Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. február 22. 10:56 Vállalat

Mészáros Lőrinc családja magához ölelte az egykori Simicska-birodalom ékkövét

A cikk eredetileg az Mfor.hu-n jelent meg.

Tavaly az új kormányközeli potentátok szépen felosztották maguk között a Fidesz egykori pénztárnoka, Simicska Lajos cégbirodalmát, miután a volt oligarcha az Orbán Viktorral elmérgesült vitája után megvált érdekeltségeitől. Amikor a cégeket Simicska üzlettársa, Nyerges Zsolt vette át, már többen sejtettek: a végállomás Mészáros Lőrinc és érdekeltségi köre lesz. Nyerges után a következő állomás a Mészároshoz több szálon köthető ügyvéd, Vörös József volt, akitől végső tulajdonosaikhoz kerültek a cégek. Igaz, a mai napig van még, aminek Vörös a tulajonosa, mint például a Neo-Met Kft., a Publimont Kft. vagy a Pro-Ráta Holding Zrt.

A cégbirodalom építőipari zászlóshajója, a Közgép Szíjj Lászlóhoz került, a média területén működő cégek a jobboldali alapítvány égisze alatt működnek tovább. Mészáros a mezőgazdasággal foglalkozó ékkövet nézte ki saját magának, a Mezort Zrt.-t.

2018. december 7-én egyedüli tulajdonosként be is jegyezték a volt felcsúti polgármestert. 12 nappal később az igazgatóságba is új tagokat delegált az Opten adatai szerint. Bár Mészáros tőle szokatlan módon közvetlenül a nevére vette a céget – általában valamelyik cégével hajtja végre a felvásárlásokat -, annyira mégsem fontos neki a zrt., hogy annak működésében operatív szinten is részt vegyen.

Maga helyett inkább ugyanis a fiát, ifjabb Mészáros Lőrincet ültette be az igazgatóságba.

Rajta kívül december 19-étől lett igazgatósági tag a cégben Csák Gyula, aki 2016 óta a Mészáros érdekeltségi körébe tartozó Murátó Zrt. vezérigazgatója, tavaly október óta pedig a Talentis Agro Zrt. igazgatósági tagja is. Sajtóhírek szerint korábban Szeghalom önkormányzatában képviselte a nagyobb kormánypártot, a Fideszt.

Az ifjabb Mészáros és Csák mellett Konczné Kondás Tünde is az igazgatóság tagja lett. Ő a jelenleg is fideszes országgyűlési képviselő Koncz Ferenc felesége és nem ez az első Mészáros-cég, melynek vezetésében szerepet kap. Tavaly szeptember végén lett a 2rule mezeket gyártó Magyar Sportmárka Zrt. felügyelő bizottságának a tagja, áprilistól a Talentis Consulting Zrt. vezetőségének tagja Mészáros Beatrix és Tima János mellett. Májusban a Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Részvénytársaság igazgatósági tagja lett, októbertől pedig a Talentis Agro vezetőségében kapott szerepet.

Az Opten segítségével átböngésztük a Mészáros érdekeltségi körébe tartozó jelentősebb cégeket, és egyértelműen megállapítható, hogy a volt felcsúti polgármester csak a nevét adja a társaságok tulajdonosaként. Operatív szerepet nem vállal a cégek életében – sem az igazgatóság, sem pedig a felügyelőbizottság tagjaként.

Ellenben a gyermekeit több cégbe is beültette, így jó eséllyel rajtuk keresztül értesül a főbb eseményekről, illetve általuk kezdeményez intézkedéseket.

A legtöbb helyen az idősebbik lányát hozta pozícióba, Mészáros Beatrixot, aki igazgatósági tagként vesz részt

  • a Mátra Energy Holding Zrt.,
  • az Opus Global Nyrt.,
  • a Konzum Nyrt.,
  • a Csabatáj Zrt.,
  • a Talentis Group Zrt.,
  • a Talentis Consulting Zrt. életében vesz részt.

Felügyelőbizottsági tagként

  • a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.,
  • a KALL Ingredients Kft.,
  • az Agrosystem Zrt.,
  • a Magyar Sportmárka Zrt. ügyeit ellenőrzi.

Mészáros fiatalabbik lánya, Ágnes, aki ma már Homlok Zsolt felesége, a Konzum, a Mátra Energy, az Opus és a Talentis Group igazgatóságának tagja. Felügyelőbizottságban nem kapott szerepet sehol az általunk átvizsgált cégekben.

Mészáros Lőrinc fia, ifjabb Mészáros Lőrinc

  • a Konzum Nyrt.,
  • az Opus Global Nyrt.,
  • a Mátra Energy Holding Zrt.,
  • a Talentis Group Zrt.,
  • a Talentis Agro Zrt.
  • és a Csabatáj Zrt. igazgatóságának tagja.

Vezérigazgatója az Agrosystem Zrt.-nek és a Hidas-Vét Kft. ügyvezető igazgatója, felügyelőbizottságban ugyanakkor ő sem foglal helyet.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHatalmas bankot rakhat össze a kormány Mészáros LőrincékkelTovábbra is napirenden van az MKB Bankból, a Budapest Bankból és a Takarékbankból létrehozandó szuperbank ötlete, amely részvénycserékkel valósulhatna meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat cégvezetés ifjabb Mészáros Lőrinc Mészáros Ágnes Mészáros Beatrix Mészáros Lőrinc Mezort simicska lajos Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.