Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. június 4. 13:32 Tech

Újra feltalálták a készpénz-megtakarítást, és aratnak vele

Nagyot mennek a készpénz-megtakarításos kihívások és videók TikTokon, és bár a malacperselyt henessy-s üvegre cserélték, a kalapács és az alapelv a régi: ha szimbolikus gesztusokkal kísérve rendszeresen, valamilyen szabályt követve félreteszünk némi készpénzt, miközben megnehezítjük az összeghez a hozzáférésünket, akkor egy kijelölt időintervallum végére megtakarítás keletkezik, amihez egyszerre, egy összegben fogunk hozzáférni – miután kiszedegettük a szilánkokat a bankjegyek közül.

Pontosan így tett például egy millió követős TikTok-sztár és teljes állású influenszer, egy bizonyos @iamjaymonique, vagyis Bianca Johnson. A konyakos üveg 542 dollárt, durván 200 ezer forintnak megfelelő összeget rejtett, amit Johnson egyébként nem tudott előre, ugyanis ebben a kihívásban az időhatárt az üveg mérete jelölte ki: addig tömte át az üveg szűk száját a bankjegyeket, amíg fért.

Mostan színes borítékokról álmodnak

A konyakosüveg-kihívás mellett más készpénz-megtakarításos módszereket is újra felfedeztek a fiatalok által kedvelt közösségi médiaplatformon, a #moneychallenge hesteg alá tartozó tartalmakkal például másfél milliárdszor találkoztak a felhasználók. A színesboríték-módszer több verziója is pörög az oldalon. Ennek lényege, hogy a gyűjtögető adott ideig különböző összegeket helyez be naponta egy-egy borítékba – vagy véletlenszerű összegeket előre meghatározott határokon belül, vagy akár naponta növekvő összeget –, majd egy különlegesen szép, csillogós matricával lezárja a borítékot, esetleg még rá is rajzol egy mosolygós fejet filccel. A századik, háromszázadik vagy mondjuk 365. napon a megtakarítónak lesz sok szép lezárt borítékja, a bontogatás ceremóniája után pedig egy jelentősebb, akár millió forint fölötti megtakarítása.

Ezekről a meglepően régi vágású TikTok-trendekről nemrég a Wall Street Journal írt, és a tekintélyes gazdasági lapnak nyilatkozó közgazdasági viselkedéspszichológusok szerint a készpénzgyűjtés új divatja pozitívan befolyásolja a közösség tagjainak pénzhez való viszonyát, és ellene megy annak a kortárs – a Kardashian-névvel fémjelezhető – trendnek, ami éppen a felelőtlen pénzszórást állítja be természetesnek, sőt vagánynak.

Pénz a kézben

Közgazdaság-viselkedéspszichológiai tény, hogy az emberek könnyebben költenek el virtuális pénzt a bankkártyájukról egy pittyentéssel vagy utalással. Éppen ezért valószínűleg pszichológiai szempontból könnyebb készpénzt félretenni egy üvegbe, mint ugyanazt az összeget mondjuk szándékosan a bankszámlánkon tartani és nem elkölteni.

Ráadásul a tiktokos készpénz-megtakarítás közösségi és nyilvános jellege is erős pszichológiai motiváló tényező: minden gyűjtögető egy közösség részének érzi magát, ráadásul elszámoltathatóvá válik, ha nem tartja be a kihívás szabályait vagy ha esetleg idő előtt feltörné az üveget.

Mindezt annak ellenére mondják a közgazdaságtannal foglalkozó egyetemi oktatók, hogy természetesen az üvegben pihenő készpénz egyáltalán nem a leghatékonyabb és legbiztonságosabb megtakarítási forma. Például azért sem, mert a párna alatti pénz értéke már attól kisebb lesz, hogy a párna alatt van és nem valamilyen befektetésben.

De a dolognak éppen az a lényege, hogy ellentétben a kriptóval vagy az egyre intelligensebb, megtakarítást segítő appokkal, ebben a folyamatban minden kézzel fogható – következésképp videón is rögzíthető és hatásosan megmutatható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkForintban milliós összeget tett félre tavaly átlagosan egy németSorozatban nyolcadszor tették félre a legtöbb pénzt a német háztartások tavaly az eurózónán belül – állapította meg az ING és a Barkow Consulting közös elemzése.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech készpénz közösségi média megtakarítás megtakarítások pénzügyi függetlenség tiktok Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.