Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. november 20. 10:30 Élet, Vállalat

Viszi a járvány a falusi patikákat is

Hiába próbálja a kormány már hosszú évek óta minden lehetséges adminisztratív eszközzel védeni a kis falusi patikákat, most furcsa módon épp a szabályok merevsége miatt kellett többnek is bezárnia.

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) javaslatot nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy teremtsék meg a jogszabályi feltételeit annak, hogy a gyógyszertárak a járványhelyzet ideje alatt bejelentés alapján könnyen, gyorsan és egyszerűen tudják változtatni a nyitva tartásukat.

Amint azt a szakmai szervezet a blogbejegyzésében részletezi, szerintük egyértelmű, hogy a jelenlegi jogszabályi környezet nem hagy elegendő mozgásteret a gyógyszertáraknak, és emiatt eddig 20, jellemzően falusi patikának be is kellett zárnia.

A probléma háttere az, hogy a gyógyszertárak működése (érthető okokból) az általános kiskereskedelmi egységeknél jóval szigorúbb szabályok közé van szorítva, ám ez veszélyhelyzet esetén nagyon rugalmatlanná válik.

Tavasszal a kisgyermekes és a 65 év feletti gyógyszerészeket helyettesíteni kellett, ám mivel az ágazatban egyébként is óriási a munkaerőhiány, ezt csak a nyitvatartási idők csökkentésével lehetett megoldani. Egy patika azonban tartósan nem változtathatja meg saját hatáskörben a nyitvatartási idejét, mert ehhez a működési engedélyét is módosítania kell, ami viszonylag drága és időigényes folyamat.

Az adatok szerint először sokan csak ideiglenesen csökkentették a nyitvatartási időt, mert ez még bizonyos határok között egyszerű, de mivel hosszabb távon sem tudtak rendesen kinyitni, egy idő múlva már kérniük kellett a működési engedélyek módosítását. Ebből a helyzetből azonban csak újra egy módosítási kérelemmel lehet visszaállni a korábbi rendes működésre.

A nyitvatartási idő csökkentése mellett sajnos az is előfordult, hogy egyes gyógyszertáraknak teljesen be kellett zárniuk. A hatóság adatai szerint összesen 20 egység kényszerült arra, hogy a működésének felfüggesztését kérelmezze. Ezek túlnyomó többsége egy települést egyedül ellátó közforgalmú és fiókgyógyszertárak voltak

-írja a HGYSZ.

Az EMMI egyelőre nem változtatott a szabályokon.

Élet Vállalat bezárás emmi falu gyógyszertár járvány patika szabály Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2022. szeptember 23. 15:28 Élet

Az eredeti jegyár tízszeresébe kerül egy belépő az olaszok elleni meccsre a másodlagos piacon

A stadion befogadóképességének a többszörösét is megtölthették volna, így beindult a másodlagos piac. Eddig 1700 jegynél volt névátírás.

Pálos Máté
2022. szeptember 19. 11:01 Élet

Ha tényleg fontos a fenntarthatóság, akkor meg kell barátkoznunk a rovarevés gondolatával

A hagyományos állattenyésztésnél sokkal fenntarthatóbb, kiválthatja a lisztet is.

Katona Hajnalka
2022. szeptember 13. 10:37 Élet, Világ

Kitalálták, hogyan kellene átalakítani az egyetemi felvételit, hogy ne legyen ennyire stresszes

Egy elméleti modell szerint jobban járhatnának a felvételizők, ha nem függne annyira a pontszámuktól, hogy melyik egyetemre kerülnek be.

Fontos

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Fabók Bálint
2022. szeptember 24. 07:51 Tech

G7 Reggel: Goudát beérő trappista és egy spórolós óvónő

A kormány recessziós várakozása, egy szemléletformáló élményről és árdrágítók elleni razzia a mai G7 Reggelben.

Ne hagyd ki