Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. augusztus 28. 12:40 Vállalat

70 milliárd forintnyi részvényt ad első alkalmazottjainak egy amerikai cégalapító

Megoszlanak a vélemények arról, hogy az üzemanyagcellás teherautókat fejlesztő Nikola Motor a kamionok Teslája vagy egy óriási bukás lesz, de arról a jelek szerint igyekszik gondoskodni az alapító, hogy az alkalmazottai kellően motiváltan dolgozzanak.

Trevor Milton az Instagramon és a Twitteren jelentette be, hogy saját részvényeiből hatmillió darabot*A vállalat weboldalán közzétett hivatalos tájékoztatás szerint egészen pontosan 6 005 162 darabot. átad a Nikola első nagyjából 50 alkalmazottjának. A tegnapi tőzsdei záróárfolyammal (39,31 dollár) számolva ez összesen 236 millió dollár, jelenlegi árfolyamon valamivel több mint 70 milliárd forint.

Igaz, a juttatás értéke még rengeteget változhat, november végéig ugyanis nem adhatják el ezeket a részvényeket az alkalmazottak. Márpedig a Nikola árfolyama nagyon hektikusan változott a június 4-i tőzsdére lépése óta. Az első napok őrülete során majdnem 80 dollárig húzták fel, majd gyorsan esni kezdett. Az augusztust eddig ehhez képest már egy szűkebb sávban, 30 és 40 dollár között mozogva töltötte a részvény.

Nem csoda egyébként, hogy ilyen kilengéseket produkál a részvény, a vállalat valós teljesítményét ugyanis egyelőre lehetetlen beárazni. A Nikola eddig csak prototípust gyártott a hidrogént tankoló kamionjából, és saját várakozásai szerint is csak jövőre kezdenek el érkezni a bevételek, azaz addig teljes egészében a befektetők pénzét égeti. Ez ugyan nem megy ritkaságszámba a startup jellegű cégek körében, de jól mutatja a kockázatokat.

„Ez milliárdokat érhet a jövőben, ha jól teljesítünk. Senki sem tudja, mi lesz, de betartom az adott szavamat” – mondta a részvényjuttatásról Trevor Milton, aki ezek szerint ezzel az ígérettel is csábította első alkalmazottjait. A 37 éves alapító-elnök vagyonát a Bloomberg a részvények átruházása előtt 4,6 milliárd dollárra tette, amivel a világ 500 leggazdagabb emberének egyike.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Nikola lett az új Tesla, már többet ér, mint a Ford, pedig egyetlen járművet sem adott elAz üzemanyagcellás kamion ígéretével tőzsdére lépő Nikola Motors lett a befektetők új szerelme. A társaság az üzleti életben még semmit sem bizonyított, és az a piac, amelyre be fog törni, a gyakorlatban még nem létezik. Mire akkor a nagy felhajtás?

Vállalat hidrogén Nikola üzemanyagcella Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2020. október 28. 17:02 Vállalat

Meglepően jó negyedévet zárt a Fiat-Chrysler csoport

Kár volt aggódni tavasszal az autóiparért, a válság ellenére sem tűntek el az autóvásárlók.

Váczi István
2020. október 27. 14:41 Vállalat

Hasít idén Európa legnagyobb kamionos cége

A német és a brit közúti teherforgalom is meghaladja a járvány előtti szintet, a litván Girteka pedig idén 10 százalékos növekedéssel számol.

Torontáli Zoltán
2020. október 23. 12:16 Adat, Vállalat

A külföldi tulajdonban lévő élelmiszeripari cégeink harmadannyi dolgozóval érnek el akkora profitot, mint a magyarok

A hazai élelmiszeriparban a méret meghatározó, a rengeteg kis magyar cég mellett kevés nagy külföldi van, de ezek jóval hatékonyabbak, és az exportképességük is sokkal jobb.

Fontos

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.