Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. október 7. 15:35 Vállalat

Hollywood kivérezteti a mozikat, de ezzel csak maga alatt vágja a fát

Ördögi körbe kezd belemenni a filmipar: a járvány miatt a közönség a saját belátása, illetve a lezárások miatt eltűnt a mozikból, ezért a bemutatók sorra elmaradnak, új film nélkül viszont nem lesz néző. A legnagyobb nemzetközi moziláncok, például az AMC és a Cineworld bizonyos amerikai és brit vetítőtermek ismételt ideiglenes bezárása vagy rövidebb nyitva tartása mellett döntött – emlékeztet például az Economist.

A hollywoodi stúdiók egyre halogatják a nagy költségvetésű filmjeik bemutatását. A nézők ugyanis egyelőre csak óvatosan kezdenek visszatérni a vetítőtermekbe, sőt sok fontos piacon, például Kaliforniában és New Yorkban még ki se nyithattak a mozik – félő tehát, hogy a drágán elkészített produkciók után nem fognak kellő mennyiségű árbevételhez jutni a stúdiók a jegyeladásokból. Ugyanakkor a mozikat ezzel meglehetősen bizarr helyzetbe hozzák, ahogy a Cineworld igazgatója fogalmazott egy, a The Conversation-ön megjelent cikk szerint:

Olyanok vagyunk, mint egy élelmiszerbolt élelmiszer nélkül.

Az Egyesült Államokban a mozipiac kisebb szereplőinek rohamosan csökken az esélye, hogy túlélhesse a mostani válságot kormányzati segítség nélkül. Sőt, jelenleg úgy néz ki, hogy jövő év elejére még az AMC is kifogy a pénzből. A mozik számára ráadásul már a járvány előtt sem kedveztek a körülmények, mert hatalmas összegeket kellett arra fordítaniuk, hogy a Netflix és az óriástelevíziók korában is vonzók maradjanak a nézők számára. Eközben pedig a stúdiók a mozibemutatókhoz képest egyre rövidebb időn belül tették elérhetővé a filmjeiket a streaming szolgáltatóknál.

Az elkészült filmek bemutatását természetesen nem halogathatják a végtelenségig a hollywoodi stúdiók, és már most látszik, hogy a saját, leginkább rövid távú érdekeik szerint döntenek arról, hogy meddig fognak kivárni. A mozik és a hitelezőik hiába sürgetik a gyártókat, hogy legyenek premierek, ők egyelőre a pillanatnyi veszteségeik minimalizálására törekednek. Ebből persze akad bőven, a Disney például 28 ezer dolgozójától volt kénytelen megválni, mivel a vidámparkjait be kellett zárnia.

Kérdés azonban, hogy nem lesz-e késő, amire Hollywood bemutatja a most visszatartott szuperprodukciókat. Az amerikai filmipar dominanciája épp az 1918-as spanyolnátha-járvány után bontakozott ki, amikor az európai stúdiók nem tudtak kellő iramban újraindulni.

Hollywoodot azonban most Kína hasonló módon megszorongathatja, ott ugyanis már hellyel-közzel talpra tudott állni a helyi film- és moziipar. Az amerikai filmkultúrától kevésbé függő európai országokban is kedvezőbbek az ágazat kilátásai, amit az is jelez, hogy míg Kelet-Európában a Cineworld nem tervez egy mozit sem bezárni, addig Nagy-Britanniában a vállalat 5500 alkalmazottjának sorsa forog kockán.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPont a második hullám kezdetére pörögtek fel a magyar mozikBár úgy tűnik, a nézők most nem félnek annyira a járvány terjedésétől, mint tavasszal, a moziüzemeltetők mégis bizonytalanul kénytelenek belefutni az őszbe.

Vállalat film mozi mozibezárás mozifilmek Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2020. október 29. 10:10 Vállalat

Rekordokat dönt a teherhajók új királya

Szerencsés időben állt szolgálatba a francia CMA CGM új zászlóshajója, a konténerhajós cégek alig bírják kapacitással a fuvarfeladatokat.

Hajdu Miklós
2020. október 28. 17:02 Vállalat

Meglepően jó negyedévet zárt a Fiat-Chrysler csoport

Kár volt aggódni tavasszal az autóiparért, a válság ellenére sem tűntek el az autóvásárlók.

Váczi István
2020. október 27. 14:41 Vállalat

Hasít idén Európa legnagyobb kamionos cége

A német és a brit közúti teherforgalom is meghaladja a járvány előtti szintet, a litván Girteka pedig idén 10 százalékos növekedéssel számol.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.