Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. augusztus 16. 10:46 Vállalat

A hőhullám miatt felpörögtek a füstokádó erőművek, ami tovább ront a helyzeten

Az Európát gyötrő hőhullámot jórészt anticiklonok (magasnyomású légköri képződmények) okozzák, amelyek szokatlanul hosszan tartanak az idei nyár során. Ezek miatt nemcsak melegebbé és szárazabbá, hanem szélcsendesebbé is vált az időjárás, méghozzá annyira, hogy a szélerőművek által megtermelt energia mennyisége jelentősen visszaesett. A nyári anticiklonok normális jelenségnek számítanak a kontinensen, az viszont már nem, hogy ilyen sokáig tartanak.

A Bloomberg cikke szerint az európai szélerőművek által termelt energiamennyiség 20 százalékkal maradt el idén júliusban az átlagtól. A visszaesés Nagy-Britanniában a gázárakon is meglátszik, azok ugyanis 2013 óta nem voltak olyan magasak, mint most, mivel a kieső szélenergiát hőerőművekkel tudják csak pótolni az országban. A szélerőművekre szintén nagyban támaszkodó Németország abban a szerencsés helyzetben van, hogy a légmozgás hiányát ellensúlyozták a napsütéses órák, amelyek száma szokatlanul magas volt a szélsőséges időjárás miatt, így a német napelemek csúcsra járatva működhettek a múlt hónap során.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLégkondicionálásra mehet el a teljes mai áramfogyasztás negyedeFélelmetes iramban terjednek a légkondik, és ez hozzájárul a globális felmelegedéshez.

 

Pascal Storck, a megújuló energiaforrásokkal és meteorológiai mérőberendezésekkel is foglalkozó Vaisala vezetője szerint az éghajlatváltozás jelentős veszteséget okoz a szélerőművek üzemeltetőinek. 2015 elején az Egyesült Államokat sújtotta hasonló szélcsend, ami az amerikaiaknak már megmutatta, hogy a zöldenergiával kapcsolatos befektetések esetében rendkívül fontos, hogy azokat megosszák a különböző technológiák és helyszínek között – most az európaiak is megkapták ezt a leckét.

Az előrejelzések szerint legalább októberig ki fog tartani a viszonylag szélcsendes idő, viszont az északi féltekén a tél közeledtével csökken a nappalok hossza. A naperőművek tehát egyre kevésbé tudják majd pótolni a kieső szélenergiát, így még tovább nőhet az igény a hőerőművekben előállított villamosenergia iránt. Ez pedig az üvegházhatású gázok fokozódó kibocsátásához vezet, ami végső soron az éghajlatváltozást erősíti.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat hőhullám klímaváltozás napenergia szélenergia Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.