Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. szeptember 8. 17:32 Vállalat

Pont a második hullám kezdetére pörögtek fel a magyar mozik

A koronavírus-járvány miatti tavaszi leállás óta augusztus utolsó hétvégéjén volt először értelmezhető forgalom a magyar mozikban. A legutóbbi lezárt hét közel féléves csúcsot hozott, az előző két hétvége bevétele pedig már nem volt radikálisan messze attól, amit – az egyébként kifejezetten gyenge évnek számító – 2016-ban értek el a mozik a nyár és az ősz fordulóján.

Tavasszal kiürültek a mozik, most nem

A szeptember 2-án végződő hét napon a Filmforgalmazók Egyesületének adatai szerint közel 130 ezer látogató volt a magyar mozikban. Ez egyáltalán nem számít soknak, még az évnek ebben a szakaszában sem, amikor jellemzően nincsenek hatalmas premierek, és az idő sem elég rossz ahhoz, hogy az emberek a mozit válasszák a szabadtéri programok helyett. A 100 ezer feletti nézőszám azonban így is komoly eredmény,

utoljára ugyanis szinte pontosan fél évvel ezelőtt, március elején jött össze ennyi néző egy héten.

Az eladott jegyek számának megugrása a bevételen is meglátszott. A már említett hét napban 200 millió forintnál is többet költöttek el a mozikban a nézők, és ebből több mint 150 milliót a szektor szempontjából kiugróan fontos hétvégi napokon. A hétvégi számok alapján pedig – 2020-as mércével – a mostani hét is hasonlóan erős lehet, hiszen szeptember első péntek-szombat-vasárnapján is közelítette a 150 millió forintot a jegybevétel.

 

A felfutás annak fényében kifejezetten érdekes, hogy lényegében egybeesett a koronavírus-fertőzöttek számának hirtelen megugrásával, márpedig tavasszal teljesen máshogy reagáltak a járványra a nézők. Március közepén egy ideig nem volt egyértelmű a szabályozás, volt egy teljes hétvége, amikor maximált nézőszámmal, de elvileg lehettek vetítések, a termek mégis teljesen kiürültek. Akkor hallottunk olyan öttermes moziról, ahol az első 11 előadásra mindössze tucatnyian váltottak jegyet, ami azt jelenti, hogy több filmen egyetlen néző sem volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMaguktól is kiürültek a mozik a hétvégénEgy filmre átlagosan négyen ültek be. Ilyen nézőszám mellett még a működés leállításával megszüntethető költségek sem terülnek meg, mint a világítás vagy az őrzés.

Bár az elmúlt napokban minden korábbinál magasabb szintre ugrott a fertőzések száma Magyarországon, és szakértők szerint az átfertőzöttség is nagyobb, mint tavasszal, a lapunknak nyilatkozó moziüzemeltetők szerint még az elmúlt napokban sem volt jele annak, hogy csökkenne a forgalom. Sőt, a piaci szereplők várakozásai alapján – ha csak nem lesz valamilyen hatósági intézkedés – magától nem is feltétlenül fog. Jelenleg ugyanis a moziba járók számát – ahogy az normál körülmények között is lenni szokott – alapvetően a filmkínálat befolyásolja, ami viszont ősszel sokkal szélesebb lesz, mint az elmúlt hónapokban.

Fél év után új premier

Az elmúlt két hét felfutása is annak köszönhető, hogy a márciusi kényszerleállás óta most jött be először új film egy nagyobb stúdiótól. Buda Andrea, az ország legnagyobb lánca, a 18 Cinema City mozit üzemeltető I.T. Magyar Cinema Kft. PR- és marketing igazgatója lapunknak azt mondta,

míg normál esetben hetente 4-7 filmpremier van Magyarországon, idén a júliusi nyitás után csak egy-kettő volt.

Ráadásul ezek is kisebb stúdiók alkotásai, vagy magyar filmek voltak, amelyeket mindig kevesebben néznek meg.

A forgalom tehát már csak ezért sem pöröghetett fel. Az augusztus 27-én bemutatott Tenetet azonban már csak azért is komoly várakozás előzte meg, mert a premiert többször elhalasztották, sőt mivel az Egyesült Államokban a mozik többsége még zárva van, a filmet előbb kezdték el játszani itthon, mint Amerikában.

