Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. szeptember 3. 06:51 Pénz, Vállalat

Ha csak a pénzen múlna, sok esélye nem lenne a Vidinek az EL-ben

Hiába javult rengeteget a magyar labdarúgás pénzügyi helyzete az elmúlt években, így is elég valószínű, hogy a Mol-Vidi a legszegényebb az Európa Liga L-csoportjának négy csapata közül. Pedig a székesfehérvári együttes itthon a leggazdagabbak közé tartozik, ám a közvetlen és közvetett állami támogatásokkal felpumpált bevétele nem kompenzálja a piac méretéből, és a rendszeres európai kupaszereplésből eredő különbségeket.

A csoportból pénzügyi-gazdasági szempontból természetesen egyértelműen kiemelkedik a Chelsea, amely európai szinten is az élmezőnybe tartozik. A Deloitte tanácsadócég évente megjelenő Football Money League című kiadványának legutóbbi számában 428 millió euróra (közel 140 milliárd forintra) becsülte a londoni klub büdzséjét, és ez nagyjából összecseng a Guardian közelmúltban kiadott összeállításával is. Ezzel a Chelsea az egész kontinensen a nyolcadik legtöbb pénzből gazdálkodó együttes volt.

Ehhez képest a másik három együttes költségvetése aprópénz. A Videoton bevétele 2017-ben például még úgy is csak a 3 százalékára rúgott ennek az összegnek, hogy a csapatot működtető cég két év alatt duplázni tudott.

 

Azt nem lehet megmondani, hogy a másik két ellenfél lemaradása mennyi az angolokhoz képest, a görög és fehérorosz klubok gazdálkodása ugyanis még a magyarokénál is átláthatatlanabb. Az szinte biztos, hogy a BATE Borisovnak az elmúlt években több forrás állt rendelkezésére, mint a magyar bajnoknak, a belorusz csapat ugyanis rendszeres részvevője az európai kupasorozatoknak.

Az együttes, amely az elmúlt 12 év mindegyikében megnyerte a hazai bajnokságát, 2008 óta ötször jutott be a Bajnokok Ligája és háromszor az Európa Liga csoportkörébe. Ebben az időszakban csak az Európai Labdarúgó-szövetségtől közel 63 millió eurót (azaz jelenlegi árfolyamon több mint 20,5 milliárd forintot kaptak), ami nagyjából egyenértékű a Videoton összes bevételével ugyanebben a 10 évben.

 

A PAOK-nál ilyen többlet nem volt, a görögök ugyanis nem igazán vitézkedtek eddig a nemzetközi hadszíntéren, valószínűleg azonban így is jobban el voltak eresztve, mint a Vidi. Erre azonban csak a játékosvásárlásaikból lehet következtetni, az elmúlt öt évben ugyanis közel 10 millió euróval költöttek többet igazolásokra, mint ami befolyt a futballisták eladásából. Ez egyébként messze a legrosszabb egyenleg a teljes görög bajnokságban, amelynek csapatai inkább adják, mint veszik a focistákat.

Ennek fényében talán nem meglepő, hogy a PAOK keretének értéke kifejezetten magas, 57,5 millió euró. Ez majdnem a négyszerese a Vidiének és a BATE Borisovénak is. Más kérdés, hogy a Chelsea ebből a szempontból is egészen más dimenzió: a londoniak legértékesebb játékosa, a belga Eden Hazard az erre szakosodott Transfermarkt szerint majdnem másfélszer annyit ér, mint a csoportban szereplő másik három csapat együttvéve. Ami pedig talán ennél is jobban mutatja a különbségeket, hogy az angoloknál 21 olyan futballista játszik, akit mind a Vidi, mind a BATE teljes kereténél többre értékelnek.

