Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. március 23. 11:39 Tech

Túl gyorsan fejlődik a ChatGPT, a szabályozás csak fut utána

Tavaly indult, de a köztudatba inkább az idén robbant be az OpenAI ChatGPT nevű, mesterséges intelligencia alapú csetbotja (meg mellette egy tucat másik, MI-alapú megoldás). Bár a technológia kezdi kinőni a gyerekcipőt, a világ kormányai egy dolgot mulasztottak el eddig – rendes szabályozási környezetet teremteni az egyébként komoly jogsértésekre is alkalmas, MI-alapú termékeknek.

Az MI több annál, mint egy érdekes beszélgetőtárs vagy kreatív képalkotó, még akkor is, ha a felhasználók zöme számára ez jelenleg a legismertebb területe. A tömeges megfigyelés lehetősége, a dezinformáció terjesztése, sőt, akár fizikai veszély megteremtése is ugyanúgy része ennek a világnak, mint a grafikus nélküli logótervezés.

Az amerikai Data & Society nonprofit szervezet vezetője, Janet Haven a Bloombergnek kifejtette, hogy miért muszáj szabályozni a szektort. „Az az elképzelés, hogy a techcégek megépítenek bármit, amit akarnak, azt elérhetővé teszik az egész világon, a társadalom pedig alkalmazkodik, ahogy tud, az pont az ellentéte annak, ahogyan ezt csinálni kéne.”

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMeg kell erősödnünk fejben, hogy túléljük a dezinformáció korátA mesterséges intelligenciában még vadnyugat van, de közben már a kínai totális megfigyelés ellen kellene a Nyugatnak etikus víziót adni. Interjú Tilesch György MI-szakértővel.

Az EU egyébként 2021-ben már megfogalmazott egy szabályozási keretet (Artifical Intelligence Act), ám ezt még nem fogadták el. A csomagban olyan pontok szerepelnek, melyek korlátozzák a mesterséges intelligencia alapú programok használatát bizonyos munkakörökben – például HR-döntések, rendőri intézkedések -, és több mozgásteret engednek a kísérletezésnek a kisebb kockázattal járó szektorokban.

Az Egyesült Államokban helyi, állami és szövetségi szinten is próbálnak lépéseket tenni a szabályozási környezet megteremtéséhez, azonban a Biden-kormányzat által elkészített javaslat (AI Bill of Rights) nem tér ki olyan hangsúlyos részletekre, mint például a tömeges félretájékoztatás lehetősége. Szakértők szerint az is aggodalomra adhat okot, hogy az emberhez nagyon hasonló kommunikációs képességekkel rendelkező csetbotok elterjedése miatt az internet egyre megbízhatatlanabb információforrássá válik. 

Az olyan techvállalatok, mint a Google, a Microsoft vagy a ChatGPT-t is kifejlesztő Open AI folyamatosan azt hangsúlyozzák, hogy odafigyelnek az etikai szabályok lefektetésére is, ugyanakkor szerintük az állami szabályozással nemcsak az ő munkájukat lassítják, hanem helyzetbe hozzák Kínát, ahol szintén jelentős erőforrásokat fordítanak az MI-alapú technológiák fejlesztésére. Kínában a kommunista párt már tervezi az olyan appok és weboldalak használatának korlátozását, melyek a ChatGPT-t használják, ennek oka lehet az is, hogy így próbálják fenntartani a cenzúrát, de az is közrejátszhat, hogy próbálnak időt nyerni a helyben kifejlesztett technológiáiknak. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét választásunk van a mesterséges intelligenciával: segít nekünk, vagy magunk ellen fordítjukAz újabb kutatások szerint az automatizáció központi szerepet tölt be a jövedelmek közti különbségek növekedésében.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech ai chatgpt mesterséges intelligencia Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.