Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. március 30. 10:09 Vállalat

Nem volt hova rakni a mirelitet, ezért fagyasztóból is bevásároltak a magyarok

Nem csak a hosszan elálló élelmiszerek iránt ugrott meg nagyon látványosan a kereslet a koronavírus-pánik első heteiben, hanem az azok tárolására, illetve az egyszerűbb ételek elkészítésére alkalmas konyhai felszerelések és háztartási kisgépek iránt is. Mivel ezek közül több termék is van, amelynek nem tavasszal van a fő szezonja, és előzetesen semmi nem indokolta, hogy a kereskedők betárazzanak belőle, van, ahol már hét elején akadozott az ellátás.

Korábban írtunk már róla, hogy az előző néhány hétben mennyire megugrott az igény a laptopok és az asztali számítógépek iránt, először az általánossá váló otthoni munkavégzés, majd az iskolák bezárása miatt. Ennek a trendeknek is elsősorban az online kereskedők voltak a nyertesei, mivel a kereslet a járvány miatt erősen feléjük tolódott.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRoham indult a laptopokért a távoktatás miatt MagyarországonA megszokott mennyiség duplája fogy különböző számítógépekből a nagy webshopokban. Eleinte a cégek vásároltak, majd a távoktatás miatt a családok.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a hagyományos műszaki áruházakat ne látogatták volna lelkesen az emberek, egészen addig, amíg a kijárási korlátozás ennek véget nem vetett. A Media Marktnál például lapunknak azt mondták, hogy bár egyre nagyobb átrendeződés látszik online irányába, a fizikai áruházakban is növekedést tapasztaltak. Utóbbiakban inkább a kisebb méretű, könnyebben szállítható termékeket keresik, míg a webáruházból a nagyobb méretű és tömegű műszaki cikkeket rendelik az emberek.

Bár náluk is a notebookok fogytak a legjobban – az elmúlt hetekben egy átlagos hónap ötszörösére emelkedett a forgalmuk –, több más slágertermék is volt.

A megszokott többszörösét adták el például fagyasztókból, konyhai kisgépekből és gőzölős fertőtlenítőkből is.

Akárcsak a többi műszaki cikkeket értékesítő kereskedő. Az Extreme Digitalnál kérdésünkre szinte pontosan ugyanezeket a termékeket emelték ki, külön megemlítve, hogy a kenyérsütő gépeket is nagyon viszik. Mivel szerintük egyébként a tavaszi szezonban nem jellemző, hogy az ilyen készülékek kiemelten fogynának, a megugrás egyértelműen a járvánnyal függ össze.

A fagyasztók esetében komoly növekedést tapasztaltak az Aqua webáruháznál is. Polgár Norbert, a fenntartó Aqua Optima Kft. ügyvezetője például azt mondta, hogy náluk március eleje óta a korábbi hetekre jellemző duplája fogy különböző hűtőkből.

A kereslet megugrásának kezdete tehát nagyjából egybeesik az élelmiszerboltok első megrohanásával.

Bár pont az Aquánál most már kezd visszaállni a forgalom a megszokott szintre, és így náluk a készletek sem apadtak el, azért nem törvényszerű, hogy egy kereskedő ilyenkor tartósan képes a normál kereslet dupláját kielégíteni. A személyi számítógépek piacán rövidtávon ez azért nem okozott gondot, mert a kínai üzemek leállása miatt január végén szinte mindenki berendelt egy nagyobb mennyiséget, ami ideiglenesen elfedte a kereslet-kínálati viszony felborulását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyon nem lenne jó, ha pánikszerűen megrohannánk a boltokatNem igazán tudja kezelni a hirtelen kiugró keresletet a hazai élelmiszeripar, illetve kiskereskedelem, így nagyon szeretnék elkerülni a koronavírus miatti pánikvásárlásokat.

A konyhai gépeknél azonban más a helyzet, ott nem minden esetben voltak hasonló készletfeltöltések a roham előtt. Az Extreme Digitalnál például jelezték, hogy mivel az elmúlt hetekben kifejezetten nagy számban rendelt kisebb térfogatú fagyasztóknak egyáltalán nem a tavasz a fő szezonja, így ebben a termékkategóriában akadozik a készletellátás.

Vállalat Extreme Digital fagyasztó kenyérsötő koronavírus mediamarkt Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2020. október 23. 12:16 Adat, Vállalat

A külföldi tulajdonban lévő élelmiszeripari cégeink harmadannyi dolgozóval érnek el akkora profitot, mint a magyarok

A hazai élelmiszeriparban a méret meghatározó, a rengeteg kis magyar cég mellett kevés nagy külföldi van, de ezek jóval hatékonyabbak, és az exportképességük is sokkal jobb.

Torontáli Zoltán
2020. október 22. 14:55 Vállalat

A Procter&Gamble elkezdi kivezetni a samponos műanyag flakonokat

Helyette jön a sokkal kevesebb anyagból készült tasak, és az újrahasznosítható alumínium adagoló kombója.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. október 25. 16:09 Adat

Többen élnek rosszabbul a járvány miatt, mint azt az adatokból elsőre gondolnánk

Első ránézésre úgy tűnhet, mintha ugyanannyian dolgoznának, mint a járvány előtti időben. De a változatlan számok mögött rosszabb minőségű munkahelyek vannak.

Fabók Bálint
2020. október 24. 17:09 Adat

Aggódunk a környezetért, csak fizetni ne kelljen érte

A klímaváltozás nincs az ország legfontosabb problémái között a magyarok többsége szerint, és kevesebben fizetnék meg a környezetvédelem árát, mint a 90-es években.

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.