Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. április 24. 17:01 Élet, Vállalat

Maszkban ülő vendégek félig üres éttermekben, ez az újraindulás vár a vendéglősökre

Ha újranyitnak az éttermek, könnyen lehet, hogy a vendégeket a bejáratnál egy alkalmazott fogja várni. „Mielőtt belép, kérem olvassa el és írja alá az alábbi nyilatkozatot” – mondja majd az alkalmazott, és az alábbi szöveget teszi elénk:

Alulírott jogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy ennek a nyomtatványnak a kitöltése előtti 14 napban nem volt pozitív koronavírus-tesztem, nem észleltem magamon a koronavírusra utaló tünetek egyikét sem, nem jártam Magyarországon kívül, és nem voltam közvetlen kapcsolatban olyan személlyel, aki tudomásom szerint koronavírussal fertőzött, illetve Magyarországon kívül tartózkodott az elmúlt 14 napban.

Ezután az éttermi alkalmazott, aki magától értetődően maszkban áll a bejáratnál, megméri a testhőmérsékletünket, arra kér, hogy fertőtlenítőszerrel mossunk kezet, esetleg a teljes ruházatunkat is lefertőtleníti, és ha nincs nálunk maszk, akkor ad egyet, mert azt kötelező viselni a beltérben. Ez lehet a belépés szokványos menete a poszt-koronavírus időszakban.

A koronavírus-járvány (első?) csúcsán túljutott ázsiai országokban az ehhez hasonló protokollon ma már senki nem lepődik meg.

David Chang, a Momofuku vendéglátóipari csoport alapítója, ismert amerikai tévés celeb a múlt héten Twitter-bejegyzésben kért segítséget az ázsiai kollégáitól, mert nem tudta pontosan elképzelni, milyen szabályok várnak a szektorra, ha a járvány ugyan még nem múlt el, de megnyithatnak az éttermek.

A válaszokból kiderül, hogy Kínában, Hongkongban és Tajvanon általában helyi szabályokat hoznak, és ezek olykor elég eltérőek, de nagyjából az alábbi közös vonásokkal jellemezhetőek:

A vendégek egészségi állapotát a belépés előtt ellenőrizik, a lázmérőzés szinte mindenhol kötelező, de a tünetekre irányuló kikérdezés is gyakori.

Belépés előtti ellenőrzés Hongkongban. Fotó: Twitter

A személyzet tagjainak és a vendégeknek is mindig maszkot kell viselniük, a vendégek csak addig vehetik le, amíg esznek.

Általában senki sem ülhet-állhat egymástól 1,5 méternél közelebb.

Az asztaloknál többnyire legfeljebb négy fő ülhet egyszerre.

Sok helyen csak minden második székre engedik ülni az embereket, vagyis közvetlenül egymás mellé nem, ahol pedig mégis megengedik ezt, ott plasztik vagy akár átláthatatlan elválasztókkal különítik el a vendégeket.

Plasztiklappal elválasztott ülőhelyek egy kínai étteremben. Fotó: Twitter

Távozás után az asztalokat már nemcsak szokásos módon letörölgetik, hanem mindig alaposan fertőtlenítik.

Ezek az általános szabályok, amelyeket az egyes éttermek a saját, gyakran még szigorúbb intézkedéseikkel egészítik ki.

Az alábbi felvételen például az látszik, hogy a pincér a vendég asztalánál, a vendég szeme láttára fertőtleníti a tányérokat és az evőeszközöket.

Van olyan gyorsétterem, amely azt kéri a vendégeitől, hogy a belépés után először foglaljanak helyet, és a mobiljukon keresztül rendeljenek ételt, vagyis ne álljanak sorba.

Az Asus vállalati menzája. Fotó: Twitter

Néhány étterem eldobható papírzacskókat tart az asztaloknál, amelyekbe a vendégek elhelyezhetik a maszkjaikat, amíg esznek.

Maszktartó eldobható papírzacskó a Black Sheep étteremláncnál. Fotó: Twitter

Az étteremtulajdonosok elég nehéz helyzetbe kerülnek. Ha lezárják a székek felét, akkor azt a bravúrt kellene végrehajtaniuk, hogy a korábbi kapacitás felével működnek, gyakorlatilag vátozatlan főbb fix költségek (bérleti díj, fajlagos alapanyag- és rezsiköltség, bérek) mellett.

Ha viszont szeretnék megtartani a járvány előtti éttermi kapacitást, akkor legjobb esetben is plexivel elválasztott kisebb boxokba kell terelni a vendégeiket, és ez lehet, hogy nem lesz népszerű megoldás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat ebédlő étterem járvány koronavírus távolságtartás újraindulás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Jandó Zoltán
2025. február 11. 16:40 Élet, Közélet

Védjegyharc indult Bindzsisztánért, és nem biztos, hogy lesz vesztes

Majka és egy budapesti vállalkozó is levédetné a „bindzsisztán” kifejezést. Előfordulhat, hogy a hivatal mindkét esetben pozitív döntést hoz.

Bucsky Péter
2025. február 10. 05:24 Élet, Vállalat

Eltűnnek a legkevésbé szennyező csomagolások a Mohu-féle rendszerben

Az újratölthető üvegek használata egyébként is visszaszorulóban volt, de az új rendszerben már csak a legelszántabbak tartanak ki mellette.

Vermes Nikolett
2025. február 8. 05:44 Élet, Vállalat

A 40 feletti női munkavállalók támogatása nem luxus, hanem befektetés

A változókorban lévő nőkre fordított kiemelt figyelem nem csupán női ügy vagy társadalmi felelősségvállalás: mára gazdasági előnye is bizonyítottá vált.

Fontos

Vámosi Ágoston
2025. február 13. 11:35 Vállalat

A magyar terjeszkedés elakadása most a Mere legkisebb baja

Razziázott a hatóság a Mere-tulajdonosok moszkvai üzleteiben, többet hónapokra bezártak. Nincs előrelépés a magyarországi boltnyitást illetően sem.

Mészáros R. Tamás
2025. február 13. 06:00 Világ

Agresszívabb külpolitikára utal a USAID szétverése, amit Orbán győzelemként ünnepel

Alkotmányos válságot is okozhat az amerikai nemzetközi fejlesztési ügynökség beszántása, ami Orbán öröme ellenére számára is tartogat kockázatokat.

Vámosi Ágoston
2025. február 12. 17:25 Világ

Visszaesett az orosz olajkitermelés, de a hazai autósoknak most nem kell aggódniuk

A forint erősödésének köszönhetően most belefér némi olajdrágulás anélkül, hogy itthon többe kerülne a benzin vagy a gázolaj.