Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. április 30. 18:24 Élet, Vállalat

A magyarok nem tudják eldönteni, hogy a bort vagy a sört szeretik-e jobban

Közel két évtizedes mennyiségi mélypontra zuhant a globális bortermelés 2017-ben. Tavaly világszerte negyedmilliárd hektoliternyi bort állítottak elő, ami majdnem tizedével kevesebb az egy évvel korábbinál, az évtized eddigi legjobb évének számító 2013-astól pedig 40 millió hektoliterrel marad el. Az ezredforduló óta a szektor eddigi leggyengébb éve 2002 volt, de még akkor is több bor készült világszerte, mint 2017-ben – derül ki a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) napokban kiadott jelentéséből.

A visszaesést elsősorban a hagyományosan nagy európai bortermelő országok gyengélkedése okozta. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban is közel ötödével csökkent a termelés. Csak ez a három állam 25 millió hektoliterrel kevesebb bort állított elő, mint 2016-ban, ami még kicsit meg is haladja a teljes globális termelés-csökkenést.

 


Miközben a kontinens nyugati fele szenvedett, Kelet-Európában kifejezetten jó év volt a 2017-es. Tavaly ősszel Kiss Eliza a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa egy konferencián még arról beszélt, hogy itthon a 2016-os 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható. Ehhez képest az OIV adatai szerint mennyiségben sikerült javítani az előző évhez képest, nem is keveset, közel 300 ezer hektolitert.

Nem mi voltunk azonban a régióban az egyetlenek, ahol bővült a kibocsátás: Romániában harmadával, Ausztriában negyedével, Moldovában pedig ötödével több bor készült, mint 2016-ban.

 

Miközben a termelés csökkent, a globális fogyasztás, ha kismértékben is, de emelkedett. Ez így volt Magyarországon is, hiszen tavaly 4,5 százalékkal több bort ittunk, mint az azt megelőző évben. Ennél nagyobb növekedés csak négy országban volt.

A 2,4 millió hektoliter egyébként fejenként 24,5 liternyi fogyasztást jelent, ami nemzetközi összevetésben nem alacsony, de nem is kiemelkedő. A legnagyobb borivó portugálok és franciák például több, mint dupla ennyit isznak, de előttünk járnak még a svédek, a belgák és a németek is. Utóbbiak azért jellemzően nem a saját borukat isszák, ahogy a britek és az amerikaiak sem: ezek az országok a világ legnagyobb borimportőrei. A németek például 2,5 milliárd euróért vásárolnak külföldről, az amerikai bevitel pedig értékben ennek is a duplája, igaz mennyiségben kevesebb bort vesznek a határokon túlról, mint Németország.

 

Ha az OIV jelentését összevetjük egy januári tanulmánnyal, akkor arra a régi kérdésre is választ kaphatunk, hogy bor, vagy sörivó nemzet-e a magyar. A válasz az, hogy mindkettő. Vagy inkább egyik sem. Az átlagfogyasztás alapján bor és sör formájában nagyjából ugyanakkor mennyiségű alkoholt viszünk be a szervezetünkbe.

Sörből egyébként évente 67 litert iszunk, ami szintén nem kevés, de más országokkal összevetve nem is kiemelkedő. A cseheknél például több mint kétszer ennyi fogy, de sokkal többet isznak a lengyelek és németek is.

Élet Vállalat bor borfogyasztás bortermelés sör Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Jandó Zoltán
2019. február 13. 18:23 Élet

Úgy érzed, sokat állsz dugóban? Ha még tudnád, hogy mennyit buksz vele

Romlik a dugóhelyzet Budapesten: egy fővárosi ingázó 162 órát töltött forgalmi dugóban 2018-ban, ami 16 órával több az egy évvel korábbinál.

Fabók Bálint
2019. február 13. 08:44 Élet

A félelmetes krumplidrágulás csak tünete a magyar krumplitermelés vergődésének

1960-hoz képest közel tizedére esett a magyar burgonyatermelés, és egyre nagyobb mértékben vagyunk kiszolgáltatva az importnak és az éghajlatváltozásnak.

Fabók Bálint
2019. február 12. 18:30 Élet

Az egyik legmélyebb társadalmi változásnak ágyaz meg az internetes párkeresés

Az Egyesült Államokban a 2017-ben összejött párok közel 40 százaléka az interneten ismerkedett össze. Nagyobb lett a társadalmi osztályok közötti átjárás.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. február 15. 18:34 Adat

Sehol nem gazdagszik olyan ütemben a foci, mint Magyarországon

Beverekedte magát Európa 20 leggazdagabb ligája közé az nb1, de a régióban mindenhol egészségesebb a focicsapatok bevételi struktúrája.

Torontáli Zoltán
2019. február 15. 10:00 Vállalat

A kamionosok után a buszosoknál is kitörhet a kelet-nyugati európai csata

Az Európai Parlament lényegében helybenhagyta azt a javaslatcsomagot, amely alaposan átrendezheti a buszos közlekedést az unióban.

Fabók Bálint
2019. február 15. 06:53 Vállalat

“Lassacskán kezdenek minket emberszámba venni”: Miskolcig söpör az audis sztrájkhullám

A miskolci SEG Automitive-nál sosem sztrájkoltak, de részben az audisok hatására szokatlan összefogás valósult meg. A vezetők azonban megtörték a lendületet.