Az elmúlt két hét viszonylag jó számai jelentős részben ennek a filmnek köszönhetőek, hiszen a Tenetet csak a nyitó hétvégén 71 ezren nézték meg, ami még békeidőben sem lenne rossz eredmény. Ehhez jött még hozzá a szeptember elején bemutatott „Miután összecsaptunk” piaci szereplőket is kissé meglepő sikere. Utóbbit valószínűleg az magyarázza, hogy a film elsősorban azokat a fiatalokat célozza meg, akik körében a mozik kisebb visszaesést tapasztaltak a járvány miatt.

Kihagyott ülések, felkapott VIP

Visszaesés ugyanis még most is van, az elmúlt két hét csak a korábbi hónapokhoz képest volt előrelépés. A mozik működését pedig még mindig nagyon komolyan befolyásolja a járványhelyzet. Az áttörésként értékelt 100 ezres heti nézőszámot az elmúlt években jellemzően 30-80 százalékkal haladták meg a mozik az évnek ebben a szakaszában,

a felkapottabb időszakokban pedig félmilliós látogatószám is előfordult egy-egy héten.

 

Bizonyos esetekben nem csak azért nincs teltház, mert kevesebben járnak moziba, hanem mert erre elvi lehetőség sincs. A Cinema City-nél például az egyik járvány miatt hozott biztonsági intézkedés az volt, hogy a jegyrendszer az egyes foglalások között automatikusan kihagy egy helyet. Így akik közösen mennek moziba, azok ugyan egymás mellett ülhetnek, de a csoportok között kimarad egy ülés, ami összességében 70-75 százalékra csökkenti a termek teljes foglaltságát.

A járvány azoknak az igényeit is megváltoztatta, akik továbbra is moziznak. A nagyobb személyes teret biztosító, exkluzívabb, ugyanakkor drágább VIP-vetítések iránt például kifejezetten megugrott a kereslet, sőt nagyobb lett, mint a járvány előtti időszakban.

A moziknak azonban jelenleg nem is feltétlenül a megszokottnál kevesebb néző, illetve a változó elvárásokhoz való alkalmazkodás jelenti a legnagyobb kihívást, hanem a bizonytalanság. Liszka Tamás, a Corvint és öt fővárosi művész mozit fenntartó Budapest Film Zrt. vezérigazgatója azt mondta nekünk,

ha nem lenne második hullám, akkor most kezdenék el a következő hónapok és a 2021-es év tervezését, de a jelenlegi környezetben ez lényegében lehetetlen.

 

Megjósolhatatlan, hogy lesznek-e a szektort érintő hatósági intézkedések, nem tudni, hogyan alakul a járvány, és erre mi lesz a nézők reakciója, ahogy azt sem, hogy mi lesz a premierekkel.

Bár utóbbiakból a következő hetekre jó pár be van ígérve, a forgalmazók még mindig sakkoznak a bemutatókkal, várják a leginkább megfelelő pillanatot, így nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben is tolnak még el filmeket. Márpedig jelenleg ez befolyásolja leginkább az ágazat kilátásait.

Vállalat koronavírus mozi nézők Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 11:37 Vállalat

Visszajönnének Kelet-Európába a Kínában gyártó német cégek

A német cégek még soha nem érdeklődtek akkora mértékben lengyelországi beruházások iránt, mint most.

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 19. 12:32 Vállalat, Világ

Megvan a Nutella-prémium, októberben 750 ezer forinttal többet kapnak a dolgozók

A Ferrero gyárai a járvány első hulláma alatt sem zártak be, a cég nagyrészt elérte a céljait, ezért idén is magas prémiumot fizet az alkalmazottainak.

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 18. 12:38 Vállalat

Nagyon pörög a három legígéretesebb koronavírus-vakcina fejlesztése

Rohannak előre a fejlesztéssel, ahogy csak tudnak. Októberre-novemberre lehetnek először komoly eredmények, a tömeges oltással onnantól számítva még hónapokat kell várni.

Fontos

Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 06:53 Élet

„Ezelőtt harminc évvel voltak ennyien a strandokon” – kimagasló nyara volt a balatoni turizmusnak

A járvány és a rossz idő miatt nagyon nehezen indult az évük, az augusztus azonban rekordforgalmat hozott több balatoni vendéglátósnak.

Stubnya Bence
2020. szeptember 20. 17:39 Világ

A felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártak

Egymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.

Kasnyik Márton
2020. szeptember 19. 07:41 Adat

Lehet, hogy a covid a történelem szemétdombjára küldi az influenzát

Híre-hamva sincs az influenzának azokban az országokban, ahol ilyenkor dúlni szokott. Átmeneti győzelem ez, vagy sikerül végleg megszabadulnunk tőle?