Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. március 19. 18:11 Vállalat

Maguktól is kiürültek a mozik a hétvégén

Sok esetben exkluzív vetítésben lehetett része annak, aki mindenféle ajánlás ellenére moziba ment Magyarországon az előző hétvégén. Egy budai multiplex 150 férőhelyes termében a héten bemutatott Blood Shot című filmet például egyetlen négyfős társaság nézte végig, és ez még a sikeresebb vetítések köze tartozik. Az öttermes moziban az első 11 előadásra mindössze tucatnyian váltottak jegyet, ami azt jelenti, hogy több filmen egyetlen néző sem volt.

Az eset nem egyedi. Az ország legnagyobb lánca, a tizenhárom városban 18 Cinema City mozit üzemeltető I.T. Magyar Cinema Kft. PR- és marketingigazgatója Buda Andrea, lapunknak azt mondta: minden mozijukban volt olyan film, amire nem adtak el jegyet. 

Ilyenkor külön le kellett állítani a vetítőgépet, az ugyanis előre be van programozva és magától elindul, de ha senki nem nézi a filmet, akkor feleslegesen menne.

 

Korábban írtunk róla, hogy a mozik azért próbáltak nyitva tartani, mert – különösen rövidtávon – viszonylag magas náluk az olyan költségek aránya, amelyek mindenképpen felmerülnek attól függetlenül, hogy hány jegyet adnak el. Így akár kisebb nézőszámmal is érdemes vetíteni, hogy csökkentsék a veszteségeiket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA színházak feladták, a mozik jó esetben csak szétültetik a nézőketA jelek szerint a mozik megpróbálnak élni a száz fő alatti működés lehetőségével, a színházak viszont szinte kivétel nélkül bedobták a törölközőt, érthető okokból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost még mehetsz moziba, de senki nem tudja, mi lesz pár nap múlvaVan olyan hálózat, ahol egyelőre teljesen leálltak a vetítésekkel, a legnagyobbnál viszont elmennek egészen 99 jegyig.

Ennyire alacsony nézőszám mellett azonban még az olyan változó, azaz a működés leállításával megszüntethető költségek sem terülnek meg, mint a termek világítása és fűtése, vagy a mozi őrzése. A Cinema City-nél ráadásul a helyi személyzet, a takarítók, büfések, jegykezelők, pénztárosok jelentős részét diák szövetkezetek keresztül foglalkoztatják, így nekik sem kell fizetni, ha leállnak. Ha egy mozi összesen 80-100 jegyet ad el egy nap, akkor még úgy is legfeljebb pár százezres bevétele van, ha a nézők vásárolnak a büfében. Ennek a pénznek egy elég jelentős része (a cégek beszámolói alapján majdnem a fele) ráadásul filmkölcsönzési díj formájában a forgalmazónak megy. Könnyen belátható, hogy ennyi bevételből legalapvetőbb költségeket sem lehet fedezni.

Éppen ezért jó esély van rá, hogy a mozik - szimplán üzleti megfontolásból - akkor is bezártak volna rövidtávon, ha a kormány nem rendeli ezt el hétfőn.

 

Különösen, hogy a nyitva maradó szolgáltatók rengeteg kritikát kaptak, így a reputációjukat is jelentősen rontotta, hogy tovább működtek az első korlátozó intézkedések után.

A Filmforgalmazók Egyesületének adatai szerint egyébként a legutóbbi hétvégén összesen kevesebb, mint 22 ezren voltak moziban, ami bő 200 ezerrel kevesebb az egy héttel korábbinál. Ennek megfelelően a mozik bevétele is hatalmasat zuhant: a 37,6 millió forint 83 százalékos visszaesést jelent úgy, hogy már az ezt megelőző hét is kifejezetten gyenge volt.

 

Akadt olyan filmek, amiket több teremben vetítettek, mint ahányan összesen beültek rájuk. Mivel egy nap 4-6 vetítés van, ez azt jelenti, hogy itt nagyjából minden tizediken lehetett egy néző. De még a legkeresettebb filmek átlag nézőszáma is csak három esetben haladta meg a tízet, a rekorder épp a már emlegetett Blood Shot, ahol ez a szám kiugróan magas, 44 volt. Normál esetben azonban nem a legkeresettebb filmekre váltanak 44-en jegyet, hanem nagyjából az összes film átlag ennyi, tavaly ugyanezen a héten még egy picit több is volt ez a szám. Most hétvégén viszont az összes vetítést figyelembe véve átlagosan mindössze négyen ültek egy moziteremben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat koronavírus látogatószám mozi mozibezárás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.