Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. november 5. 06:29 Adat, Vállalat

Három székre üljünk a gyerektől? A szigorítás betesz a moziknak

Nem az eddig is kötelező maszk, és nem is a termek kapacitásának harmadolása okozhat gondot a moziknak a kormány kedden bejelentett szigorításai közül, hanem az, hogy jelen állás szerint az együtt érkezőket is szét kellene ültetni. Ez biztosan sokak kedvét elveszi a mozizástól – bár az intézkedés hatásának mértékéről eltérnek a vélemények. A piac szereplői most attól az operatív törzstől kérnek állásfoglalást, amely tavasszal hasonló helyzetben már tett engedményeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPont a második hullám kezdetére pörögtek fel a magyar mozikBár úgy tűnik, a nézők most nem félnek annyira a járvány terjedésétől, mint tavasszal, a moziüzemeltetők mégis bizonytalanul kénytelenek belefutni az őszbe.

 

Lehetne rosszabb, de így is életszerűtlen

Bár a nemzetközi sajtóban egy ideje már lockdown lightként hivatkoznak a koronavírus-járvány második hulláma miatt meghozott intézkedésekre, annyira light kevés helyen lett a korlátozás, mint nálunk. Miközben Orbán Viktor Facebook oldalán a tényleges bejelentés előtt félórával kirakott beharangozó poszt alatt emberek ezrei találgatták, hogy bezárnak-e az iskolák, a kormány nemhogy az oktatáshoz nem nyúlt, de más területeken is csak visszafogott lépéseket jelentett be. A mozik, színházak és sporteseményeknél például az eddigi is kötelező maszkhasználat mellett annyit írtak elő, hogy csak minden harmadik széken ülhetnek nézők.

Még a szektor szereplői között is volt, akit ez meglepett, mert ennél rosszabb forgatókönyvekkel is számoltak.

 

Akadt például olyan forrásunk, aki arra számított, hogy ismét be kell zárniuk.

A helyzet azonban így sem túl rózsás. Az éjjel közzétett jogszabály olyan helyzetet teremt, amely ugyan nem írja elő a mozik bezárását, de eléggé ellehetetleníti a működésüket. A kétszékes kihagyás ugyanis elvileg az együtt érkező családokra, párokra is vonatkozik, márpedig ahogy Buda Andrea, az ország legnagyobb lánca, a 18 Cinema City mozit üzemeltető I.T. Magyar Cinema Kft. PR- és marketing igazgatója lapunknak fogalmazott:

az nem életszerű, hogy a szülők három székre üljenek a gyerekeiktől.

Ugyanezt emelte ki problémaként Liszka Tamás, a Corvint és öt fővárosi művész mozit fenntartó Budapest Film Zrt. vezérigazgatója is, még ha ő nem is látja ennyire sötéten a helyzetet, és bízik benne, hogy így is jönnének nézők.

Mindenesetre úgy tudjuk, hogy szerdán mindkét piaci szereplő, és a mozik közös érdekvédelmi szervezete is állásfoglalást kért az operatív törzstől. Alapvetően arra kíváncsiak, hogy lehet-e az amúgy is egy háztartásban élőket egy csoportba ültetni, és csak a csoportok között kihagyni a helyeket. Erre elvileg van technikai megoldás, a Cinema City például eddig is így működött, azzal az eltéréssel, hogy az egyszerre vásárló nézők csoportjai között korábban nem két csak egy ülés maradt ki.

Nincsenek filmek, szállingóznak a nézők

A kapacitásban valószínűleg nem okozna gondot, ha csak minden harmadik ülést használhatnák ki a mozik, jelenleg ugyanis az elmúlt években megszokottnak nagyjából a harmada a mozik forgalma. Vannak ugyan olyan előadások, ahol harmadháznál többen vannak, de mivel jelenleg nincsenek komolyabb közönséget vonzó filmek a kínálatban (és ebben nem is várható változás), biztosan tudnának játszani a vetítések ütemezésével a cégek. Buda Andrea szerint normál esetben az évnek ebben a szakaszában heti 4-7 premier van a magyar mozikban, most azonban jellemzően csak egy-kettő, és ezek sem igazi húzófilmek, azok premierjét ugyanis folyamatosan elhalasztják a nagy stúdiók, a járvány végére várva.

 

Az I.T. Magyar Cinema Kft. PR- és marketing igazgatója szerint az operatív törzs tavasszal a szabadtéri moziknak hasonló helyzetben megengedte a foglalásonkénti csoportosítást, ezért lát arra esélyt, hogy ezúttal is módosítják a szabályozást.

A kérdés csak az, hogy ennek az ellenőrzése hogyan működhet a gyakorlatban – már ha van erre komoly szándéka a hatóságoknak. A maszkhasználatot eddig alkalomszerűen és meglehetően “puha” módszerrel úgy ellenőrizték, hogy a rendőrök vagy a közterület fenntartók körbenéztek a teremben. Ezentúl valószínűleg vetítés közben kellene azt is kiszúrniuk, hogy a szétültetett családok és barátok a sötétben nem ültek-e egymás mellé, illetve az egymás mellett ülők tényleg egy háztartásban élnek-e.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHollywood kivérezteti a mozikat, de ezzel csak maga alatt vágja a fátSorra halasztják el a szuperprodukciók bemutatóit, mert nincs közönség, így viszont teret vesztenek ott, ahol a helyi filmipar már beindult.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat járvány koronavírus lockdown light mozi Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.