Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. június 13. 07:25 Élet, Vállalat

Az éttermek nagy részében és egyes irodaházakban sem szűri a vírust a légkondi, sőt keringteti

Bár az idei nyár eddig meglehetősen enyhe, az igazán meleg napok most már bármikor beköszönthetnek, így beindul a légkondicionáló berendezések működtetésének főszezonja is. Ezzel majdnem egy időben fordultunk a világjárványnak abba a szakaszába Magyarországon, amikor az első hullámon túl vagyunk, a korlátozásokat már jócskán enyhítettük, de figyelni kellene arra is, hogy ne legyen második hullám.

Megkerestem ezért a légkondik piacának egyik vezető gyártóját, a Daikint. Egyrészt arról kérdeztem a céget, hogy járványügyi szempontból mennyire kell tartanunk mondjuk egy étteremben bekapcsolt berendezéstől, másrészt arról, hogy az otthonról dolgozás mennyire alakítja át idén a légkondipiac forgalmát.

A cégnél azt mondják, hogy a lakásokban és a vendéglátóipari egységek döntő többségében jellemzően úgynevezett split klíma berendezéseket használnak. A split, vagyis “osztott” jelző itt a kialakításra utal, ezek a berendezések technológiai szempontból egy kültéri és egy vagy több beltéri egységre osztott rendszerek. A beltéri egység cirkuláltatja a helyiség levegőjét, azaz jellemzően nem szív be friss levegőt a kültérből, és nem juttatja oda ki a helyiségben elhasználódott levegőt. Az éttermi rendszerek szinte mindegyike ilyen, általában csak a teljesítményükben különböznek a lakásba telepített légkondiktól.

A split berendezésekben van por és pollenszűrő, és a termékpiramis magasabb szintjein ennél összetettebb, akár többrétegű szűrő rendszerek is vannak: például ezüst allergén eltávolító és titán-apatit szűrő. A Daikin szerint azonban egyelőre nincs hivatalos teszteredmény arra, hogy ez a technológia a vírusokat mennyire képes kiszűrni. A baktériumok és a vírusok jóval kisebbek, mint a porszemcsék, ugyanakkor a koronavírus-járvány első szakaszában azt is megtanulhattuk, hogy a vírus a levegőben lévő cseppekben utazik, és ezek mérete jóval nagyobb is lehet. A sima szövetmaszk használata többek között azért is kötelező, illetve adott esetben ajánlott, mert a nagyméretű cseppek jelentős részét már ez is kiszűrheti.

Az egy helyiségen belüli terjedést azonban nehéz ezekkel az egyszerű rendszerekkel megakadályozni. Az egyes helyiségekben adott esetben még befolyásolni lehet a légáramlás irányát, de egy tüsszentést nem lehet elterelni, mert az akár 160 km/h sebességgel is áramolhat.

Az irodaházak és nagy kereskedelmi egységek, például plázák esete ettől eltérő. Ezekben szintén lehetnek a split klímákhoz hasonló technológiával dolgozó rendszerek, de inkább az a jellemző, hogy a hűtő/fűtő alaprendszer mellett külön légtechnikai rendszereket is kiépítettek. Ezek elsősorban a friss levegő ellátást szolgálják, amellett hogy a hűtés/fűtésben is szerepük van.

Ha egy irodaépületben van légtechnika, az általában a kültérből előkezelt, szűrt friss levegőt juttat be a helyiségekbe, és az elszíváshoz egy másik légcsatornát használ. A két ág így ideális esetben csak az úgynevezett hővisszanyerőben találkozik. ám egyes esetekben, főleg a 2010-es évek előtt telepített rendszereknél a gazdaságosabb üzemeltetés érdekében még visszakeverést is használtak a hővisszanyerők helyett (vagy mellett). Ezekben tehát részben a belső levegő is kering.

A Daikinnál azt mondják, ha van ilyen visszakeverés, és az elzárható, akkor azt most el is kell zárni.

Ám ha nem lehet elzárni, akkor célszerű a rendszert leállítani és marad az ablakokon keresztüli szellőztetés, azaz használhatatlanná válik a klíma. Ha pedig nem nyitható az ablak az irodaházban, akkor beáll az üvegház vagy szauna állapot.