 

Az anyagi háttér tehát finoman szólva sem a fehérváriak mellett szól, de sok esélyük tisztán sportszakmai alapon sincs a továbbjutásra. Az EL sorsolását mindig úgy tartják, hogy a csapatokat négy különböző kalapba sorolják erősségük alapján, és minden csoportba 1-1 együttest sorsolnak a különböző kalapokból. A rangsort az úgynevezett UEFA-együttható szerint állítják fel, ami egy az előző öt év eredményiből kalkulált szám. Az Európa Liga jelenlegi mezőnyében a Sevilla rendelkezik a legmagasabb UEFA-együtthatóval, náluk ez az érték 113. A Vidinél mindössze 4,25*Ez nem meglepő, hiszen az UEFA-koefficiens számításánál az elmúlt öt év BL és EL-szerepléseit, illetve az adott csapat bajnokságának erejét veszik figyelembe, ezek közül pedig a Vidi egyikben sem túl jó., ami az ötödik legalacsonyabb a 48 csapatos mezőnyből, és amivel így természetesen a negyedik, leggyengébb kalapba kerültek.

Ráadásul ez alapján kifejezetten erős ellenfeleket kapott a Vidi. A Chelsea* UEFA-együttható: 82 az első kalap harmadik legerősebb csapata, a BATE-t*UEFA-együttható: 20,5 a harmadikban csak a spanyol Betis előzte meg, míg a PAOK a másodvonal középmezőnyéből érkezett a csoportba*UEFA-együttható: 29,5. A második kalap ötödik helyén álltak az oda sorolt 12 csapatból, igaz ezzel előzték például a jóval nagyobb múltú AC Milant is..

 

A fogadóirodák sem adnak túl sok esélyt a Vidi továbbjutására. Az oddsok alapján hatalmas meglepetés lenne, ha nem a Chelsea végezne a csoport első helyén, különösen, hogy a londoni együttes a bukmékerek szerint a teljes sorozat legnagyobb esélyese is. A Chelsea-nek a végső győzelemére közel 17 százalék sansza van, ugyanez a Vidinél 0,26 százalék. A magyar bajnoknak már a csoportból való továbbjutás is bravúr lenne, aki pedig erre fogad, közel ötszörös pénzt nyerhet.

Pénz Vállalat BATE Borisov Chelsea EL Európa Liga labdarúgás Mol Vidi PAOK Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kasnyik Márton
2019. május 19. 07:23 Pénz

Az ember, aki felvásárolta az összes hagymát, és ezzel vagyonokat keresett

A piaci manipuláció legmagasabb foka, amikor bekerítik a piacot. Az ötvenes években ez valakinek sikerült.

Avatar
2019. május 17. 10:16 Pénz

Kedvezőbbre gyúrhatják a lakáshitel-elengedés feltételeit

Több ezer szülő követeli, hogy ők is nagyobb összeget kaphassanak a jelzáloghiteleik csökkentéséhez.

Kasnyik Márton
2019. május 16. 17:08 Pénz

Nem biztos, hogy megvan a Virpay ügyfeleinek pénze az MNB szerint

Az NGM is támogatta 80 millióval az ország első Bitcoin-automatáját is üzemeltető céget.

Fontos

Hajdu Miklós
2019. május 24. 06:40 Adat, Közélet

A győztesekhez tartozni jó, akkor is, ha politikai táborokról van szó

Az MSZP-sek jóval boldogabbak voltak a fideszeseknél, amíg az ő pártjuk volt kormányon. 2010 óta viszont a szocialisták bizonyulnak a szomorúbb csoportnak az egyre derűsebb Fidesz-szimpatizánsokkal szemben.

Jandó Zoltán
2019. május 23. 14:42 Vállalat

Huszonhat munkással kaszált 3,6 milliárdot az állami megbízásokkal kitömött építőcég

Árbevételét megduplázta, nyereségét pedig megháromszorozta tavaly a 190 milliárdból épülő Puskás Stadion kivitelezésén is dolgozó Magyar Építő Zrt.

Váczi István
2019. május 23. 13:13 Vállalat

Vajna örökösei megütötték a főnyereményt: 12 milliárdos osztalék

Magyarország legnagyobb kaszinós cége, az öt fővárosi játékhelyet és a vegas.hu online kaszinót üzemeltető LVC Diamond 12,2 milliárd forint osztalékot fizetett.