Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. augusztus 9. 18:26 Élet, Tech

Elindult egy rádió, amelynek már egyetlen műsorát sem szerkesztik és vezetik emberek

BigGPT néven elindult a német bigFM, vagyis a mannheimi Audiotainment Südwest GmbH tisztán mesterséges intelligencia (MI) által vezérelt és működtetett rádiócsatornája.

Miért fontos ez? Bár az MI különféle rádiós alkalmazására már korábban is volt néhány példa, ez az első olyan rádióállomás, amely műsorfelépítésében nagyon hasonlít az eddigi rádiókhoz, de a működtetése már teljesen automatizált, abban közvetlenül már nem vesznek részt emberek.

  • A csatorna döntően zenei tartalmakat sugároz, amelyeket az MI háttér különböző online adatbázisokból állít össze. Tipikus műsor például a mindennap jelentkező Top40 slágerlista, amelynek számai a Spotify hallgatási adatai alapján automatikusan állnak össze.
  • Az elsőszámú MI műsorvezetőt bigLayla névre keresztelték az alkotók, akinek jelenleg az a fő szerepe, hogy az adásban a számok között megválaszolja a hallgatók kérdéseit.
  • A hírszerkesztő és hírolvasó MI műsorvezetőt bigBennek hívják, aki elsősorban technológiai híreket böngész, szerkeszt és olvas be a zeneszámok között.
  • A tartalmat egy pár fős emberi csapat ellenőrzi-moderálja mielőtt adásba kerülne, annak érdekében, hogy az MI által generált tartalom semmiképpen se legyen problémás.

Az adásban folyamatosan bemondják, sőt hangsúlyozzák, hogy alapvetően mindent a mesterséges intelligencia irányít, vagyis a bigGPT nem akar hagyományos adónak látszani. A médiacég elsősorban technológiai kísérletnek tekinti az adót, a legkülönfélébb szakemberektől vár véleményeket, és elsődleges célja az, hogy a meglévő hagyományos rádióadásait fejlessze a tapasztalatokkal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Tech bigGPT mesterséges intelligencia MI rádió Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Torontáli Zoltán
2024. május 18. 05:41 Élet, Vállalat

Jön a szigorítás, hogy ne lehessen bármit kovászos kenyérnek hívni

Az Agrárminisztérium belenyúl a nagy magyar kovászkáoszba, de a jellemzően családi vállalkozásként működő kis kézműves pékségek mégsem lehetnek igazán boldogok.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.