Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. március 30. 10:09 Vállalat

Nem volt hova rakni a mirelitet, ezért fagyasztóból is bevásároltak a magyarok

Nem csak a hosszan elálló élelmiszerek iránt ugrott meg nagyon látványosan a kereslet a koronavírus-pánik első heteiben, hanem az azok tárolására, illetve az egyszerűbb ételek elkészítésére alkalmas konyhai felszerelések és háztartási kisgépek iránt is. Mivel ezek közül több termék is van, amelynek nem tavasszal van a fő szezonja, és előzetesen semmi nem indokolta, hogy a kereskedők betárazzanak belőle, van, ahol már hét elején akadozott az ellátás.

Korábban írtunk már róla, hogy az előző néhány hétben mennyire megugrott az igény a laptopok és az asztali számítógépek iránt, először az általánossá váló otthoni munkavégzés, majd az iskolák bezárása miatt. Ennek a trendeknek is elsősorban az online kereskedők voltak a nyertesei, mivel a kereslet a járvány miatt erősen feléjük tolódott.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRoham indult a laptopokért a távoktatás miatt MagyarországonA megszokott mennyiség duplája fogy különböző számítógépekből a nagy webshopokban. Eleinte a cégek vásároltak, majd a távoktatás miatt a családok.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a hagyományos műszaki áruházakat ne látogatták volna lelkesen az emberek, egészen addig, amíg a kijárási korlátozás ennek véget nem vetett. A Media Marktnál például lapunknak azt mondták, hogy bár egyre nagyobb átrendeződés látszik online irányába, a fizikai áruházakban is növekedést tapasztaltak. Utóbbiakban inkább a kisebb méretű, könnyebben szállítható termékeket keresik, míg a webáruházból a nagyobb méretű és tömegű műszaki cikkeket rendelik az emberek.

Bár náluk is a notebookok fogytak a legjobban – az elmúlt hetekben egy átlagos hónap ötszörösére emelkedett a forgalmuk –, több más slágertermék is volt.

A megszokott többszörösét adták el például fagyasztókból, konyhai kisgépekből és gőzölős fertőtlenítőkből is.

Akárcsak a többi műszaki cikkeket értékesítő kereskedő. Az Extreme Digitalnál kérdésünkre szinte pontosan ugyanezeket a termékeket emelték ki, külön megemlítve, hogy a kenyérsütő gépeket is nagyon viszik. Mivel szerintük egyébként a tavaszi szezonban nem jellemző, hogy az ilyen készülékek kiemelten fogynának, a megugrás egyértelműen a járvánnyal függ össze.

A fagyasztók esetében komoly növekedést tapasztaltak az Aqua webáruháznál is. Polgár Norbert, a fenntartó Aqua Optima Kft. ügyvezetője például azt mondta, hogy náluk március eleje óta a korábbi hetekre jellemző duplája fogy különböző hűtőkből.

A kereslet megugrásának kezdete tehát nagyjából egybeesik az élelmiszerboltok első megrohanásával.

Bár pont az Aquánál most már kezd visszaállni a forgalom a megszokott szintre, és így náluk a készletek sem apadtak el, azért nem törvényszerű, hogy egy kereskedő ilyenkor tartósan képes a normál kereslet dupláját kielégíteni. A személyi számítógépek piacán rövidtávon ez azért nem okozott gondot, mert a kínai üzemek leállása miatt január végén szinte mindenki berendelt egy nagyobb mennyiséget, ami ideiglenesen elfedte a kereslet-kínálati viszony felborulását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyon nem lenne jó, ha pánikszerűen megrohannánk a boltokatNem igazán tudja kezelni a hirtelen kiugró keresletet a hazai élelmiszeripar, illetve kiskereskedelem, így nagyon szeretnék elkerülni a koronavírus miatti pánikvásárlásokat.

A konyhai gépeknél azonban más a helyzet, ott nem minden esetben voltak hasonló készletfeltöltések a roham előtt. Az Extreme Digitalnál például jelezték, hogy mivel az elmúlt hetekben kifejezetten nagy számban rendelt kisebb térfogatú fagyasztóknak egyáltalán nem a tavasz a fő szezonja, így ebben a termékkategóriában akadozik a készletellátás.

Vállalat Extreme Digital fagyasztó kenyérsötő koronavírus mediamarkt Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2020. augusztus 13. 10:16 Vállalat

Nem lesz többé Kína a világ gyára

Úgy tűnik, részben célt ér Donald Trump amerikai elnök Kínával szembeni politikája, sikerül meggyengíteni az ázsiai nagyhatalom pozícióit a telefonok és számítástechnikai eszközök gyártásában.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 12. 10:21 Közélet, Vállalat

Egy forintot alkudott az MNB a festményekből, amiket 165 millióért vesz

A négy, közelmúltban megrendelt grandiózus szobor után ezúttal 17 Bak Imre-festményt szerez be a jegybanki tulajdonban lévő MNB-Ingatlan Kft.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 11. 14:39 Adat, Vállalat

Fél év alatt olcsóbb lett a bevásárlásunk a Lidlben és az Aldiban

A két diszkontlánc árazása az alapvető élelmiszereknél annyira minimális eltéréseket mutat, hogy néha az volt az érzésünk, ez nem is két cég, hanem egy.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. augusztus 14. 12:02 Adat

Történelmi léptékben dobta hanyatt a magyar gazdaságot a covid

Nem kell kétségbeesni a borzasztó szám láttán, de rossz jel, hogy a szegényebb uniós tagországok közül Magyarországon zuhant a legnagyobbat a GDP.

Fabók Bálint
2020. augusztus 13. 17:40 Világ

Egészen felemelő, ahogy a belarusz tüntetők szembenéznek a brutális erőszakkal

Az embereket elrabló vagy nyíltan kínzó karhatalom tehetetlen a tüntetéseket immár domináló, virágokat osztogató fehér ruhás nőkkel szemben, akikhez egyre többen csatlakoznak.

Bucsky Péter
2020. augusztus 13. 06:50 Közélet

Kétmilliárdos profitot pumpálhatott Szlovéniába a magyar lélegeztetőgép-vásárlás

A beszerzés nem volt se gyors, se minőségi, viszont a pénz egy olyan céghez került, amely nagyon kedves a Fidesz szövetségesének.