Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. november 1. 19:12 Élet, Vállalat

Hercegnők és hotdogok milliói rémisztgetik az amerikaiakat

Kész iparág épült az Egyesült Államokban a halloween köré. Az ottani Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség (NRF) adatai szerint az amerikaiak a bulikra és édességgyűjtésre az idén 9 milliárd dollárt, azaz jelenlegi árfolyamon 2572 milliárd forintot költenek. Ez egy kicsit kevesebb, mint amennyit a magyarok egész évben élelmiszerre fordítanak, annál viszont egy picit több, amit a magyar állam 2018-ban a teljes oktatási rendszer finanszírozására betervezett.

Pedig az idei 9 milliárd dollár nem is történelmi csúcs: tavaly ennél is százmillió dollárral többet szántak az ünneplésre az USA-ban. A költés elég szépen emelkedett az elmúlt években: 2003-ban, amikor az NRF először mérte fel, hogy mennyit szánnak az amerikaiak a halloweenra, akkor a jelenleginek alig több mint a harmada volt ez az összeg.

 


A legtöbb pénz, 3,2 milliárd dollár jelmezekre megy el, míg dekorációra 2,7 milliárdot fordítanak. Előbbi bő másfélszer annyi, amennyit mi tavaly egész évben ruhára költöttünk, míg utóbbi majdnem duplája a 2017-ben Magyarországon bútorra, lakástextília, világítóberendezés és festékre szánt összegnek. Az idén a korábban a Halloween lelkét adó édességre már csak 2,6 milliárd dollár jut az USA-ban, igaz ez még mindig több, mint amennyiért a magyarok az idei második negyedévben élelmiszert vásároltak.

Az NRF felmérése szerint az egyik legfontosabb trend, ami a jelmezeladásokat is hajtja, hogy most már nem csak az édességet követelő gyerekek, és a bulizó felnőttek bújnak maskarába. Több mint 31 millió amerikai a háziállatát is beöltözteti. Méghozzá igen kreatívan töknek, hotdognak, ördögnek, méhecskének, vagy éppen kutyának-macskának.

 

A jelmezválasztásból az is látszik, hogy a rémisztgetés mostanra a felnőttek kiváltsága lett. Az idősebbek többnyire még most is valami ijesztő dolognak öltöznek be, például boszorkánynak, vámpírnak vagy zombinak, a gyerekeknél azonban már teljesen más a trend. Közülük a legtöbben a hercegnőjelmezt húznak, és ebben még nincs is benne Elsa és Anna a jégvarázsból, ők ugyanis külön top10-es kategória. Nagyon hódítanak a szuperhősök és a Star Wars karakterek is, miközben a szellemek és a kalózok igencsak visszaszorultak.

A halloween ipar egyébként Magyarországon is elkezdett kiépülni az elmúlt években. Bár itthon hasonló összesítés a költésről nem készült, az ünnephez köthető termékek – ha nem is olyan mértékben, mint mondjuk Húsvétkor, vagy Mikulás idején, de – látványosan megjelentek a kiskereskedelmi láncok polcain.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat Halloween jelmez kiskereskedelmi forgalom Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.