Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. január 27. 14:57 Vállalat, Világ

A felmelegedésre fogad, földet vett az egyik legnagyobb spanyol borászat a most még hűvős Patagóniában

A világ számos hagyományos borvidékén fordult elő az elmúlt években, hogy a borászoknak új szőlőtermesztési technológiákat vagy hatékonyabb öntözési rendszereket kellett bevezetniük annak érdekében, hogy alkalmazkodni tudjanak a globális felmelegedés hatásaihoz. Az sem ritka, hogy a magasabb éves átlaghőmérséklet új területeken teszi lehetővé a borkészítést, ez történt például a délkelet-angliai Sussexben, a dániai Jütland-félszigeten vagy az Egyesült Államokban a Michigan-tó partján.

Chilén belül az ország középső részén egyre gyakoribbá váló aszályok miatt az egyik legnagyobb borászat, a Concha y Toro SA is elkezdett a hagyományosan hidegebb déli régiók felé terjeszkedni Santiago környékéről, ahol az első szőlőföldjei voltak. A Bloomberg riportja azonban egy olyan húzásról számolt be, ami jóval merészebb a Concha y Toro terjeszkedésénél: Spanyolország egyik legnagyobb borászatának tulajdonosa, Miguel Torres ugyanis pár éve a Santiagótól több mint 800 kilométerre fekvő Osorno után a még nagyjából 800 kilométerrel délebbre lévő Patagóniában vett földet, ahol a téli átlaghőmérséglet 5 fokkal alacsonyabb, mint Osornóban.

„Nem tudtam abbahagyni a nevetést. Azt gondoltam, hogy ezek megőrültek”

– mesélte a lapnak Nelson Navarrete, aki a Los Condores névre hallgató birtokot felügyeli. Ez jelenleg leginkább nagyjából négyezer juh tartásának felügyeletét jelenti, ugyanis Torres számításai szerint akár 50 évbe is telhet, mire a tanya igazán alkalmassá válik majd szőlőtermesztésre, és addig is kell valami, ami bevételt termel. Navarretének a jövőbeli bevételi forrással is van már feladata, igaz, csak elég kevés.

Torres ugyanis arra kérte, hogy minden nap nézzen rá arra a néhány kis ágacskára, ami a tanya egyik részén három sorban áll ki a földből. Az egyikről chardonnay, a másikról rizling, a harmadikról pedig pinot noir szőlőt lehet majd szüretelni évek múlva. A szőlővesszőket jelenleg műanyag védőfelület veszi körül, és pluszvédelmet nyújt egy magas kerítés, amivel a szőlős részt kerítették el. A kerítés távol tartja a vadnyulakat, és védi a szőlőt az erős széltől, ami nem ritka a környéken.

Miután egy kicsit jobban belegondolt, Navarrete egyre inkább úgy érezte, hogy van logika Torresék tervében. A környéken egy ideje egyre több olyan zöldség terem meg, ami korábban nem, így arra gondolt, hogy ha paprikát, salátát és paradicsomot lehet üvegházban termeszteni, akkor valószínűleg egy nap a borszőlő is megterem majd.

Azon kívül, hogy üzleti szempontból is sok kitartás kell hozzá, lélektanilag sem egyszerű klímaváltozásra építeni egy vállalkozást. Legalábbis erre utal, hogy a cégvezetők arról számoltak be a Bloombergnek, hogy 1800 fenyőfát ültettek a Los Condores birtokon, hogy ellensúlyozzák a több tucatnyi borászatuk szén-dioxid-kibocsátását Spanyolországban, Chilében és az Egyesült Államokban.

Arra a cégtől senki nem volt hajlandó, hogy elárulja, hány fokkal kell a becsléseik szerint nőnie az átlaghőmérsékletnek ahhoz, hogy a Los Condores jól menő borászattá váljon. Egy francia tudós, Herce Quenol ugyanakkor készített arra vonatkozóan becsléseket, hogy Patagónia argentin része mikor válik alkalmassá bortermesztésre, és ez alapján még jónéhány fokkal kell emelkednie az átlaghőmérsékletnek. Quenol számításai alapján a szőlőnek 12 és 20 fok közötti átlaghőmérséklet az ideális a szüretelést megelőző időszakban. A Los Condoreshez legközelebb eső településen, Coyhaiqueben ezekben a hónapokban jelenleg 8 és 14 fok között alakul a hőmérséklet.

A Chilei Egyetem becslése alapján Patagóniában az átlaghőmérséklet 2069-ig 1,6 fokkal nő. Quenol szerint ez pont elég lehet ahhoz, hogy a chilei oldalon jó minőségű szőlő teremjen, és jó esély van rá, hogy a környéken nyereséges borászatok üzemeljenek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyarok nem tudják eldönteni, hogy a bort vagy a sört szeretik-e jobbanÖsszeomlottak a hagyományos nagy európai bortermelők 2017-ben, de Magyarországon kifejezetten erős évet zárt az ágazat. Sokkal több bort termel a világ, mint amennyit elfogyaszt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ bor Chile globális felmelegedés Patagónia szőlő Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Pálos Máté
2024. március 13. 17:06 Közélet, Vállalat

Végül az Európai Bíróság döntheti el, áthárították-e a boltok az árstopot

Máig vitatott, hogy a kormány intézkedései fékezték-e az élelmiszer-inflációt vagy rátettek egy lapáttal. A Spar uniós panasza nyomán a kérdés akár bíróság elé is kerülhet.

Torontáli Zoltán
2024. március 13. 13:02 Vállalat

A kecskeméti Mercedes figyelmeztető sztrájkja csak a jéghegy csúcsa

Még mindig viszonylag ritka a tényleges sztrájk Magyarországon, pedig amikor meglépik, annak jelentős hatásai vannak.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.