Ha viszont nincs visszakeverés az irodaház klímarendszerében, akkor megoldható a biztonságos működés, csak az alkalmazott technológiától függ, hogy hogyan*Amennyiben forgódobos hővisszanyerő van a rendszerben, akkor a dob forgását le kell állítani és a rendszer további elemei működtethetők, ha pedig keresztáramú (lemezes) vagy közvetítőközeges hővisszanyerő van a rendszerben akkor nincs további intézkedésre szükség, és a rendszert lehetőség szerint maximális teljesítménnyel (a magasabb légcsereszám elérése érdekében) érdemes működtetni. Ha az épületben a légtechnika mellett visszakeveréses elven működő hűtő/fűtő rendszer is van,( pl. split, Sky-Air, VRV, fan-coil, kapulégfüggöny), akkor azokat mindenképp le kell állítani..

Csak az ilyen rendszerekkel akadályozható meg a szennyeződések átkerülése egyik helyiségből a másikba az épületen belül, máskülönben, az egyszerű verzióknál ez lehetetlen.

 

A komfort légtechnikai rendszerek (irodaházak, üzletek, esetleg vendéglátóipari terek) sem tartalmaznak olyan fokozatú szűrőket, amelyek a vírusokat és baktériumokat kiszűrnék, a védelmet tehát ezeknél sem a szűrők, hanem az biztosítja, hogy nem a helyiségek levegőjét, hanem a kezelt friss levegőt fújják be a helyiségekbe.

Kizárólag az olyan speciális légtechnikai rendszerek tartalmaznak HEPA szűrőket, mint a kórházak műtői és a mikroelektronikai gyártóbázisok úgynevezett tisztaterei.

A nagy hatásfokú szűrők utólagos beépítése nem lehetséges a Daikin szerint. Egyrészt azért, mert fizikailag nincs hozzá hely, másrészt a szűrők nagyon megnövelik az ellenállást, és ezt a berendezések ventilátorai nem bírják el.

Egy olyan átépítés, ami például a kórházi műtőkben használt rendszerek szintjére emelné az irodaházak vagy az éttermek klímáit, akár 10-szeres költségtöbbletet jelentene, ezért ez nem reális forgatókönyv.

A Daikin szerint rövid távon csak a nagyobb átépítést nem igénylő, UV fénnyel működő kiegészítő berendezések beépítése lehet reális megoldás.

A cégnél egyébként nem számítanak jelentős visszaesésre idén, mert az olyan prémium termékek, mint például a hőszivattyús rendszerek általában válságállók. A Daikin azt mondja, ezért is nyitotta meg közel félmillió euró beruházással az első magyarországi márkaboltját, ahol egyébként készüléket önmagában nem is lehet venni, csak tervezéssel és telepítési szolgáltatással együtt.

A felújításoknál vagy a lakossági split klímáknál viszont többféle forgatókönyv is esélyes. Akik a kezdeti időszakban elvesztették az állásukat, azok valószínűleg visszafogják a lakásfelújítási kiadásaikat, és nem fognak idén klímát szereltetni.

Jelentős keresletnövekedésre számíthatunk viszont a home-office-ban otthon maradt irodai dolgozók részéről, akik eddig a nyári meleget a klimatizált irodában vészelték át, de most, hogy továbbra is otthonról dolgoznak, vagy legalábbis többet dolgoznak otthonról mint korábban, szeretnék azt komfortos környezetben tenni, nem egy tikkasztóan meleg lakásban. Így az első igazi melegek alkalmával biztosan hirtelen nagyobb kereslet mutatkozik majd a lakossági split klímák iránt

-mondták a cégnél.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat Daikin étterem iroda irodaház járvány klíma koronavírus légkondicionálók split klíma szűrő Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 12:58 Adat, Élet

Benne vannak a vevők a palackvisszaváltásban, de sokan készpénzt szeretnének kapni érte

Elég magas a januártól induló rendszer ismertsége és támogatottsága.

Torontáli Zoltán
2023. november 26. 04:34 Élet, Vállalat

Ilyenek voltak az élelmiszerboltok a nyolcvanas években, nem?

Visszamentünk 1986-ba, és megnéztük, hogyan vásároltak akkor az emberek, illetve milyen nehézségekkel küszködtek a boltok.

Fontos

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Elek Péter
2023. november 29. 16:37 Pénz

Túl sok a kockázat, de valahogy senki nem akarja ezeket komolyan venni

A rendszerszintű pénzügyi kockázatoktól a túlzottan magas államadósságszinteken át az egyedi vállalati értékeléseken keresztül túl sok minden összejött.