Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. április 26. 12:38 Tech

A leggazdagabb román Mészáros Lőrinc mögül indult, de már ötször akkora a vagyona

A legvagyonosabb magyar, Mészáros Lőrinc meggazdagodásának szédületes ütemét már több cikk is feldolgozta. Egy nálunk megjelent kétrészes sorozat egyenesen a magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodájaként jellemezte a Mészáros és Mészáros Kft. felfutását.

Az egykori gázszerelő sikertörténete azonban elmarad egy bukaresti programozóétól, Daniel Dinesétől, aki kisvállalkozóból pár év alatt Kelet-Európa egyik leggazdagabb üzletembere lett. 2014-ben, amikor Mészáros Lőrinc vagyonát 7,7 milliárd forintra becsülték, Dines egy tízfős céget vezetett, amelynek egy három hálószobás bukaresti tömbházi lakásban volt az irodája.

Daniel Dines egy céges rendezvényen. Fotó: UiPath/Facebook

A folyamatok automatizációjával foglalkozó UiPath azóta Kelet-Európa talán legnagyobb vállalati sikertörténete lett. Miután a múlt héten bevezették a New York-i tőzsdére, a cég értékét 35 milliárd dollárra (10,5 ezer milliárd forintra) becsülték. Ezzel a cégben nagyjából 20-25 százalékos részesedéssel rendelkező Dines vagyona a Forbes becslése szerint 8,3 milliárd dollárra (2500 milliárd forintra) nőtt.

Ez több mint ötszöröse Mészáros 1,5 milliárd dollárra becsült vagyonának. Dines lett az egyik leggazdagabb kelet-európai: megelőzi az összes lengyel milliárdost vagy a leggazdagabb ukránt, Rinat Ahmetovot is. Egyedül a néhány hete elhunyt cseh Petr Kellnernek volt nagyobb vagyona nála (ennek az öröklése egyelőre kérdéses).

Daniel Dines történetéről néhány hónapja írtunk részletesen. A kilencvenes években saját magát képezte programozónak, pár évet lehúzott az USA-ban, majd hazatérve megalapította saját informatikai vállalkozását. Éveken át nehezen boldogult, majd ráállt a robotizációra, és ez elhozta az áttörést.

A UiPath mostanra a világ egyik legfelkapottabb technológiai startupja lett. Mintegy háromezer alkalmazottja van, székhelye átkerült New Yorkba, és nagyjából negyven nagyvárosban működik irodája Tokiótól Dubajon át Sao Paulóig. A folyamatautomatizációban piacvezető UiPath és a versenytársai alapvetően át fogják alakítani az irodai dolgozók életét a következő években. A folyamat Magyarországon is elindult, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar irodákban is megjelentek a robotok, és gyorsan megváltoztatják a munkátJóval olcsóbbak és hibátlanul dolgoznak azok az irodai robotok, amelyek már a legnagyobb magyar cégeknél is megjelentek. Hogyan vesznek át robotok irodai munkákat?

A UiPath és a többi folyamatautomatizációval foglalkozó cég segítségével a vállalatok hatalmas összegeket takarítanak meg, robotjaik hatékonyabbak és pontosabbak az emberi munkaerőnél, a dolgozók pedig megszabadulhatnak az ismétlődő és monoton feladatoktól. Ugyanakkor nemzetközi tanácsadócégek szerint a robotizációval a következő években munkahelyek tízmilliói fognak megszűnni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKi volt Petr Kellner, a leggazdagabb közép-kelet-európai?A rendszerváltás utáni kuponos privatizációval alapozta meg a vagyonát, majd szédületes befektetői karriert futott be a pénzügyi szektorban a magánéletét végig szigorúan védő, 56 évesen elhunyt milliárdos.

Tech Daniel Dines Románia RPA UiPath Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2021. május 5. 09:38 Tech

Háztartási hidrogénerőművet fejleszt az egyik vezető német kutatóintézet

Az ötlet technológiai szempontból nem új, de a háztartási méretben való megvalósításhoz rengeteg fejlesztésre van szükség.

Hajdu Miklós
2021. május 2. 12:33 Tech

Alaposan megfigyelt irodákba térhetnek vissza a dolgozók a járvány után

A kereskedelmi ingatlanpiac ugyan nincs valami jó helyzetben, az irodák fejlesztésével foglalkozó tech-cégek mégsem panaszkodhatnak.

Stubnya Bence
2021. április 29. 18:10 Tech

Csaknem duplázódtak az e-autó-eladások a világban az év első három hónapjában

Csökkent az állami támogatások hozzájárulása a teljes forgalomhoz, ami azt jelenti, hogy piaci alapon is közelednek árban az elektromos modellek a hagyományosakhoz.

Fontos

Stubnya Bence
2021. május 8. 07:34 Podcast

Miért fogadták el csendben az ápolók, hogy az orvosok helyzete javult, miközben az övék még romlott is?

Hosszú távon a magyar betegek érdeke is az, hogy az egészségügyi reformból kihagyott ápolók összefogjanak a helyzetük javításáért - Szabó Imrével és Fabók Bálinttal erről beszélgettünk az e heti G7 Podcastban.

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.