Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. november 20. 10:30 Élet, Vállalat

Viszi a járvány a falusi patikákat is

Hiába próbálja a kormány már hosszú évek óta minden lehetséges adminisztratív eszközzel védeni a kis falusi patikákat, most furcsa módon épp a szabályok merevsége miatt kellett többnek is bezárnia.

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) javaslatot nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy teremtsék meg a jogszabályi feltételeit annak, hogy a gyógyszertárak a járványhelyzet ideje alatt bejelentés alapján könnyen, gyorsan és egyszerűen tudják változtatni a nyitva tartásukat.

Amint azt a szakmai szervezet a blogbejegyzésében részletezi, szerintük egyértelmű, hogy a jelenlegi jogszabályi környezet nem hagy elegendő mozgásteret a gyógyszertáraknak, és emiatt eddig 20, jellemzően falusi patikának be is kellett zárnia.

A probléma háttere az, hogy a gyógyszertárak működése (érthető okokból) az általános kiskereskedelmi egységeknél jóval szigorúbb szabályok közé van szorítva, ám ez veszélyhelyzet esetén nagyon rugalmatlanná válik.

Tavasszal a kisgyermekes és a 65 év feletti gyógyszerészeket helyettesíteni kellett, ám mivel az ágazatban egyébként is óriási a munkaerőhiány, ezt csak a nyitvatartási idők csökkentésével lehetett megoldani. Egy patika azonban tartósan nem változtathatja meg saját hatáskörben a nyitvatartási idejét, mert ehhez a működési engedélyét is módosítania kell, ami viszonylag drága és időigényes folyamat.

Az adatok szerint először sokan csak ideiglenesen csökkentették a nyitvatartási időt, mert ez még bizonyos határok között egyszerű, de mivel hosszabb távon sem tudtak rendesen kinyitni, egy idő múlva már kérniük kellett a működési engedélyek módosítását. Ebből a helyzetből azonban csak újra egy módosítási kérelemmel lehet visszaállni a korábbi rendes működésre.

A nyitvatartási idő csökkentése mellett sajnos az is előfordult, hogy egyes gyógyszertáraknak teljesen be kellett zárniuk. A hatóság adatai szerint összesen 20 egység kényszerült arra, hogy a működésének felfüggesztését kérelmezze. Ezek túlnyomó többsége egy települést egyedül ellátó közforgalmú és fiókgyógyszertárak voltak

-írja a HGYSZ.

Az EMMI egyelőre nem változtatott a szabályokon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat bezárás emmi falu gyógyszertár járvány patika szabály Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. június 11. 17:01 Élet, Pénz

Az Adria és a Balaton közötti döntést is átbillentheti a 400 forint felé közelítő euróárfolyam

Ha nem fordul a trend, vagy nem lép közbe a jegybank, akkor a balatoni szállásadók és lángosozók dörzsölhetik a tenyerüket.

Torontáli Zoltán
2024. június 4. 13:04 Adat, Élet

Áruk helyett élményeket veszünk, és ez most jól jön a gazdaságnak

Az ipar gyengélkedését a szolgáltatószektor ellensúlyozza, vélhetően a kormány örömére.

Torontáli Zoltán
2024. június 3. 15:06 Adat, Élet

Nem a több munkaóra biztosítja a nagyobb gazdasági teljesítményt

Magasabb egy főre jutó GDP-hez jellemzően kevesebb munkaóra társul az unióban, de az összefüggés persze nem ok-okozati, hanem valószínűleg szerkezeti.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.