Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. április 26. 12:38 Tech

A leggazdagabb román Mészáros Lőrinc mögül indult, de már ötször akkora a vagyona

A legvagyonosabb magyar, Mészáros Lőrinc meggazdagodásának szédületes ütemét már több cikk is feldolgozta. Egy nálunk megjelent kétrészes sorozat egyenesen a magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodájaként jellemezte a Mészáros és Mészáros Kft. felfutását.

Az egykori gázszerelő sikertörténete azonban elmarad egy bukaresti programozóétól, Daniel Dinesétől, aki kisvállalkozóból pár év alatt Kelet-Európa egyik leggazdagabb üzletembere lett. 2014-ben, amikor Mészáros Lőrinc vagyonát 7,7 milliárd forintra becsülték, Dines egy tízfős céget vezetett, amelynek egy három hálószobás bukaresti tömbházi lakásban volt az irodája.

Daniel Dines egy céges rendezvényen. Fotó: UiPath/Facebook

A folyamatok automatizációjával foglalkozó UiPath azóta Kelet-Európa talán legnagyobb vállalati sikertörténete lett. Miután a múlt héten bevezették a New York-i tőzsdére, a cég értékét 35 milliárd dollárra (10,5 ezer milliárd forintra) becsülték. Ezzel a cégben nagyjából 20-25 százalékos részesedéssel rendelkező Dines vagyona a Forbes becslése szerint 8,3 milliárd dollárra (2500 milliárd forintra) nőtt.

Ez több mint ötszöröse Mészáros 1,5 milliárd dollárra becsült vagyonának. Dines lett az egyik leggazdagabb kelet-európai: megelőzi az összes lengyel milliárdost vagy a leggazdagabb ukránt, Rinat Ahmetovot is. Egyedül a néhány hete elhunyt cseh Petr Kellnernek volt nagyobb vagyona nála (ennek az öröklése egyelőre kérdéses).

Daniel Dines történetéről néhány hónapja írtunk részletesen. A kilencvenes években saját magát képezte programozónak, pár évet lehúzott az USA-ban, majd hazatérve megalapította saját informatikai vállalkozását. Éveken át nehezen boldogult, majd ráállt a robotizációra, és ez elhozta az áttörést.

A UiPath mostanra a világ egyik legfelkapottabb technológiai startupja lett. Mintegy háromezer alkalmazottja van, székhelye átkerült New Yorkba, és nagyjából negyven nagyvárosban működik irodája Tokiótól Dubajon át Sao Paulóig. A folyamatautomatizációban piacvezető UiPath és a versenytársai alapvetően át fogják alakítani az irodai dolgozók életét a következő években. A folyamat Magyarországon is elindult, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar irodákban is megjelentek a robotok, és gyorsan megváltoztatják a munkátJóval olcsóbbak és hibátlanul dolgoznak azok az irodai robotok, amelyek már a legnagyobb magyar cégeknél is megjelentek. Hogyan vesznek át robotok irodai munkákat?

A UiPath és a többi folyamatautomatizációval foglalkozó cég segítségével a vállalatok hatalmas összegeket takarítanak meg, robotjaik hatékonyabbak és pontosabbak az emberi munkaerőnél, a dolgozók pedig megszabadulhatnak az ismétlődő és monoton feladatoktól. Ugyanakkor nemzetközi tanácsadócégek szerint a robotizációval a következő években munkahelyek tízmilliói fognak megszűnni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKi volt Petr Kellner, a leggazdagabb közép-kelet-európai?A rendszerváltás utáni kuponos privatizációval alapozta meg a vagyonát, majd szédületes befektetői karriert futott be a pénzügyi szektorban a magánéletét végig szigorúan védő, 56 évesen elhunyt milliárdos.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Daniel Dines Románia RPA UiPath Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. február 18. 04:34 Élet, Tech

Megvan a rés a pajzson, engedélyeztethető egy erkélynapelem Magyarországon

A telepítéshez egyórányi villanyszerelő munka kell, de más nem, így mostantól akár a társasházi lakóknak is könnyen lehet napelemük.

Nagy Zsolt
2024. február 12. 15:41 Tech, Vállalat

Besokalltak a szédületes tempóban taroló Temutól a magyar e-kereskedők

Átrendezi az e-kereskedelmi piacot a Temu, a kereskedők a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordulnak segítségért.

Váczi István
2024. január 4. 13:06 Tech, Világ

Lesajnált, elfeledett fegyver támadt fel az ukrajnai háborúban

Úgy nézett ki, hogy a légvédelmi gépágyúk felett eljárt az idő, de a drónok tömeges harctéri megjelenése fordulatot hozott.

Fontos

Pálos Máté
2024. február 21. 17:08 Közélet

Egyre több ember dönt a haláláról, Hollandiában már a halálozások 5 százaléka eutanázia

Európában és a világon egyre több embernek terjed ki az önrendelkezési joga a halálára – és egyre többen élnek is vele.

Stubnya Bence
2024. február 21. 10:01 Közélet

Európai rekorder lenne Magyarország, ha sikerülne a kormány terve

85 százalékra emelkedhet a kormány tervei szerint a foglalkoztatottsági ráta. Tartalék azonban csak a 25 év alattiakban és az 55 év felettiekben van.

Mészáros R. Tamás
2024. február 21. 04:34 Világ

Külföldi tudással, hajóflottával és jüanelszámolással terjeszkedne a kínai autóipar

A kínai állam tervei között szerepel a külföldi kutatás-fejlesztés, az értékesítési- és szervízhálózatok, valamint a jüanalapú pénzügyi infrastuktúra kiépítése az autóexport ösztönzése érdekében.