp a szabályok merevsége miatt kellett többnek is bezárnia.

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) javaslatot nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy teremtsék meg a jogszabályi feltételeit annak, hogy a gyógyszertárak a járványhelyzet ideje alatt bejelentés alapján könnyen, gyorsan és egyszerűen tudják változtatni a nyitva tartásukat.

Amint azt a szakmai szervezet a blogbejegyzésében részletezi, szerintük egyértelmű, hogy a jelenlegi jogszabályi környezet nem hagy elegendő mozgásteret a gyógyszertáraknak, és emiatt eddig 20, jellemzően falusi patikának be is kellett zárnia.

A probléma háttere az, hogy a gyógyszertárak működése (érthető okokból) az általános kiskereskedelmi egységeknél jóval szigorúbb szabályok közé van szorítva, ám ez veszélyhelyzet esetén nagyon rugalmatlanná válik.

Tavasszal a kisgyermekes és a 65 év feletti gyógyszerészeket helyettesíteni kellett, ám mivel az ágazatban egyébként is óriási a munkaerőhiány, ezt csak a nyitvatartási idők csökkentésével lehetett megoldani. Egy patika azonban tartósan nem változtathatja meg saját hatáskörben a nyitvatartási idejét, mert ehhez a működési engedélyét is módosítania kell, ami viszonylag drága és időigényes folyamat.

Az adatok szerint először sokan csak ideiglenesen csökkentették a nyitvatartási időt, mert ez még bizonyos határok között egyszerű, de mivel hosszabb távon sem tudtak rendesen kinyitni, egy idő múlva már kérniük kellett a működési engedélyek módosítását. Ebből a helyzetből azonban csak újra egy módosítási kérelemmel lehet visszaállni a korábbi rendes működésre.

A nyitvatartási idő csökkentése mellett sajnos az is előfordult, hogy egyes gyógyszertáraknak teljesen be kellett zárniuk. A hatóság adatai szerint összesen 20 egység kényszerült arra, hogy a működésének felfüggesztését kérelmezze. Ezek túlnyomó többsége egy települést egyedül ellátó közforgalmú és fiókgyógyszertárak voltak

-írja a HGYSZ.

Az EMMI egyelőre nem változtatott a szabályokon.

Élet Vállalat bezárás emmi falu gyógyszertár járvány patika szabály Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2020. november 22. 06:53 Élet

Be fog érkezni -70 fokon a magyar oltóhelyre a koronavírus-vakcina, ha veszünk belőle

A mínusz 20 fokos szállítás majdhogynem mindennapos gyakorlat, és a mínusz 70 sem példa nélküli, de csak kis mennyiségben.

Fabók Bálint
2020. november 18. 06:26 Élet

Az ápolók úgy érzik, a teljes bizonytalanságba taszították őket

Pont a világjárvány kellős közepén alakítják át gyökerestől a szakmát, és ez tanácstalanságot, frusztrációt szül.

Torontáli Zoltán
2020. november 17. 10:14 Élet, Világ

Csehország olyat szigorít holnaptól, hogy a boltosok teljesen kiakadtak

Egyszerre csak annyi vevő lehet az üzletben, hogy 15 négyzetméter helye legyen mindenkinek.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2020. november 23. 17:19 Világ

A kínai dominancia megalapozójának harangozták be, mégis gyengére sikerült a világ legnagyobb gazdasági paktuma

A világ lakosságának és GDP-jének 30 százalékára terjed ki az új ázsiai gazdasági övezet. Egyesek szerint ez megágyaz a kínai dominanciának, mások szerint semmin nem változtat.

Bucsky Péter
2020. november 23. 06:31 Közélet

A számokat nézve Parragh László adócsökkentése vélhetően egy blöff

Ha az iparűzési adó elengedése bedönti az önkormányzati megrendeléseket és szolgáltatásokat, akkor recessziós lavinát indíthat el.

Avatar
2020. november 22. 16:10 Adat

Minél jobban él valaki, annál jobban hisz abban, hogy ezt magának köszönheti

A vagyoni helyzet, és annak hirtelen megváltozása érdekes összefüggésben van a jövedelmekkel kapcsolatos igazságérzet megváltozásával.

Ne hagyd ki