Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. április 2. 16:01 Pénz, Vállalat

Sokat drágult Budapest, de turistaként még így is nagyon olcsó

Továbbra is az egyik legolcsóbb utazási célpont Európában Budapest – derül ki a Post Office Travel Money elemzéséből. A tizedik alkalommal elkészített felmérésben ezúttal 36 városban vizsgálták meg, mennyibe kerül egy kétéjszakás kiruccanás, és a magyar fővárosnál csak négy olcsóbb helyet találtak.

Mindezt annak ellenére, hogy Budapest kifejezetten sokat drágult az elmúlt egy évben. A kétnapos túrát tavaly még ki lehetett hozni 157 fontból (jelenlegi árfolyamon 56 ezer forintból, most azonban ugyanez már 183 forintba, azaz 65 ezer forintba kerül.

Az elemzésben szereplők közül a legolcsóbb város egyébként Krakkó, itt 164 fontból meglehet úszni egy hosszúhétvégét, de csak egy hajszállal marad el ettől Vilnius is. A másik véglet 534 fonttal (191 ezer forinttal) Amszterdam, de nem jön ki egy két napos út 150 ezer alatt Oslóban, Reykjavíkban, Koppenhágában és Velencében sem. Stockholm ugyanakkor kikerült ebből a körből, mivel egy év alatt 15 százalékkal olcsóbb lett. Nem a svéd főváros az egyetlen, ahova az idén kevesebb pénzből eljutni, mint tavaly: az utazás költségei minden ötödik városban estek.

 

A felmérés készítői egyébként 12 különböző termék árát vizsgálták az egyes városokban. Ezek alapján Budapesten kifejezetten olcsó a kávé és a sör, de nem kell sokat fizetni nemzetközi összevetésben a múzeumi belépőkért és a reptéri transzferért sem. A számok alapján azonban úgy fest, hogy a BKV szereti lehúzni a rövid időre érkezőket. A több mint 12 fontot kóstáló kétnapos jegy kiugróan drága Kelet-Európában, de még a nyugati országokban is több olyan város van, ahol ennél sokkal olcsóbban meg lehet úszni a tömegközlekedést*Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a BKV-nál nincs 48, csak 72 órás jegy, és a felmérésben is ezzel számoltak..

Ha valaki olcsón szeretne múzeumokat látogatni, akkor Vilnius vagy Riga a legolcsóbb úticél, míg annak, aki sörtúrára vágyik valószínűleg Prága a legjobb választás. A szállást is Kelet-Európában lehet a legolcsóbban megúszni, a legtöbbet pedig Amszterdamban kell a hotelért fizetni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat Amszterdam Budapest költségek Riga utazás Vilnius Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.