Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. április 30. 18:24 Élet, Vállalat

A magyarok nem tudják eldönteni, hogy a bort vagy a sört szeretik-e jobban

Közel két évtizedes mennyiségi mélypontra zuhant a globális bortermelés 2017-ben. Tavaly világszerte negyedmilliárd hektoliternyi bort állítottak elő, ami majdnem tizedével kevesebb az egy évvel korábbinál, az évtized eddigi legjobb évének számító 2013-astól pedig 40 millió hektoliterrel marad el. Az ezredforduló óta a szektor eddigi leggyengébb éve 2002 volt, de még akkor is több bor készült világszerte, mint 2017-ben – derül ki a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) napokban kiadott jelentéséből.

A visszaesést elsősorban a hagyományosan nagy európai bortermelő országok gyengélkedése okozta. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban is közel ötödével csökkent a termelés. Csak ez a három állam 25 millió hektoliterrel kevesebb bort állított elő, mint 2016-ban, ami még kicsit meg is haladja a teljes globális termelés-csökkenést.

 


Miközben a kontinens nyugati fele szenvedett, Kelet-Európában kifejezetten jó év volt a 2017-es. Tavaly ősszel Kiss Eliza a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa egy konferencián még arról beszélt, hogy itthon a 2016-os 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható. Ehhez képest az OIV adatai szerint mennyiségben sikerült javítani az előző évhez képest, nem is keveset, közel 300 ezer hektolitert.

Nem mi voltunk azonban a régióban az egyetlenek, ahol bővült a kibocsátás: Romániában harmadával, Ausztriában negyedével, Moldovában pedig ötödével több bor készült, mint 2016-ban.

 

Miközben a termelés csökkent, a globális fogyasztás, ha kismértékben is, de emelkedett. Ez így volt Magyarországon is, hiszen tavaly 4,5 százalékkal több bort ittunk, mint az azt megelőző évben. Ennél nagyobb növekedés csak négy országban volt.

A 2,4 millió hektoliter egyébként fejenként 24,5 liternyi fogyasztást jelent, ami nemzetközi összevetésben nem alacsony, de nem is kiemelkedő. A legnagyobb borivó portugálok és franciák például több, mint dupla ennyit isznak, de előttünk járnak még a svédek, a belgák és a németek is. Utóbbiak azért jellemzően nem a saját borukat isszák, ahogy a britek és az amerikaiak sem: ezek az országok a világ legnagyobb borimportőrei. A németek például 2,5 milliárd euróért vásárolnak külföldről, az amerikai bevitel pedig értékben ennek is a duplája, igaz mennyiségben kevesebb bort vesznek a határokon túlról, mint Németország.

 

Ha az OIV jelentését összevetjük egy januári tanulmánnyal, akkor arra a régi kérdésre is választ kaphatunk, hogy bor, vagy sörivó nemzet-e a magyar. A válasz az, hogy mindkettő. Vagy inkább egyik sem. Az átlagfogyasztás alapján bor és sör formájában nagyjából ugyanakkor mennyiségű alkoholt viszünk be a szervezetünkbe.

Sörből egyébként évente 67 litert iszunk, ami szintén nem kevés, de más országokkal összevetve nem is kiemelkedő. A cseheknél például több mint kétszer ennyi fogy, de sokkal többet isznak a lengyelek és németek is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat bor borfogyasztás bortermelés sör Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.