Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. április 26. 12:38 Tech

A leggazdagabb román Mészáros Lőrinc mögül indult, de már ötször akkora a vagyona

A legvagyonosabb magyar, Mészáros Lőrinc meggazdagodásának szédületes ütemét már több cikk is feldolgozta. Egy nálunk megjelent kétrészes sorozat egyenesen a magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodájaként jellemezte a Mészáros és Mészáros Kft. felfutását.

Az egykori gázszerelő sikertörténete azonban elmarad egy bukaresti programozóétól, Daniel Dinesétől, aki kisvállalkozóból pár év alatt Kelet-Európa egyik leggazdagabb üzletembere lett. 2014-ben, amikor Mészáros Lőrinc vagyonát 7,7 milliárd forintra becsülték, Dines egy tízfős céget vezetett, amelynek egy három hálószobás bukaresti tömbházi lakásban volt az irodája.

Daniel Dines egy céges rendezvényen. Fotó: UiPath/Facebook

A folyamatok automatizációjával foglalkozó UiPath azóta Kelet-Európa talán legnagyobb vállalati sikertörténete lett. Miután a múlt héten bevezették a New York-i tőzsdére, a cég értékét 35 milliárd dollárra (10,5 ezer milliárd forintra) becsülték. Ezzel a cégben nagyjából 20-25 százalékos részesedéssel rendelkező Dines vagyona a Forbes becslése szerint 8,3 milliárd dollárra (2500 milliárd forintra) nőtt.

Ez több mint ötszöröse Mészáros 1,5 milliárd dollárra becsült vagyonának. Dines lett az egyik leggazdagabb kelet-európai: megelőzi az összes lengyel milliárdost vagy a leggazdagabb ukránt, Rinat Ahmetovot is. Egyedül a néhány hete elhunyt cseh Petr Kellnernek volt nagyobb vagyona nála (ennek az öröklése egyelőre kérdéses).

Daniel Dines történetéről néhány hónapja írtunk részletesen. A kilencvenes években saját magát képezte programozónak, pár évet lehúzott az USA-ban, majd hazatérve megalapította saját informatikai vállalkozását. Éveken át nehezen boldogult, majd ráállt a robotizációra, és ez elhozta az áttörést.

A UiPath mostanra a világ egyik legfelkapottabb technológiai startupja lett. Mintegy háromezer alkalmazottja van, székhelye átkerült New Yorkba, és nagyjából negyven nagyvárosban működik irodája Tokiótól Dubajon át Sao Paulóig. A folyamatautomatizációban piacvezető UiPath és a versenytársai alapvetően át fogják alakítani az irodai dolgozók életét a következő években. A folyamat Magyarországon is elindult, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar irodákban is megjelentek a robotok, és gyorsan megváltoztatják a munkátJóval olcsóbbak és hibátlanul dolgoznak azok az irodai robotok, amelyek már a legnagyobb magyar cégeknél is megjelentek. Hogyan vesznek át robotok irodai munkákat?

A UiPath és a többi folyamatautomatizációval foglalkozó cég segítségével a vállalatok hatalmas összegeket takarítanak meg, robotjaik hatékonyabbak és pontosabbak az emberi munkaerőnél, a dolgozók pedig megszabadulhatnak az ismétlődő és monoton feladatoktól. Ugyanakkor nemzetközi tanácsadócégek szerint a robotizációval a következő években munkahelyek tízmilliói fognak megszűnni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKi volt Petr Kellner, a leggazdagabb közép-kelet-európai?A rendszerváltás utáni kuponos privatizációval alapozta meg a vagyonát, majd szédületes befektetői karriert futott be a pénzügyi szektorban a magánéletét végig szigorúan védő, 56 évesen elhunyt milliárdos.

Tech Daniel Dines Románia RPA UiPath Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Hajdu Miklós
2021. július 28. 11:28 Tech

Nem jó a szakmunkásképzés, már a robotok betanítására kellene oktatni a fiatalokat

Hiába a szaktudás, ha néhány éven belül a gyári munkákat már nem kell elvégezni, csak meg kell mutatni a robotoknak, hogy hogyan csinálják.

Mészáros R. Tamás
2021. július 25. 07:05 Tech, Világ

Annyi adatot gyűjöttek, hogy a Kínai Kommunista Párt is megijedt tőle

A világ legnagyobb közlekedési adatbázisával rendelkező cége Amerikában ment tőzsdére, a kínai hatóságok szerint ezt nem kellett volna.

Avatar
2021. július 22. 11:29 Tech

Drágulnak az okostelefonok, mert a gyártóikat is elérte a chiphiány

Stabilabb beszállítói kapcsolataiknak köszönhetően az okostelefonok gyártói elég sokáig megúszták komolyabb gond nélkül a globális chiphiányt, mostanra azonban náluk is elfogytak a korábban lekötött készletek.

Fontos

Torontáli Zoltán
2021. július 27. 16:36 Közélet, Vállalat

Miért kell a kasszánál a papírnyugtát átvenni, ha legtöbbször azonnal kidobjuk?

Ma már elég egyszerű megoldani, hogy digitálisan kapja meg a vásárló a bizonylat hű másolatát, ám ennek ellenére is nyomtatunk ezerrel.

Jandó Zoltán
2021. július 27. 06:45 Adat, Vállalat

A negyedik hullám árnyékában épp csak lábadozik a magyar szállodaipar

Katasztrofális volt a legnagyobb hotelcégeknek 2020, és most is csak egy hajszállal jobbak a kilátások. Nagy a bizonytalanság, a korábbi nyereségre még éveket kell várni.

Bucsky Péter
2021. július 26. 16:49 Pénz, Vállalat

Van adószám nélküli, online nem rögzített, mégis szabályos számla

A jogszabályi lehetőség és a hétköznapi gyakorlat szétválásának tipikus példája ez, egyben a könyvelők és a cégvezetők rémálma.