Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2022. május 27. 09:09 Támogatói tartalom, Tech

Mit csinálnál, ha ezentúl csak hallgatni tudnád az Instát?

Képzeld el, hogy egyszercsak elsötétül az okostelefonod képernyője, és a naponta látogatott híroldalak, közösségi oldalak, online banki felületek, webshopok 90 százaléka hirtelen elérhetetlenné válik a számodra. Az Egyesült Államokban ez napi tapasztalat 57 millió, különféle típusú fogyatékosságokkal élő ember számára. Az USA-ban így majdnem minden ötödik embernek nem csak pár kattintás egy banki utalás vagy a heti bevásárlás elintézése – a nagy részüket kitevő látássérültek Instagram posztokat pedig „napszemüveges lány mosolyog a tónál” típusú, jobban vagy rosszabbul sikerült képleírásokból ismerhetik meg – ha egyáltalán elérhetőek ilyenek.

Világszerte több százmillió látás- vagy hallássérült, értelmi fogyatékossággal vagy másfajta korlátozással élő ember számára az internet világa és a digitalizáció az akadálymentes mindennapok ígéretét hordozza, de egyelőre csak résnyire áll nyitva a többség előtt. Az utóbbi pár évben sok változás indult el ezen a téren, új technológiai megoldások és tervezési szemlélet segíti az akadálymentes termékek és szolgáltatások létrehozását.

A globális népesség 15 százaléka

A globális helyzet is hasonló nagyságrendeket tükröz: a vizuálisan túltelített online világtól talán legjobban elzárt vakok és gyengénlátók több mint 250 millióan élnek világszerte, ez a második leggyakoribb fogyatékosság (a WHO 2011-es jelentése szerint). A legnagyobb csoportot – csaknem félmilliárd ember – a siketek és nagyothallók alkotják, ez megfelel az Európai Unió teljes lakosságának. Értelmi fogyatékossággal nagyjából 200 millióan élnek (A jelentésben a 75-ös IQ-szint alatti eredményt elérők kerültek ide – a szerk).

Az Európai Unióban több mint 80 millió embernek – csaknem minden ötödik uniós lakosnak – van valamilyen mozgásszervi, érzékszervi vagy mentális fogyatékossága, de a társadalom elöregedésével párhuzamos időskori állapotromlásokkal ez a szám folyamatosan nő. A 2019-ben elfogadott európai akadálymentességi irányelv célja, hogy közös alapra hozza a tagállamokat a digitális szempontú akadálymenetes hozzáférés biztosításának értelmezésében. A jogszabály 2025-től lesz hatályos, és szabályozza egyebek mellett a számítógépek és operációs rendszerek, az okostelefonok és a távközlési szolgáltatásokhoz való hozzáférést biztosító egyéb berendezések és a tv-k, vagy éppen az e-olvasók, a lakossági bankolás és általában az elektronikus kereskedelem akadálymentesítési követelményeit.

Ma Magyarországon, az érdekvédelmi szervezetek becslései alapján megközelítőleg félmillió különböző szempontú fogyatékossággal érintett személy él, a róluk gondoskodókkal kiegészülve mintegy 700 000-re tehető azoknak a köre, akik közvetlenül vagy közvetetten nehezített pályán mozognak a digitális és fizikai környezet akadályai miatt.

Egyetemes tervezés

A modern házak, irodák akadálymentesítésére már vannak megoldások és a folyamat ha lassan is, de halad. Kevesebben gondolnak rá, de legalább ennyire fontos volna biztosítani a virtuális tér akadálymentes hozzáférését mindenki számára, amitől még nagyon messze vagyunk. Alapvető szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy a felhasználóbarát digitális világ tervezésekor gondoljunk a fogyatékossággal élő felhasználók tömegeire is. Ha a digitális koncepciókba már a kezdetektől nem épül be ez a szemlélet, akár jelentős fejlesztési és büdzsé igényt is eredményezhet egy-egy egyszerűbbnek tűnő és magától értetődő UX megoldás beépítése.

Mivel manapság sok információ szinte csak képek formájában jelenik meg egy-egy weboldalon, ezért a látássérülteknek nagy segítséget nyújt, ha a kép feltöltésével együtt ún. képhelyettesítő szöveg is készül hozzájuk, a képen látható információ nyelvi megjelenítésére. Ők ugyanis egy speciális felolvasószoftver és/vagy egy külön csatlakoztatható Braille-kijelző segítségével navigálnak a neten, amely csak a szöveges tartalmakat olvassa fel, vagy jeleníti meg a Braille-kijelzőn. A videós tartalmakhoz automatikusan generált feliratok sem csak az idegen nyelvet tanulókat segítik, hanem a látás- és hallássérülteket is, míg a beszédfelismerő szoftverek azoknak az embereknek elengedhetetlenek, akik beszéddel tudnak csak kommunikálni vagy beszédhibájuk van.

