Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. április 2. 16:01 Pénz, Vállalat

Sokat drágult Budapest, de turistaként még így is nagyon olcsó

Továbbra is az egyik legolcsóbb utazási célpont Európában Budapest – derül ki a Post Office Travel Money elemzéséből. A tizedik alkalommal elkészített felmérésben ezúttal 36 városban vizsgálták meg, mennyibe kerül egy kétéjszakás kiruccanás, és a magyar fővárosnál csak négy olcsóbb helyet találtak.

Mindezt annak ellenére, hogy Budapest kifejezetten sokat drágult az elmúlt egy évben. A kétnapos túrát tavaly még ki lehetett hozni 157 fontból (jelenlegi árfolyamon 56 ezer forintból, most azonban ugyanez már 183 forintba, azaz 65 ezer forintba kerül.

Az elemzésben szereplők közül a legolcsóbb város egyébként Krakkó, itt 164 fontból meglehet úszni egy hosszúhétvégét, de csak egy hajszállal marad el ettől Vilnius is. A másik véglet 534 fonttal (191 ezer forinttal) Amszterdam, de nem jön ki egy két napos út 150 ezer alatt Oslóban, Reykjavíkban, Koppenhágában és Velencében sem. Stockholm ugyanakkor kikerült ebből a körből, mivel egy év alatt 15 százalékkal olcsóbb lett. Nem a svéd főváros az egyetlen, ahova az idén kevesebb pénzből eljutni, mint tavaly: az utazás költségei minden ötödik városban estek.

 

A felmérés készítői egyébként 12 különböző termék árát vizsgálták az egyes városokban. Ezek alapján Budapesten kifejezetten olcsó a kávé és a sör, de nem kell sokat fizetni nemzetközi összevetésben a múzeumi belépőkért és a reptéri transzferért sem. A számok alapján azonban úgy fest, hogy a BKV szereti lehúzni a rövid időre érkezőket. A több mint 12 fontot kóstáló kétnapos jegy kiugróan drága Kelet-Európában, de még a nyugati országokban is több olyan város van, ahol ennél sokkal olcsóbban meg lehet úszni a tömegközlekedést*Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a BKV-nál nincs 48, csak 72 órás jegy, és a felmérésben is ezzel számoltak..

Ha valaki olcsón szeretne múzeumokat látogatni, akkor Vilnius vagy Riga a legolcsóbb úticél, míg annak, aki sörtúrára vágyik valószínűleg Prága a legjobb választás. A szállást is Kelet-Európában lehet a legolcsóbban megúszni, a legtöbbet pedig Amszterdamban kell a hotelért fizetni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat Amszterdam Budapest költségek Riga utazás Vilnius Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.