Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. február 18. 12:40 Vállalat, Világ

Ausztriában elkezdik visszaváltható üvegben árulni a tejet, a magyar Spar is vizsgálja a lehetőségét

Egyre változatosabb megoldásokkal próbálkoznak a kiskereskedelmi láncok, hogy csökkenteni tudják a csomagolóanyag felhasználásukat. Nemrég írtunk arról, hogy a drogériák elkezdték azokat az automatákat tesztelni, amelyekből a vásárlók a mosó- és tisztítószereket utántölthetik, most pedig két nagy élelmiszerlánc döntött arról, hogy Ausztriában bevezetik a többször használható tejesüvegeket.

A többek között a Billa üzleteket is működtető Rewe, illetve a Spar egyaránt márciustól kezdi visszaváltható üvegben árulni a tejet, igaz, első körben csak a portfólió egy kisebb részét, az organikus gazdálkodásból származó tejeket.

A Der Standard azt írja, hogy 2019 őszére tervezték az indulást, de a háttér logisztikát csak mostanra sikerült kialakítani. A tejesüvegeket vissza kell venni, el kell szállítani, ki kell tisztítani és újra kell tölteni.

A Billa üzletekben a biotej jelenleg 1,79 euróba (600 forintba) kerül, az üvegdíj pedig 22 eurócent, azaz körülbelül 75 forint lesz. A Rewe és a Spar egyidejű lépése egyébként nem véletlen, mindkét lánc a Berglandmilch üzemből veszi a kérdéses biotejet, vagyis a fejlesztés jelentős részét a tejgyárban kellett megvalósítani. Ennek ugyanakkor megvan az az előnye is, hogy a tejesüvegeket mindkét áruházba vissza lehet vinni, függetlenül a vásárlás helyétől.

Megkérdeztük a Spar magyar leányvállalatát, hogy nálunk terveznek-e hasonló lépést, amint válaszolnak, cikkünket kiegészítjük.

Frissítés: A Spar Magyarország vizsgálja a bevezetés lehetőségét.

Ausztriában nincs előírás, amely kötelezővé tenné az italos üvegek vagy a műanyag palackok visszavételét. Az üveg használata az utóbbi években visszaszorult, a visszavétel pedig nagyon ritka, vagyis eldobható üveget használnak.

Az üvegvisszaváltás iránt azonban mégis újra elkezdett érdeklődni az ipar, mert a vásárlók körében egyre nagyobb a műanyagokkal szembeni ellenállás. Ennek a folyamatnak az egyik első jele a biotej üvegbe töltése.

Ahogy egy szakértő a Der Standardnak kiemelte, a szelektív gyűjtésnél a visszavétel hatékonyabb megoldás, mert a betétdíj jobb ösztönző, és ha a vásárló amúgy is rendszeresen jár a boltba, akkor neki is kézenfekvőbb megoldás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA nagy drogériák is elkezdték csomagolás nélkül árulni a sampont és a tusfürdőt CsehországbanA dm hasonló tesztje után a másik nagy lánc is lépett, a vásárlóknak csak egyszer kell megvenniük a flakont, amit újratölthetnek egy automatából.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ ausztria Billa csomagolás Rewe Spar tej tejesüveg üveg visszaváltható Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.