Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. február 20. 09:06 Tech

Az atomerőművekkel tudja igazán bebetonozni a nemzetközi befolyását Oroszország

Az ukrajnai invázió megindulásával együtt az orosz energiaexport is szárnyra kapott, ezzel nemcsak a Kreml bevételeit, hanem az orosz befolyást is generációkra bebetonozva a nemzetközi piacokon.

Az Egyesült Királyságban található Royal United Services Insitute gyűjtése alapján az orosz nukleáris fűtőanyagok és ehhez kapcsolódó technológiák értékesítése 20 százalékos növekedést mutatott 2022-ben, a vevők között pedig az európai országok kimagasló helyet foglalnak el.

A cikk szerint az ebből befolyó pénznél sokkal fontosabb az a politikai befolyás, amit Oroszország a Roszatom terjeszkedésével el tud érni, és

amely évtizedes távlatokban is szilárdan ki tud tartani.

Persze egy atomerőmű építéséhez jelentős pénzösszeg kell, amit általában Oroszország meg is hitelez, de az erőművek kiszolgálása, az alkalmazottak kiképzése és a fűtőanyaggal történő ellátása is a függőségi viszonyt erősíti. A Roszatom szállítja az egyötöd részét annak a dúsított uránmennyiségnek, melyet az Egyesült Államokban található 92 atomerőmű használ fel, és amelyek összesen 100 millió embert energiaszükségletét szolgálják ki.

Olyan NATO-országok, mint Bulgária, Magyarország, Szlovákia, Csehország továbbra is folyamatosan vásárolnak Oroszországtól fűtőanyagot, de még az ukrán atomerőművek is rászorulnak az orosz importra. Ám míg Bulgária vagy Finnország próbál elszakadni az orosz befolyástól, és máshonnan beszerezni ezeket, Magyarország inkább szorosabbra próbálja húzni a szövetséget Putyinnal – Paks 2 megépítését például egy nem nyilvános tenderen nyerték el az oroszok, úgy, hogy a 10 milliárd eurós költségű beruházás 80 százalékát ők hitelezik meg. Mire az atomerőmű elkészül, az EU egyik legnagyobb külföldi beruházása lesz.

A Roszatom vezetője, Alekszej Lihacsov nemrég azt mondta, hogy további 10 országgal már tárgyalnak új beruházásokról, ebből 3-4 már a megállapodás küszöbén jár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország a Roszatomra tett, mások amerikaira cserélik az orosz urántMagyarország az Európai Unión belül a legerőteljesebben elkötelezett ország Oroszország irányába, ha nukleáris együttműködésről van szó.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech atomerőmű energiabiztonság Oroszország Paks Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Fontos

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.