Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. január 27. 14:57 Vállalat, Világ

A felmelegedésre fogad, földet vett az egyik legnagyobb spanyol borászat a most még hűvős Patagóniában

A világ számos hagyományos borvidékén fordult elő az elmúlt években, hogy a borászoknak új szőlőtermesztési technológiákat vagy hatékonyabb öntözési rendszereket kellett bevezetniük annak érdekében, hogy alkalmazkodni tudjanak a globális felmelegedés hatásaihoz. Az sem ritka, hogy a magasabb éves átlaghőmérséklet új területeken teszi lehetővé a borkészítést, ez történt például a délkelet-angliai Sussexben, a dániai Jütland-félszigeten vagy az Egyesült Államokban a Michigan-tó partján.

Chilén belül az ország középső részén egyre gyakoribbá váló aszályok miatt az egyik legnagyobb borászat, a Concha y Toro SA is elkezdett a hagyományosan hidegebb déli régiók felé terjeszkedni Santiago környékéről, ahol az első szőlőföldjei voltak. A Bloomberg riportja azonban egy olyan húzásról számolt be, ami jóval merészebb a Concha y Toro terjeszkedésénél: Spanyolország egyik legnagyobb borászatának tulajdonosa, Miguel Torres ugyanis pár éve a Santiagótól több mint 800 kilométerre fekvő Osorno után a még nagyjából 800 kilométerrel délebbre lévő Patagóniában vett földet, ahol a téli átlaghőmérséglet 5 fokkal alacsonyabb, mint Osornóban.

„Nem tudtam abbahagyni a nevetést. Azt gondoltam, hogy ezek megőrültek”

– mesélte a lapnak Nelson Navarrete, aki a Los Condores névre hallgató birtokot felügyeli. Ez jelenleg leginkább nagyjából négyezer juh tartásának felügyeletét jelenti, ugyanis Torres számításai szerint akár 50 évbe is telhet, mire a tanya igazán alkalmassá válik majd szőlőtermesztésre, és addig is kell valami, ami bevételt termel. Navarretének a jövőbeli bevételi forrással is van már feladata, igaz, csak elég kevés.

Torres ugyanis arra kérte, hogy minden nap nézzen rá arra a néhány kis ágacskára, ami a tanya egyik részén három sorban áll ki a földből. Az egyikről chardonnay, a másikról rizling, a harmadikról pedig pinot noir szőlőt lehet majd szüretelni évek múlva. A szőlővesszőket jelenleg műanyag védőfelület veszi körül, és pluszvédelmet nyújt egy magas kerítés, amivel a szőlős részt kerítették el. A kerítés távol tartja a vadnyulakat, és védi a szőlőt az erős széltől, ami nem ritka a környéken.

Miután egy kicsit jobban belegondolt, Navarrete egyre inkább úgy érezte, hogy van logika Torresék tervében. A környéken egy ideje egyre több olyan zöldség terem meg, ami korábban nem, így arra gondolt, hogy ha paprikát, salátát és paradicsomot lehet üvegházban termeszteni, akkor valószínűleg egy nap a borszőlő is megterem majd.

Azon kívül, hogy üzleti szempontból is sok kitartás kell hozzá, lélektanilag sem egyszerű klímaváltozásra építeni egy vállalkozást. Legalábbis erre utal, hogy a cégvezetők arról számoltak be a Bloombergnek, hogy 1800 fenyőfát ültettek a Los Condores birtokon, hogy ellensúlyozzák a több tucatnyi borászatuk szén-dioxid-kibocsátását Spanyolországban, Chilében és az Egyesült Államokban.

Arra a cégtől senki nem volt hajlandó, hogy elárulja, hány fokkal kell a becsléseik szerint nőnie az átlaghőmérsékletnek ahhoz, hogy a Los Condores jól menő borászattá váljon. Egy francia tudós, Herce Quenol ugyanakkor készített arra vonatkozóan becsléseket, hogy Patagónia argentin része mikor válik alkalmassá bortermesztésre, és ez alapján még jónéhány fokkal kell emelkednie az átlaghőmérsékletnek. Quenol számításai alapján a szőlőnek 12 és 20 fok közötti átlaghőmérséklet az ideális a szüretelést megelőző időszakban. A Los Condoreshez legközelebb eső településen, Coyhaiqueben ezekben a hónapokban jelenleg 8 és 14 fok között alakul a hőmérséklet.

A Chilei Egyetem becslése alapján Patagóniában az átlaghőmérséklet 2069-ig 1,6 fokkal nő. Quenol szerint ez pont elég lehet ahhoz, hogy a chilei oldalon jó minőségű szőlő teremjen, és jó esély van rá, hogy a környéken nyereséges borászatok üzemeljenek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyarok nem tudják eldönteni, hogy a bort vagy a sört szeretik-e jobbanÖsszeomlottak a hagyományos nagy európai bortermelők 2017-ben, de Magyarországon kifejezetten erős évet zárt az ágazat. Sokkal több bort termel a világ, mint amennyit elfogyaszt.

Vállalat Világ bor Chile globális felmelegedés Patagónia szőlő Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2020. október 28. 17:02 Vállalat

Meglepően jó negyedévet zárt a Fiat-Chrysler csoport

Kár volt aggódni tavasszal az autóiparért, a válság ellenére sem tűntek el az autóvásárlók.

Váczi István
2020. október 27. 14:41 Vállalat

Hasít idén Európa legnagyobb kamionos cége

A német és a brit közúti teherforgalom is meghaladja a járvány előtti szintet, a litván Girteka pedig idén 10 százalékos növekedéssel számol.

Torontáli Zoltán
2020. október 23. 12:16 Adat, Vállalat

A külföldi tulajdonban lévő élelmiszeripari cégeink harmadannyi dolgozóval érnek el akkora profitot, mint a magyarok

A hazai élelmiszeriparban a méret meghatározó, a rengeteg kis magyar cég mellett kevés nagy külföldi van, de ezek jóval hatékonyabbak, és az exportképességük is sokkal jobb.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.