Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. április 26. 12:38 Tech

A leggazdagabb román Mészáros Lőrinc mögül indult, de már ötször akkora a vagyona

A legvagyonosabb magyar, Mészáros Lőrinc meggazdagodásának szédületes ütemét már több cikk is feldolgozta. Egy nálunk megjelent kétrészes sorozat egyenesen a magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodájaként jellemezte a Mészáros és Mészáros Kft. felfutását.

Az egykori gázszerelő sikertörténete azonban elmarad egy bukaresti programozóétól, Daniel Dinesétől, aki kisvállalkozóból pár év alatt Kelet-Európa egyik leggazdagabb üzletembere lett. 2014-ben, amikor Mészáros Lőrinc vagyonát 7,7 milliárd forintra becsülték, Dines egy tízfős céget vezetett, amelynek egy három hálószobás bukaresti tömbházi lakásban volt az irodája.

Daniel Dines egy céges rendezvényen. Fotó: UiPath/Facebook

A folyamatok automatizációjával foglalkozó UiPath azóta Kelet-Európa talán legnagyobb vállalati sikertörténete lett. Miután a múlt héten bevezették a New York-i tőzsdére, a cég értékét 35 milliárd dollárra (10,5 ezer milliárd forintra) becsülték. Ezzel a cégben nagyjából 20-25 százalékos részesedéssel rendelkező Dines vagyona a Forbes becslése szerint 8,3 milliárd dollárra (2500 milliárd forintra) nőtt.

Ez több mint ötszöröse Mészáros 1,5 milliárd dollárra becsült vagyonának. Dines lett az egyik leggazdagabb kelet-európai: megelőzi az összes lengyel milliárdost vagy a leggazdagabb ukránt, Rinat Ahmetovot is. Egyedül a néhány hete elhunyt cseh Petr Kellnernek volt nagyobb vagyona nála (ennek az öröklése egyelőre kérdéses).

Daniel Dines történetéről néhány hónapja írtunk részletesen. A kilencvenes években saját magát képezte programozónak, pár évet lehúzott az USA-ban, majd hazatérve megalapította saját informatikai vállalkozását. Éveken át nehezen boldogult, majd ráállt a robotizációra, és ez elhozta az áttörést.

A UiPath mostanra a világ egyik legfelkapottabb technológiai startupja lett. Mintegy háromezer alkalmazottja van, székhelye átkerült New Yorkba, és nagyjából negyven nagyvárosban működik irodája Tokiótól Dubajon át Sao Paulóig. A folyamatautomatizációban piacvezető UiPath és a versenytársai alapvetően át fogják alakítani az irodai dolgozók életét a következő években. A folyamat Magyarországon is elindult, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar irodákban is megjelentek a robotok, és gyorsan megváltoztatják a munkátJóval olcsóbbak és hibátlanul dolgoznak azok az irodai robotok, amelyek már a legnagyobb magyar cégeknél is megjelentek. Hogyan vesznek át robotok irodai munkákat?

A UiPath és a többi folyamatautomatizációval foglalkozó cég segítségével a vállalatok hatalmas összegeket takarítanak meg, robotjaik hatékonyabbak és pontosabbak az emberi munkaerőnél, a dolgozók pedig megszabadulhatnak az ismétlődő és monoton feladatoktól. Ugyanakkor nemzetközi tanácsadócégek szerint a robotizációval a következő években munkahelyek tízmilliói fognak megszűnni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKi volt Petr Kellner, a leggazdagabb közép-kelet-európai?A rendszerváltás utáni kuponos privatizációval alapozta meg a vagyonát, majd szédületes befektetői karriert futott be a pénzügyi szektorban a magánéletét végig szigorúan védő, 56 évesen elhunyt milliárdos.

Tech Daniel Dines Románia RPA UiPath Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2021. október 17. 07:37 Tech

Tud valamit a 90 ezer forintos fogkefe, amit a 900 forintos nem?

Leteszteltük a világ egyik legmodernebb, de őrületesen drága elektromos fogkeféjét, hogy megtudjuk, őrületesen sokat tud-e.

Torontáli Zoltán
2021. október 14. 11:01 Tech

Sürgősen súlyadót vetnének ki az elektromos autókra a kutatók

Ha nem kényszerítjük rá az autósokat és az autógyárakat arra, hogy könnyebb autókat gyártsanak, akkor elvész az elektromos átállás környezeti előnye - állítják.

Hobot Péter
2021. október 9. 17:42 Tech

Borzasztóan zavaró, ha az embert egy robot bámulja, az pedig rémisztő, ha utasítja

Hiába fejlődik gyorsan a humanoid robotika, az emberek csak akkor fogják elfogadni a robotokat, ha azok szociálisan is érzékennyé válnak.

Fontos

Pálos Máté
2021. október 23. 18:28 Közélet

Hátrasorolják a romának tűnő feladótól jött leveleket a magyar önkormányzatok 

A figyelmeztetése után átmenetileg javul a helyzet, de gyorsan visszatérnek a diszkriminatív eljárásrendhez.

Stubnya Bence
2021. október 23. 07:32 Podcast

A kistelepülési adatok elárulják, hogyan lehet közmunkával szavazatokat szerezni

A 2014-es parlamenti választásokon legalább 5-6 mandátumot hozott a Fidesznek a közmunka, de hogyan? A tanulmány szerzői ezt magyarázták el az e heti G7 Podcastban.

Bucsky Péter
2021. október 22. 06:08 Közélet

Az óvónők bére egyre siralmasabb, a szegényebb családok egyházi, a tehetősek magánovit választanak

Nyolc évvel a diploma után havi bruttó 234 ezer forint az óvópedagógusi életpálya mai valósága.