Az asszisztív technológiák, amelyek segítenek dokumentumokat olvasni, navigálni a neten, csak akkor működnek igazán hatékonyan, ha az adott alkalmazást vagy honlapot eleve úgy tervezik meg, hogy figyelnek a fogyatékossággal élők igényeire is. Ezt nevezik egyetemes tervezésnek – ez egy olyan preventív tervezési szempont, amely szerint az épített környezet mellett a szolgáltatásokat is akadálymentessé kell tenni, így lesz a környezetünk olyan, hogy minden ember funkcionálisan használni tudja azt.

Mindehhez az kell, hogy a jelen és a jövő technológiai megoldásait, szoftvereket, de akár háztartási eszközöket készítő mérnökök már a tervezési szakaszban gondoljanak arra, hogy hány különböző igényű fogyasztó számára készítik az adott terméket. Egy egyszerűbb szerkezetű honlapnál is fontos például, hogy a felhasználó tudja, hol tart a honlapon és egy gombnyomásra is visszamehessen a főmenübe, vagy az egérrel beadott parancsokat billentyűzettel is ugyanúgy el lehessen indítani. Sokak számára az átlagosnál is zavaróbbak a felugró ablakok és az automatikusan elinduló videók és különféle hangjelzések, így ezeket is javasolt elkerülni. Emellett a mindenki számára érthető nyelvezet használata is fontos szempont a honlapra szánt szövegek készítésénél.

Az önállóság visszavétele

„Ma lényegesen rosszabbak a körülmények egy kezdő látássérült programozó számára, mint akár három évtizede, ami az informatikai világ fejlődési irányából adódik” – mondta Szuhaj Mihály, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány vezetője, aki maga is látássérültként választotta az informatikus szakmát, amihez az ELTÉ-n szerzett programozó matematikus diplomát.

A Magenta Podcast legfrissebb részében az akadálymentes digitális világról volt szó, ide kattintva lehet meghallgatni:

„Az informatika rengeteg lehetőséget ad arra, hogy visszanyerjünk valamit az elveszített önállóságunkból, az alapítványt is emiatt hoztam létre” – mondta. Ebből a képességvesztésből tud visszaadni önállóságot olyan számítógépes megoldás, szoftvervilág, ami számukra is kezelhető, azaz egyetemes tervezéssel készítették.

Sokan csak ’wheelchairguy’-ként ismerik Fenyvesi Zoltán bloggert a Suhanj! Alapítványtól, aki a hat éve bemutatott Tiszta szívvel című magyar filmben főszerepet játszott. A blogger elmozdulást lát az akadálymentesség felé a szolgáltató szektorban, de azért vannak még hiányosságok különösen, ami a városi közlekedést illeti. Ugyanakkor az okos otthon megoldások, amelyek segítenek távolról kaput nyitni a vendégeinknek, vagy automatikusan lehúzni a redőnyöket, a kényelmi faktor mellett  mozgásukban korlátozott embereknek is könnyebbé teszik az önálló életet.

Zanin Éva, a Telekom sokszínűségi és esélyegyenlőségi szakértője szerint a digitális akadálymentesség megoldásai a hétköznapok szolgálatában érvényesülnek a leginkább. A cél, hogy a digitális világ használatához, ne kelljen külön támogatás, mindenki a saját érzékszervi, mozgásszervi és neurológiai szükségleteinek megfelelően megtalálja azokat a megoldásokat, amelyekkel önálló és teljes életet élhet a saját igényeinek megfelelően. A vállalatnál elindult akadálymentes ügyfélélményt támogató fejlesztések lényeges lépcsője a széleskörű webes akadálymentesség elérése, illetve mások mellett az olyan digitális esélyegyenlőséget támogató megoldások beépítése az ügyfélkezelési és ügyintézési csatornákba, amilyen a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Kontakt jelnyelvi tolmács szolgáltatása, melynek segítségével a telefonos és az üzletekben történő ügyintézésben egyaránt megjelenhetne a jelnyelvi hozzáférés lehetősége is.

A cikk megjelenését a Magyar Telekom támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Támogatói tartalom Tech Olvasson tovább a kategóriában

Támogatói tartalom

Debreczeni Anna
2024. július 24. 09:41 Támogatói tartalom

Megérkezett a bankkártyák Usain Boltja, amivel igénylés után szinte rögtön fizethetünk is

Ha valaki új kártyát igényel az Erste Banknál, akkor ezentúl nem kell megvárnia, amíg a plasztiklap elkészül, mert egy órán belül használhatja a mobilján keresztül.

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.