Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. október 7. 15:35 Vállalat

Hollywood kivérezteti a mozikat, de ezzel csak maga alatt vágja a fát

Ördögi körbe kezd belemenni a filmipar: a járvány miatt a közönség a saját belátása, illetve a lezárások miatt eltűnt a mozikból, ezért a bemutatók sorra elmaradnak, új film nélkül viszont nem lesz néző. A legnagyobb nemzetközi moziláncok, például az AMC és a Cineworld bizonyos amerikai és brit vetítőtermek ismételt ideiglenes bezárása vagy rövidebb nyitva tartása mellett döntött – emlékeztet például az Economist.

A hollywoodi stúdiók egyre halogatják a nagy költségvetésű filmjeik bemutatását. A nézők ugyanis egyelőre csak óvatosan kezdenek visszatérni a vetítőtermekbe, sőt sok fontos piacon, például Kaliforniában és New Yorkban még ki se nyithattak a mozik – félő tehát, hogy a drágán elkészített produkciók után nem fognak kellő mennyiségű árbevételhez jutni a stúdiók a jegyeladásokból. Ugyanakkor a mozikat ezzel meglehetősen bizarr helyzetbe hozzák, ahogy a Cineworld igazgatója fogalmazott egy, a The Conversation-ön megjelent cikk szerint:

Olyanok vagyunk, mint egy élelmiszerbolt élelmiszer nélkül.

Az Egyesült Államokban a mozipiac kisebb szereplőinek rohamosan csökken az esélye, hogy túlélhesse a mostani válságot kormányzati segítség nélkül. Sőt, jelenleg úgy néz ki, hogy jövő év elejére még az AMC is kifogy a pénzből. A mozik számára ráadásul már a járvány előtt sem kedveztek a körülmények, mert hatalmas összegeket kellett arra fordítaniuk, hogy a Netflix és az óriástelevíziók korában is vonzók maradjanak a nézők számára. Eközben pedig a stúdiók a mozibemutatókhoz képest egyre rövidebb időn belül tették elérhetővé a filmjeiket a streaming szolgáltatóknál.

Az elkészült filmek bemutatását természetesen nem halogathatják a végtelenségig a hollywoodi stúdiók, és már most látszik, hogy a saját, leginkább rövid távú érdekeik szerint döntenek arról, hogy meddig fognak kivárni. A mozik és a hitelezőik hiába sürgetik a gyártókat, hogy legyenek premierek, ők egyelőre a pillanatnyi veszteségeik minimalizálására törekednek. Ebből persze akad bőven, a Disney például 28 ezer dolgozójától volt kénytelen megválni, mivel a vidámparkjait be kellett zárnia.

Kérdés azonban, hogy nem lesz-e késő, amire Hollywood bemutatja a most visszatartott szuperprodukciókat. Az amerikai filmipar dominanciája épp az 1918-as spanyolnátha-járvány után bontakozott ki, amikor az európai stúdiók nem tudtak kellő iramban újraindulni.

Hollywoodot azonban most Kína hasonló módon megszorongathatja, ott ugyanis már hellyel-közzel talpra tudott állni a helyi film- és moziipar. Az amerikai filmkultúrától kevésbé függő európai országokban is kedvezőbbek az ágazat kilátásai, amit az is jelez, hogy míg Kelet-Európában a Cineworld nem tervez egy mozit sem bezárni, addig Nagy-Britanniában a vállalat 5500 alkalmazottjának sorsa forog kockán.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPont a második hullám kezdetére pörögtek fel a magyar mozikBár úgy tűnik, a nézők most nem félnek annyira a járvány terjedésétől, mint tavasszal, a moziüzemeltetők mégis bizonytalanul kénytelenek belefutni az őszbe.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat film mozi mozibezárás mozifilmek Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.