Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. november 1. 19:12 Élet, Vállalat

Hercegnők és hotdogok milliói rémisztgetik az amerikaiakat

Kész iparág épült az Egyesült Államokban a halloween köré. Az ottani Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség (NRF) adatai szerint az amerikaiak a bulikra és édességgyűjtésre az idén 9 milliárd dollárt, azaz jelenlegi árfolyamon 2572 milliárd forintot költenek. Ez egy kicsit kevesebb, mint amennyit a magyarok egész évben élelmiszerre fordítanak, annál viszont egy picit több, amit a magyar állam 2018-ban a teljes oktatási rendszer finanszírozására betervezett.

Pedig az idei 9 milliárd dollár nem is történelmi csúcs: tavaly ennél is százmillió dollárral többet szántak az ünneplésre az USA-ban. A költés elég szépen emelkedett az elmúlt években: 2003-ban, amikor az NRF először mérte fel, hogy mennyit szánnak az amerikaiak a halloweenra, akkor a jelenleginek alig több mint a harmada volt ez az összeg.

 


A legtöbb pénz, 3,2 milliárd dollár jelmezekre megy el, míg dekorációra 2,7 milliárdot fordítanak. Előbbi bő másfélszer annyi, amennyit mi tavaly egész évben ruhára költöttünk, míg utóbbi majdnem duplája a 2017-ben Magyarországon bútorra, lakástextília, világítóberendezés és festékre szánt összegnek. Az idén a korábban a Halloween lelkét adó édességre már csak 2,6 milliárd dollár jut az USA-ban, igaz ez még mindig több, mint amennyiért a magyarok az idei második negyedévben élelmiszert vásároltak.

Az NRF felmérése szerint az egyik legfontosabb trend, ami a jelmezeladásokat is hajtja, hogy most már nem csak az édességet követelő gyerekek, és a bulizó felnőttek bújnak maskarába. Több mint 31 millió amerikai a háziállatát is beöltözteti. Méghozzá igen kreatívan töknek, hotdognak, ördögnek, méhecskének, vagy éppen kutyának-macskának.

 

A jelmezválasztásból az is látszik, hogy a rémisztgetés mostanra a felnőttek kiváltsága lett. Az idősebbek többnyire még most is valami ijesztő dolognak öltöznek be, például boszorkánynak, vámpírnak vagy zombinak, a gyerekeknél azonban már teljesen más a trend. Közülük a legtöbben a hercegnőjelmezt húznak, és ebben még nincs is benne Elsa és Anna a jégvarázsból, ők ugyanis külön top10-es kategória. Nagyon hódítanak a szuperhősök és a Star Wars karakterek is, miközben a szellemek és a kalózok igencsak visszaszorultak.

A halloween ipar egyébként Magyarországon is elkezdett kiépülni az elmúlt években. Bár itthon hasonló összesítés a költésről nem készült, az ünnephez köthető termékek – ha nem is olyan mértékben, mint mondjuk Húsvétkor, vagy Mikulás idején, de – látványosan megjelentek a kiskereskedelmi láncok polcain.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat Halloween jelmez kiskereskedelmi forgalom Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.