Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. március 23. 11:39 Tech

Túl gyorsan fejlődik a ChatGPT, a szabályozás csak fut utána

Tavaly indult, de a köztudatba inkább az idén robbant be az OpenAI ChatGPT nevű, mesterséges intelligencia alapú csetbotja (meg mellette egy tucat másik, MI-alapú megoldás). Bár a technológia kezdi kinőni a gyerekcipőt, a világ kormányai egy dolgot mulasztottak el eddig – rendes szabályozási környezetet teremteni az egyébként komoly jogsértésekre is alkalmas, MI-alapú termékeknek.

Az MI több annál, mint egy érdekes beszélgetőtárs vagy kreatív képalkotó, még akkor is, ha a felhasználók zöme számára ez jelenleg a legismertebb területe. A tömeges megfigyelés lehetősége, a dezinformáció terjesztése, sőt, akár fizikai veszély megteremtése is ugyanúgy része ennek a világnak, mint a grafikus nélküli logótervezés.

Az amerikai Data & Society nonprofit szervezet vezetője, Janet Haven a Bloombergnek kifejtette, hogy miért muszáj szabályozni a szektort. „Az az elképzelés, hogy a techcégek megépítenek bármit, amit akarnak, azt elérhetővé teszik az egész világon, a társadalom pedig alkalmazkodik, ahogy tud, az pont az ellentéte annak, ahogyan ezt csinálni kéne.”

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMeg kell erősödnünk fejben, hogy túléljük a dezinformáció korátA mesterséges intelligenciában még vadnyugat van, de közben már a kínai totális megfigyelés ellen kellene a Nyugatnak etikus víziót adni. Interjú Tilesch György MI-szakértővel.

Az EU egyébként 2021-ben már megfogalmazott egy szabályozási keretet (Artifical Intelligence Act), ám ezt még nem fogadták el. A csomagban olyan pontok szerepelnek, melyek korlátozzák a mesterséges intelligencia alapú programok használatát bizonyos munkakörökben – például HR-döntések, rendőri intézkedések -, és több mozgásteret engednek a kísérletezésnek a kisebb kockázattal járó szektorokban.

Az Egyesült Államokban helyi, állami és szövetségi szinten is próbálnak lépéseket tenni a szabályozási környezet megteremtéséhez, azonban a Biden-kormányzat által elkészített javaslat (AI Bill of Rights) nem tér ki olyan hangsúlyos részletekre, mint például a tömeges félretájékoztatás lehetősége. Szakértők szerint az is aggodalomra adhat okot, hogy az emberhez nagyon hasonló kommunikációs képességekkel rendelkező csetbotok elterjedése miatt az internet egyre megbízhatatlanabb információforrássá válik. 

Az olyan techvállalatok, mint a Google, a Microsoft vagy a ChatGPT-t is kifejlesztő Open AI folyamatosan azt hangsúlyozzák, hogy odafigyelnek az etikai szabályok lefektetésére is, ugyanakkor szerintük az állami szabályozással nemcsak az ő munkájukat lassítják, hanem helyzetbe hozzák Kínát, ahol szintén jelentős erőforrásokat fordítanak az MI-alapú technológiák fejlesztésére. Kínában a kommunista párt már tervezi az olyan appok és weboldalak használatának korlátozását, melyek a ChatGPT-t használják, ennek oka lehet az is, hogy így próbálják fenntartani a cenzúrát, de az is közrejátszhat, hogy próbálnak időt nyerni a helyben kifejlesztett technológiáiknak. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét választásunk van a mesterséges intelligenciával: segít nekünk, vagy magunk ellen fordítjukAz újabb kutatások szerint az automatizáció központi szerepet tölt be a jövedelmek közti különbségek növekedésében.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech ai chatgpt mesterséges intelligencia Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Fontos

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Stubnya Bence
2024. június 13. 14:07 Közélet

Pár éve még 68 órás munkahéttel került be a hírekbe az üzem, ahonnan most 500 embert eresztenek szélnek

Változnak a fogyasztói igények, ezért bezár a Henkel körösladányi üzeme, ahol 1990 óta gyártottak mosóport.

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.