Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. szeptember 3. 06:51 Pénz, Vállalat

Ha csak a pénzen múlna, sok esélye nem lenne a Vidinek az EL-ben

Hiába javult rengeteget a magyar labdarúgás pénzügyi helyzete az elmúlt években, így is elég valószínű, hogy a Mol-Vidi a legszegényebb az Európa Liga L-csoportjának négy csapata közül. Pedig a székesfehérvári együttes itthon a leggazdagabbak közé tartozik, ám a közvetlen és közvetett állami támogatásokkal felpumpált bevétele nem kompenzálja a piac méretéből, és a rendszeres európai kupaszereplésből eredő különbségeket.

A csoportból pénzügyi-gazdasági szempontból természetesen egyértelműen kiemelkedik a Chelsea, amely európai szinten is az élmezőnybe tartozik. A Deloitte tanácsadócég évente megjelenő Football Money League című kiadványának legutóbbi számában 428 millió euróra (közel 140 milliárd forintra) becsülte a londoni klub büdzséjét, és ez nagyjából összecseng a Guardian közelmúltban kiadott összeállításával is. Ezzel a Chelsea az egész kontinensen a nyolcadik legtöbb pénzből gazdálkodó együttes volt.

Ehhez képest a másik három együttes költségvetése aprópénz. A Videoton bevétele 2017-ben például még úgy is csak a 3 százalékára rúgott ennek az összegnek, hogy a csapatot működtető cég két év alatt duplázni tudott.

 

Azt nem lehet megmondani, hogy a másik két ellenfél lemaradása mennyi az angolokhoz képest, a görög és fehérorosz klubok gazdálkodása ugyanis még a magyarokénál is átláthatatlanabb. Az szinte biztos, hogy a BATE Borisovnak az elmúlt években több forrás állt rendelkezésére, mint a magyar bajnoknak, a belorusz csapat ugyanis rendszeres részvevője az európai kupasorozatoknak.

Az együttes, amely az elmúlt 12 év mindegyikében megnyerte a hazai bajnokságát, 2008 óta ötször jutott be a Bajnokok Ligája és háromszor az Európa Liga csoportkörébe. Ebben az időszakban csak az Európai Labdarúgó-szövetségtől közel 63 millió eurót (azaz jelenlegi árfolyamon több mint 20,5 milliárd forintot kaptak), ami nagyjából egyenértékű a Videoton összes bevételével ugyanebben a 10 évben.

 

A PAOK-nál ilyen többlet nem volt, a görögök ugyanis nem igazán vitézkedtek eddig a nemzetközi hadszíntéren, valószínűleg azonban így is jobban el voltak eresztve, mint a Vidi. Erre azonban csak a játékosvásárlásaikból lehet következtetni, az elmúlt öt évben ugyanis közel 10 millió euróval költöttek többet igazolásokra, mint ami befolyt a futballisták eladásából. Ez egyébként messze a legrosszabb egyenleg a teljes görög bajnokságban, amelynek csapatai inkább adják, mint veszik a focistákat.

Ennek fényében talán nem meglepő, hogy a PAOK keretének értéke kifejezetten magas, 57,5 millió euró. Ez majdnem a négyszerese a Vidiének és a BATE Borisovénak is. Más kérdés, hogy a Chelsea ebből a szempontból is egészen más dimenzió: a londoniak legértékesebb játékosa, a belga Eden Hazard az erre szakosodott Transfermarkt szerint majdnem másfélszer annyit ér, mint a csoportban szereplő másik három csapat együttvéve. Ami pedig talán ennél is jobban mutatja a különbségeket, hogy az angoloknál 21 olyan futballista játszik, akit mind a Vidi, mind a BATE teljes kereténél többre értékelnek.

 

Az anyagi háttér tehát finoman szólva sem a fehérváriak mellett szól, de sok esélyük tisztán sportszakmai alapon sincs a továbbjutásra. Az EL sorsolását mindig úgy tartják, hogy a csapatokat négy különböző kalapba sorolják erősségük alapján, és minden csoportba 1-1 együttest sorsolnak a különböző kalapokból. A rangsort az úgynevezett UEFA-együttható szerint állítják fel, ami egy az előző öt év eredményiből kalkulált szám. Az Európa Liga jelenlegi mezőnyében a Sevilla rendelkezik a legmagasabb UEFA-együtthatóval, náluk ez az érték 113. A Vidinél mindössze 4,25*Ez nem meglepő, hiszen az UEFA-koefficiens számításánál az elmúlt öt év BL és EL-szerepléseit, illetve az adott csapat bajnokságának erejét veszik figyelembe, ezek közül pedig a Vidi egyikben sem túl jó., ami az ötödik legalacsonyabb a 48 csapatos mezőnyből, és amivel így természetesen a negyedik, leggyengébb kalapba kerültek.

Ráadásul ez alapján kifejezetten erős ellenfeleket kapott a Vidi. A Chelsea* UEFA-együttható: 82 az első kalap harmadik legerősebb csapata, a BATE-t*UEFA-együttható: 20,5 a harmadikban csak a spanyol Betis előzte meg, míg a PAOK a másodvonal középmezőnyéből érkezett a csoportba*UEFA-együttható: 29,5. A második kalap ötödik helyén álltak az oda sorolt 12 csapatból, igaz ezzel előzték például a jóval nagyobb múltú AC Milant is..

 

A fogadóirodák sem adnak túl sok esélyt a Vidi továbbjutására. Az oddsok alapján hatalmas meglepetés lenne, ha nem a Chelsea végezne a csoport első helyén, különösen, hogy a londoni együttes a bukmékerek szerint a teljes sorozat legnagyobb esélyese is. A Chelsea-nek a végső győzelemére közel 17 százalék sansza van, ugyanez a Vidinél 0,26 százalék. A magyar bajnoknak már a csoportból való továbbjutás is bravúr lenne, aki pedig erre fogad, közel ötszörös pénzt nyerhet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat BATE Borisov Chelsea EL Európa Liga labdarúgás Mol Vidi PAOK Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.