Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. október 7. 15:35 Vállalat

Hollywood kivérezteti a mozikat, de ezzel csak maga alatt vágja a fát

Ördögi körbe kezd belemenni a filmipar: a járvány miatt a közönség a saját belátása, illetve a lezárások miatt eltűnt a mozikból, ezért a bemutatók sorra elmaradnak, új film nélkül viszont nem lesz néző. A legnagyobb nemzetközi moziláncok, például az AMC és a Cineworld bizonyos amerikai és brit vetítőtermek ismételt ideiglenes bezárása vagy rövidebb nyitva tartása mellett döntött – emlékeztet például az Economist.

A hollywoodi stúdiók egyre halogatják a nagy költségvetésű filmjeik bemutatását. A nézők ugyanis egyelőre csak óvatosan kezdenek visszatérni a vetítőtermekbe, sőt sok fontos piacon, például Kaliforniában és New Yorkban még ki se nyithattak a mozik – félő tehát, hogy a drágán elkészített produkciók után nem fognak kellő mennyiségű árbevételhez jutni a stúdiók a jegyeladásokból. Ugyanakkor a mozikat ezzel meglehetősen bizarr helyzetbe hozzák, ahogy a Cineworld igazgatója fogalmazott egy, a The Conversation-ön megjelent cikk szerint:

Olyanok vagyunk, mint egy élelmiszerbolt élelmiszer nélkül.

Az Egyesült Államokban a mozipiac kisebb szereplőinek rohamosan csökken az esélye, hogy túlélhesse a mostani válságot kormányzati segítség nélkül. Sőt, jelenleg úgy néz ki, hogy jövő év elejére még az AMC is kifogy a pénzből. A mozik számára ráadásul már a járvány előtt sem kedveztek a körülmények, mert hatalmas összegeket kellett arra fordítaniuk, hogy a Netflix és az óriástelevíziók korában is vonzók maradjanak a nézők számára. Eközben pedig a stúdiók a mozibemutatókhoz képest egyre rövidebb időn belül tették elérhetővé a filmjeiket a streaming szolgáltatóknál.

Az elkészült filmek bemutatását természetesen nem halogathatják a végtelenségig a hollywoodi stúdiók, és már most látszik, hogy a saját, leginkább rövid távú érdekeik szerint döntenek arról, hogy meddig fognak kivárni. A mozik és a hitelezőik hiába sürgetik a gyártókat, hogy legyenek premierek, ők egyelőre a pillanatnyi veszteségeik minimalizálására törekednek. Ebből persze akad bőven, a Disney például 28 ezer dolgozójától volt kénytelen megválni, mivel a vidámparkjait be kellett zárnia.

Kérdés azonban, hogy nem lesz-e késő, amire Hollywood bemutatja a most visszatartott szuperprodukciókat. Az amerikai filmipar dominanciája épp az 1918-as spanyolnátha-járvány után bontakozott ki, amikor az európai stúdiók nem tudtak kellő iramban újraindulni.

Hollywoodot azonban most Kína hasonló módon megszorongathatja, ott ugyanis már hellyel-közzel talpra tudott állni a helyi film- és moziipar. Az amerikai filmkultúrától kevésbé függő európai országokban is kedvezőbbek az ágazat kilátásai, amit az is jelez, hogy míg Kelet-Európában a Cineworld nem tervez egy mozit sem bezárni, addig Nagy-Britanniában a vállalat 5500 alkalmazottjának sorsa forog kockán.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPont a második hullám kezdetére pörögtek fel a magyar mozikBár úgy tűnik, a nézők most nem félnek annyira a járvány terjedésétől, mint tavasszal, a moziüzemeltetők mégis bizonytalanul kénytelenek belefutni az őszbe.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat film mozi mozibezárás mozifilmek Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. március 3. 04:34 Tech, Vállalat

Nem szennyeznék, hanem tiszítanák a levegőt az autók, ezzel kísérletezik a Toyota

Miért ne lehetne arra használni az utakon rohangáló rengeteg autót, hogy menet közben kivonják a levegőből a szén-dioxidot? És mihez kellene kezdeni ezze a szén-dioxiddal?

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 4. 09:32 Közélet

A magyar gazdaság növekedésén és a költségvetésen is segíthet az EU-tól érkező újabb kétmilliárd euró

A Magyarországnak járó uniós források több mint fele elérhetővé vált, 11,7 milliárd euró sorsa azonban még mindig kérdéses.

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.