Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. január 27. 14:57 Vállalat, Világ

A felmelegedésre fogad, földet vett az egyik legnagyobb spanyol borászat a most még hűvős Patagóniában

A világ számos hagyományos borvidékén fordult elő az elmúlt években, hogy a borászoknak új szőlőtermesztési technológiákat vagy hatékonyabb öntözési rendszereket kellett bevezetniük annak érdekében, hogy alkalmazkodni tudjanak a globális felmelegedés hatásaihoz. Az sem ritka, hogy a magasabb éves átlaghőmérséklet új területeken teszi lehetővé a borkészítést, ez történt például a délkelet-angliai Sussexben, a dániai Jütland-félszigeten vagy az Egyesült Államokban a Michigan-tó partján.

Chilén belül az ország középső részén egyre gyakoribbá váló aszályok miatt az egyik legnagyobb borászat, a Concha y Toro SA is elkezdett a hagyományosan hidegebb déli régiók felé terjeszkedni Santiago környékéről, ahol az első szőlőföldjei voltak. A Bloomberg riportja azonban egy olyan húzásról számolt be, ami jóval merészebb a Concha y Toro terjeszkedésénél: Spanyolország egyik legnagyobb borászatának tulajdonosa, Miguel Torres ugyanis pár éve a Santiagótól több mint 800 kilométerre fekvő Osorno után a még nagyjából 800 kilométerrel délebbre lévő Patagóniában vett földet, ahol a téli átlaghőmérséglet 5 fokkal alacsonyabb, mint Osornóban.

„Nem tudtam abbahagyni a nevetést. Azt gondoltam, hogy ezek megőrültek”

– mesélte a lapnak Nelson Navarrete, aki a Los Condores névre hallgató birtokot felügyeli. Ez jelenleg leginkább nagyjából négyezer juh tartásának felügyeletét jelenti, ugyanis Torres számításai szerint akár 50 évbe is telhet, mire a tanya igazán alkalmassá válik majd szőlőtermesztésre, és addig is kell valami, ami bevételt termel. Navarretének a jövőbeli bevételi forrással is van már feladata, igaz, csak elég kevés.

Torres ugyanis arra kérte, hogy minden nap nézzen rá arra a néhány kis ágacskára, ami a tanya egyik részén három sorban áll ki a földből. Az egyikről chardonnay, a másikról rizling, a harmadikról pedig pinot noir szőlőt lehet majd szüretelni évek múlva. A szőlővesszőket jelenleg műanyag védőfelület veszi körül, és pluszvédelmet nyújt egy magas kerítés, amivel a szőlős részt kerítették el. A kerítés távol tartja a vadnyulakat, és védi a szőlőt az erős széltől, ami nem ritka a környéken.

Miután egy kicsit jobban belegondolt, Navarrete egyre inkább úgy érezte, hogy van logika Torresék tervében. A környéken egy ideje egyre több olyan zöldség terem meg, ami korábban nem, így arra gondolt, hogy ha paprikát, salátát és paradicsomot lehet üvegházban termeszteni, akkor valószínűleg egy nap a borszőlő is megterem majd.

Azon kívül, hogy üzleti szempontból is sok kitartás kell hozzá, lélektanilag sem egyszerű klímaváltozásra építeni egy vállalkozást. Legalábbis erre utal, hogy a cégvezetők arról számoltak be a Bloombergnek, hogy 1800 fenyőfát ültettek a Los Condores birtokon, hogy ellensúlyozzák a több tucatnyi borászatuk szén-dioxid-kibocsátását Spanyolországban, Chilében és az Egyesült Államokban.

Arra a cégtől senki nem volt hajlandó, hogy elárulja, hány fokkal kell a becsléseik szerint nőnie az átlaghőmérsékletnek ahhoz, hogy a Los Condores jól menő borászattá váljon. Egy francia tudós, Herce Quenol ugyanakkor készített arra vonatkozóan becsléseket, hogy Patagónia argentin része mikor válik alkalmassá bortermesztésre, és ez alapján még jónéhány fokkal kell emelkednie az átlaghőmérsékletnek. Quenol számításai alapján a szőlőnek 12 és 20 fok közötti átlaghőmérséklet az ideális a szüretelést megelőző időszakban. A Los Condoreshez legközelebb eső településen, Coyhaiqueben ezekben a hónapokban jelenleg 8 és 14 fok között alakul a hőmérséklet.

A Chilei Egyetem becslése alapján Patagóniában az átlaghőmérséklet 2069-ig 1,6 fokkal nő. Quenol szerint ez pont elég lehet ahhoz, hogy a chilei oldalon jó minőségű szőlő teremjen, és jó esély van rá, hogy a környéken nyereséges borászatok üzemeljenek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyarok nem tudják eldönteni, hogy a bort vagy a sört szeretik-e jobbanÖsszeomlottak a hagyományos nagy európai bortermelők 2017-ben, de Magyarországon kifejezetten erős évet zárt az ágazat. Sokkal több bort termel a világ, mint amennyit elfogyaszt.

Vállalat Világ bor Chile globális felmelegedés Patagónia szőlő Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2020. február 16. 11:58 Vállalat

Felhagy a kisgyerekekre célzott reklámokkal az egyik nagy élelmiszergyártó

Nem használnak többé olyan mesefigurákat, celebeket és közösségi médiasztárokat, akik elsősorban a kisebb gyerekek számára vonzóak.

Váczi István Stubnya Bence
2020. február 14. 18:08 Vállalat

Nyereséges is lehetett volna a bezárásra ítélt, de a kormány szerint még megmenthető gyár

Az 1200 embert foglalkoztató üzem a méretes veszteség ellenére valójában nem is teljesített olyan rosszul a legutóbbi megismerhető évében.

Torontáli Zoltán
2020. február 14. 12:01 Vállalat

Akár Győrbe is hozhatják a Skoda Superb gyártását

Nagyon malmozni kell a VW csoportban a modellekkel, miután a Törökországba tervezett új gyár építéséről egyre húzódik a döntés.

Fontos

Avatar
2020. február 16. 17:24 Közélet

Azért beszélnek megosztó témákról a politikusok, mert csak így figyelünk rájuk

Sok lényeges kérdésről nem tájékozódunk, mert ezek nem elég megosztóak, és ezért a politikusok sem foglalkoznak ezekkel a témákkal.

Váczi István Bucsky Péter
2020. február 16. 07:47 Közélet

Moszkvában és Szófiában is olcsóbb a metrókocsi-felújítás, mint Budapesten

Ha nem a beszerzést álcázzák felújításnak, akkor egészen szerény összegből is kijöhet a művelet.

Fabók Bálint Torontáli Zoltán
2020. február 14. 06:53 Közélet, Vállalat

A Fidesz nekiment az adócsalóknak, és szép csendben felszámolja a feketegazdaságot

Pár év alatt gyökeresen átalakult a gazdaság: sorra zárnak be a trükköző cégek a kormány intézkedései és a fiatalok attitűdje miatt. Az árak ezért is nőnek.