Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. március 25. 14:20 Vállalat

Roham indult a laptopokért a távoktatás miatt Magyarországon

Jelentősen megugrott az asztali számítógépek és a laptopok iránt is a kereslet az elmúlt hetekben a magyar piacon, különösen a webáruházakban. Eleinte a cégek vásároltak, az iskolák bezárást követően azonban a lakosság kezdett el a korábbinál sokkal nagyobb számban rendelni.

Farkas András, a notebook.hu-t üzemeltető Digitáltech Europe Kft. ügyvezetője lapunknak azt mondta, hogy már bő két hete is tapasztaltak némi növekedést. Akkor egyértelműen a home office-ra készülő vállalkozások vásároltak. Ez mások mellett abból is kiderült, hogy egyszerre több, jellemzően 3-7 számítógépet szereztek be.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHazazavarják az embereket a nagy magyar cégek, elhozta a home office-t a koronavírusSorban küldik távmunkára az alkalmazottaikat azok a magyarországi cégek, amelyek ezt megtehetik. A Molnál ez hétfőtől él, a Magyar Telekom egyelőre teszteli az otthoni munkavégzést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPont azok nem tudnak otthon maradni a járvány miatt, akiknek a leginkább kelleneTöbb mint 350 ezer 60 év feletti dolgozik, többségük olyan munkakörben, amit nem lehet távmunkában ellátni, így hiába az ajánlás, otthon maradni sem tudnak.

A viszonylag nagyobb tételű vásárlások ellenére az igazi felfutás nem ekkor kezdődött, hanem az iskolák március 13-i bezárását követően. Ekkortól már nem a cégek, hanem a háztartások vették a gépeket, hogy a gyerekek részt tudjanak venni az oktatásban. Farkas András szerint a legtöbben alsó-középkategóriás, 150-200 ezer forint közötti, operációs rendszerrel ellátott notebookokat kerestek.

A keresletnövekedés elég jelentős volt, a notebook.hu-nál

múlt héten például duplázódott a forgalom,

igaz, az ügyvezető szerint azóta kissé kezdenek megnyugodni a kedélyek, és már közelebb került az év ezen szakaszában megszokotthoz az eladások száma.

Hasonló mértékű növekedésről számoltak be az Extreme Digitalnál is. Az ország legnagyobb webáruházánál – amely tavaly jelentette be egyesülési szándékát fő versenytársával, az Emaggal – szintén azt mondták, hogy március 13-án indult a roham, és azóta mintegy kétszer annyi laptopot adnak el, mint a koronavírus előtti átlagos napokban. Náluk ráadásul az asztali számítógépek iránti kereslet is megugrott. Sőt, ez tartósan magas szinten van, amiből arra következtetnek: sokan még csak most eszmélnek rá arra, hogy a hatékony távmunkához valamilyen eszközt be kell szerezniük.

Az érintett kiskereskedők egyelőre bírják készlettel a megnövekedett keresletet,

és kissé paradox módon ez épp a koronavírusnak köszönhető. A beszállítók ugyanis még januárban jelezték, hogy a kínai gyárak leállása miatt szinte biztosan fennakadások lesznek az ellátásban, így a magyar kereskedők is jelentős tartalékot halmoztak fel az elmúlt hónapokban. Farkas András például azt mondta, hogy ők a szokásos duplájára növelték a készletszintet, de jelentős mennyiséget rendelt be még a járványhelyzet súlyosabbá válása előtt az Edigital is.

Ezek pedig egyelőre nagyjából kitartottak, még ha az Extreme Digitalnál jelezték is, hogy bizonyos egyedi modellek már elfogytak, és a nagykereskedő partnereik visszajelzései szerint egy hónap múlva már akadozhat az utánpótlás. A kiskereskedők többsége így is inkább optimista, ez azonban nem mondható el a szektor minden szereplőjéről. A HWSW ma arról írt, hogy az egyik legnagyobb gyártó magyarországi képviseletétől származó információik szerint a nagykereskedések mára már szinte minden készüléket eladtak, az új megrendelések leszállítási ideje pedig jellemzően 4-6 hét.

A laptopok iránti kereslet megugrása egyébként elég jól rávilágít a távoktatás problémás pontjaira is. Ha azokban a háztartásokban sem állt rendelkezésre elég eszköz az otthoni tanuláshoz, ahol lényegében azonnal meg tudnak maguknak engedni egy ilyen nagyobb összegű beszerzést, akkor ahol erre nincs pénz, ott elég nehezen elképzelhető, hogy az iskolás korú gyerekek gond nélkül be tudnának kapcsolódni a távoktatásba.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Extreme Digital home office koronavírus notebook.hu távoktatás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.