Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2017. október 22. 08:03 Vállalat

Pár szám, amely megmutatja, miért csak a multiknál lehet jól keresni

Annyira talán nem meglepő, hogy a nagy iparvállalatoknál jobban lehet keresni, mint a kisebb ipari cégeknél, és ez összefügg azzal, hogy náluk egy főre vetítve nagyobb a termelés hozzáadott értéke, de az OECD ebben a témában megjelent tanulmánya nagyon élesen világít rá, hogy a magyar kis- és közepes vállalatok mennyire nem tudják tartani a lépést a multikkal.

A kkv iparvállalataink, vagyis jellemzően a multik – sokszor magyar kézben lévő – kisebb beszállítói még regionális összehasonlításban is elég erősen le vannak maradva.

Mialatt egy Magyarországon működő, 250 főnél több dolgozót foglalkoztató nagyvállalat alkalmazottja 100 forint hozzáadott értéket termel, addig egy közepes (50-249 fős) cégnél ugyanezen idő alatt csak 49 forint keletkezik. A kisvállalat (20-49 fő) már csak 35 forint értéket állít elő ennyi idő alatt, a még kisebb társaság (10-19 fő) mindössze 30 forintot, a mikrovállalkozás (1-9 fő) pedig csupán 22 forint pluszt képes kisajtolni magából.

 

Ez a 22 százalék annyira kevés, hogy az OECD tagállamok között csak Mexikóban van alacsonyabb arány, a 30 százalék pedig egyenesen sereghajtó a maga kategóriájában. A kisebb magyar ipari vállalatok értékteremtő képessége nagyon elmarad a nagyokétól. Ez pedig meggátolja, hogy abban a vállalati méretben, ahol sokkal inkább jellemző a magyar tulajdonosok jelenléte, közelíteni tudjanak a bérek a multiknál elérhető szinthez.

Ezek alapján nem csoda, hogy a mikrovállalkozásoknál még ma is csak a multi fizetések 38-45 százalékát lehet megkeresni, de a közepes cégek is csak 54-72 százalékot tudnak kifizetni a dolgozóiknak.

 

Szlovákiában és Csehországban, ahol szintén a nagy autógyárak adják az ipari termelés jelentős részét, ezek az arányok sokkal barátságosabb képet mutatnak. Ott a kisebb cégek értékteremtő képessége jobban közelít a nagyvállalatokéhoz, és a bérek sem maradnak el a kkv-szektorban annyira, mint nálunk.

 

Az adatokból az is kiderül, hogy ha 2008-től követjük, akkor a bérek a kkv-szektorban messze nem tudtak olyan mértékben emelkedni, mint a nagyvállalatoknál. Az olló tehát ebben a tekintetben még nyílik is – bár az is igaz, hogy ez nem csak Magyarországra jellemző trend.

Míg az 50 főnél többet foglalkoztató magyar iparvállalatoknál 2008 óta 30 százalékkal nőttek az egy főre jutó átlagos fizetések, addig a kkv-szektorban csak 14 százalékos volt a növekedés, ráadásul úgy, hogy utóbbiaknál 2008-tól két évig még csökkenés is volt.

(MTI Fotó / Rosta Tibor)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat bérek oecd vállalat vállalatok Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.