Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. március 12. 12:37 Közélet

Most még mehetsz moziba, de senki nem tudja, mi lesz pár nap múlva

Teljesen eltérően értelmezik a mozik a kormányzat által elrendelt veszélyhelyzet rájuk vonatkozó szabályait. Van, ahol egyelőre teljesen leálltak a vetítésekkel, máshol viszont elmennek egészen 99 jegyig, éppen belül maradva a beltéri rendezvényekre vonatkozó 100 fős limiten.

Nem egyértelmű ugyanakkor, hogy például egy multiplex mozinál a száz főt lehet-e termenként számolni, vagy összesen lehet száz ember – hiszen, ha minden teremben vetítenek, akkor az előtérben összegyűlhetnek ennél jóval többen is.

Mindenesetre az ország legnagyobb lánca, a tizenhárom városban másfél tucat Cinema City mozit üzemeltető I.T. Magyar Cinema Kft., ha csökkentett üzemmódban is, de működik tovább. A vállalat közleményében azt írta, hogy a kormányzat által előírtakkal összhangban létszámkorlátozás mellett továbbra is nyitva tartanak.

Egy adott előadásra maximum 99 látogató vehet vagy foglalhat jegyet. A mozihálózat weboldalán egy előadásra bármelyik helyre szabadon foglalható vagy vásárolható mozijegy, azaz úgy tűnik, hogy nem ültetik szét a nézőket, ahogy az korábban – még a kormányzati korlátozás előtt – a szektor más szereplőinél felmerült.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA színházak feladták, a mozik jó esetben csak szétültetik a nézőketA jelek szerint a mozik megpróbálnak élni a száz fő alatti működés lehetőségével, a színházak viszont szinte kivétel nélkül bedobták a törölközőt, érthető okokból.

Liszka Tamás, a Budapest Film Zrt. vezérigazgatója lapunknak ugyanakkor azt mondta, hogy ők egészen addig a legszigorúbb értelmezést tekintik irányadónak, amíg a legkisebb kétség is van a konkrét szabályozás értelmezése kapcsán. Ennek megfelelően

a társaság hat létesítményében (a Corvinban és öt fővárosi művészmoziban) már ma sem vetítenek, és egészen addig zárva tartanak, amíg egyértelművé nem válik a szabályozás.

Ehhez egyébként kikérték a főváros jogértelmezését, és egyeztetnek az illetékes állami hatóságokkal is. A vezérigazgató ugyanakkor hozzátette: ha a hatóságoktól megkapják a jóváhagyást arra, hogy korlátozott nézőszámmal működjenek, akkor újraindítják a vetítéseket.

A Budapesten és több vidéki városban kilenc saját mozit fenntartó, és további tíz franchise partnerrel működő Kultik hálózat egy az előző kettő közötti megoldást választott. Simon Horváth Szilvia marketingmenedzser lapunknak azt mondta, hogy minden, még a jóval nagyobb, 400 fő befogadására alkalmas termük esetében is

90-ben maximálták az eladható jegyek számát.

Ezzel párhuzamosan a műsort is átalakították úgy, hogy a távozó és érkező vendégek elkerüljék egymást, illetve multiplex mozik esetén a különböző előadásokra jegyet váltó vendégek eltérő időpontban jöjjenek a moziba. Az embereket viszont ők sem ültetik szét a termekben, igaz, a szabad helyek között bárki válogathat utólag is.

A 90-es korlátozás – vélhetően az alkalmazottak száma miatt – nem egyedi, a foglalási rendszer alapján úgy tűnik, hogy ennyi jegyet lehet venni például a Sugár moziban vetített filmekre is.

Nem csoda, hogy a mozik – a színházakkal ellentétben – próbálnak minél tovább kitartani, hiszen náluk minden eladott jegy csökkenti a veszteséget. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, náluk a költségek egy elég jelentős része fix: a béreket például mindenképp ki kell fizetni, ahogy az ingatlan fenntartásához kapcsolódó költségeket is. Emellett van egy csomó olyan folyamatos szolgáltatási szerződésük, amit akkor is tartani kell, ha nem tudnak élni vele.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet koronavírus mozi veszélyhelyzet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.